Čakanie na zásnuby
ahojte. damy, za ako dlho Vas partner poziadal o ruku? sme mlady par (ja 25 a on 28) a sme spolu 4 roky. mame spolu kupenu nehnutelnost pol roka. o teme svadba sme sa uz viac krat bavili a ze “niekddy bude urcite” avsak stale nic. su 4 roky dlho/kratko? celkom som z toho frustrovana lebo sa uz citim na to. dakujem!
@zuzana76 ja ta chápem a chápem aj tvoj názor ,len ti oponujem ,že je aj iný uhol pohľadu a podkopávat šťastie dlhodobé vzťahy a tvrdiť že manželstvo je to práve a ešte tvrdiť to o tej nevere,lebo je to inštitúcia nie je to práve orechové ,tak isto porovnávať vzťahy kedysi a dnes je uplne nereálne
@minenkaa ale ja nikomu nevnucujem, ze sa musi vziat. Tu autorka to chce a pyta sa na nazor inych zien. Zapojili sa tu vsak dievcata, co ziju v partnerstve a jej pisali, ze ved mozu spolu zit a naco manzelstvo atd... Cize idu proti nastaveniu autorky, ktora to ma uplne inak usporiadane. Je zbytocne jej pisat, ze sa nemusi viazat a naco sobas, ked ona chce. Pre mna by toto bol padny dovod na opustenie partnera a zanechanie "statsneho vztahu", ktory by bol mozno stastny pre neho, ale ja by som nebola uspokojena bez manzelskeho zavazku. Keby si nebol ochotny ma vziat a stale by sa k nicomu nemal, tak by som s takym nebola. Ja ten iny uhol pohladu beriem. Chapem, ze ini to maju inak nastavene, pre dalsich z nas, to vsak nie je dostatocne. Smola je, ked sa strenu dvaja inak nastaveni, ze jeden velmi chce manzelstvo (zvacsa zena) a druhy nie.
@zuzana76 ja ta chápem a chápem aj tvoj názor ,len ti oponujem ,že je aj iný uhol pohľadu a podkopávat šťastie dlhodobé vzťahy a tvrdiť že manželstvo je to práve a ešte tvrdiť to o tej nevere,lebo je to inštitúcia nie je to práve orechové ,tak isto porovnávať vzťahy kedysi a dnes je uplne nereálne
@minenkaa a ja som reagovala povodne na toto
nerozumiem prečo je svadba pre niekoho ešte stále taká dôležitá. Sme spolu 11 rokov, od mojich 18stich no a veru dobre nám je aj bez kusu papiera
ze existuje tiez iny pohlad, preco je pre nas svadba (sobas, manzelstvo) take dolezite. Je to jednoducho ine nastavenie. Ten, kto to manzelstvo chce, nebude nikdy stastny v partnerstve. To, ze ini to nechapu, neovplyvni jeho zmyslanie, on aj nadalej bude po manzelstve tuzit. Preto som vysvetlila, ze pre nas je manzelstvo "akoby viac" a aby si ma netahala za slovicka, pre inych to moze byt uplne rovnake, alebo mozu manzelstvo zaznavat, ved to aj vela ludi robi.
@minenkaa a ja som reagovala povodne na toto
nerozumiem prečo je svadba pre niekoho ešte stále taká dôležitá. Sme spolu 11 rokov, od mojich 18stich no a veru dobre nám je aj bez kusu papiera
ze existuje tiez iny pohlad, preco je pre nas svadba (sobas, manzelstvo) take dolezite. Je to jednoducho ine nastavenie. Ten, kto to manzelstvo chce, nebude nikdy stastny v partnerstve. To, ze ini to nechapu, neovplyvni jeho zmyslanie, on aj nadalej bude po manzelstve tuzit. Preto som vysvetlila, ze pre nas je manzelstvo "akoby viac" a aby si ma netahala za slovicka, pre inych to moze byt uplne rovnake, alebo mozu manzelstvo zaznavat, ved to aj vela ludi robi.
@zuzana76 ja som hlavne reagovala na tu neveru
@zuzana76 ja som hlavne reagovala na tu neveru
@minenkaa ja samozrejme neveru neschvalujem, len mi pride vazenejsia institucia manzelstvo, ze v partnerstve, bez slubu sa este mozu zalubit inde a lahsie odist, to je cele, jednoducho to mam inak nastavene a aj mnohi ini. A zase mi budes oponovat, ze to mozu aj v manzelstve, tak mozu, ale pre mnohych, co to berieme naozaj vazne, je manzelstvo "svate". Jednoducho neberieme partnerstvo az tak vazne. Neviem to inak vysvetlit, lebo to je vnutorne nastavenie cloveka. Nikomu svoj nazor nevnucujem, mam v okoli aj nezosobasene dvojice s detmi, aj bez deti. Oni su spokojni, ja by som nebola. Teda ti s dietatom sa uz rozisli. Ti bez dietata stale spolu ziju, deti nechcu a takto im to vyhovuje.
@minenkaa ja samozrejme neveru neschvalujem, len mi pride vazenejsia institucia manzelstvo, ze v partnerstve, bez slubu sa este mozu zalubit inde a lahsie odist, to je cele, jednoducho to mam inak nastavene a aj mnohi ini. A zase mi budes oponovat, ze to mozu aj v manzelstve, tak mozu, ale pre mnohych, co to berieme naozaj vazne, je manzelstvo "svate". Jednoducho neberieme partnerstvo az tak vazne. Neviem to inak vysvetlit, lebo to je vnutorne nastavenie cloveka. Nikomu svoj nazor nevnucujem, mam v okoli aj nezosobasene dvojice s detmi, aj bez deti. Oni su spokojni, ja by som nebola. Teda ti s dietatom sa uz rozisli. Ti bez dietata stale spolu ziju, deti nechcu a takto im to vyhovuje.
@zuzana76 presne to vnútorne nadstavenie,veď ti to dookola píšem
dakujem vsetkym zenam za rady a tipy. dnes sme sa otvorene zhovarali a pytala som sa ze chcem vediet ako to vnima vraj svadbu chce a ked som sa pytala v akom casovom horizonte je prenho ok sa vziat ze chcem konkretny casovy usek aby som vedela na com som mi povedal ze tak do 3 rokov. ze sme spolu 4 roky a nie 10 aby sme to rychlo tlacili. co si o tom myslite vy zeny? co ste skusenejsie ako ja? vrela vdaka.
@anonym_autor co si o tom myslime… ja nic… tak mate spolu nehnutelnost, menit ho zatial nechces. Tak co s tym spravis. Iba ti dam taku malu radu. Nikdy nedaj chlapovi 100% istotu. Chlap musi byt v napätí.
@anonym_autor
Ahoj. Mám 23 a priateľ 28. Poznáme sa a sme vo vzťahu od leta 2022. Teda aktuálne, na prelome rokov 2025/26 sme spolu cca 3,5 roka.
Otázka zásnub ma začala trápiť okolo mája tohto roka (2025). Spúšťačom bolo to, že už sme mali byť za chvíľu spolu tri roky a aj to, že jeho bratranec čo sa dal dokopy s priateľkou v tom čase ako my, sa už šiel ženiť.
Veľa veľa sme sa s priateľom rozprávali a trvalo mi niekoľko mesiacov sa zmieriť s tým, že ešte zásnuby neboli a že musím ešte počkať. Musela som sa naučiť prestať robiť scény a trápiť sa nad tým.
Mám to nastavené tak, že budem čakať do leta 2026 čo budú teda presne 4 roky vzťahu. Maximálne ešte som ochotná čakať do konca roka 2026, čo bude 4,5 roka vzťahu približne. Dlhšie určite na zásnuby čakať nebudem a vzťah by som ukončila. Je mojím cieľom mať manžela, deti...
Priateľ o mojom nastavení hraníc vie. Teda beriem to tak, že buď požiada alebo nie. Keď áno tak ma chápe, chce so mnou ďalší posun. A ak to neurobí do toho času tak mi tým naznačí že to nemyslí so mnou vážne. Svedomie budem mať na pokoji, lebo budem vedieť, že som sa nesplašila a poskytla som naozaj dosť času.
@anonym_autor
Ahoj. Mám 23 a priateľ 28. Poznáme sa a sme vo vzťahu od leta 2022. Teda aktuálne, na prelome rokov 2025/26 sme spolu cca 3,5 roka.
Otázka zásnub ma začala trápiť okolo mája tohto roka (2025). Spúšťačom bolo to, že už sme mali byť za chvíľu spolu tri roky a aj to, že jeho bratranec čo sa dal dokopy s priateľkou v tom čase ako my, sa už šiel ženiť.
Veľa veľa sme sa s priateľom rozprávali a trvalo mi niekoľko mesiacov sa zmieriť s tým, že ešte zásnuby neboli a že musím ešte počkať. Musela som sa naučiť prestať robiť scény a trápiť sa nad tým.
Mám to nastavené tak, že budem čakať do leta 2026 čo budú teda presne 4 roky vzťahu. Maximálne ešte som ochotná čakať do konca roka 2026, čo bude 4,5 roka vzťahu približne. Dlhšie určite na zásnuby čakať nebudem a vzťah by som ukončila. Je mojím cieľom mať manžela, deti...
Priateľ o mojom nastavení hraníc vie. Teda beriem to tak, že buď požiada alebo nie. Keď áno tak ma chápe, chce so mnou ďalší posun. A ak to neurobí do toho času tak mi tým naznačí že to nemyslí so mnou vážne. Svedomie budem mať na pokoji, lebo budem vedieť, že som sa nesplašila a poskytla som naozaj dosť času.
@9missiak7
Veľmi si prajem s ním ostať navždy. Lepší vzťah som ešte nemala a ani lepšieho partnera. Puto a láska medzi nami je silná.
No ak by som bola nútená kvôli príliš dlhému naťahovaniu a čakaniu ukončiť vzťah, ostala by som potom nejaký dlhší čas sama.
A pri ďalšom partnerovi už by som nečakala roky na zásnuby. Tam by som si hneď s dotyčným v úvode vysvetlila, že očakávam relatívne rýchly posun.
No veď na Valentína bude prsteň, to je o chvíľku, možno by som mu nenápadne ukázala aký prsteň by sa mi páčil..

@minenkaa 26 rokov je podla mna dost (nie je to iba), pre mna je jednoducho tato institucia dolezita. Ano, neviem, co bude buduci rok, ale ty stale nechapes, ze ja by som s priatelom nebola roky rokuce, nebyvala spolu a nemala deti. To je vsetko. To som ja, ty a ine zeny a dievcata to mozete mat kludne inak.