Koľko darovať na svadbu ako päťčlenná rodina?
Ideme na svadbu manželovmu kamarátovi sme 5 člena rodina tj 5,2,10 mesačne a neviem koľko sa teraz dáva € na svadbe? My keď sme robili svadbu 2020 väčšinou nám dávali 50 alebo 100€ teraz neviem či dať 100 alebo 150?
100€ alebo 150€ za vás 5-tich? Podľa mna je to málo. Ale ak vám viac finančná situácia nedovoľuje, tak daj toľko. Na našej svadbe nám toľkoto početné rodiny dali po 500€. Nemusíš samozrejme toľko ale 30€ na osobu je podľa mňa málo.
Ako je vo vašich možnostiach, ale 150€ by som dala ja kľudne... viac zase nutne podľa mňa netreba, zase tak maličké deti nenarobia zrovna veľa "škody", ak sa na to pozeráme tak, že aspoň konzum zaplatiť...
Nevieme z akych fin podmienok pochadzate. Ja napr by som dala 250.
My keď sme mali svadbu, tak nám nikto žiadne peniaze nedal, takisto ani my nedávame druhým. V našich kruhoch sa to nejak nerobí.. a je to tak podľa nás v poriadku.
ja som so dokonca dozvedela, že výška daru záleží aj od toho kde sa svadba koná. keby bola v dedinskom kulturáku, tak môžeš dať menej. ale keďže my ideme na svadbu, ktorá bude na nejakom luxusnom ranči "musíme" dať vyšší dar. Normálne ma prešla chuť tam ísť. nerozumiem tomu, ja som pozvaná na svadbu a mám si zaplatiť to čo skonzumujem. Ja si myslím, že keď na luxusnú svadbu nemajú, tak nech ju nerobia. či?
Daj tolko, kolko si mozete dovolit. Neexistuje suma, ze musis dat toto a toto. Za mna je to pre 4 osoby, ktore budu jest, pit (10 mesacne neratam) a cely cas tam pobudnu velmi malo dat 100-150 EUR. Ked si neviete viac dovolit, tak dajte tolkoto. Aj ked to tu niektore zeny neradi citaju, tak je slusnost dat aspon to, co pokryje naklady.
ja som so dokonca dozvedela, že výška daru záleží aj od toho kde sa svadba koná. keby bola v dedinskom kulturáku, tak môžeš dať menej. ale keďže my ideme na svadbu, ktorá bude na nejakom luxusnom ranči "musíme" dať vyšší dar. Normálne ma prešla chuť tam ísť. nerozumiem tomu, ja som pozvaná na svadbu a mám si zaplatiť to čo skonzumujem. Ja si myslím, že keď na luxusnú svadbu nemajú, tak nech ju nerobia. či?
@anonym_89c9b3 na toto ti napisem, aku som ja mala kolegynu. Do popuku. Ona mala presne drahu luxusnu svadbu na nejakom zamku ci kde. Vsetko platil jej otec, cize ona nic a vsade rozpravala, ako ona tisice na tej svadbe trhne. A zamerne na svadbu pozvala len ludi, u ktorych vedela, aka je financna situacia a pocitala s tym, ze vyberie "balik". A realita bola asi taka, ako tusis. Ti ludia jej nedali ani polku toho, co stala svadba, takze bola nastvana, vytocena a miesto svadbonej cesty na Maledivy sa islo autom do Chorvatska 😂😂😂
@kikadzi myslím, že 150 eur bude stačiť. Je to kamarát, nie blízka rodina.
Wau tak tu dobre sumy lietajú 500 a iné asi si vás pozvem na svadbu :D to už mi príde uletene ved s deťmi sme max do 21:00 a myslím že tie náklady nebudú vysoké. Rada by som im dala aj 1000 ale buďme realisti. Ani my nedostavame dary od kamarátov za 200/500€ toľko mi dá možno najbližšia rodina
Ja davam tak aby som minimalne vyrovnala ucet, ktory za nas novomanzelia zaplatia. Cize zalezi kolko nas ide, ci tam spime, ci je to v restauracii alebo niekde v kulturaku atd.
Wau tak tu dobre sumy lietajú 500 a iné asi si vás pozvem na svadbu :D to už mi príde uletene ved s deťmi sme max do 21:00 a myslím že tie náklady nebudú vysoké. Rada by som im dala aj 1000 ale buďme realisti. Ani my nedostavame dary od kamarátov za 200/500€ toľko mi dá možno najbližšia rodina
@kikadzi a nechceli ste ist na hostinu bez deti? kedze to je len kamarat
@kikadzi Dala by som 150 a išla bez deti, prečo beriete tak malé deti navyše ak nie sú s ním ani rodina? Nebudú mať z toho nič ani deti ani vy lebo ich budete musieť strážiť... Deti nech postráži babka alebo sestra/švagriná a vy si užite svadbu. Naozaj zbytočné ich brať, o nič neprídu...
@kikadzi 1000 EUR kamaratovi? No to ani nahodou. To je uplne prehnane toto. To vobec. Ved tolko si nedava v dnesnej dobe ani velmi blizka rodina.
Za prve - na kamaratovu svadbu urcite idem len ako par alebo sama, dokonca, a davam tolko si myslim ze ho moze stat to pohostenie na svadbe plus nieco naviac. Tych 100-150€ je ok ak ides ty sama. Ako par by som dala najmenej 200€
150€ je dosť si myslím. My sme nerobili svadbu s tým ze sa nám náklady vrátia. Výška by mala byť osobne koľko chcete nie koľko budete stáť novomanželov za jedlo atď. Ak majú svadbu za 10 tisíc, ich problém
My sme davali tak, aby sme za nas pokryli minimalne naklady co sa tyka jedla.
Máš malé detičky, veď 10 mesačne nezje nič a 2 ročne tiež máličko. Ja by som dala tých 150 euro, keby to bola rodina , tak by som dala viac.
Dajte koľko si môžete dovoliť, žiadne pokrytie nákladov. Nejdete predsa do reštaurácie aby ste si zaplatili menu aj s tringeltom. Kto vám preplatí náklady na oblečenie, makeup, cestu atd? Neskutočné už fakt. Keby príde len s kvietkom a fľašou pre muža tak čo, vyhodíte ich? Nemám na to, tak si nerobím svadbu pre xy ľudí, kde čakám, že sa mi všetko vráti, veď snáď ide o to, že ta tam chcú mat z nejakého dôvodu a nie finančného…
@kikadzi Dala by som 150 a išla bez deti, prečo beriete tak malé deti navyše ak nie sú s ním ani rodina? Nebudú mať z toho nič ani deti ani vy lebo ich budete musieť strážiť... Deti nech postráži babka alebo sestra/švagriná a vy si užite svadbu. Naozaj zbytočné ich brať, o nič neprídu...
@marsmykkok aha a ty si aká múdra? Keď mi ich nemá kto postrážiť prídeš ty?
Uplne bezne a normalne sa dava 50-100 na dospelu osobu, ak ste v beznom kamaratskom vztahu. A za decka by som prihodila daco viac. Ak ste velmi blizka rodina a mate na to, niektori davaju viac. Ale nepocuvaj tu take ze 500 euro 🙄 take sumy davaju vacsinou len najblizsi alebo taki, co naozaj nemaju problem s peniazmi. Zas napr my sme boli so surodencami dohodnuti, ze si od nich vyslovene nezelame peniaze. A od jednej kamosky som dostala v obalke 30e - a absolutne nic som si nepomyslela. Viem ze su to dvaja mladi ucitelia s 3 malymi detmi. Ani mi nenapadlo sa nad tym pozastavovat. Ak teda nejdes na svadbu nejakej zlatokopke - ta mozno bude cakat tych 500 😃
A niektore tu zabudaju ze je to svadobny darmladomanzelom, to nie je nijake pokrytie si nakladov za to, ze ja sa idem zabavit. Je mi fuk ci je svadba na gazdovskom dvore alebo v Hiltone, neprepocitavam podla toho moj dar mladym.
@kikadzi 500€ sme my dostali. Nie, že by som ja dala na vašom mieste. Ani som nikde nepísala, že je to povinnosť. Nikto nám na svadbe nedal menej ako 70€ na osobu. Takže z toho vychádzam ja. 20-30€ na osobu aj keď sú v tom zahrnuté deti, je podľa mňa veľmi málo.
My 3 (malé dieťa, ktoré toho moc nezje) dávame momentálne 200€. Príde mi to akurát. Mne. Nemusí tebe. Len ti vravím čo bolo na našej svadbe, ktorá nebola do rána.
@kikadzi u nás sa to počíta nejak tak že, napr bol ten manželov kamarát na vašej svadbe? Ako áno koľko daroval on? A z toho múdre ženy vypočítajú.
Ináč zastavam názoru že dajte podľa finančnej situácie, asi tam s tak malými deťmi nebudete do rána, tak toto a vek detí komunikovať smerom k ženíchovi. Ozaj si nemyslím že by bolo treba pol porcie pre 10mesačné a viem koľko zje 2r dieťa.
Manželov najlepší kamarát (bol mu aj za svedka)nám daroval 500€ (mimochodom žijúci z zahraničí) a boli dvaja s priateľkou o 2r sa ženil on mali sme vtedy 1,5r a 4mes bábo. Úprimne ti napíšem šaty topánky pre nás a ešte zacvakať takú sumu. Veď dakto povie ak oni dali 500za dvoch tak máš dať 1k za štyroch a už večer sme doma. Dala som podľa vlastných možností a nech si každý myslí čo chce. Oni sú v úplne inej príjmovej kategóriu ako my.
Isla som vlani kamoske a dala som 100 e za seba, cize byt vami, tych 200 e povazujem za primerane.
Minimálne 200, podľa finančných možností aj viac. 150 sa mi zdá málo,
@marsmykkok aha a ty si aká múdra? Keď mi ich nemá kto postrážiť prídeš ty?
@kikadzi To nemáte žiadnu rodinu? Tak potom by som išla s deťmi na obrad len a muž nech ide na hostinu sám, naozaj nebudete mať s deťmi nič z toho... Fakt hostina nie je škôlka keby každý zobral viac detí ako dospelých tak to normálne bude škôlka, jasné ako detičky z blízkej rodiny sú ok, ale myslím že ani mužov kamarát nebude nadšený ak tam dotrepete 3 malé deti...
@kikadzi To nemáte žiadnu rodinu? Tak potom by som išla s deťmi na obrad len a muž nech ide na hostinu sám, naozaj nebudete mať s deťmi nič z toho... Fakt hostina nie je škôlka keby každý zobral viac detí ako dospelých tak to normálne bude škôlka, jasné ako detičky z blízkej rodiny sú ok, ale myslím že ani mužov kamarát nebude nadšený ak tam dotrepete 3 malé deti...
@marsmykkok tak keďže je to mužov kamarát, tak asi vie, že majú deti a že prídu aj s nimi.
neviem na akých svadbách boli ostatní ale ja som bola na viacerých kde boli deti a nie, nebola to škôlka ani rodičia netrpeli sedením a nudou. Normálne si užili svadbu s ostatnými hosťami, deťom bolo jedno aj ak tam iné deti nepoznali, za polhodinku behali a hrali sa úplne v pohode. Navyše je to kamarát, takže predpokladám že tam nie ste cudzí aj s ostatnými.

@kikadzi ano staci čo píšeš
Prečo idete aj s deťmi ?