icon

Ako finančne zvládnuť svadbu bez pôžičky?

danusa55
14. feb 2026

Ahojte, sme s priateľom 10 rokov. Veľmi by sme sa chceli vziať, no nemáme financie na svadbu. Chcem sa opýtať, ako ste finančne riešili svadbu? Pomáhala vám rodina? Brali ste si nejaké pôžičky? (To by sme veľmi nechceli) Možno sa dá zaplatiť hostina až po svadbe? Poprosím rady, ako zrealizovať svadbu a vziať si milovaného človeka 😊

minenkaa
14. feb 2026

Kto vlastne zaviedol túto blbost ,drahé svadby

anonym_56e53f
14. feb 2026

@danusa55 ahoj, áno, u nás svadbu platili rodičia, pol na pol. Som im za to veľmi vďačná. Takisto plánujem platiť svadby svojim deťom, nech sa tým nemajú problém, radšej nech investujú do bývania po svadbe, založenia rodiny, atď.

eleanor2510
14. feb 2026

@danusa55 ide o to, aby ste boli manželia, alebo o honosne divadlo? Lebo ak o honosne divadlo, potom vobec nemas spravnu motivaciu na manzelstvo a nemali by ste sa brat vobec. Pretoze ludia vacsinou chapu, ze manzelstvo je o niecom uplne inom ako o drahej svadbe, na ktoru nemate. Takze si spravte taku, na aku mate, na urade alebo v kostole, s obedom v restauracii pre najblizsich pribuznych. Ak budes mat vyhovorku, ze co povedia ini, znova, plati, co som napisala: neberte sa, nie ste na to zreli.

anonym_7d8597
14. feb 2026

Pre porovnanie - dcéra mala nedávno stužkovú, stála nás 1000€, čo ma dosť prekvapilo. Tri roky sme sa skladali ako trieda vo výskedku na študenta 400€. K tomu šaty z požičovne (150€), moje šité (80€), tanečné topánky (2x80€) - sú síce drahšie, ale vydržali sme v nich bez akejkoľvek bolesti do druhej ráno. K tomu účes (2x60€), make.up (2x50€) a kopa "drobností" ako kabelky, šperky, somariny na program. A to mal manžel "starý" oblek, košeľu, aj topánky. Kúpila som motýlika. A teraz počítaj, čo všetko potrebuješ na svadbu naviac. Už len DJ stojí cca 600-800€, fotograf to isté. Za miestnosť sme dali 750€ (a to sme sa na tieto položky poskladali ako skupina, vy to budete hradiť sami). Kytica, výzdoba, oznámenia, ...... koľko to dnes vychádza??? my sme sa s manželom brali 4 roky dozadu, počas obmedzení. Mali sme obrad na úrade a večeru s najbližšími v reštike cca do 22ej. Áno, mali sme inú predstavu, ale v tom čase (kovidovom) sa inak nedalo a aj tak nás to stálo viac ako 5tis eur. Šaty som mala šité, všetko čo sa dalo som vyrábala ja. DJ sme ani nemali. Neviem si predstaviť brať si na svadbu pôžičku (!). Máte v pláne deti? ako to budete splácať, keď ste si teraz nedokázali našetriť? ste naozaj ochotní vyhodiť tisíce za jednu noc, aj keď viete, že na to nemáte? ak áno, potom bude kdesi chyba.

anonym_5b3b10
14. feb 2026

ved je to troll - zalozila dve diskusie, kazdu pod inym menom
pise narocky uplnu hlupost, aby ste sa v sobotu rano hned rozculili
ze na to niekto skoci, na takuto kravinu

danica2711
14. feb 2026

@danusa55 kebyže je ten človek až tak milovaný, tak si ho vezmeš v obyčajných šatách na úrade za 20 eur. Ale keď pozvaním na opulentnú svadbu treba ukázať celej dedine, že je milovaný/á, tak treba ožobráčiť rodinu alebo si zobrať pôžičku. Choré

anonym_b87661
14. feb 2026
@anonym_56e53f

@danusa55 ahoj, áno, u nás svadbu platili rodičia, pol na pol. Som im za to veľmi vďačná. Takisto plánujem platiť svadby svojim deťom, nech sa tým nemajú problém, radšej nech investujú do bývania po svadbe, založenia rodiny, atď.

@anonym_56e53f aj rozvod a finančné vyrovnanie budú za vás riešiť rodičia?

bessie12
14. feb 2026

@danusa55 odkladali sme na to 1,5 roka. Presne tolko sme mali času na to, aby sme ušetrili dostatok peňazí na 2 svadby. Ked mate problem ušetriť par stovák €, tak najlepšie riesenie by bolo vziat sa na úrade a potom nejaky ten obed. A kludne aj bez toho obedu. Kúpte si nejaky ten sekt, chlebíčky a oslávte to doma.

anonym_3162cc
14. feb 2026

Sobáš vyriešiš bezplatne na úrade a maximálne pozveš najbližších na slávnostnejší obed do reštaurácie. Po 10 rokoch žitia nadivoko je robiť veľkú svadbu trápne.
Brať si pôžičku na svadbu, dovolenku alebo vianočné darčeky je finančná negramotnosť.

cacianka
14. feb 2026

Prikryvajte sa takou perinou, na akú máte

mikadooo
Autor odpoveď zmazal
anonym_56e53f
14. feb 2026
@anonym_b87661

@anonym_56e53f aj rozvod a finančné vyrovnanie budú za vás riešiť rodičia?

@anonym_b87661 nie, prečo? Ako to súvisí?

katkazatka
14. feb 2026
@thereisabear

Myslím, že keby svadbu robili, tak by to bolo možné na úrade s dvoma svedkami. Keď chcú zrobiť, musí to byť väčšia svadba.

@thereisabear tvoj komentár ma neskutočne pobavil😂😂

anonym_fd4e92
14. feb 2026

Kolega sa zenil min rok, klasicka svadba na strednom slovensku so vsetkym 20 000e okolo 100 ludi

anonym_0b859c
14. feb 2026
@anonym_56e53f

@anonym_56e53f neviem čo ti odpovie autorka otázky, ale tvoja odpoveď presne zodpoveda tomu, čo písala.

anonym_56e53f
Autor odpoveď zmazal
mmia96
14. feb 2026

Keďže už ani jeden z nás nemá rodičov a celkovo nemáme veľkú rodinu, bolo všetko len na nás, mali sme úradnú svadbu v kaštieli, + 2 svedkovia z rodiny. Prenájom priestoru a sobáš 100 €.
Potom sme sa išli najesť do našej obľúbenej koliby, tiež cca 100 €. Šaty som si objednala z internetu, také, aby som ich ešte využila. Manžel mal klasický oblek, ktorý už mal dávnejšie kúpený. V ten deň sme ešte kúpili nejaké koláče. Dokopy nás všetko toto stálo približne 300 €. Obrad bol pekný, rýchly, žiadny stres ani zhon. Porobili sme si nejaké fotky na pamiatku do albumu. My sme ale z tých ľudí čo nepotrebujú za každú cenu mať svadbu za 10-20000€. A ešte nedajbože si brať na to úver. Veď keď na to nemáte, treba urobiť takú svadbu aby vás nezruinovala.

anonym_b87661
14. feb 2026
@anonym_56e53f

@anonym_56e53f lebo keď chceš mať opičku, musíš mať aj na banány.

michaela329
14. feb 2026

Sadnite si, zistite koľko máte na svadbu a z tej sumy urobte svadbu 🤷 Či už bude pre 15 ľudí alebo 150

anonym_56e53f
14. feb 2026
@anonym_b87661

@anonym_56e53f lebo keď chceš mať opičku, musíš mať aj na banány.

@anonym_b87661 sorry, ja vôbec nerozumiem tejto irónii. Prosím si preklad, normálne po slovensky, žiadne opičky, banány a podobne. Moji rodičia uhradili polovicu nákladov, svokrovci druhú polovicu, sami sa tak rozhodli (dohodli), keď sme im povedali, že sa chceme vziať a začali sme seriózne plánovať svadbu. Nás mladých to potešilo, ináč by bola svadba asi oveľa skromnejšia a/alebo oveľa neskôr. 🤷.

anonym_f457f7
14. feb 2026

švagor sa ženil pred 14r.
Mal 25 r, na svadbu si sám zarobil, našetril. Pozval rodičov, súrodencov s rodinami, nejakým kámošov. Svadba krásna. asi ho nezruinovala keď si potom s manž. postavili ešte dom - svojpomocne a majú 2 deti vo veku 6 a 12 r.

anonym_60c2cc
14. feb 2026

Neviem, co mate všetky s tym úradom.Zobrat sa o dvoch svedkoch môžu aj v kostole, pokiaľ teda by to chceli tak

cimage
14. feb 2026

Realne musite vediet kolko mate financii na svadbu a podla toho budete tu svadbu riesit. Mozete sa opytat rodicov, ci prispeju ak vedia. Volakedy svadbu platili rodicia nevesty, ale dnes to uz tak nie je. Ja by som urcite nedavala horibilnu sumu za svadbu a radsej by som si tie peniaze uzila inak.

anonym_739780
14. feb 2026

@danusa55 My sme mali svadbu na úrade, k hostine bolo pozvaných 25 ľudí, teda len najbližšia rodina a dobrí priatelia. Hostina bola v salóniku jednej reštaurácie nie priamo v centre mesta, fotiť nás prišla moja kamoška a nalíčil ma kamoš. Celá svadba nás vyšla 2200€ vrátane manželovho obleku a mojich šiat (mala som obyčajné letné biele šaty, nie svadobné zo salónu). Myslím, že na takú sumu pôžičku nepotrebuješ.

anonym_cd46a8
14. feb 2026

Brali sme sa pred 30 a platili sme si sami. Spravili sme takú svadbu na akú sme mali (nebola lacná, ale malá, predne ako sme chceli). Ako inak to chceš riešiť? Zadlžiť sa kvôli jednému podpisu? Zbohom zdravý rozum….velke oslavy a ovácie nie su povinnosť, ale výsada tých, ktorí si to môžu dovoliť. Všetko ostatné je len ľudská sprostosť a finančná negramotnosť. To sa týka aj dovoleniek, Vianoc, domov a podobne ;)

lucia147852
14. feb 2026

Ak sa niekto chcieť vziať vezme sa. Peniaze sú len výhovorka. Svadba sa dá spraviť aj mala s obedom a zákuskom. Naša svadba stala 2500€, pred 11 rokmi, ale kamosku v tom istom roku stála 10000€. My sme si neplatili dráhy cataring, ani luxusne vyzdobenu sálu, saty som mala z bazáru za 150€, jedlo nám pripravila kamaratkina mama, podávali sme úplnú klasiku, žiadne neviem aké vychytávky, nemali sme kapelu, ale kamarát urobil Danka, plus nám zahrali ľudovky, lebo hrával v ľudovej kapele a obsluha boli kamošky, ale nie až také blízke, že by sme ich inak pozývali. Za kultúrak sme dali 50€. Bolo to na jar, nemuseli sme platiť kúrenie. V kostole sa neplatilo nič, prispeli sme dobrovoľne na kvetovu výzdobu do pokladničky. Naša najväčšia položka bol fotograf. Fotky sme chceli pekne, inak sa aj na tom dalo ušetriť, keby nám na tom nezáleží

bielasovicka
14. feb 2026

Pôžičku kvôli svadbe? Ach môj bože....

anonym_522f1c
14. feb 2026

@danusa55 Ja som mala svadbu v roku 2015 v kostole, potom oslava v reštaurácii 40 ľudí a vyšlo nás to všetko dokopy 3000 eur.
A potom v roku 2019 svadbu na mestskom úrade, posedenie v reštaurácii 15 ľudí nás vyšlo všetko dokopy 800 eur.

euka210
14. feb 2026
@anonym_4192ee

Moja kamoška mala svadbu s manželom, ona je na polovičnom ID - ťažko chorá 220 eur, on je robotník vo výrobe, pomerne nízky príjem.

Ako to riešili oni:
Pozývali iba najbližšiu rodinu a naozaj veľmi blízkych priateľov, naozaj to bolo o 50 ľuďoch, z pôvodných 120. Šaty mala objednané zo Sheinu, napodiv nevyzerali vôbec zle. Darčeky pre hostí ako výslužku si vyrábali sami doma. Mali prenajatú sálu od obce za nejakú symbolickú sumu. Hudbu im púšťal kamarát, čo sa tomu venuje amatérsky, pre nich zadarmo. Varili im tety, krstná mama, jednoducho ženy v rodine, takisto obsluhovali tri sesternice. Koláče napiekla mama, svokra so sestrami. Výzdobu sály si robili sami, veci si nakúpili z Temu. Líčila ju sestra, topánky mala požičané, manžel mal oblek od kamoša. Fotil ich niekto z rodiny, kameramana pokiaľ viem nemali. Auto mali normálne, žiadna limuzína, nejaký kamoš, mal dobre vyzerajúcu octaviu čiernu, tak ju vyzdobili.

Čiže rodina na svadbe si aj navarila, aj zahrala, aj sa obslúžili, aj si napiekli, aj sa pofotili, a aj sa zabavili. Sama som bola prekvapená 🙂

@anonym_4192ee my sme tak mali...kamos fotograf, kamoska robila dj, kamoska kadernicka mi urobila uces, sesterka namalovala. Co sa dalo, sme si robili takto.

natalka13
14. feb 2026
@1sally12

Že pôžička🤦‍♀️

@1sally12 dnes uplne normalna vec pozicka na svadbu. Nepochopim ale je to tak.
@ danusa 55 Ked na nieco nemam bud to nekupim alebo si poziciam.
My sme radsej dali peniaze do byvania ako do svadobnej hostiny.