Koľko peňazí darovať na malú svadbu?
Ahojte, koľko peňazí mám dať kamarátke do obálky na svadbe?
Ide o to, že budú mať malú svadbu, pár hostí a ja som pozvaná ako svedok a tiež viem, že pozýva len rodinu. A mňa ako najbližšiu kamarátku. Aj som sa jej pýtala, že či mám kúpiť niečo konkrétne, do kuchyne napríklad, ale ze nie a iba peniaze do obálky. Taká zlatá stredná cesta je asi 50€, aspoň čo som sa pýtala ľudí. Máte niekto podobnú skúsenosť? Koľko ste dávali peňazí na takých menších svadbách?
@meluzina29 Mne dala kamarátka 50€ aj tortu a kyticu. Druhá tortu, kvety a sadu šálok. Podľa mňa koláče, alebo tortu a 50€ stačí.
@anonym_5f1467 a co bude robit s tolkymi tortami? nie je lepsie dat naozaj do obalky o to viac, ako zaplatit dalsiu tortu??
Na mojej svadbe sme toto vobec neriesili. Nasetrili sme si na nu a zaplatili sme si ju sami (a nebola to mala ciastka). Lebo to MY sme sa chceli brat a MY sme chceli mat tych hosti, ktorych sme POZVALI. A pozvali by sme ich bez ohladu na to, ci by eura dali alebo nie. Nežobrali sme, ako to asi robili niektore tu. Ano, nieco sa samozrejme vratilo a ano, potesilo to. Ale neriesili sme, kto kolko dal, ani som si darovane sumy s menami nespajala a ani netusim, kto mozno vobec nic nedal. Bol to nas krasny den, v spolocnosti blizkych, chceli sme, aby si to uzili aj oni a bolo to super, bez vypocitavosti. Proste, ak je pre teba svadba privelky naklad, alebo si nemozes dovolit zaplatit pohostenie pre hosti, kasli na to alebo si setri dlhsie.
Ja by som dala 100€ aspoň. Je jedno či malá, či veľká svadba. Si svedok. Dnes je 50€ nič, však to dám v obchode za chleba, šunku, a pár rožkov 😅 a tu čo vyššie píšu, že svadba nie je zarobkova činnosť a nemusí dať ani nič, hlavne že tam bude 🤦♀️ tak podľa mňa je to určitá etiketa aj v tomto. Nedávno som dokonca presne na túto tému videla na instagrame video, čo koľko sa približne patrí z hľadiska etikety dať ako dar do obálky na svadbe. Proste sa to patrí. Ako keď napríklad tvoja mama má 50tku, tak hádam neprídeš bez kytice, a nepovieš, že mama, hlavne že som sa dostavila, no nie? A dnes je skrátka norma dávať peniaze, už sa nedávajú hmotné dary zabalené mašličkou...
Preboha ludia. Svadba neni zarobkova cinnost. Ked je niekto pozvany na svadbu tak asi preto, ze si manzelia zelaju jeho pritomnost, nie jeho peniaze. Ak niekto pozyva ludi, aby sa mu takto svadba "splatila", je to chrapun. Dat peniaze je slusnost a zvyk, nie povinnost.
Absolutne nikde nie je pisane, kolko sa ma davat. Kazdy podla svojej moznosti. A tieto vypocty, ze zjem tolko a tolko, vypijem toto a toto, cize musim dat tolko... Ste sa zbalznili, je to POZVANIE na svadbu, nie kalkulacia. Ked si moze niekto dovolit dat 200 eur, nech da. Ak si niekto moze dovolit dat len 30, nech da tolko. A mladomanzelia sa nemozu hnevat ani urazit.
@tetapetra 40 eur ti je malo? Bud taka hrdinka, povedz to hostom a ked sa ti to zda ako smiesna suma, tak nebudes mat problem im ich vratit, hejze.
@viera012345 stovecka je nadstandard, nie ocakavany "zlaty stred". Co taki dochodcovia alebo studenti, maju setriť na cudziu svadbu 3 mesiace? Som prekvapena, ako vypocitave niektore ste. Ked na tu svadbu nemas, tak ju nerob. A neprenasaj bremeno na druhych, ze sak oni zaplatia.
@anonym_83a5cc vypočítava si akurát tak ty, keď takto rozmýšľaš. Inokedy najväčšie moralistky ktoré presne vedia co sa kedy patrí a co sa MUSÍ, kytice nosiť a idiotiny lebo to je predsa slušnosť aj ked to nikto nechce ale keď sa jedna o peniaze tak zrazu nič netreba nič sa neslusi a fantasmagorie o študentoch a starých ľuďoch … snad riešim to koľko chcem dať JA a hlavne tu ako svedok, čiže najbližšie okolie nevesty. Ak si ty vážis takýchto ľudí na 40€ tak nech sa páči dávaj toľko 😅 jedna vec je keď niekto nemá a druha keď je to normalne zarábajúci človek ktorý si môže jeden mesiac “odtrhnúť od huby” aby dal DAR svojej najbližšej kamarátke k udalosti ktorá sa kona raz za život. Očividne by z vás niektorých ubudlo.
Preboha ludia. Svadba neni zarobkova cinnost. Ked je niekto pozvany na svadbu tak asi preto, ze si manzelia zelaju jeho pritomnost, nie jeho peniaze. Ak niekto pozyva ludi, aby sa mu takto svadba "splatila", je to chrapun. Dat peniaze je slusnost a zvyk, nie povinnost.
Absolutne nikde nie je pisane, kolko sa ma davat. Kazdy podla svojej moznosti. A tieto vypocty, ze zjem tolko a tolko, vypijem toto a toto, cize musim dat tolko... Ste sa zbalznili, je to POZVANIE na svadbu, nie kalkulacia. Ked si moze niekto dovolit dat 200 eur, nech da. Ak si niekto moze dovolit dat len 30, nech da tolko. A mladomanzelia sa nemozu hnevat ani urazit.
@tetapetra 40 eur ti je malo? Bud taka hrdinka, povedz to hostom a ked sa ti to zda ako smiesna suma, tak nebudes mat problem im ich vratit, hejze.
@viera012345 stovecka je nadstandard, nie ocakavany "zlaty stred". Co taki dochodcovia alebo studenti, maju setriť na cudziu svadbu 3 mesiace? Som prekvapena, ako vypocitave niektore ste. Ked na tu svadbu nemas, tak ju nerob. A neprenasaj bremeno na druhych, ze sak oni zaplatia.
@anonym_83a5cc si trápna, mne tu niečo vykrikujes, ale teba peniaze navyše potešia, wauuu. Tlieskam dráhy anonym 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Ako svedok? No minimalne 100
@meluzina29 Ako svedok by som dala aspon 100€, pretoze 50€ je v dnesnej dobe naozaj malo a teda aspon ja by som sa potom zle citila. Je to najblizsia kamaratka a je to podla mna pocta ze si ta vybrala ako svedka.
Mala svadba je drahšia ako velka, lebo je rozdiel, keď sa rozpočítavajú napr šaty, obrúčky na 10 osob a iné na 100, kde ti finančne dary pokryjú pomerne veľkú cast nakladov. Za mna 100 najlepšej kamaratke a ako svedkyňa je minimálna čiastka.
@tramtada31 Ti, co sa beru, v prvom rade nemaju rozpocitavat a nemaju pocitat s tym, ze saty, obrucky a hostinu im preplatia hostia. Maju robit svadbu podla svojich financnych moznosti, nie podla moznosti hosti.
@anonym_83a5cc ešte mi napadlo,ty si asi myslíš,že sme dostali 40€ od každého. To by ešte bolo fajn. Mužová sestra sa vydávala pred nami, tej som dávala ja sama 50€. Nie, šiesti ľudia nám spolu dali 40€
Na mojej svadbe sme toto vobec neriesili. Nasetrili sme si na nu a zaplatili sme si ju sami (a nebola to mala ciastka). Lebo to MY sme sa chceli brat a MY sme chceli mat tych hosti, ktorych sme POZVALI. A pozvali by sme ich bez ohladu na to, ci by eura dali alebo nie. Nežobrali sme, ako to asi robili niektore tu. Ano, nieco sa samozrejme vratilo a ano, potesilo to. Ale neriesili sme, kto kolko dal, ani som si darovane sumy s menami nespajala a ani netusim, kto mozno vobec nic nedal. Bol to nas krasny den, v spolocnosti blizkych, chceli sme, aby si to uzili aj oni a bolo to super, bez vypocitavosti. Proste, ak je pre teba svadba privelky naklad, alebo si nemozes dovolit zaplatit pohostenie pre hosti, kasli na to alebo si setri dlhsie.
@anonym_83a5cc zdielam tvoj nazor, s pozvankami isla informacia, ze nechceme peniaze, dary ani kvety, chceme len ich pritomnost.
Tie cifry, čo sa vždy vypisujú na MK, že sa dávajú resp. majú dávať na svadbách 🙈😂 od 300€ sesternici z 5teho kolena a prepočet stravnej jednotky na osobu + aj šaty nevesty niesu zadarmo … smiešne fakt. Smutnejšie, že dnes to asi Tí ľudia aj čakajú, že im zaplatíš svadbu .. Autorka aj 50€ je úplne v pohode. Daj koľko uznáš zavhodné, je to len dar. To že prídeš a budeš s ňou cely čas ma pre ňu oveľa vačšiu hodnotu. Aspoň pre mna vždy malo ..
@anonym_83a5cc vypočítava si akurát tak ty, keď takto rozmýšľaš. Inokedy najväčšie moralistky ktoré presne vedia co sa kedy patrí a co sa MUSÍ, kytice nosiť a idiotiny lebo to je predsa slušnosť aj ked to nikto nechce ale keď sa jedna o peniaze tak zrazu nič netreba nič sa neslusi a fantasmagorie o študentoch a starých ľuďoch … snad riešim to koľko chcem dať JA a hlavne tu ako svedok, čiže najbližšie okolie nevesty. Ak si ty vážis takýchto ľudí na 40€ tak nech sa páči dávaj toľko 😅 jedna vec je keď niekto nemá a druha keď je to normalne zarábajúci človek ktorý si môže jeden mesiac “odtrhnúť od huby” aby dal DAR svojej najbližšej kamarátke k udalosti ktorá sa kona raz za život. Očividne by z vás niektorých ubudlo.
@bonboniera Ja som vypocitava, lebo neocakavam od ludi peniaze? Protirecis si. Ze vraj fantasmagorie o starych ludoch a studentoch, no dobre, tak nazbieraj odvahu a chod za svojou babkou pytat peniaze, nech si “odtrhne od huby”, ved si jej vnucka. Hadam jej jedlo nebudes platit zo svojho, boze chran. Alebo stredoskolacke, hoc aj dospelej. Kym neda minimalne stovku, ani nech nechodi na svadbu, ze? To by si sa mala prihovorit jej rodicom, nech jej zvysia vreckove, ved chystate svadbu a niekto ju zaplatit musi.
"ty vážis takýchto ľudí na 40€". Nie, ja si ich v prvom rade nevazim peniazmi, narozdiel od teba, trubka. Nastastie mam moznost darovat viac a preto tak robim. A nie preto, ze si ich "vazim viac" alebo z povinnosti, ako sa to ty snazis prezentovat. Ak ti vlastny rodic prispeje 50 eur, vazi si ta na 50 eur? Pekne sa ukazalo tvoje vypocitane zmyslanie.
@anonym_83a5cc si trápna, mne tu niečo vykrikujes, ale teba peniaze navyše potešia, wauuu. Tlieskam dráhy anonym 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
@tetapetra Ano, vycitam ti tvoj pristup rovnako, ako ty vycitas hostom sumu penazi. Samozrejme, ze potesia, pretoze ich na rozdiel od teba neberiem ako povinnost a citim vdaku, nie nedožranosť, ako ty. Dufam, ze ste si napisali do pozvanky, ze vstup je 150 eur.
.
@anonym_83a5cc ešte mi napadlo,ty si asi myslíš,že sme dostali 40€ od každého. To by ešte bolo fajn. Mužová sestra sa vydávala pred nami, tej som dávala ja sama 50€. Nie, šiesti ľudia nám spolu dali 40€
@tetapetra aha, cize 40 eur od kazdeho, mozno aj za male deti, tj. 240 eur, to by ti uz stacilo. :D A este sa porovnavas, ze ved ja som dala tolko a oni mne tolko, cize som vlastne v minuse, hm neoplatilo sa, nezarobila som.
Boze moj, ludia. Ak si ich tam volala kvoli peniazom, nemala si ich tam pozyvat vobec.
@bonboniera Ja som vypocitava, lebo neocakavam od ludi peniaze? Protirecis si. Ze vraj fantasmagorie o starych ludoch a studentoch, no dobre, tak nazbieraj odvahu a chod za svojou babkou pytat peniaze, nech si “odtrhne od huby”, ved si jej vnucka. Hadam jej jedlo nebudes platit zo svojho, boze chran. Alebo stredoskolacke, hoc aj dospelej. Kym neda minimalne stovku, ani nech nechodi na svadbu, ze? To by si sa mala prihovorit jej rodicom, nech jej zvysia vreckove, ved chystate svadbu a niekto ju zaplatit musi.
"ty vážis takýchto ľudí na 40€". Nie, ja si ich v prvom rade nevazim peniazmi, narozdiel od teba, trubka. Nastastie mam moznost darovat viac a preto tak robim. A nie preto, ze si ich "vazim viac" alebo z povinnosti, ako sa to ty snazis prezentovat. Ak ti vlastny rodic prispeje 50 eur, vazi si ta na 50 eur? Pekne sa ukazalo tvoje vypocitane zmyslanie.
@anonym_83a5cc ja som trúbka a ty ani nevieš citat a chápať písaný text. Chod si rátať peniažky zo svadby keďže očividne podľa teba každý človek co robí svadbu je vypočítavý žobrák 🤗 aj keď tu vôbec neriešime mladomanželov ale to koľko chce a VIE dať človek co je na svadbu pozvaný, tak si nemyl pojmy s dojmami 🙂 ale očividne zbytočne vysvetľovať. Pre anonymných ziapatelov ako ty budem rada vypočítava.
@tetapetra aha, cize 40 eur od kazdeho, mozno aj za male deti, tj. 240 eur, to by ti uz stacilo. :D A este sa porovnavas, ze ved ja som dala tolko a oni mne tolko, cize som vlastne v minuse, hm neoplatilo sa, nezarobila som.
Boze moj, ludia. Ak si ich tam volala kvoli peniazom, nemala si ich tam pozyvat vobec.
@anonym_83a5cc ja o voze ty o koze. Stále trieskaš o nejakých peniazoch ja som autorke napísala,žeby som dala 100€, že sa mi 50€ zdá málo. Nepísala som jej,daj toľko a toľko. A áno je trápne, keď pôjdete na svadbu 6 dospelí a dáte 40€. Nechápem prečo si svojim hosťom nevracala peniaze naspäť.
@anonym_83a5cc ja o voze ty o koze. Stále trieskaš o nejakých peniazoch ja som autorke napísala,žeby som dala 100€, že sa mi 50€ zdá málo. Nepísala som jej,daj toľko a toľko. A áno je trápne, keď pôjdete na svadbu 6 dospelí a dáte 40€. Nechápem prečo si svojim hosťom nevracala peniaze naspäť.
@bonboniera hociako sa budes teraz snazit a urazat ma (asi dosli logicke argumetny). Uz si sa odprezentovala kvalitne, je jasne, aka si 🙂
"podľa teba každý človek co robí svadbu je vypočítavý žobrák" - nie. Vypocitavy zobrak je ten, ktory dopredu kalkuluje s cudzimi peniazmi, lebo mu je luto raz za zivot pohostit najblizsich. A dokonca sa urazi, ak mu niekto nedaruje urcitu ciastku, ktoru si v hlave stanovil.
@tetapetra Otazka znela, kolko penazi darovat na malu svadbu. Ja som vysvetlila, ze nech da tolko, kolko moze, neexistuje presne pravidlo a ze nemusi nutne davat 100+ eur ako pisu v komentaroch, lebo svadba nie je biznis. Ak na tom financne nie je dobre, nemusi si brat pozicku, ale moze dat hoc 30 eur. Nikto jej na to nic povedat nemoze. Ak je na tom lepsie, moze dat aj 200. No ak je nevesta nenazrana, ako napr. vy, chce aby sa jej ludia poskladali na svadbu, tak jej aj 3nasobok bude malo a potom je vlastne jedno, kolko daruje.
@bonboniera hociako sa budes teraz snazit a urazat ma (asi dosli logicke argumetny). Uz si sa odprezentovala kvalitne, je jasne, aka si 🙂
"podľa teba každý človek co robí svadbu je vypočítavý žobrák" - nie. Vypocitavy zobrak je ten, ktory dopredu kalkuluje s cudzimi peniazmi, lebo mu je luto raz za zivot pohostit najblizsich. A dokonca sa urazi, ak mu niekto nedaruje urcitu ciastku, ktoru si v hlave stanovil.
@tetapetra Otazka znela, kolko penazi darovat na malu svadbu. Ja som vysvetlila, ze nech da tolko, kolko moze, neexistuje presne pravidlo a ze nemusi nutne davat 100+ eur ako pisu v komentaroch, lebo svadba nie je biznis. Ak na tom financne nie je dobre, nemusi si brat pozicku, ale moze dat hoc 30 eur. Nikto jej na to nic povedat nemoze. Ak je na tom lepsie, moze dat aj 200. No ak je nevesta nenazrana, ako napr. vy, chce aby sa jej ludia poskladali na svadbu, tak jej aj 3nasobok bude malo a potom je vlastne jedno, kolko daruje.
@anonym_83a5cc mne je jedno čo si písala ty. Ja som napísala svoj názor, koľko by som dala ja. Ja som síce nenažrata, ako píšeš,ale ďaleko od teba neutekám. Nakoľko ty si si ako podmienku pre hostí nedala,nenoste peniaze. Ja som mala poziadavku, žiadne hmotné dary a žiadne kvety. Fakt som nevidela a ani nepočula o svadbe kde by hostia došli bez "obálky" pokiaľ to nebola výslovne žiadosť. Ja sa nemám za čo hanbiť, zbytočne sa snažiš vo mne tento pocit vyvolať. Ty sa zariad ako chceš,mne si ukradnutá
@anonym_83a5cc Vážená,tu si každý povie slobodne svoj názor.Poucovat ma nie je potrebné.Ja osobne by som mladomanželom dopriala 100€, niekto viac, iný menej...
NAJ kamoske aj keby som nebola svedok 150... keby idem s partnerom/manzelom tak viac
@meluzina29 daj podľa svojich možností. Nie podľa MK, lebo sa patrí, lebo musíš splatiť náklady , lebo to lebo ono. Predpokladám že kamoška ťa tam chce mať z iného dôvodu ako je vidina štedrého daru
@anonym_83a5cc ja ta nepotrebujem urážať, to ze nevieš citat a chápať text je fakt. V skom svetle sa prezentuješ ty keď nie si schopná ani stať za svojim názorom pod vlastným nickom o tebe veľa vypovedá. Nikto tu so žiadnymi peniazmi neráta a nekalkuluje, od začiatku hovorím ze riešim to koľko chce a môže dať hosť, ale ty proste nechápeš lebo co? Si hlúpa a nechápeš písaný text, píšem ti to tretíkrát. Moje svedomie je čisté, ja nedávam ľudom 20€ do obálky ale hlavne ze donesiem kvet “lebo to sa patri” 😉😉😉 a som so sebou veľmi spokojná, hlavne keď vidím ake neslušne a hlúpe zrudy existujú okolo 🙂
@tetapetra ona bude možno ta co sem raz písala ze chodí s mužom a tromi deťmi na svadbu, ale do obálky dajú 50€, “lebo deti veľa nezjedia, len sa v tom pobrblu”. Slušnosť sem morálka tam ale pri peniazoch zrazu nič neexistuje 😂 na oslavu narodenin s pohostením tiež dôjde s prázdnymi rukami na sedlaka, veď keď ju tam pozvali tak ju tam chceli
@anonym_83a5cc ja ta nepotrebujem urážať, to ze nevieš citat a chápať text je fakt. V skom svetle sa prezentuješ ty keď nie si schopná ani stať za svojim názorom pod vlastným nickom o tebe veľa vypovedá. Nikto tu so žiadnymi peniazmi neráta a nekalkuluje, od začiatku hovorím ze riešim to koľko chce a môže dať hosť, ale ty proste nechápeš lebo co? Si hlúpa a nechápeš písaný text, píšem ti to tretíkrát. Moje svedomie je čisté, ja nedávam ľudom 20€ do obálky ale hlavne ze donesiem kvet “lebo to sa patri” 😉😉😉 a som so sebou veľmi spokojná, hlavne keď vidím ake neslušne a hlúpe zrudy existujú okolo 🙂
@bonboniera :D Vo svojich komentaroch si sa ani raz neobhajila, lebo to nedokazes. Na ani jeden moj protiargument si logicky nezareagovala. Zato ohanat sa urazkami, to ti ide. Nic ine sa od teba nedalo cakat. Nuz, trafena hus zagagala.
@bonboniera :D Vo svojich komentaroch si sa ani raz neobhajila, lebo to nedokazes. Na ani jeden moj protiargument si logicky nezareagovala. Zato ohanat sa urazkami, to ti ide. Nic ine sa od teba nedalo cakat. Nuz, trafena hus zagagala.
@anonym_83a5cc aké argumenty? Keď si sedlak tak si sedlak a ži tak, je to tvoje svedomie. Ja nemôžem za to ze si hlúpa a nechápeš písaný text, hneď v prvom komente som explicitne napísala všetko potrebné, keď to nechápeš, nakresli si 🙂 skúsim poslednýkrát, kľudne čítaj pomalšie a toľkokrát, kým pochopíš - človek ma dať toľko koľko CHCE a MÔŽE. To ze ty musis ísť do extrémov a riešiť babky a študentov je tvoj problem a tvoje zrkadlo. Absolútne nikto tu nerieši nejaké očakávania manželov. Ale ty to stále nechápeš. Nevadí, som vypočítava hus ktorá zagagala, tak sa so mnou láskavo nebav, je to predsa pod tvoju úroveň moralistky.
@anonym_83a5cc ... možno ešte malý dodatok: Kedysi sa dávali svadobné dary -vecne dary, neskôr sa to zmenilo z praktického hľadiska na peňažný dar/mladomanželia si kúpia to, čo potrebujú a nemajú 3 rovnaké jedálenské súpravy,2 žehličky, atď /Neobvinujte ma z kalkulovania a vypočítavosti, lebo v mojom ponímaní je dar vec dobrovoľná, ale milá.Davam ho aj vtedy, keď sa sobášia blizki, pozvú ma, ale z nejakého dôvodu sa nemôžem svadby zúčastniť/aby som sa vyhla špekuláciám,tak napr.manzelov synovec sa ženil 2 týždne po pohrebe manžela,logicky sme syn a ja nesli na svadbu,co však neznamená, že som mladomanželom nechcela podarovať niečo na začiatok ich spoločného života/
@anonym_83a5cc aké argumenty? Keď si sedlak tak si sedlak a ži tak, je to tvoje svedomie. Ja nemôžem za to ze si hlúpa a nechápeš písaný text, hneď v prvom komente som explicitne napísala všetko potrebné, keď to nechápeš, nakresli si 🙂 skúsim poslednýkrát, kľudne čítaj pomalšie a toľkokrát, kým pochopíš - človek ma dať toľko koľko CHCE a MÔŽE. To ze ty musis ísť do extrémov a riešiť babky a študentov je tvoj problem a tvoje zrkadlo. Absolútne nikto tu nerieši nejaké očakávania manželov. Ale ty to stále nechápeš. Nevadí, som vypočítava hus ktorá zagagala, tak sa so mnou láskavo nebav, je to predsa pod tvoju úroveň moralistky.
@bonboniera Nie, nechodim na oslavy s prazdnymi rukami a nedavam na svadbe do obalky 20 eur, to sa neboj. Ale neurazam sa a neobuvam sa do ludi, ktori by dali. To robis ty. Pri tejto teme je odvazne od teba, z pozicie svadbovej "podnikatelky" ohanat sa moralkou. Strasne si protirecis v kazdom komentari.
Vidim, ze tema nesplnenych financnych ocakavani je pre teba citliva. Nechapem, preco sa tak rozculujes a nasilu kopes okolo seba. Pokial si tak presvedcena o svojom nazore, tak by sa ta ten moj nemal az tak dotykat. Pricom ja som od zaciatku pisala, ze kazdy nech da tolko, kolko moze bez pocitu viny. Zrazu sa tym ohanas ty, ale az teraz. Lebo doteraz to bolo o odtrhavani si z huby a vazeni si ludi skrz peniaze. Vidim, ze sa mi ta podarilo presvedcit, pochopili sme sa, to je super. Pekny den a trochu menej kalkulu 🙂
Ja napisem to co vzdy. Daj tolko penazi, kolko Ti nebude chybat. A ci je 50 EUR dost v dnesnej dobe? Nie je. Lebo vsetko je drahe a tych 50 EUR ani nepokryje naklady na jednu osobu. Ked nemas a je to pre teba likvidacna suma, daj tolko, kolko si mozes dovolit.
A ci je svadba zarobkova cinnnost? 99 percent novomanzelov rata s tym, ze sa im naklady vratia, ak nie vsetko, aspon pomerna cast. To su fakt, nie ze ja som na prachy a mamonarka.Slusny host, ktory vie, co sa patri, tak k tomu pristupi tak, ze aspon za seba si zaplati tie naklady. Aj ked sa to jasne ze neda takto preratavat.
Moja byvala kolegyna dostala skoro infarkt, ked zistila, ze pozvala len ludi co mali peniaze a nevratila sa jej cela suma za svadbu.lebo nedali tolko,kolko predpokladala.
Casto som tu citala, ze dame 20 EUR 4 clenna rodina, hlavne,ze tam prideme. To uz mi pride ako vychcanost, ze najem sa, napijem aj s celou rodinou a dam 20 EUR aby nepapulovali, ze sme dosli na prazdno.

@meluzina29 Myslím, že tá stovecka je taký zlatý stred