icon

Je bežné, že banka žiada doklad o pôvode peňazí?

Včera o 11:15

Predala som auto a peniaze som chcela vložiť na účet. Čakala som, že ich jednoducho odovzdám pri priehradke, no pracovníčka si vypýtala aj kúpnu zmluvu a vysvetlenie pôvodu hotovosti. Dosť ma to zaskočilo, doteraz odo mňa pri vklade nič podobné nechceli. Je toto už bežný postup pri vyššej sume?

Strana
z2
anonym_e34fb5
Včera o 11:19

Preto je lepsie vkladat cez bankomat,to uz ma skoro kazda banka,take moznosti.
A ano je to bezny postup,musia overit povod penazi.

anonym_727fc4
Včera o 11:26

@anonym_autor pre boha za koľko si predala auto?

anonym_1c85d1
Včera o 11:27

Od istej sumy majú takú povinnosť

petamich
Včera o 11:31

Ano je to bezny postup, banka je povinna preverit povod penazi pri sume nad 10 tis. ak sa nemylim a podozrive transakcie alebo ak niekto vklada xkrat mensie ciastky v hotovosti atd. rozne scenare. Je to primarne prevencia proti praniu spinavych penazi, vyplyva im to zo zakona o ochrane pred legalizaciou prijmov z trestnej cinnosti.

autor
Včera o 11:32
@anonym_727fc4

@anonym_autor pre boha za koľko si predala auto?

@anonym_727fc4 nebolo to žiadne luxusné auto 🙂 Predala som ho za 13 500 €, preto ma ani nenapadlo, že pri vklade budú odo mňa pýtať doklad o pôvode peňazí.

anonym_727fc4
Včera o 11:34
@anonym_autor

@anonym_727fc4 nebolo to žiadne luxusné auto 🙂 Predala som ho za 13 500 €, preto ma ani nenapadlo, že pri vklade budú odo mňa pýtať doklad o pôvode peňazí.

@anonym_autor nuž moje auto stálo pri nákupe menej než tvoja pri predaji

anonym_86cd22
Včera o 11:34

@anonym_autor ano aj mna sa pytali ked som predala byt, zmluvu ale nechceli

anonym_58cd23
Včera o 11:37

@anonym_autor bežný postup už minimálne 10 rokov

anonym_9ca291
Včera o 11:42

Ano nad 10tisic normalne.

mirage
Včera o 11:53
@anonym_727fc4

@anonym_autor nuž moje auto stálo pri nákupe menej než tvoja pri predaji

@anonym_727fc4 no a?

anonym_e19d58
Včera o 11:55
@anonym_86cd22

@anonym_86cd22 Pri predaji bytu? Kupujúci ti zaň platil v hotovosti?

anonym_6e0947
Včera o 12:03

Ja som raz chcela zmenit 400 libier na eura, este aj to sa pytali, odkial ich mam. Riadne psycho.

vikusjk
Včera o 12:03
@anonym_86cd22

@anonym_86cd22 akoze si predavala byt a dostala si cash?

anonym_727fc4
Včera o 12:08
@mirage

@anonym_727fc4 no a?

@mirage aj ja som vkladala peniaze po predaji a nik odo mna nič nepýtal.
Tu je už zakázané sa aj pýtať?

michellemary
Včera o 12:39

Od 10 000 má banka zákonnú povinnosť overiť pôvod vkladu.

anonym_bbf382
Včera o 13:00

Je to normálne, že sa od určitej sumy pýtajú na pôvod peňazí. Myslím že nad 5.000 eur to bolo v SLSP. Ale zase na druhej strane, sa spýtaju len z povinnosti lebo im to ukladá zákon. Pracovník banky tam zaklikne nejakú kolonku v počítači a dovi dopo. Zbytočná formalita čo aj tak nič nelegálne neodhalí

anonym_c8b68c
Včera o 13:11

@anonym_autor zákonná povinnosť. Preto treba vždy vkladať po 8000. Ak ťa to obťažuje

anonym_020849
Včera o 13:17
@anonym_c8b68c

@anonym_autor zákonná povinnosť. Preto treba vždy vkladať po 8000. Ak ťa to obťažuje

@anonym_c8b68c ak by sa v ten isty den alebo tri dni po sebe vratila a vkladala po 8 tis. uz im to vyskoci ako podozriva transakcia (ak doteraz take nerobila) a spytaju sa aj tak

ja asi nerozumiem, s cim konkretne ma autorka problem alebo ci to len zazila prvykrat a zaskocilo ju to, lebo vyzera to asi takto - dobry den zakonna povinnost nam kaze informovat sa na povod penazi, aha samozrejme predala som auto, v poriadku dakujeme 🤷‍♀️

januska12323
Včera o 13:20

@anonym_autor je to bežný postup, dokonca nutný a čudujem sa, že si tie peniaze do ruky prijala. Vyššie sumy by mali ísť zásadne cez prevod.

anonym_86cd22
Včera o 13:32
@vikusjk

@anonym_86cd22 akoze si predavala byt a dostala si cash?

@vikusjk ano nasledne som kupila novy mensi, pytali sa kde som tolko vzala aby povolili zase moju platbu noveho bytu

anonym_86cd22
Včera o 13:33
@anonym_e19d58

@anonym_86cd22 Pri predaji bytu? Kupujúci ti zaň platil v hotovosti?

@anonym_e19d58 aj cez uver z banky mi prisli od nich peniaze aj v hovosti

anonym_e19d58
Včera o 13:50
@anonym_86cd22

@anonym_86cd22 Ja sa pýtam na platbu pri predaji,ze či kupujúci platil v hotovosti?

anonym_e19d58
Včera o 14:05
@anonym_86cd22

@anonym_86cd22 Pre upresnenie,bolo to v roku 2026?Sumu, ktorú platil kupujúci za byt, delil na časti?

patrike
Včera o 14:34

Zakon im to nariaduje. Privelka suma.

anonym_c8b68c
Včera o 14:58
@anonym_020849

@anonym_c8b68c ak by sa v ten isty den alebo tri dni po sebe vratila a vkladala po 8 tis. uz im to vyskoci ako podozriva transakcia (ak doteraz take nerobila) a spytaju sa aj tak

ja asi nerozumiem, s cim konkretne ma autorka problem alebo ci to len zazila prvykrat a zaskocilo ju to, lebo vyzera to asi takto - dobry den zakonna povinnost nam kaze informovat sa na povod penazi, aha samozrejme predala som auto, v poriadku dakujeme 🤷‍♀️

@anonym_020849 už som tak vkladala viac krát za sebou a nikto sa nič nepýtal. Asi záleží od zamestnanca

vevesh
Včera o 15:15
@anonym_020849

@anonym_020849 no podla mna ma autorka s tym problem, ze vyzaduju predlozenie kupnej zmluvy ( a urcite si ju zalohuju+ mozno poslu dalej). Ako, chapem aj tomu, ze to musia hlasit, ale aby som banke ja predkladala kazdy papier a dokladovala "kazdy cent" tiez nie je okej. Ona im povedala, odkial peniaze ma, mali zaskrntut policko, nahlasit dalej, ak im to je potrebne a koniec...

stanislavicenka
Včera o 15:26

@anonym_autor je to bezna povinnost banky vyplyvajuca zo zakona. Ja len nerozumiem, preco ti nemohol predavajuci poslat pri predaji na ucet. Uplne bezna zalezitost

anonym_5ee3b2
Včera o 15:35

No keby ste vedeli aké všelijaké zákonné povinnosti majú a aké údaje a informácie spracúvavaju a preverujú a čo všetko sú oprávnení
Je toho habadej

A nielen banky

anonym_a58c60
Včera o 15:41
@stanislavicenka

@anonym_autor je to bezna povinnost banky vyplyvajuca zo zakona. Ja len nerozumiem, preco ti nemohol predavajuci poslat pri predaji na ucet. Uplne bezna zalezitost

@stanislavicenka a prečo by mal?Nie je to povinnosť.Tiez sme predali karavan na hotovosť kúpna zmluva svedok
@anonym_autor kupnu zmluvu by som im nedala iba ukázala, alebo len povedala, že som predala auto.

stanislavicenka
Včera o 15:44
@anonym_a58c60

@stanislavicenka a prečo by mal?Nie je to povinnosť.Tiez sme predali karavan na hotovosť kúpna zmluva svedok
@anonym_autor kupnu zmluvu by som im nedala iba ukázala, alebo len povedala, že som predala auto.

@anonym_a58c60 nie je to povinnost, ale ja by som taku hotovost nenosila, nevyberala, ked dnes to ide vsetko elegsntne bezhotovostne.
Pokialsi ju ziadaju, kupnu zmluvu im predkladas a maju pravo si ju okopirovat a dolozit k dokladu o vklade

Strana
z2