icon

Prečo sú knihy v Martinuse drahšie?

27. júl 2024

Už dlhšie sa zamýšľam prečo sú všetky knihy ktoré vyhľadávam drahšie v Martinuse aj o 5-6€ ako v iných e-shopoch. Pridávam aj konkrétny príklad.

Prečo sú knihy v Martinuse drahšie?
liz_lemon
28. júl 2024

inak je tu este aj gorila.sk, kde su ceny nizsie ako na Martinuse, pritom to patri Martinusu

autor
28. júl 2024

@bonboniera ok , zhrňme si to. Napríklad argument, že majú predajne a treba ich z niečoho platiť. To je pre mňa dotovanie predajní iba to nazývam škaredým menom. Poštovné zadarmo nad 50€, študentské zľavy, knihovrátok kde zaplatia pár €za knihu. Tieto všetky výhody sa neoplatia keďže jedna kniha je o 5,6,7€ drahšia ako inde. Argument, že tam majú kaviarne a veľký výber? V Žiline je jedna zaprdená predajňa Martinus v Mirage na najvyššom poschodí a dostať sa tam je umenie a ďalšia zaprdená (malá) je v Považskej Bystrici. Tieto predajne poznám a navštívila som a už nikdy viac. V Žiline je veľká predajňa Panta Rhei aj s kaviarňou. Mega výber, kreslá, gauče. Ďalšia vec, eko zmýšľanie firmy. To by malo byť samozrejmosť a nie, že kvôli tomu, že majú koše na triedený odpad, ja zaplatím 7€ navyše za jednu knihu. Ochotný personál je samozrejmosťou. To, že je sympatický majiteľ ok, ale taká suma navyše za jednu knihu? Ja nepoviem, že pár € navyše. A platiť si za pocit, že ja viac milujem knihy ako ten druhý, ktorý nemá ROVNAKÚ knihu doma z Martinusu je extra divné. Mňa tie argumenty nepresvedčili a diskutujem, nehejtujem, aj keď to možno znie drsne. V skutočnosti som mierumilovný človek a práveže mi to príde ako zdieranie.

autor
28. júl 2024

@bessie12 nie je tu ani jeden nenávistný komentár 🙂

anavixy
28. júl 2024

Ok, takze ani na tretikrat si nepochopila o com je ten “pocit” a stale si ides svoje o tom, ze laska ku kniham sa (ne)meria peniazmi 🤦🏻‍♀️

autor
28. júl 2024

@anavixy tak som nechápavá no

bessie12
28. júl 2024

To je tvoj pohľad na to. Moj je iný 🙂 tam nejde o ceny, ale o ten pocit v tom kníhkupectve. Ja sa tam cítim ako doma. Proste veľmi príjemne. Mohla by som tam byt 24/7. A myslím, že to by všade tak malo byť.

kuki13
28. júl 2024

prečo zdieranie? ved my co tam nakupujeme robíme to dobrovoľne, nik nás k tomu nenúti. A kto tam nakupovať nechce tak zvolí ine kníhkupectvo ma siroku moznost volby. Fungovanie trhového mechanizmu v praxi.

bonboniera
28. júl 2024

pride mi, ze riesis niekolko veci naraz:
- v uvodnom prispevku sa pytas na dovody, preco ludia nakupuju v Martinuse, tie sme ti viacere vypisali, v odpovedi ale hovoris, ze ziaden z nich ta nepresvedcil. ale ty si sa pytala na nase dovody, nie na to aby sme ta presvedcili, my nie sme salesaci z Martinusu, my sme ti vypisali (nielen) nase dovody, preco je nam Martinus sympaticky.
- ich cenotvorba ti pride ako zdieranie - ok, tvoj nazor, lenze logicky treba zaplatit ludi, ktori navrhli, nakodovali, testovali, updatuju a prevadzkuju web (ktory stoji urcite viac, ako ten na megaknihy alebo bux), prenajom priestorov na takej obchodnej alebo na nivach si ani neviem predstavit, kolko moze byt. dalej ich kampane - za tym takisto stoji XY ludi, ktori sa venuju brandu, tam treba zaplatit ich napady, dizajn, grafiku, sprocesovanie kampane na webe a samozrejme reklamu v mediach. to nestoji stovky ani tisicky eur. toto su len veci, ktore mi takto z fleku napadli, je tam inych bambilion vydavkov.
- spominala si napriklad pantarhei, ze to tam mas radsej - evidujes nejaku ich aktivitu za poslednych 20 rokov? lebo ja okrem ich "knizneho klubu" ci ako sa to vola neevidujem nic, iba najvyssie ceny (aspon tak si to pamatam) a hrozba bankrotu pred par rokmi, ktoru uprimne povedane nechapem, ako prezili.
- nakupne spravanie ovplyvnuje nielen rozum, ale aj emocie - ak su ti vyssie vypisane aktivity ukradnute, pretoze ides vyslovene po cene (na com nie je absolutne nic zle a sama sa tak rozhodujem v 95% mojich nakupov), cela knizna sifra alebo mile zalozky do knih ta nezaujimaju - to je v poriadku, teba nie, druhych ano.

toto vsetko ti pisem ako clovek, ktoreho nezaujimaju ziadne kaviarne, nepozeram nejak velmi na eko snahy firmy a aktualne mam v kosiku na megaknihy tri knihy 🙂

kristiii
28. júl 2024

@anavixy "Martinus podla mna (alebo podla mojej skusenosti) miluje kazdy knihomol a iste ma na to viacero dovodov, tie ale pochopi len iny knihomol, tj clovek, co knihy miluje, nie len cita."
Táto veta ma zaujala. Ja vo svojom okolí Martinus ani nemám, čiže automaticky nemôžem byť knihomol a milovať knižky 🙃? Trošku sa to tu už hrotí z oboch strán.
Ja mám napríklad z knižky, ktorú sa mi podarí kúpiť za lepšiu cenu než inde (nielen v Martinuse), väčšiu radosť než z rovnakej, ktorú by som kúpila o polovicu drahšie. Prečo? Lebo mám doma presne tú istú knižku a ešte som aj ušetrila alebo som si mohla kúpiť 3 za cenu 2 v inom obchode.

kuki13
28. júl 2024

@bonboniera Panta to prežili vďaka vstupu J&T dosť pochybnym spôsobom, protimonopolný úrad ich odmenil pokutou 300.000.

bonboniera
28. júl 2024

@kuki13 😮 to som netušila, dakujem za info

danyelia
28. júl 2024

@liz_lemon Ale mne je to jedno, či patria pod Ikar a či je to akcia, výsledok je ten, že za jednu knihu ušetrím aj 10 €, čo je v dnešnej dobe super, popri tých cenách...

bessie12
28. júl 2024

Inak dámy, neviem ako vy, ale ja zbožňujem vôňu kníh. Môj muž sa už za hlavu chytá, ked ma vidí ako ovoniavam knihu, hoc ked len v nej listujem ( napr. kuchárske knihy ) 🙈🙈

anavixy
28. júl 2024

@kristiii ale to je zasa nepochopene… ja som tiez nemala do februara tohto roka Martinus v blizkosti a nic to nemeni na tom ze som ho mala rada. Dokonca som roky zila v Brne, kde o Martinuse vtedy ani nechyrovali a tam som si zasa uzivala ine knihkupectva. Ked som sla do miest, kde ho maju, tak som ho vzdy rada navstivila a kochala sa a uzivala si ich krasne predajne, na zaprdene som zatial nenarazila, lebo som navstevovala tie velke vo vacsich mestach. Myslim, ze som tam pisala, ze pisem o predajniach a o pocite z predajne, nie z toho, ze si kupim predrazenu knizku, ako autorka stale dookola pise. Takze tak isto aj pre teba, nepisem, ze kto nemiluje martinus alebo do neho nechodi alebo v nom nenakupuje drahsie knizky nemoze byt alebo nie je knihomol a nemiluje knizky. Pisem, ze kazdy, kto miluje knihy podla mna musi (a to je moj osobny nazor a to ze to tak vy knihomoli nemate je ok, to je zasa vas osobny nazor, nemusime to brat doslovne ako ze je to povinne) ocenit atmosferu ich knihkupectiev, a to tak dospeli ako aj deti. Opakujem, pisem o kamennych knihkupectvach a pocite z nich, cisto subjektivny moj nazor, nie o pocite z toho ze si kupim drahsiu knizku (kdekolvek).

klementinka58
28. júl 2024

Ja si napriklad vo vypredajoch ani neviem vybrat, tie knihy po euro,dva nie je moj zaner a zas cakat 5 rokov pokial kniha,ktiru chcem bude vo vypredaji a ci vobec sa mi nechce

vkatush
28. júl 2024

Ja ešte na margo toho, prečo toľko "oslavujeme" Martinus pre pocit.

Tak lebo napríklad pre pocit mi pošlú narodeninovú zľavu (nejaké drobné, ale pošlú, poteší).
Robia rôzne čítačky, semináre, autorské krsty,...
Podporujú rôzne organizácie, najznámejšia je asi ich podpora Dobrého anjela.
Stále robia nejaké extra aktivity, najobľúbenejšia je asi Knižné putovanie (a to vytvorilo napríklad aj komunitu tu na MK alebo aj s kamoškami sme mali spoločné chaty, kde sme to rozoberali. Navyše jedna kamoška aj vyhrala, čo ju veľmi potešilo, keďže mala plný wishlist).
Alebo robia súťaže, kde môžeš vyhrať knihu alebo poukážku, je aktívny na sociálnych sieťach.
Stránka je prehľadná, má mnoho benefitov, pre mňa najviac kúpa čítaných kníh alebo knihovratok. Plus sú tam nové knižné tituly, mnohé v origináloch (čo ja vyhľadávam), ak máš záujem o predpredaj, dávajú ti update,...
A o samotných kamenných predajniach nemusím písať, tie milujem. Kaviareň, zamestnanci, veľký prehľadný repertoár, možnosť si tam len tak chillikovať. Častokrát som si objednala knihu, ktorú som nikde inde nevedela zohnať. Bez problémov mi ju poslali na predajňu, kde som si ju mohla prelistovať a rozhodnúť sa, či ju chcem. A ak som nechcela, chápali to a necítila som sa vôbec zle za to.

Áno, možno kniha je drahšia, ale nikto ťa nenúti tam kupovať. Ani keď ťa nebaví ich internetový obchod.

A aby sme sa vrátili na pôvodnú otázku tvojho príspevku, sú drahšie, lebo ponúkajú viac služieb ako len internetový obchod/sklad.

kristiii
28. júl 2024

@anavixy tvoj prvý príspevok znel dosť jasne, len keď ti niekto napísal námietky, tak už sme ho zrazu my ostatné nepochopili 😅...ja rozumiem pocitom z predajní, ale autorka sa pýtala na nákupy online. Ja mám ako kamenný obchod rada napríklad aj Panta Rhei, tiež mi tam baby vždy poradia a väčšinou niečo kúpim, ale keď idem robiť nákup on-line, tak nehľadím na to, že pred mesiacom som si užila návštevu v tom alebo v tom kníhkupectve, tak im dám teraz zarobiť, aj keď by som mohla v inom e-shope 10 eur ušetriť. To si radšej doprajem o knižku naviac, prípadne miniem na iné. Ale beriem, ak má niekto v sebe chuť ich podporovať drahsimi online nákupmi, je to jeho vec a rozhodnutie.

liz_lemon
28. júl 2024

@danyelia no, ked kupujes knihy na základe ceny

anavixy
28. júl 2024

@kristiii nemam ten pocit, ze som to tam napisala inak, len to teraz viac rozvijam, lebo zjavne nebolo jasne, ako som to myslela. Moj nazor je rovnaky v prvom aj dalsom komentari a ano, viem, ze sa pytala na online predajne, ale neskor sa vyjadruje myslim aj ku kamennym, preto som jasne napisala, ze pisem o kamennych. A zaroven ze aj nakupom online u nich niektori iste podporuju to, co dostavaju aj tam. A ako som uz tiez pisala, ani ja na to nehladim, ale urcite su ludia, co nehladia na peniaze a kupia si drahsiu knizku a neriesia. Ja napr kupujem vacsinou viacero knih naraz (vacsinou teraz detske…) a robim si dokonca pracny zoznam, kde sa mi to oplati viac, takze chapem. Ked prave teraz hned chcem velmi nejaku knihu, tak idem do Martinusu a kupim si ju kludne aj tam a tiez nemam zo seba pocit ze som blba ze som za nu dala o 5€ viac 😃

anavixy
28. júl 2024

@kristiii ale vlastne ano, mas pravdu, ten komentar, z ktoreho citujes bol urceny konkretne autorke, ktora podla mojho osobneho nazoru z toho, co popisala, nie je ten druh citatela co oceni to “viac”. Ale to je moj nazor nie z povodnej otazky, ale z dalsich komentarov, myslim si, ze je to jednoznacne. To, ze ste si to vzali k srdcu aj ostatne je uz druha vec. 🙂

danyelia
28. júl 2024

@liz_lemon Áno, kupujem knihy na základe ceny 😃 Nechápem, prečo by som si mala kúpiť knihu za 15,90 €, keď si presne tú istú kúpim v inom kníhkupectve za 2,90€? 🤔 Plus doprava a darček k nákupu zad 35 € napr...nie je o čom 😉

liz_lemon
28. júl 2024

@danyelia ja kupujem knihy na zaklade toho, ci ma nejako zaujali, ako tu uz bolo spomenute, knihy vo vypredajoch su vacsinou nezaujimave leziaky, a len malokedy je medzi nimi nejaka, ktoru chcem, to, ze je kniha lacna, u mna nie je kriterium

jajur88
28. júl 2024
danyelia
28. júl 2024

@liz_lemon Ale prosím Ťa, super knihy sú v tých výpredajoch, sú aj z minulého roka, žiadne ležiaky 😃 Jasné, že aj mňa musí kniha zaujať, nekúpim si každú blbosť za 1€...

danyelia
28. júl 2024

@liz_lemon ...a ešte keď je to super kniha, len je 5 rokov ,,stará,, stráca nejako na hodnote? 🤔 Mne ide o zážitok z príbehu tej knihy, nie či je to práve pred týždňom vydaný knižný hit...

aevisi
28. júl 2024

Neviem, či to nie je aj preto, že majú aj kamenné obchody - kedysi bolo tak, že aj napr Notino malo najlepšie ceny aj na voňavky len kvôli tomu, že nemajú kamenné predajne, iba eshop.

deniseee
28. júl 2024

Autorka, dali sme ti naozaj vela argumentov, preco mame radi aj konkretny obchod. Ty sa tu ale spravas akoby si bola z ineho obchodu a primarne ti neslo o to, aby ti naozaj ludia vysvetlili svoj postoj a ty aby si ich pochopila, ale len aby si ich odradila od nakupu v tom jednom obchode. Skus proste prijat to, co ti hovoria ludia. Ja som ti napriklad napisala tiez to, ze ked chytim knihu v obchode do ruk, prelistujem ju, nieco si precitam, zistim, ci mi vobec sedi stylom pisania, pretoze niektore mi nesedia a nikdy ich citat nebudem. To je vec, ktoru z nejakeho e-shopu nikdy nezistim. Tak mozm z lacneho eshopu nakupit 10 knih a neprecitat ani jednu a prist tak o peniaze, hoci v drahsom kamennom obchode by som mozno kupila jednu, ale taku, ktora mi sedi aj stylom pisania a ktoru precitam velmi rychlo a rada. Mne este nikdy ziadny eshop neporadil, nikto sa tam so mnou nezaoberal. Moje deti citaju rovnako vasnivo ako ja. Bolo pred Vianocami a predavacky v kamennej predajni aj Panta Rhei aj Martinusu som vydusila na maximum, venovali sa mi ochotne, povedala som im zaner, ktory hladam, zhruba ake knihy maju moje deti doma, co ich bavi najviac a chcela som radu, co take z toho sudka maju. A predavaci sa mi venovali, vodili ma po predajni, rozpravali obsahy knih, niektori boli ako encyklopedie a ano, toto su sluzby, za ktore sa plati. Pretoze tak ako to opisujes, by sme vlastne uz v zivote nikdy nemuseli mat ziadny obchod a uplne vsetko by sa mohlo zburat, lebo by stacili eshopy. Ved v zasade dnes uz su aj potraviny eshopom zariaditelne, aj topanky, aj oblecenie, taktiez elektronika ci domace spotrebice, atd. A napriek tomu zeny radi zajdu do obchodu a saty si skusia, daju si poradit, co by im viac svedcalo, v predajni s elektronikou si tiez nechaju poradit a pod. A tam tiez platis za to, ze ide o kamennu predajnu s predavacmi vyssie sumy. Nezriedka nielen o par eur drahsie. A mozem ti povedat, ze napriklad mne osobne to vela raz stalo za to, pretoze popis na internete a moje ocakavania v realite boli mnoho raz na hony vzdialene. Takze ano, ak niekto ma predajnu v centre mesta, v drahom nakupnom centre, kde plati tisice za prenajom a dalsie tisice za zamestnavanie ludi, ktori su aj schopni pomoct a okrem toho ma rovnake naklady ako nejaky eshop, tak logicky sa to prejavi na vyssej cene. Niekto to nepotrebuje a vsetko vybavi online a lacno. A niekto si pride vybrat osobne, necha si poradit, venuju sa mu a zaplati viac. Rovnako si mozes kupit kvalitnu farbu na vlasy, rovnako dobru ako pouziva kadernicka a mozes si vlasy nafarbit sama a mozes nechapat zeny, ktore idu ku kadernicke a za rovnako zafarbene vlasy daju trojnasobnu sumu, lebo treba zaplatit cas tej kadernicky, jej pracu, a aj prispiet jej na prenajom toho kadernictva. Pre niekoho tiez uplna zbytocnost a nepochopi, lebo nechce pochopit.

nekonecna_katastrofa
28. júl 2024

Tiež rada nakupujem v Martinuse kvôli vyššie spomenutým veciam (web, personál, prostredie....). Keď chcem konkrétnu knihu a nevadí mi čakať na doručenie, pozerám na cenu a zväčša vyberiem megaknihy. Ale ak neviem, čo chcem a idem hľadať, martinus má skvelý prehľadný web, recenzie, možnosť kúpiť čítanú. Knihy si nechám poslať do predajne. A potom sú tu ešte dni, kedy idem okolo kníhkupectva, skočím si tam na kávu a potom sa idem hrabať do kníh a takmer vždy si niečo aj odnesiem. Pre mňa je to taký pôžitok keď si chcem urobiť radosť. Radšej ako handry alebo kozmetiku si kúpim knihu (hoci aj drahšiu).

annm81
28. júl 2024

@danyelia Pojem ležiak nie je ani tak o tom, kedy bola kniha vytlačená, ale o tom, že o ňu nie je veľký záujem. Ja si tiež v týchto výpredajoch štýlu lacné knihy, megakmihy, knihy pre každého a pod. často neviem nič nájsť. Čo mi je je platné, že by som si jednu knihu kúpila za 5 eur, hoc je len rok stará, keď je to nejaká blbosť? Mám knihy, ktoré vyšli pred x rokmi a zaplatila by som za ne desiatky a desiatky eur, lebo ich chcem a sú nedostupné.

autor
28. júl 2024

@annm81 na e-shopoch s knihami majú normálne aj novinky a megaknihy majú obrovský výber kníh. Nájdeš tam každú knihu. To nie je, že sa tam predávajú iba ležiaky za 1€. Moc dlhú životnosť by tie e-shopy nemali.