Rady pre nových majiteľov áut na LPG
Dobrý deň,viem že toto je ženské fórum,ale určite je aj tu pár ľudí čo má doma auto na LPG. Chcem sa spýtat,máte nejaké čerpačky ktoré máte overené,resp sú nejaké ktorým sa treba vyhýbať? Máme prvý krát nové auto na plyn. Na čerpacej stanici sú tieto stojany samoobslužné,alebo je tam obsluha,alebo ako kde? najskôr sa treba ísť spýtať? Viete aj niečo iné poradiť čo robiť a čo nerobiť na plynovom aute? Ďakujem za každú odpoveď a prajem ešte pekný deň. 😀
Ake presne auto mate?. Som myslela,ze sa uz nevyrabaju. Ma sa tankovat s obsluhou,tak som šla požiadať obsluhu,na to su tam.Nič speci betreba riesit,len neparkovat v pidzemnych garazach a po 10 r vymeniť nadrž za novu.
@janinah
Dacia Jogger. Dokonca fabriké LPG,kde motor by mal byť prispôsobený plynu,ako tvrdšie sedlá ventilov a podobne.
Mali sme dávnejšie. Na niektorých pumpách mi prišli natankovať, niekde na mňa mávli rukou.
Pri stojane je zvonček,vždy zvoním pre obsluhu...tankovať plyn je zložitejšie ako klasicky benzín. Väčšinou chodím na OMW,zatial som nemala žiadny problém s plynom...
Ak ti niekto správne ukáže a vysvetlí, ako sa tankuje, tak to nie je žiadna raketová veda. Ale ano, obsluha by ti mala ísť pomôcť. Ale na pumpách, kde je len 1 pracovník sa môže stať, že sa načakáš, kým obslúžia a vybavia ostatných.
Väčšinou chodím na TAMku, ale aj Slovnaft je ok (ale aj drahší). Tuším je dobré meniť aj filtre raz za čas, ale to v servise, kde robia s lpg.
@janinah
Dacia Jogger. Dokonca fabriké LPG,kde motor by mal byť prispôsobený plynu,ako tvrdšie sedlá ventilov a podobne.
@anonym_autor ahoj my mame dacia jogger lpg 2,5 roka stare .kludne sa pytaj co treba . Mam 4 deti . Auto sme kupovali z predajne nove v plnej verzii s gulou a so vsetkou vybavou naviac
Tankujem za cca 60 centov na liter v taliansku to bolo 49 centov .spotrebu na plyne mam 7 litrov na 100 km .no nebeham na spotrebu . Auto plni nase ocakavania .mali sme rozpocet max 23 tis na rodinne auto ,ktore aj pri udrzbe nebude vela stát .
Autom sme precestovali za tych 2,5 roka cele Talianslo od severu po juh , cele Rumunsko krizom krazom , rakusko vysokohorske cesty par krat , a teraz sa s autom chystame na trip po chalkidikach . Rocny servis u predajcu nas stoji 240 eur ( obhloadka ,vymena filtrov a oleja,doplnenoe klimy ) plus vymena gum .
Najazdene mam za 2,5 roka cez 70 tisic km ,beham na nej vacsinou len ja .
@anonym_autor co sa tyka tankovania .su pumpy ,ltore byvaju zamknute a je nutne zazvonit na zvoncek a tankuju oni . Potom su pumpy ,kde si vies sama nata kovat . No podla zakona ,by ti mal tankovat pracovnik pumpy ( raz mi to tak vysvetlovali na pumpe ) . Zo zaciatku som sa bala tankovat plyna vzdy som niekoho poprosila ,bud pracovnika ,alebo cloveka stojaceho za mnou ,najma na jednej nasej blizkej sa ta pistol vzdy tak hlupo nasadzovala . Uz som si zvykla a tankujem sama.
A ano nemozes parkovat v podzemnych garazach ako ti janinah sprave napisala . Inak nic .
Ak mas auto nove aj stk po 4 rokoch .
@anonym_autor tankuje sa pod tlakom, cize podla zakona by mala natankovat obsluha. pocas tankovania by cela posadka auta mala by von z auta. parkovanie, ako uz bolo spomenute, je zakazane v podzemnych parkoviskach (ale napr. u nas v PO v NC Novum je dovolene na prvom poschodi parkovat s LPG, aj ked je to kryte parkovisko). Co sa tyka tankovania na pumpach, je to specificke podla toho odkial si. U nas v PO tankujem na 1 pumpe mimo sieti benzinovych cerpaciek. V lete min.roka bola velka kazua so Slovnaftom, kde na par benziniek dodali nekvalitne LPG s kalom a necistotami. Par aut, aj novych, bolo poskodenych. Detaily si uz nepamatam. Odporucam vsak tankovat na pumpach kde maju nadrz nad zemou, t.j. nie zapustenu v zemi, kde pri cisteni nadrze ten kal moze odtiect. Kal v LPG zanasa vstreky a to sposobuje velke problemy. Zalezi ake auto mas, ale prepodkladam ze Daciu. Skus sa pridat do skupin na FB s konkretnym typom auta ake mas. Tam pridavaju clenovia niekedy aj dost zaujimave posty.
Chodíme tankovať na Slovnaft... Keď som bola sama vždy som zvonila obsluhe aby mi prišli natankovať. Niekedy to dlho trvalo lebo keď bola pani sama musela všetkých obslúžiť a zamknúť pumpu. A často sa tvárili veľmi otrávene. Chlapovi to raz ukázali a odvtedy vie tankovať. A naučil to aj mňa a už aj ja si sama tankujem. Filter sa mení približne každých 10 000 km. Podzemné parkoviska ti spomínali... Myslím že nič také tam už nestojí za zmienku 🙂

Ake presne auto mate?. Som myslela,ze sa uz nevyrabaju. Ma sa tankovat s obsluhou,tak som šla požiadať obsluhu,na to su tam.Nič speci betreba riesit,len neparkovat v pidzemnych garazach a po 10 r vymeniť nadrž za novu.