Záhadný príbeh o alabastrovej neveste
Skúšam silu internetu možno si niekto pamätá podrobnosti a miesto kde sa to udialo. Moja nebohá babka nám viac krát rozprávala tento príbeh.
Stručne čo si pamätám: mladé dievča sa zaľúbilo do záletníka a nepočúvlo svoje okolie. Prišlo aj k svadbe a nevesta načapala ženícha pred svadobnou nocou s inou.
S plačom, tak ako bola celá v bielom, vybehla von a bežala preč, bola búrka svadobčania ju šli hľadať, ale bola už tma. Videli ju na horskej cestičke, ktosi ju zahliadol na vrchu a v tom tam udrel blesk. Kým tam došli ľudia, našli iba bielu alabastrovú skalu ktorá tam pred tým nebola a zdiaľky veľmi pripomína postavu ženy, nevesty. Nikto ju už potom nestretol, a aj ženíchovi stav niečo prihodilo.
Na viac sa ale nepamätám.
ChatGpt hovorí toto:
"Príbeh tvojej babky presne zodpovedá miestnym povestiam o Bielej skale pri Podbieli na Orave."
No neviem, ale nieco podobne som citala v AT ( boli to rakuske povesti), tak mozno je toho viac verzii.
@kiki68 ďakujem...možné to je, pradedko bol vojak . Veľa krát sa sťahovali kade tade v Rakúsko-Uhorsku.
ChatGpt hovorí toto:
"Príbeh tvojej babky presne zodpovedá miestnym povestiam o Bielej skale pri Podbieli na Orave."
@kateenky ďakujem pozriem sa na to
Toto podla mna sa naozaj rozne zavlieklo, zase kazdy k tomu dohodi iny kraj, ine meno a uz to mas 😀
Toto podla mna sa naozaj rozne zavlieklo, zase kazdy k tomu dohodi iny kraj, ine meno a uz to mas 😀
@kiki68 babka nám rozprávala, že tá biela skala je nad tou dedinou kde vyrastala

No neviem, ale nieco podobne som citala v AT ( boli to rakuske povesti), tak mozno je toho viac verzii.