icon

Menej tradičná svadba a rodinné nezhody

1. feb 2026

Ahojte. Mali ste niektorá svadbu podľa seba, menej tradičnú? My budeme mať civilný obrad v altánku, nechceme jesť iba z jedného taniera (radšej si každý vychutnáme jedlo z vlastných tanierov), nechceme podbradníky lebo sa nám to nepáči, bude DJ čo bude hrať prevažne modernú hudbu, nechceme čepčenie (radšej prípitok o polnoci), na obrade pôjdeme spolu vedľa seba, žiadna odobierka, jedlo bude modernejšie (iba vývar bude tradičný) a z tradícií budeme mať iba rozbíjanie taniera, možno topánkový kvíz a prenesenie cez prah dverí, a nebudem pozývať polovicu rodiny len preto, že sa to patrí, keď sú aj tak protivní a nerozprávame sa spolu cez 10 rokov. Ako výslužky sa budú dávať veci čo človek ocení, využije a samozrejme koláče. Všetko si budeme platiť a dohadovať sami, vrátane výslužiek. Mám tu jeden problém, odkedy som rodičom povedala že bude svadba tak otec stále frfle. Svadba bude začínať až okolo 16:00 a on hovorí, že chce aby to bolo na jeseň alebo v zime (sála bude klimatizovaná), ako jedlo chce vývar, mäso na prírodno, pol ryža pol hranolky. Nepozývaj toho a tých, do výslužiek že musím dávať fľaše s pálenkou lebo sa to tak robí (nikto z rodiny nepije, maximálne medovinu ktorú sme tam chceli dať), že on tam nasilu zavolá ľudí na čepčenie, že on sa chce stretnúť so snúbencovou rodinou a povedať im nech si dohodnú pre svoju stranu svoje koláče a nech mu dajú vedieť koľko kusov pálenky pôjde komu a koľko mu majú dať peňazí, alebo nech si jeho strana zaplatí vlastné výslužky. Už odmietam k rodičom chodiť často lebo nechcem toto počúvať dookola. Stále mu vysvetľujeme, že je to naša svadba a bude to podľa nás a nech sa s tým zmieri. Radšej sme mu nepovedali že na stoloch bude iba minimum zákuskov, lebo tam budeme mať ešte candy bar s pestrejšími zákuskami a pohárikmi. Odmietam s ním už riešiť túto tému. Zažili ste niečo podobné?

Strana
z2
cacianka
1. feb 2026
@anonym_b92e0e

@anonym_autor viete co je netradicna svadba ?zenich ,nevesta dvaja svedkovia , vybehnut na urad stadial domov

@anonym_b92e0e už aj to je tradičné 🤭😉

cacianka
1. feb 2026

Podstatná je otázka - kto platí celú svadbu ?

anonym_b2d439
1. feb 2026
@13uzivatelka11

Nedocitala som až do konca, lebo mám pocit že si sem prišla napísať len aká si výnimočná, ale práveže tradičné svadby so všetkým vymenovanym už skôr idú do úzadia a takéto sa robia malo, takže nie, nie si vôbec špeciálna snehová vločka. Urob si svadbu aká sa ti páči. Predsav si, že dnes už sú bežné svadby dokonca v piatok

@13uzivatelka11 wtf? :D ako môžeš podľa tohto súdiť že autorka sa išla pochváliť že je výnimočná? Rozum niektorych žien "mi nedá spať "

anonym_18a986
2. feb 2026

Spomenula som si na sestrinu svadbu, keď sa vo fáze plánovania proti sebe postavili dve rodiny a riešila sa kauza Pepsi cola contra Coca cola a Citrónový radler contra Višňový radler 😅

cacianka
2. feb 2026
@anonym_18a986

Spomenula som si na sestrinu svadbu, keď sa vo fáze plánovania proti sebe postavili dve rodiny a riešila sa kauza Pepsi cola contra Coca cola a Citrónový radler contra Višňový radler 😅

@anonym_18a986 už se poprali ?

simona92101
Autor odpoveď zmazal
anonym_56efb1
10. feb 2026
@cacianka

@cacianka mňa tiež zaujíma či si nevesta platí všetko, alebo ja nevesta chcem tak a tak , vy oco, mama sa nestarajte ale zaplaťte

anonym_088ab8
10. feb 2026
@anonym_56efb1

@cacianka mňa tiež zaujíma či si nevesta platí všetko, alebo ja nevesta chcem tak a tak , vy oco, mama sa nestarajte ale zaplaťte

@anonym_56efb1 "Všetko si budeme platiť a dohadovať sami, vrátane výslužiek" pise v uvodnom prispevku

aurora33
10. feb 2026
@anonym_18a986

@anonym_18a986 to je dráma. Kto vyhral? 😀😀😀😅😅

natalka13
10. feb 2026

Normalna tradicna svadba. Ved tam budes mat tradicie. Aj vysluzky budes dokonca rozdavat. Nik nema svadbu so vsetkym co byva na svadbach, he toho na mraky.
To je problem otcovi objednat dusene masko s hranolkami a ryzou?
My sme podpisali papier na urade dali si pusu obed s rodicmi a sli sme domov. A sme happy 35 rokov

katkazatka
10. feb 2026
@cacianka

@anonym_56efb1
@cacianka je úplne kto to platí. Ten deň má patriť jedine novomanželom. Oni si majú povedať akú svadbu chcú a ako si ju predstavujú. Je to ich deň, nikomu nedáva právo sa do toho montovať len za to, že to zaplatí. Keby som ja platila mojej dcére svadbu, hanba by ma fackala, aby som si robila svadbu podľa seba a podľa mojich predstáv.

Autorka-uzi si svadbu a spravte si ju pre vas. No nevedela som, ze tie trapnosti s odcepcovanim, odobierkou a zobranim penazi sa este stale robia.😀

sense
10. feb 2026

Tak svadba bude tradičná. S nikým nerozoberaj ries len ty s partnerom. Ostatným pošli pozvánku s kto príde ,príde, kto nepríde tak nepride

anonym_56efb1
10. feb 2026
@katkazatka

@anonym_56efb1
@cacianka je úplne kto to platí. Ten deň má patriť jedine novomanželom. Oni si majú povedať akú svadbu chcú a ako si ju predstavujú. Je to ich deň, nikomu nedáva právo sa do toho montovať len za to, že to zaplatí. Keby som ja platila mojej dcére svadbu, hanba by ma fackala, aby som si robila svadbu podľa seba a podľa mojich predstáv.

Autorka-uzi si svadbu a spravte si ju pre vas. No nevedela som, ze tie trapnosti s odcepcovanim, odobierkou a zobranim penazi sa este stale robia.😀

@katkazatka mňa by zase hanba fackovala rozkazovať a otrčiť ruku plaťte, veď keď chce podľa seba nech si to financuje sama , rodiča nie sú povinní znášať vrtochy dospelej dcéry, či?

anonym_e1494c
10. feb 2026
@anonym_56efb1

@katkazatka mňa by zase hanba fackovala rozkazovať a otrčiť ruku plaťte, veď keď chce podľa seba nech si to financuje sama , rodiča nie sú povinní znášať vrtochy dospelej dcéry, či?

@anonym_56efb1 zrejme si matka, co si mysli, ze ked plati, tak svadba je jej😁

anonym_94fdcc
10. feb 2026

@anonym_autor naša svadba bola len o nás uz milión rokov dozadu ;) a pozvali sme iba najbližšiu rodinu. Tým chcem povedať, že pokial si vsetko hradíte sami, tak si spravte po svojom.
Do kostola sme išli spolu s farárom ja po jednej strane a manžel po druhej. Von sme vychádzali už ruka v ruke. Okrem zametania črepín pred reštikou sme nemali žiadne iné tradície. Jedlo sme si vybrali podľa seba a teda aj v dnešnej dobe by bolo skôr pre labužníkov. A o pol noci, nám prišli odpáliť z firmy kde sme ohňostroj kupovali 10- 15 minutový ohňostroj. Mali sme dj a okolo 50 ľudí vrátane gratulantov.
Jedinú vec čo sme mali extra bolo deň pred svadbou fotenie v arborete, čiž3 2 x účes, 2x malovanie.
Na výslužku som dala napiecť zákusky v mini formáte/banketové ako jednohubky, ale vyzdobené( tu vtedy nikto také nepiekol, takže som sa riadne nahladala).
A teraz prídem ku tomu ALE- moja svokra na " tajnáša" svojej časti rodiny, dala napiecť klasické zákusky, nakúpila fľaše a roznášali ich poza náš chrbát, čo sme sa na svadbe vlastne dozvedeli. čo by niekto bral, že veď nevadí, ale tie fľaše s alkoholom boli tie najlacnejšie čo sa zrejme dali kúpiť.

anonym_56efb1
10. feb 2026
@anonym_e1494c

@anonym_e1494c chvála bohu u nás sa zvládlo všetko diplomaticky, sme predsa ľudia, nikto nikomu nič nerozkazoval náše predstavy boli cca rovnaké, svadba bola krásna a všetci sme boli spokojní, bez hádok a zbytočných stresov

anonym_56efb1
10. feb 2026
@anonym_e1494c

@anonym_e1494c ale poznám takých čo si na svadbe svojích deti nemohli ani prednút ale zaplatiť ju mali , tak toto teda nieee

cacianka
11. feb 2026
@anonym_56efb1

@anonym_088ab8 tak je to jasné. Aj o tom bola moja otázka. Lebo platí základná všeobecná poznámka: kto platí ten určuje.
@anonym_56efb1
Milí rodičia, sme dospelí svojprávni ľudia, po zrelej úvahe sme sa rozhodli vstúpiť do manželstva, a tento obrad hodlame spojit aj so svadobnou hostinu. srdečne vás pozývame, bude v cca mesiaci XY. Ako čestní hostia. Tzn. aj to , že nemajte starosti, všetko si vybavíme sami a ak budeme chcieť či potrebovať poradiť, obrátime sa na vás. Všetko okolo svadby si platíme sami, rozhodujeme sami. Nechajte sa prekvapiť. Minimálne mesiac vopred sa dozviete úplne presný termín, miesto obradu aj hostiny.

PS. A ak by trvali na nejakej platbe, povedať im že poteší príspevok ako svadobný dar po obrade.
Takže niečo v tomto duchu.

Snúbenci nebudú tlačení do predstáv rodičov typu ja platím tak budú pol krumple pol ryža a rum versus griotka

cacianka
11. feb 2026
@katkazatka

@anonym_56efb1

@katkazatka vieš to si ty, svetlá výnimka. Mne by tiež bolo všelijako, keby dám peniaze a použijú sa veľmi divno. Nech si každý pripraví oslavu akú chcú a ako chcú, radšej dám € ako svadobný dar. Po obrade.

cacianka
11. feb 2026
@anonym_e1494c

@anonym_e1494c nie je to evidentné

julish
11. feb 2026
@anonym_18a986

@anonym_18a986 🙂))))

anonym_4725f9
11. feb 2026

@anonym_autor Základná rada ak si platíš svadbu sama: nevešaj rodičom všetko na krk – netuším, načo by som s nimi zdieľala to, z koľkých tanierov budeme jesť, alebo koľko koláčov bude na ktorom stole. Ak začnú debatu napríklad o výslužkách (a mimochodomp, fakt by ma zaujímalo čo sú tie praktické veci, ktoré chcete dávať), treba povedať, že to už je zariadené a viac nerozvíjať.

Strana
z2