Ako oznámiť sobáš bez tradičnej svadby?
Ahojte,
s mužom by sme sa chceli zobrať, ale nechceme svadbu, aj preto že klasická svadba nie je pre nás, aj preto že by to bol zbytočne stresujúci deň pre nás oboch, neviem si predstaviť rozloženie v akom by s našimi rodinami všetko išlo v pohode, nebolo by to ani náhodou o nás, bolo by to celé o tom, ako vyhovieť našim rodinám, a aj tak by sme nevyhoveli všetkým, chceme aby uzavretie manželstva bolo o nás nie o niekom inom.
Pôvodný plán bol, že sa vezmeme len na úrade s dvomi svedkami a hotovo. Čím viac sa ale rozprávame, tým mu viac príde blbé, že ako to potom oznámiť rodine, či sa neurazia a tie klasické stereotypy.. a mali by sme aspoň niečo urobiť lebo sa to patrí.. atď
nechceme dať toľko peňazí za svadbu, keď by sme radšej za to mohli cestovať alebo si kúpiť niečo čo by sme chceli viac, hlavne keď klasickú svadbu naozaj nechceme. Mňa to úprimne netrápi vôbec čo na to kto povie, ale jemu záleží na tom čo si jeho rodina myslí.
Mali ste niekto obrad na úrade a potom nejaký “program” pre najbližšiu rodinu a kamarátov?
Možno by sme spravili aspoň grilovačku kde im to oznámime naraz, alebo pre pokoj v rodine ich pozveme na obrad na úrade, alebo niekde inde ak nájdeme pekné miesto ale nevieme čo po tom.. nechceme klasiku, reštaurácia atď.. mali ste to niekto takto?
budem rada za akékoľvek nápady, možno ste mali niečo čo by sa nám zapáčilo. 😊
jeden kamarat sa zenil na urade tyzden nato zatelefonoval rodicim ze sa vzali... druhy namiesto svadby absolvovali " vinnu cestu" s kamaratmi a rodinou- tato myslinka sa mi pacila uzili si den ako sa im pacilo
Mali sme svadbu na dovolenke v zahranici. Rodina to vedela. Potom sme urobili grilovacku. Ja by som to nemenila. Urcite to rodicia rozdychavali, ale tiez sme nechceli tradicnu svadbu. Takto to bolo len o nas.
Urobte to tak ako chcete. Ak chcete len obrad, tak majte len tak.
Ak chcete nieco, lebo sa patri, urobte len obed, veceru a hotovo.
Ci co ine? Chcete premietat fotky zo svojho detstva? Nerozumiem co ine okrem obeda ci grilovacky chces organizovat?
Vsak pozvite rodicov z obidvoch stran na sobas a nejaky slavnostny obed po nom. Ten zvysok rodiny sa sice urazit moze, ale aj tak im to nepomoze. Je to vas den a vy sa rozhodnete aky bude, nikto iny o tom rozhodovat nema
Bud sa chces zobrat "tajne" len so svedkami niekde, na urade, v zahranici alebo chces pozvat pribuznych na obrad. To su dve odlisne veci. Moja kamaratka sa vydavala v letnych satach na urade s dvomi svedkami, lebo takto to chcela. O par rokov ked sa rozvadzala, tak stale jej este o hlavu otlkali pribuzni, hlavne babky, ze co si dovolila neurobit svadbu a nepozvat na nu susedov, vzdialenych pribuznych a ludi, co ani nevedela, ze su jej pribuzny. Jej manzel uz rodicov nemal, takze to neriesil.
Po svadbe isli na dovolenku a z nej na spolocnej fotke oznamili komu chceli, ze sa zobrali.
Vzdy sa riad tym, co chces ty, nie co povedia ludia. Je to tvoja svadba a tvoje rozhodnutie.
Buď im to len oznámte alebo ak ich pozvete na obrad na úrad, tak už by som to spojila aj s obedom v reštaurácii, bolo by mi blbé, že sa vychystajú spravia si čas, aby nám prišli zagratulovať a potom ich pošleme domov.
my aktuálne plánujeme svadbu a v podobnom duchu ako vy, nie klasická svadba, iba obrad v kostole a potom obed v reštaurácii a len my, rodičia a súrodenci, najbližší tam budú, ostatní sa to dozvedia postupne a nevýjde to veľa
Keď som sa vydávala za bývalého, bol z chorvátskeho ostrova, kde majú svadby aj 300 ľudí. Na jednej takej som bola a úplne som vedela, že tak toto nie. 😅 Nehovoriac o cene.
Urobili sme to tak, že sme všeobecne do plena dali info kedy sa berieme a že svadba bude na druhom konci Chorvátska. Nech dá vedieť, kto chce prísť. Nakoniec sme mali 12 hostí dokopy. Úplne parádna maličká svadba to bola. Každý sa chce prísť najesť. Ale vycestuje len ten, komu na vás naozaj záleží.
@necromi
Pozvi aspon rodicov na sobas. Ved to je 30 minut, a podla mna radi budu svedkami takej udalosti (ak mate dobre vztahy). Ak to nacasujes tak, ze mozete mat potom hned obed ci veceru, tak ich pozvite do restiky a je vybavene. Ak ani do restiky nechces, tak chodte k vam domov, maj nachystane studene misy a sampanske, date si pripitok, poklabosite a mozu ist domov.
Ostatnym poslite po svatbe oznamenie, ze ste sa vzali, a nic ine.
Pre kamosov potom bud chatu, ci grilovacku, podla toho ako to chcete s nimi oslavit. Alebo aj nic 🙂
Brali sme sa s dvoma svedkami na úrade, pár dní potom sme rozposlali oznámenia že sme sa vzali a zároveň pozvánky na spoločný neformálny obed.
@necromi my sme mali svadbu na úrade s najbližšou rodinou. Potom sme ich pozvali ku nám domov na záhradu. Mali sme požičané stany a sedenie. Jedlo sme riešili cez katering. Po polievke a novomanželskom tanci sme sa všetci prezliekli do teplákov a mali len "párty". Všetci si to pochvaľovali a my sme v konečnom dôsledku tiež radi, že sme to takto vyriešili
My sme si urobili svadobnú párty na zámku len s najbližšími kamošmi.
Potom sme to oznámili rodine. Ak by som sa mala vydávať teraz , tak sa odtrepem dakam na Maledivy, Bora bora s 2 svedkami.
A kamoška s kamošom ktorým sme boli svedkami my s mužom sa brali v Chorvátsku.
My a oni bolo celé svadobné zloženie.
@necromi Neviem ake mate vztahy s rodicmi ale pokial su ok a z tvojho popisu mam dojem ze priatel by aj chcel ich mat na sobasi, tak ja by som spravila malu svadbu len rodicia, svedkovia, pripadne ak mate a chcete tak surodenci a po sobasi nejaky obed v rezervovanom saloniku v restike. Ziadne ceremonie ani tisice eur nemusite minut. Pripadne po sobasi k vam domov, kde nachystas nejaku misu a tortu. Ja by som to takto spravila. Ak to chcete v lete, tak kludne na zahrade ako grilovacku. Ja ako rodic by som zabavu aj s ceremoniami ozelela ale na obrade by som rada bola. Ale zavisi ake mate vztahy v rodinach.
@necromi pre mňa to nie je nejaká novinka, najlepšia kamarátka sa vydala pred 25r poslali iba oznámenie pár dní po svadbe, jediná ktorá sa odula bola jej babka.
Ďalšia zavolala rodinu na krstiny a po krste sa vzali a nikto dopredu nevedel iba svedkovia.
Ale doba už dávno pokročila, každý si robí po svojom niekto ide s najbližšími na obed, a my na grilovačku, ďalší na chatu alebo sa vezmú len tak na piesočnatej pláži.
Nechápem prečo z toho robite vedu.
@necromi Úplne chápem, že nechcete mať klasickú svadbu, ja som mala len poloklasickú, ale aj s odstupom pár rokov môžem s kľudným, svedomím vyhlásiť, že keby nebola ani taká, o nič neprídeme.
ALE!
Je rozdiel medzi :
A. nechceme svadbu a chceme sa len tak vziať tajne a potom to oznámime.
B. nechceme svadbu a chceme sa vziať na úrade za účasti najbližších.
Pokiaľ máte vzťahy v poriadku (mám na mysli s najbližšou rodinou), tak variant A je najjednoduchšia cesta mať tie vzťahy v riti najbližšie roky. Mňa by ako rodiča kus mrzelo, že by mi syn/dcéra len tak poslali sms/email/pohľadnicu/oznámili na grilovačke, že to majú za sebou. Mňa by mrzelo, moja mama by mi urobila teatro, vy ich poznáte, či odhadnete reakciu a ako veľmi vás to zasiahne (možno nie). Ale ak nie ste povahou "mámvpi*isti", tak vás to aj bude mrzieť, takže už sa len rozhodnúť, či by vás štvalo viac mať svadbu aspoň s najbližšou rodinou a možno s nejakou večerou, alebo to urobiť úplne bez nich a následne oznamovať.
Tie co tu navrhujete pozvat len rodicov, ocividne nezijete v tom co autorka (a ja).
Lebo vy sice navrhnete rodicov a surodencov. Ale ved staru mamu nepozvete?? Pozvete. A to pozvete staru mamu a nie krstnu?! Ako by to bolo? Pozvete…drrrrb mate 60 hosti vratane svatovcov vasich rodicov a hadate sa na temu vysluzky a kam usadit pana farara.
Najblizsia rodina vedela ze sa berieme, vydiskutovali sme preco, nadseni neboli ale videli aj benefity toho celeho.
môj súrodenec mal kdesi v zahr. Mne to nepovedal do dnešného dňa, oznámil len otcovi a môjmu synovi. Bola to jeho druhá svadba.
Tie co tu navrhujete pozvat len rodicov, ocividne nezijete v tom co autorka (a ja).
Lebo vy sice navrhnete rodicov a surodencov. Ale ved staru mamu nepozvete?? Pozvete. A to pozvete staru mamu a nie krstnu?! Ako by to bolo? Pozvete…drrrrb mate 60 hosti vratane svatovcov vasich rodicov a hadate sa na temu vysluzky a kam usadit pana farara.
Najblizsia rodina vedela ze sa berieme, vydiskutovali sme preco, nadseni neboli ale videli aj benefity toho celeho.
@anonym_c7fc50 Ja to veeeeeľmi dobre poznám, my sme takto skončili pri zozname 50 ľudí (už aj s nami). Lenže ja som dala na misku váh, či sa budem lepšie cítiť ja, keď si urobíme aspoň malú svadbu, alebo vtedy, keď to oznámime dodatočne. A ja osobne by som toto nikdy rodičom neurobila. Mala som ešte v zálohe plán C - zobrať sa fakt len s najbližšími v zahraničí, niekde pri mori, no a taká sranda by nás stála celkom slušné peniaze, viac než malá svadba, o organizácii ani nehovorím. Plno vecí ma štvalo, samozrejme, ale viem, že to bolo nič v porovnaní s tým, ako by som sa cítila v deň svadby bez najbližšej rodiny a potom... kvôli výslužkám som sa "trápila" max týždeň, kvôli svadbe na tajňáša by som sa trápila aj po rokoch. Preto som jej napísala, že berie do úvahy, akí sú najmú oni dvaja s partnerom: ak sa vedia cez prípadné výčitky najbližších povzniesť, tak nie je o čom.
Veľa žien tu píše, že sa vzali o dvoch svedkoch a postupne všetkým príbuzným oznámili, že sa vzali...Nechápem, načo to oznamovali? Dôvod? Veď sa vzali a hotovo. Na akú riť to postupne všetkým oznamovali? Ďalšia vec...neznášam termín" lebo sa to patrí" 🙈 Ide ma z toho poraziť! Urob si podľa seba, to sa musíš pýtať na MK, čo máš robiť? Čo si nesvojprávna? Idem preč, lebo po prečítaní tejto stupídnej diskusie mi TK vyletel na 196/129
Kamaratka mala taku svadbu..uplne najblizsim povedali vopred co planuju, takym ktori neriešili, priali im bez ohladu na to ci bude nejaka hostina a obrad..a zvysku okolia dali posvadobne oznamenie na styl "mila rodina radi by sme vam prezradili ze sme si dna "bla bla" prstienky vymenili.
Mali sme svadbu na urade, surodenci + partneri, rodicia. Spolu 9 ludi. Vecera v restike, svadobna vyzdoba, svadobna torta, elegantne dlhe svadobne saty, fotenie. Koniec o 21,30hod. Kamarati sa dozvedeli z FB, ked sme si zmenili stav. Tot vsjo.

Normálne si spravte svadbu na úrade a namiesto pozvánok spravte oznámenia a týždeň po svadbe môžte rozposlat
My sme mali len na úrade a potom domov ,moji rodicia to vedeli a mužovi ti sa to dozvedeli o pár rokov ,zvyšok rodiny postupne ako sme ich stretli