icon

Koľko peňazí darovať na malú svadbu?

meluzina29
22. sep 2025

Ahojte, koľko peňazí mám dať kamarátke do obálky na svadbe?
Ide o to, že budú mať malú svadbu, pár hostí a ja som pozvaná ako svedok a tiež viem, že pozýva len rodinu. A mňa ako najbližšiu kamarátku. Aj som sa jej pýtala, že či mám kúpiť niečo konkrétne, do kuchyne napríklad, ale ze nie a iba peniaze do obálky. Taká zlatá stredná cesta je asi 50€, aspoň čo som sa pýtala ľudí. Máte niekto podobnú skúsenosť? Koľko ste dávali peňazí na takých menších svadbách?

Strana
z3
spilo1
23. sep 2025

ja by som dala 200 Eur, ako najlepšej kamarátke

anonym_5f1467
23. sep 2025
@cinky16

@anonym_5f1467 a co bude robit s tolkymi tortami? nie je lepsie dat naozaj do obalky o to viac, ako zaplatit dalsiu tortu??

@cinky16 Tak aj tak..najlepšie na dohode.

simca06022011
23. sep 2025
@muchotrafka298

Ja napisem to co vzdy. Daj tolko penazi, kolko Ti nebude chybat. A ci je 50 EUR dost v dnesnej dobe? Nie je. Lebo vsetko je drahe a tych 50 EUR ani nepokryje naklady na jednu osobu. Ked nemas a je to pre teba likvidacna suma, daj tolko, kolko si mozes dovolit.
A ci je svadba zarobkova cinnnost? 99 percent novomanzelov rata s tym, ze sa im naklady vratia, ak nie vsetko, aspon pomerna cast. To su fakt, nie ze ja som na prachy a mamonarka.Slusny host, ktory vie, co sa patri, tak k tomu pristupi tak, ze aspon za seba si zaplati tie naklady. Aj ked sa to jasne ze neda takto preratavat.
Moja byvala kolegyna dostala skoro infarkt, ked zistila, ze pozvala len ludi co mali peniaze a nevratila sa jej cela suma za svadbu.lebo nedali tolko,kolko predpokladala.
Casto som tu citala, ze dame 20 EUR 4 clenna rodina, hlavne,ze tam prideme. To uz mi pride ako vychcanost, ze najem sa, napijem aj s celou rodinou a dam 20 EUR aby nepapulovali, ze sme dosli na prazdno.

@muchotrafka298 pri malej svadbe o rodine a kamoske, ona ratat s nejakou navratnostou nemoze, to je proste fakt.

anonym_fe6da2
23. sep 2025
@muchotrafka298

Ja napisem to co vzdy. Daj tolko penazi, kolko Ti nebude chybat. A ci je 50 EUR dost v dnesnej dobe? Nie je. Lebo vsetko je drahe a tych 50 EUR ani nepokryje naklady na jednu osobu. Ked nemas a je to pre teba likvidacna suma, daj tolko, kolko si mozes dovolit.
A ci je svadba zarobkova cinnnost? 99 percent novomanzelov rata s tym, ze sa im naklady vratia, ak nie vsetko, aspon pomerna cast. To su fakt, nie ze ja som na prachy a mamonarka.Slusny host, ktory vie, co sa patri, tak k tomu pristupi tak, ze aspon za seba si zaplati tie naklady. Aj ked sa to jasne ze neda takto preratavat.
Moja byvala kolegyna dostala skoro infarkt, ked zistila, ze pozvala len ludi co mali peniaze a nevratila sa jej cela suma za svadbu.lebo nedali tolko,kolko predpokladala.
Casto som tu citala, ze dame 20 EUR 4 clenna rodina, hlavne,ze tam prideme. To uz mi pride ako vychcanost, ze najem sa, napijem aj s celou rodinou a dam 20 EUR aby nepapulovali, ze sme dosli na prazdno.

@muchotrafka298 robím takú svadbu na akú mám. Ak nemám love a čakám, že hostia si za seba zaplatia, vydam/oženim sa na úrade o 2 svedkoch. Práve, že 4clenna rodina nema na rozhadzovanie pri dnešných cenách a všetkého. My s manželom tiez ten prípad, chceli sme sa zobrať ale všetky nasetrene peniaze sme dali radšej do bývania ako do hostiny a nebudem si na to predsa brat úver. Tých najbližších ako rodicia, starí rodicia a súrodencou sme pozvali na obed. Svadobná hostina je pre mňa už totižto luxus a kto na to ma nech si spraví. Ale aby som sa mala cítiť, zle za to, že ja s mojou rodinou by sme dali do daru dajme tomu tých 50e a do vencekoveho tanca 20e tak by sme radšej ani nešli

muchotrafka298
23. sep 2025
@anonym_fe6da2

@muchotrafka298 robím takú svadbu na akú mám. Ak nemám love a čakám, že hostia si za seba zaplatia, vydam/oženim sa na úrade o 2 svedkoch. Práve, že 4clenna rodina nema na rozhadzovanie pri dnešných cenách a všetkého. My s manželom tiez ten prípad, chceli sme sa zobrať ale všetky nasetrene peniaze sme dali radšej do bývania ako do hostiny a nebudem si na to predsa brat úver. Tých najbližších ako rodicia, starí rodicia a súrodencou sme pozvali na obed. Svadobná hostina je pre mňa už totižto luxus a kto na to ma nech si spraví. Ale aby som sa mala cítiť, zle za to, že ja s mojou rodinou by sme dali do daru dajme tomu tých 50e a do vencekoveho tanca 20e tak by sme radšej ani nešli

@anonym_fe6da2 preto pisem, ze ma dat tolko, kolko si moze dovolit. Napriek tomu si myslim, ze dat niekomu 10 alebo 20 EUR ako svadobny host pre 4-clennu rodinu je trapne.
Sama som odmietla kedysi svadbu preto, lebo som nemala financie na nakladne oblecenie a styling, ktory bol na tejto svadbe pozadovany.
Svadba nie je lacna zalezitost ani pre hosti. lebo ked mas obliect a obut rodinu kvoli jednorazovej akcii, tak si to sakra rozmyslis, ak nemas financie na rozhadzovanie.
Dnes je bezne, ze si ludia na velke svadby beru spotrebaky tisice EUR, ak na to nemaju. Co ja nikdy nepochopim. A potom vznikaju rozne "vesele" historky o tom, kto kolko dal, nedal a pod.

Strana
z3