icon

Čo očakávať od kurzu do manželstva?

domi_b7
18. sep 2025

Ahojte ženy, na budúci víkend ideme na kurz do manželstva. Tie ktoré ho máte už absolvovaný, viete mi dať info čo ma čaká? 😀 Ďakujem

anonym_a61c84
18. sep 2025

@domi_b7 kurz manželstva? Na to sa robia ešte aj kurzy??

katkaseiner
18. sep 2025

kurz do manzelstva? prvykrat toto pocujem....a to som 15 rokov vydata

januska12323
18. sep 2025

Myslíš predprípravu s kňazom?

domi_b7
autor
18. sep 2025
@januska12323

Myslíš predprípravu s kňazom?

@januska12323 s kňazom nie, ideme od piatku do nedele na prípravu, náuku alebo ako to mám povedať

anonym_54980a
18. sep 2025

ale týka sa to kostola

anonym_a61c84
18. sep 2025
@domi_b7

@januska12323 s kňazom nie, ideme od piatku do nedele na prípravu, náuku alebo ako to mám povedať

@domi_b7 čože?

anonym_54980a
18. sep 2025

myslis manzelsku pripravu pred sviatosťou v kostole? Ved bud konkrétna a rozpis sa. Kto vám to určil?

kati301
18. sep 2025
@anonym_a61c84

@domi_b7 čože?

@anonym_a61c84 ono sa to väčšinou robí s manželskými pármi🙂 kresťanskými samozrejme

domi_b7
autor
18. sep 2025
@anonym_54980a

myslis manzelsku pripravu pred sviatosťou v kostole? Ved bud konkrétna a rozpis sa. Kto vám to určil?

@anonym_a61c84 no najskôr sme boli pri kňazovi si určiť dátum sobáša, tam nám povedal že musíme absolvovať kurz do manželstva, a potom ešte s ním spísať cirkevnu zápisnicu
@anonym_54980a

anonym_a61c84
18. sep 2025
@domi_b7

@anonym_a61c84 no najskôr sme boli pri kňazovi si určiť dátum sobáša, tam nám povedal že musíme absolvovať kurz do manželstva, a potom ešte s ním spísať cirkevnu zápisnicu
@anonym_54980a

@kati301
@domi_b7 tak teraz už tomu rozumiem, ďakujem za ujasnenie 👍🏼 ja som premýšľala, kedy sa niečo také robilo pri klasickom sobáši na úrade, ale ak ide o cirkev, tak už chápem,, 😁👍🏼

anonym_418d72
18. sep 2025

Je to uplne normalna predmanzelska priprava 🙄 a nie "kurz do manzelstva". A velakrat sa tam preberaju naozaj fajn veci, niektore bezne cloveku ani nenapadnu sa o nich porozpravat, ujasnit si, atd. A ano vacsinou to vedu laici, tj realni manzelia. Ja si myslim, ze na skodu to nebolo, nam sa to pacilo. A mam dokonca kamarata, ktory si tam pri niektorych diskusiach s vyvolenou uvedomil ze by to bola chyba a tak zisiel z kratsej cesty a zrusil zasnubenie. Preco nie. Lepsie ako rozvod do roka.

basaj
18. sep 2025

My sme absolvovali prípravy aj s kňazom, aj osobitne predmanželský kurz (tiež sme to mali vlastne ''povinné'' pred cirkevným sobášom). Akože pre nás to nebolo nijako zásadne prínosné, lebo sa otvorenej komunikácii vo vzťahu venujeme odkedy sme spolu. Ale pre páry, ktoré sa málo rozprávajú o doležitých veciach, nemajú vyjasnené priority, nevedia o tom, aké má ten druhý očakávania a podobne, to može byť určite náučné. A tiež sme riešili praktické veci zo života - ako riešiť neplodnosť, nespokojnosť, neveru atp. - pretože pri cirkevnom sobáši sa naozaj berieš do konca života a rozvod prakticky neprichádza v úvahu, takže musíš rátať s tým, že budeš riešiť aj vážne problémy za tie roky. A nám ešte riadne prízvukovali, nech vyberáme opatrne a obozretne, a nech sme si výberom manžela/manžeky 100 % istý, je to naozaj na celý život. Páčila sa mi myšlienka ''Pred svadbou maj oči poriadne otvorené a sleduj, či toto je pre teba naozaj správna osoba, a naopak po svadbe tie oči trochu privri a už nehľadaj problémy tam, kde musíš hľadať riešenia.'' Veľmi závisí od toho, kto Vám ten kurz bude viesť, my sme to mali s dlhoročnými manželskými pármi a psychológmi, ale myslím, že uškodiť Vám to určite nemože.🙂

domi_b7
autor
18. sep 2025
@basaj

My sme absolvovali prípravy aj s kňazom, aj osobitne predmanželský kurz (tiež sme to mali vlastne ''povinné'' pred cirkevným sobášom). Akože pre nás to nebolo nijako zásadne prínosné, lebo sa otvorenej komunikácii vo vzťahu venujeme odkedy sme spolu. Ale pre páry, ktoré sa málo rozprávajú o doležitých veciach, nemajú vyjasnené priority, nevedia o tom, aké má ten druhý očakávania a podobne, to može byť určite náučné. A tiež sme riešili praktické veci zo života - ako riešiť neplodnosť, nespokojnosť, neveru atp. - pretože pri cirkevnom sobáši sa naozaj berieš do konca života a rozvod prakticky neprichádza v úvahu, takže musíš rátať s tým, že budeš riešiť aj vážne problémy za tie roky. A nám ešte riadne prízvukovali, nech vyberáme opatrne a obozretne, a nech sme si výberom manžela/manžeky 100 % istý, je to naozaj na celý život. Páčila sa mi myšlienka ''Pred svadbou maj oči poriadne otvorené a sleduj, či toto je pre teba naozaj správna osoba, a naopak po svadbe tie oči trochu privri a už nehľadaj problémy tam, kde musíš hľadať riešenia.'' Veľmi závisí od toho, kto Vám ten kurz bude viesť, my sme to mali s dlhoročnými manželskými pármi a psychológmi, ale myslím, že uškodiť Vám to určite nemože.🙂

@basaj no super, to sa mám načo tešiť 😀

smitjan
18. sep 2025

budete mat rozne prednasky, budete musiet aj o sebe povedat alebo teda napisat ako vnimate toho druheho a pamatam si, ze sme pisali aj jeden druhemu zalubeny list. doteraz to mam vsetko odlozene

nikushka8
18. sep 2025

tiez sme absolvovali predmanzelsku pripravu s manzelskymi parmi- riesili sme prakticke fungovanie v partnerstve, rodicovstve (spoznavanie jeden druheho, ale aj ockavania od manzelstva, nazory na bezne fungovanie domacnosti, na veci ohladne plodnosti, prijatia deti atd.). My sme mali všetko v tej dobe uz vyjasnene, ale mali sme tam par, kde bolo vyslovene vidiet, ze by mali radsej svadbu zrusit.

banalu
18. sep 2025

Predsvadobnu pripravu myslis 😉 ja som sice nemala tu vikendovu zalezitost, my sme mali niekolko online sedeni s "profesionalnym manzelakym parom" ako sa nazyvaju. Uprimne poviem, ze by som to dala povinne nie len v ramci nabozenstva. Rozpravali rozne veci ohladom partnerstva, manzelstva, komunikacie ci sexualneho zivota, aj napr. o zenskom cykle a intimnom zivote a podobne.
A na niektorych tych hodinach by mali sediet aj rodicia snubencov, vysvetlovalo sa tam, ze ked sa dvaja spoja uz su rodina, nikto nema byt prednejai manzelke ako manzel a opacne. Ako sa odamostatnit aj ked byvaju u rodicov a podobne.
Rozoberalo sa, co by mali mat snubenci prediskutovane uz pred svadbou - deti, financie, domacnost atd. A ako na taku diskusiu s partnerom...
Ta nasa predsvadobna priprava bola naozaj velmi dobre a profesionalne zmaknuta.
A s nabozenstvom to malo veeeelmi malo ak neberiem v uvahu, ze sa vysvetloval intimny zivot v spojeni so zenskym cyklom s ohladom na vieru.

jaroe
18. sep 2025

@domi_b7 za mňa to bolo tiež fajn. Ja si z toho okrem iného pamätám, že naozaj musí pre manželov platiť "muž opustí matku i otca a priľne k svojej žene". To na margo toho, aby bolo obom jasné, pri kom majú v prípade sporov manželia stáť, aby sa manželstvo nerozpadlo, resp. celkovo nenechať si do manželstva kecať rodičmi a uvedomiť si, že už vytvorili novú rodinu, ktorá má prednosť pred tou pôvodnou.

domi_b7
autor
18. sep 2025
@domi_b7

@basaj no super, to sa mám načo tešiť 😀

@basaj
A vieš mi trošku viac to priblížiť? Máme super že bývame spolu od začiatku takže otvorený vzťah máme aj my len aby som vedela načo sa pripraviť

basaj
18. sep 2025

Vobec sa toho neboj a pripravovať sa naozaj nijako nemusíš. Aj tak je každá tá predmanželská príprava iná. Ak máte otvorený vzťah a nemáte problém rozprávať sa, tak myslím, že si to užijete. Prípadne mi len napadá zamyslieť sa nad otázkami ohľadom vášho vzťahu/fungovania/plánov do budúcnosti, v ktorých si nie si istá a rada by si ich so snúbencom prebrala, lebo zvyčajne tam býva osobitný čas pre páry práve na takéto rozhovory. 🙂

gabus543
18. sep 2025

@domi_b7 ahoj my sme to absolvovali takisto...bolo fajn,zišli sme sa partia dobrých ľudí s každým sa dalo porozprávať až na 2 páry. Aj tí čo mali s nami prednášky boli super. Čo nám akurát vraveli že niektoré páry sa po tejto príprave aj reálne rozišli lebo zistili že chcú úplne iné veci. Len sa priprav na dlhočízne sedenie hlavne v sobotu lebo je to od rána do večera.

euka210
18. sep 2025
@anonym_a61c84

@domi_b7 kurz manželstva? Na to sa robia ešte aj kurzy??

@anonym_a61c84 na povolanie sa ucime 13-18r, no na manzelstvo ci rodicovstvo nie...a to je velka chyba.

euka210
18. sep 2025

@domi_b7 je to dobra vec. My sme nemali vikendovku, ale 12 stretnuti kazdy tyzden. To boli pokecy na hodiny, viac sme sa spoznali, dostali rady a skusenosti od manzelskeho paru, aby sme viac vedeli, do coho ideme. Najlepsia investicia do manzelstva.
Vikendovka to bude zhustene prednasky, aktivity a pod.

anonym_23811f
18. sep 2025

My sme nemali predmanželský kurz a ani sme ho nepotrebovali, všetko klape ako má.