icon

Po zálohe nám výrazne zvýšili cenu menu. Je to bežné?

Dnes o 13:04

V zmluve máme uvedené, že cena menu je len orientačná a finálna suma sa môže upraviť podľa aktuálneho cenníka. Teraz nám ju zvýšili o 12 € na osobu, čo už pri počte hostí spraví dosť veľký rozdiel. Čakali by ste pri takejto formulácii, že sa cena môže zmeniť až takto výrazne?

biba_18
Dnes o 13:10

a medzi objednávkou a dneškom prešiel rok? btw, všetko išlo hore, všetko 😔

autor
Dnes o 13:17
@biba_18

a medzi objednávkou a dneškom prešiel rok? btw, všetko išlo hore, všetko 😔

@biba_18 Áno, približne rok. Chápem, že ceny išli hore :-/

anonym_c923ca
Dnes o 13:19
@anonym_autor

@anonym_autor Po roku by som bola spokojná, že len o 12€

anonym_b58185
Dnes o 13:27

@anonym_autor kolko bola povodna suma, kolko je to po zvyseni? Pozri sa aka je inflacia, ako stupli ceny potravin za ten rok. Ked tych 12€ nie je zvysenie o polovicu, tak je to v pohode, kedze sa asi nejedna len o jedno jedlo na veceru ale menu na celu svadbu.

anonym_9f9e98
Dnes o 13:36
@anonym_autor

@anonym_autor Rok??? Tak potom čo sa čuduješ, že ceny išli hore? Gastro služby sú už tak drahé, že už aj stredná vrstva prestáva chodiť do podnikov.

Naši mladí odkladajú svadbu práve kvôli vysokým nákladom. Nakoniec to možno spravia len na MÚ s malým obedom.

anonym_3f2a8b
Dnes o 13:43

neviem kolko mate hosti, ale pri vysokom pocte to bude dost, nikto by ma nedonutil vyhadzovat v dnesnej dobe za svadbu, radsej nejaka pekna dovolenka v exotike

anonym_c1eb4b
Dnes o 14:01

@anonym_autor ano cakala by som to, zial na 99% pri takych formulaciach sa zvysi. Seriozny podnik to vie nacenit vopred. Aj ked teraz si vsimam, ze ste to riesili rok vopred tak to sa necudujem, vacsinou sa to riesi par mesiacov-tyzdnov vopred nie rok. Navyse ak menu je 3-4chodove tak az taky narast to nie je ak to rozpocitas na jeden chod.

marsmykkok
Dnes o 14:03

Koľko máš hostí? Príde mi to nefér aj od nich ak viac a je krátko pred svadbou, lebo nejaký reprezentatívny priestor kde sa zmestí viac ľudí-teda nie kulturák v pôvodnom zatuchnutom stave z roku 1970 ťažko zoženieš... Teda možno ich politika aj cenová, nalákať ľudí na ok cenu a pred svadbou takto zvýšiť. Zase potraviny posledný rok nešli extrémne hore, platy áno, nepoviem nič keby o 5 eur na osobu, ale 12 je dosť...

Inak dobrá téma pre tie čo idú celá 4-ť členná família a dajú ako dar "veľkorysých" 50 eur za celú famíliu, že fakt menu nestojí 5 eur ako majú pocit...

anonym_153342
Dnes o 14:30
@marsmykkok

Koľko máš hostí? Príde mi to nefér aj od nich ak viac a je krátko pred svadbou, lebo nejaký reprezentatívny priestor kde sa zmestí viac ľudí-teda nie kulturák v pôvodnom zatuchnutom stave z roku 1970 ťažko zoženieš... Teda možno ich politika aj cenová, nalákať ľudí na ok cenu a pred svadbou takto zvýšiť. Zase potraviny posledný rok nešli extrémne hore, platy áno, nepoviem nič keby o 5 eur na osobu, ale 12 je dosť...

Inak dobrá téma pre tie čo idú celá 4-ť členná família a dajú ako dar "veľkorysých" 50 eur za celú famíliu, že fakt menu nestojí 5 eur ako majú pocit...

@marsmykkok ak som pozvana na svadbu, dar je pre novomanzelov. Neprisla som si zaplatit obedove menu. Neviem, ked pozves kamosku na kavu, pytas peniaze tiez? Su krajiny, kde si hostia platia sami drinky. To len na SK kazdy prepocitava, kdo kolko dal penazi.

anonym_3c6c89
Dnes o 17:39
@marsmykkok

Zial, pri takej formulacii je to mozne.
My robime svadby (restika do 200 ludi) a schvalne mame v papieroch formulaciu, ze garantujeme tieto ceny aj o rok (a teda v den terminu konania svadby) napriek vsetkym ostatnym vplyvom. Ale poviem Ti, je to poriadne nevyhodne pre nas ako pre podnik, za ten posledny rok to napr tak stuplo, ze este aj nas personal si tukal na celo, ze sme sprosti ze momentalne za taku cenu robime. Ale ked su svadby vybookovane aj rok dopredu a my nechceme aby presne k takymto situaciam dochadzalo vramci medziludskych vztahov podnik vs klient... Tak co uz.

Kazdopadne, ak ste to mali naformulovane v zmluve, je to (bohuzial) ok. Aj pochopitelne, a to hovorim ako clovek co to takto nerobi, ale chapem to. @marsmykkok sice hovori ze cena potravin "az tak nestupla", ale okrem toho ze ano, dost stupla aj cena potravin, nebudeme sa tu bavit o tom, ake nam prisli vyuctovania za energie, dalej platy personalu tiez idu hore, celkovo inflacia, proste VSETKO co sa odzrkadluje do konecnej ceny poskytovanych sluzieb. Nebudeme sa tu rozpisovat do detailov, chcem len dodat ze som z fachu a ano, chapem to vyrazne zdrazenie cien (ak si ponechali tu moznost).

anonym_3c6c89
Dnes o 17:43

A dalsia vec je autorka - co v tom vsetko mas? Kolko chodov? Aj napoje tam vacsinou byvaju, aspon zakald. Plus mozno dezerty ci sladke ci pochutiny, vacsinou v tej cene byva este catering po polnoci, svedske stoly atd. Ak si tych 12 euro vydelis na "pocet jedla" ci pitia na osobu, tak zistis, ze tu eurko, sem eurko, wle jednoducho na dospelu osobu je to realita skrze porcie...

anonym_eeec97
Dnes o 20:46

12 eur mi pride ako non sense. Ale zalezi co mate objednane. Ked beriem inflaciu tak poviem 2 az 4 eur mi pride ok pri norm. Chodoch.