icon

Malá svadba na matrike: Koho pozvať a čo si obliecť?

23. aug 2026

Ahojte. Chceli by sme sa vziať. Nikdy sme nechcelu veľkú svadbu, ani jeden nato nie sme. Zaujímalo by ma, tí, ktorí ste mali malú, resp. skôr mini svadbu, ako ste to riešili:
- koho pozvať, my by sme chceli len rodičov, plus priateľovho brata so ženou ako svedkov. Pozývali ste aj starých rodičov? Avšak to by sa nám už počet dosť zvýšil, a keďže by sme už pozvali aj ich, mala by som pocit, že je povinnosť pozvať aj ujov, tety s kt. máme výborné vzťahy, stretávame sa na tyždennej báze, ale jednoducho to už by malá svadba nebola. Mrzelo Vás, že niektorá rodina nebola?
- mali ste nejaké svadobné šaty, obrúčky, kyticu? Ja týmto smerom veľmi ísť nechcem, možno obrúčky, ale akurát oblek priateľ, a ja elegantejšie šaty (bude jeseň, ja v treťom trimestri).
- po obrade ste išli niekam na obed, a potom domov? Bolo to pre Vás dostačujúce?
Príp. ako inak prebiehal tento Váš deň? Keď ste sa rozhodli mať malú svadbu.
Ďakujem 🙂

anonym_8a0d65
23. aug 2026

My sme krstili syna a zároveň sme sa v kostole zobrali. Ja som mala nohavicový kostým, manžel mal oblek. Obrúčky sme mali, kyticu nie. Mali sme tam rodičov, súrodencov = krstných rodičov = svedkov a my. Dohromady nás nebolo ani 10. Žiadni priatelia, starí rodičia, ani ujovia a tety. To, že to bude aj svadba sa rodina dozvedela až priamo tam. Mali sme potom malé posedenie v reštike - ale bolo to plánované ako krstiny. Neľutujeme, že to bolo takto, nám to bohate stačilo. Moja kamoška sa brala tak, že na svadbe mala iba svedkov, bez rodiny a priateľov. A sú šťastní takto už veľa rokov.

anonym_0aac80
23. aug 2026

Svadba pred rokom v septembri (v kostole)šli sme na obed v nasledovnom zložení my s mužom, brat, švagriná, deti, mama, mužov najlepši kamarát s manželkou. On má na sebe oblek, ja som si dala prispôsobiť slávnostné šaty
Ale muž osirel v útlom detstve, moji rodičia nemali súrodencov, ani starý rodičia už nežili. Keby bola babka ak žila nemala na to zdravotný stav
Pri obyčajnej rodinnej oslave je náš 10. Nad svadbou iba so svedkami ste neuvažovali?

rachel36a
23. aug 2026

Však urobte ako chcete. Moj brat mali svadbu na urade, plus svedkovia. Išli na obed a koniec. Dokonca ani rodicia neboli, ani nik nevedel, že sa berú. Dozvedeli sme sa to o týždeň neskôr. Kamoška pozvali len rodičov, takže na posedeni boli len ženích, nevesta, svedkovia a rodicia.

anonym_d075d7
23. aug 2026

My sme mali takuto malicku svadbu, len rodicia, surodenci s partnermi. Ja uz som starych rodicov nemala ziadnych, muz mal uz len jednu staru mamu - tu sme pozvali. Mali sme vsak napecenych vela kolacov a to sme ostatnym rodinam odniesli. Lebo z muzovej strany bolo vela tiet a ujov a bratrancov a sesternic, ale vsetci su z jednoho mesta, tak sme den predtym roznasali kolace. Z mojej strany sme to nerobili, az po svadbe sme poslali tetam a ujom oznamenie - lebo vsetci byvali daleko a vedeli sme, ze by aj tak neprisli. A keby prisli, bolo by to presne take blbe. Moja svokra si predstavovala velku svadbisko, boli sme v ich rodine prvi z tych co robili svadbu. A myslim, ze muzovi bratranci a sesternice si vydychli, aj dalsi to tak robili, ze nepozvali uplne vsetkych, len take mensie svadby a tiez to ze rozniesli kolace vsetkym vopred. Muzova sestra mala jedina taku velku svadbu, ze vela ludi, ale tiez si to urobili po svojom, mali pozvatych rodicov, surodencov, starych rodicov a potom uz len kamaratov - ale tak viac kamaratov, cize to bola velka svadba. Povedali si, ze je to ich den a chcu tam tych, s ktorymi si to uziju, nie silou mocou volat rodinu, co sa vidia raz za rok z povinnosti. Spravte si ako sa vam ziada... A tie kolace a navsteva - mozno to aj ostatnym staci - casto svadba je aj starost, co si obliect, dat sa vycesat a pod - a tiez to aj pre hosti ide do penazi. Nam potom mnohi na urade doniesli darceky a obalky. Co sme ani necakali.

anonym_faa650
23. aug 2026

Mali sme svadbu v kostole, po nej obed, bolo nas 12. Do kostola prislo vela ludi, nielen rodina ale aj ludia z dediny. Nechceli sme to tajit, no nechceli sme ani velku svadbu. Muz mal oblek, ja kostym, mala kyticka, obrucky sme mali.
Po skonceni sme isli na chatu na cely vikend s nasimi kamaratmi, bez rodiny - oni na obede neboli.

viktoriaandrascik
23. aug 2026

My sme mali teraz v auguste malú a krátku svadbu 😀 Vybavili sme si v kaštieli na záhrade obrad a v salóniku obed bolo nás dokopy 14, mala som svadobné šaty a muž oblek, obrúčky sme tiež chceli, kytičku som mala takú mini z ruží, 12:30 sme mali obrad, potom obed, dali sme si kávu koláče pokecali sme a o 17:00 ma už manžel doma vyzliekal zo svadobných šiat 😝

anonym_0b24db
23. aug 2026

Kamoška svadba na úrade len oni, rodičia,jej sestra s rodinou,dvaja svedkovia. Mala krátke biele šaty.

anonym_60c8d8
23. aug 2026

@anonym_autor nas bolo 8 na matrike , a saty som mala riadne svadobne kvoli foteniu..

autor
23. aug 2026
@anonym_8a0d65

My sme krstili syna a zároveň sme sa v kostole zobrali. Ja som mala nohavicový kostým, manžel mal oblek. Obrúčky sme mali, kyticu nie. Mali sme tam rodičov, súrodencov = krstných rodičov = svedkov a my. Dohromady nás nebolo ani 10. Žiadni priatelia, starí rodičia, ani ujovia a tety. To, že to bude aj svadba sa rodina dozvedela až priamo tam. Mali sme potom malé posedenie v reštike - ale bolo to plánované ako krstiny. Neľutujeme, že to bolo takto, nám to bohate stačilo. Moja kamoška sa brala tak, že na svadbe mala iba svedkov, bez rodiny a priateľov. A sú šťastní takto už veľa rokov.

@anonym_8a0d65 tiež som túto možnosť zvažovala, určite budeme riešiť niekedy pred budúcim letom, v lete krst, že by sme to spojili, ale asi by som chcela už pri narodení malej byť vydatá. Ani neviem prečo, keď na toto fakt nie som. Asi z takéto praktického hľadiska.

autor
23. aug 2026
@anonym_0aac80

Svadba pred rokom v septembri (v kostole)šli sme na obed v nasledovnom zložení my s mužom, brat, švagriná, deti, mama, mužov najlepši kamarát s manželkou. On má na sebe oblek, ja som si dala prispôsobiť slávnostné šaty
Ale muž osirel v útlom detstve, moji rodičia nemali súrodencov, ani starý rodičia už nežili. Keby bola babka ak žila nemala na to zdravotný stav
Pri obyčajnej rodinnej oslave je náš 10. Nad svadbou iba so svedkami ste neuvažovali?

@anonym_0aac80 rodičov by sme určite obaja chceli.

anonym_f092f4
23. aug 2026

rodicov by som pozvala. Ujov, tety... nevidim dovod, a elegantne saty su uplne ok ak nechces kyticu tak ju neber vobec nieje podmienka mat tieto zbytocnosti. prajem krasnu svadbu podla vasich predstav a dlhy krasny spolocny zivot

anonym_e24677
23. aug 2026

nikdy ma nemrzelo, ze som mala svadbu bez tancovacky. mala, na urade len surodenci z oboch stra, rodicia a svedkovia. potom neskora vecera a rozchod. v restauracii maly salonik. saty som mala normalne svadobne.

anonym_592f04
23. aug 2026

Rodicov aj starych rodicov ano. Ak mate s ostatnou rodinou (tety, ujovia) take vyborne vztahy, urcite pochopia ked im povies "Marika, Jozko, viete ze ste nam velmi blizki a tak verim ze to nevezmete nijak v zlom, ale rozhodli sme sa urobit len minisvadbu s rodicmi a starkymi." A das im kolace a ak su normalni, tak to normalne pochopia. Uzite si to.

anonym_1d9f07
23. aug 2026

@anonym_autor
Veď si to urob,ako chceš.Ako ti pomôže,že Jožko s Aničkou mali svadbu len so svedkami a Miško so Zuzkou mali rodičov,starých rodičov aj bratrancov?
Alebo to zas je dáky výskum na tému malá svadba?

sense
23. aug 2026

My síce budeme mať aj klasickú párty ale den predtým budeme mať "právny" sobáš na úrade o 11..00. Tam budú rodičia, svedkovia a môj brat zo ženou keďže prídu 800km. Potom pôjdeme na obed a domov. Obrúčky mať budeme, kyticu nie. Šaty nie svadobné.
Starí rodičia nebudú. Ani na úrade, ani na "veselke"

marianarem
23. aug 2026

@anonym_autor My sme mali len mojich rodicov, sestru s rodinou, manzelovho otca a kedze manzel uz nemal mamu, tak miesto nej pozval dve tety. Saty som mala jednoduche biele z C&A, kyticku som mala, obrucky sme si len pozicali po svokrovcoch, kedze ani jeden by sme ich nenosili. Po obrade sme sli na obed a potom domov. Inym ludom ako pozvanym sme ani nedavali vediet, az den po sme poslali oznamenie, ze sme sa zobrali. Nam to takto vyhovovalo a ani spatne by som nic nemenila.

ipsa646
Včera o 03:25

@anonym_autor Minimum je oddávajúci, nevesta, ženích a dvaja svedkovia. Nezáleží na obrade ani na hostine, ale na tom, aby ste boli celý život spokojní a to nielen v dobrých, ale aj tých horších chvíľach a dobre si vychovali deti!

ipsa646
Včera o 03:28

@anonym_autor Na druhú časť otázky. Pokiaľ tam prídete oblečení, mali b y Vás oddať! Tie obrúčky sú zvyk, ale pekný. Vari by si odmietla aj prvý verejný bozk pred verejnou správou? To nerob!

anonym_34ed53
Včera o 13:57

Financujete si to celé sami ? Tak si to sprav úplne podľa seba. Ja teraz tiež riešim a plánujem svadbu, finančne nám s tým pomáhajú rodičia, ale toľko vecí čo si presadzujú kvôli tomu... Že normálne mám skôr z tej svadby stres ako sa na ňu teším. Skoro ľutujem že sme to neporiešili o 2 svedkoch a radšej svadobná cesta. No čo už, dúfam aspoň že to bude fakt krásny deň a bude to stáť za to.

anonym_1c1520
Včera o 14:23

U nás v rodine (čiže nie ja), sa tak brali, nevesta v 3.mesiaci, pozvali rodičov, súrodencov ( s partnermi a deťmi), starých rodičov ( to bol 1 človek) + svedkovia boli dáki ich kamaráti. Po obrade bol obed. Ale na obrade boli aj ich kamoši, dali to vedieť, kto mohol a chcel, prišiel. Nemali fotografa, obrúčky mali, aj jednoduché slušné oblečenie, nie honosne svadobné šaty.
A ešte tak od veci: muž mi raz vraví, ho pýtal "podriadený", či si môže predĺžiť obedňajšiu pauzu na 2 hodiny, že si potrebuje nieco vybaviť. Muž, že jasné. Poobede sa ho muž pýta, či všetko ok. No hádajte, kde bol. 😂 odbehol si oženiť sa.

anonym74
Včera o 17:57

My sme mali taku malu, rodicia, svedkovia, ja som mala take kratsie biele saty, nie svadobne potom vecera a posedenie a keby som si mala rozhodnut znova tak sa vezmeme niekde na Mauriciu a spojime to rovno so svadobnou cestou