Aké knihy momentálne čítate?
Zdravím, začal som čítať Dostojevského Zločin a trest. Čo čítate vy?
@mleo v poslednej dobe na mna hlboky dojem urobili:
- Medzi dvoma kralovstvami. Docitala som ju asi dva tyzdne dozadu, no tak ma zaujala, ze sa ju chystam hned zacat citat znovu
- Museli sme ich zachranit
- Odsudeni prezit
- Muz menom Ove (cca. na jar bol i v kinach pod nazvom Muz menom Otto. I ked bol film vydareny, chybali v nom dost podstatne detaily, ktore umoznili lepsie pochopenie prezivania a spravania hlavneho hrdinu)
@mamatroch tie prežívania a správania sú vždy rôzne. Niektorí hrdinovia sú aj antagonické postavy, je zaujímavé, že pre veľa ľudí je atraktívnejšie sa pozerať alebo v tvojom prípade čítať negatívnu postuvu, namiesto toho, že protagonista môže umrieť pre niečo viac ako peniaze alebo slávu, ale obetuje sa pre vyššie dobro. To je môj pohľad na dve typy hrdinov. Ďalšou vecou je rôzna štylistika a fantázia keďže hrdina je väčšinou veľmi historická postava. Každý autor si zo svojich poznatkov vytvorí hrdinu pre svoj príbeh. Ja mám rád napríklad veľmi rád symfonickú báseň od R.Strausa Ein Heldenleben.
@mleo pohladam tu basen 😉 ...praveze ja postavu Otta / Oveho vnimam ako pozitivnu. Ano, bol stary uhundranec, ale len pri povrchnom pohlade. V skutocnosti ale pri citani knihy chapes lepsie motivy jeho konania, nakolko je tam opisane aj jeho detstvo. A vidis, kolko lasky k manzelke v nom v skutocnosti bolo a ze daval a zil najlepsie ako vedel. Lebo pre mna hrdina nie je ten, kto dosiahne nejaku metu (peniaze, moc, vplyv, "uspesna" kariera ci "dobre" vychovane deti...). Pre mna je hrdina ten, kto sa snazi konat a zit najlepsie ako v danej situacii a za danych okolnosti vie a dokaze. To vnimam i ako mama, ked mam najlepsie umysly a viziu a i tak neraz zlyhavam.
Kazdy mame inu startovaciu ciaru tym, ze aj nasi rodicia neboli dokonali (rovnako ako nie sme my) a mna vzdy fascinoval vplyv detstva, toho, co clovek v detstve prezil a pristupu rodiny k nemu na jeho konanie a zmyslanie neskor... A pri takychto pribehoch si este viac uvedomujem, ake je nespravne a nespravodlive, ked sudime druhych a pritom je toho tolko, co o nich nevieme... A mozno by stacila snaha o pochopenie, ci vypocutie a hned by sme ich vnimali inak.
Nuz a Odsudeni prezit a Museli sme ich zachranit - tam je tolko postav, ktore dokazali byt hlboko ludske a obetave napriek tazkym okolnostiam, napriek riziku a ohrozeniu seba. Lebo v takych extremnych situaciach moze byt aj jediny usmev tym, co Ti doda nadej a silu zit dalej.
@mleo formulacia viet, vyber slov, stylistika, opakujuce sa vzorce, opakujuce sa spojenia. Jednoducho ta komunikacia je nestandardna. Bud mas velmi nestandardne myslenie a komunikciu, alebo je to full, partial generovany content. A ani na jednom vobec nie je nic zle, ani nic urazlive. Len konstatujem a zamyslam sa.
@aniele waw, myslela som si, že Holdstocka široko ďaleko poznám iba je. Je skvelé aspoň takto virtuálne stretnúť ešte niekoho, kto tiež pozná a číta sériu o mytágach. 😉
@elvenprincess Nápodobne. A čo tak Merlinov kódex? Ten ma tiež fascinoval. K fantasy ma priviedol mladší brat (podotýkam, sme šesťdesiatnici). Cez neho som sa dostala k množstvu autorov, ktorých by som, napriek tomu, že som učila literatúru, ani nebola poznala. No a keďže som mala aj dejepis, nesmierne ma bavili historické a literárne odkazy v Pratchettovi.
@mleo Je to o detoch ktore mali telekineticke a telepaticke schopnosti a unasali ich do tajnej institucie kde ich testovali a snazili sa zosilnit ich schopnosti aby ich pouzivali na odstranenie nepohodlnych ludi. Vrelo odporucam precitat, skutocne dobre napisana kniha, postavy aj dej.
@petraa2022 v nedelu som ju docitala. Mala som ju doma dlho, ale tak ma to pochytilo...ale teda, este som pri ziadnej knihe tak neplakala 😢 zle citat, nie este zazit. Teraz citam Moja dusa zostala v Osviencime.
@aniele čítala som aj Merlina, ale neuchvátilo ma to až tak ako mytága. Pratchett je srdcovka. 🥰
No ja som začínala v desiatich v octovej domácej knižnici, kde boli také skvosty ako pán Asimov, bratia Strugacki, C.J. Cherych a samozrejme Frank Herbert (toho sme mali dokonca trojazyčne - slovensky, česky a maďarsky). No a mamina knižnica zase obsahovala klasiku - Anna zo Zeleného domu, Agatha Christie, Sherlock Holmes... No proste som sa počas chorôb a dlhých zimných večerov nenudila. 🙈🙈🙈

@lalala2020 mala som, teraz mám iné 🙂