icon

Čo z klasickej literatúry odporúčate prečítať?

21. feb 2024

Ahojte. Hladam nejake rady, tipy na knizky. Ake tituly z klasickej literatury (ci uz slovenska, zahranicna) by mal mat podla vas precitane kazdy alebo ake odporucate vy osobne? Dakujem.

sima338
24. feb 2024

Mne sa z klasiky páčila aj Lolita. Zvláštna kniha, ale má svoje čaro. Portrét Doriana Greya je skvelá kniha, jedinečná, bavila ma. Z klasiky mám rada Velkého Gatsbyho, mne sa ten dej páčil, ale viem, že to nie je úplne každého štýl. A súhlasím s tým, čo píšu dievčatá vyššie, ruská literatúra je vynimočná. Pre mňa neexistujú viac pútavo a originálne napísané knihy ako tie ruské. Zločin a trest som čítala ako tínedžerka a tú knihu si dodnes veľmi pamätám. Annu Kareninu sa ešte len chystám, to je extrémne dlhá kniha, tak to odkladám. Zvieraciu farmu by som dala tiež do každej domácnosti.

lilke
24. feb 2024

@bu1bu ja som zas nedala Súostrovie Gulag. Nie že by bolo nečitateľné, ale psychicky, zabalila som to v polke 2.dielu.

katkami123
24. feb 2024

Búrlivé výšiny, Jarmark márnosti, Pýcha a predsudok , to máš povinnú anglicku 19.st

dsc
24. feb 2024

@petronellla87 máme asi vcelku podobný vkus! ☺️ Aj ja zbožňujem Remarqua a pred pár dňami som prečítala Zvieraciu farmu a stále neviem vstrebať, ako ma zasiahla taká útla knižočka o “zvieratkách”. Boxer. 😭 Ešte by som medzi tipy pridala napr. aj O myšiach a ľuďoch od Steinbecka.

denisahudecova
24. feb 2024

Tisíc nádherných sĺnc, Color violet, Sklený vrch, Adam Šangala, Večne spievajú lesy - všetky tri diely, Tri gaštanové kone, Milan Kundera- Vtip, Valčík na rozloučenou, Romeo Júlie a tma, Nebo nepozná obľúbencov, Sto rokov samoty, Alchymista, Doktor Živago, Na východ od raja, Ovocie hnevu, Thomas Moore - Temné noci duše, Viktor Frankl - Hľadanie zmyslu života, Haruki Murakami - Norvegian wood...

dsc
24. feb 2024

@lenkasarka mne sa páčila. Dokonca by som povedala, že kvôli “bočným príbehom” patrí medzi tie, ktoré ma z obdobia II. svetovej vojny zasiahli najviac. Ale kam by to umenie, vrátane literatúry, došlo, keby sme mali všetci rovnaký vkus? ☺️

aninockapalkova
24. feb 2024

Odložený život je to síce z prostredia koncentráku čo ja nemusím ale spomenuté len tak okrajovo. Mňa to veľmi bavilo. Potom Klobucnikov hrad, večne spievajú lesy, mastickar.

mich123
24. feb 2024

Všetko od Remarqua, začala by som "Traja kamaráti".A tiež všetko od Jane Austen (ideálne český preklad, v slovenskej verzii sa úplne stratila ľahkosť a hra s jazykom, v ktorej bola Austen majsterkou)

zuzitko74
24. feb 2024

Červené víno od Františka Hečka, Maurice Druon - Prekliati králi, Kožík - Najväčší z Pierotov...

lenkasarka
24. feb 2024

@dsc to je v poriadku ja ti nenútim môj názor.

98
24. feb 2024

Snúbenci, peter a Lucia, zvieracia farma

lucopeda
24. feb 2024

@annm81 vdaka za tip ako rodena kosicanka si k ihu rada precitam 😉

tuladielko
24. feb 2024

E.M.Remarque…vsetky jeho knihy su hodne precitania,pre maminy vrelo odporucam Louisa May Alcott a jej Male ženy. A od Sienkiewicza Quo vadis.

lapersefona
24. feb 2024

1 den Ivana Denisoviča

tuladielko
24. feb 2024

@tuladielko Este Bratov Karamazovcov…dlha ale hodnotna

lucopeda
24. feb 2024

Skvela tema, vdaka za nu. Mnoho spomenutych diel mam precitanych vdaka povinnemu citaniu na gympli a k niektorym by som samohla dostat.

lily39
24. feb 2024

Hemingway- Pohyblivý sviatok

kikaneu
24. feb 2024

Ja som nedávno po tretí raz prečítala Červené víno (musím povedať, že je to moja najobľúbenejšia kniha od slovenského autora - žiadnu inú som nečítala viac ako raz, ale po všetkých vašich tipoch sa asi k viacerým titulom vrátim - ďakujem). A mám rada aj slovenských realistov - J.C. Hronský, M. Kukučín, J.G. Tajovský a Timrava a napríklad jej Ťapakovci 😁 a po Annu Kareninu si zabehnem do knižnice - Ruska literatúra ma na gymnáziu uchvátila, čítala som všetko, čo bolo v zozname povinnej a aj čosi navyše. A Jane Austen mám prečítanú v slovenčine aj angličtine - to je zas srdcovka z britskej literatúry 🥰 toľko parádnych diel existuje 🙏 a k Biblii sa vraciam pravidelne, citavam z nej hlavne deťom už niekoľko rokov dokola 🥰

alzbet24
24. feb 2024

Všetci mocní Kremľa a Múdrosť starých psov. 🙂 👍

lashka
24. feb 2024

Hawthorne Sarlatove pismeno, Lawrence Milenec Lady Chatterlyovej, Fowles Francuzova milenka

lawinia
24. feb 2024

Toho je veeeľa

Starec a more
Malé ženy
Peter a Lucia
Búrlivé výšiny
a ešte Čechovove poviedky ❤️

guiseppinka
24. feb 2024

@lashka sarlatove pismeno bolo velmi dobre... ale rozmyslam, ze ci som tam nevidela skor film....

dsc
24. feb 2024

@ckocka ja. A dokonca v angličtine. Strašné utrpenie, až taká umelecky založená evidentne nie som. Ale chystala som sa na ňu tak dlho, že som ju dobojovala. Mrzí ma moje ignorantstvo, ale toto dielo ostalo u mňa dosť nepochopené.

lenkasarka
24. feb 2024

@alzbet24 ako hodnotíš zo svojho pohladu Všetci mocní Kremľa ?

dsc
24. feb 2024

@lenkasarka jasné, ja som vobec nechcela, aby to vyznelo negatívne. ☺️ hoci teda páčila-nepáčila, za klasiku ju nepovažujem ani ja.

mikadooo
24. feb 2024

Mne sa veľmi páčil Iľf a Petrov, viem, že to bolo fakt vtipné. Len dej si už nepamätám, musím si to zas prečítať 🤭. Viem že som bola mega prekvapená, že toto vyšlo zo Sovietskeho zväzu. Dve knižky od nich som čítala, obe boli super.

zuzkaa111
Autor odpoveď zmazal
zuzkaa111
24. feb 2024

A este neviem ci som si len nevsimla alebo ozaj nikto nenapisal, z anglickej literatury je skvely aj Thomas Hardy 🍀 - Ďaleko od hlucneho davu .....

anega79
24. feb 2024

Aj mne sa pacil Thomas Hardy, z knih co sme mali povinne sa mi pacili Peter a Lucia, Traja kamarati a vlastne vsetko od Remarqua, Jana Eyrova, Burlive vysiny, Kto chyta v zite. A klasika aj ked sa v skolach neuci Odviate vetrom

vevesh
24. feb 2024

Co tu este neodznelo- Steinbeck: Grapes of Wrath (hrozna hnevu?), Afro-americka literatura z otrokarskej doby napr. Alice Walker - The colour Purple alebo Zora Neale Hurston: Their eyes were warching God atd., alebo francuzsky existencializmus a Sartre...