icon

Slušnosť na svadbe: Ako ju prejaviť hosťom?

Dnes o 12:00

Nechcela som tu pisat tuto temu, ale proste mi to neda. Boli sme nedavno na svadbe rodine. Konkretne sesternici. Vyrastali sme spolu a mali suoer vztahy hadam aj do mojej 30tky. Potom si nasla frajera a vtedy ten kontakt utichol. Do dvoch rokov sa vzali. Na svadbu som sa ale velmi tesila a bola som stastna, ze si konecne nasla tu svoju lasku po nevydarenych vztahoch. No zostala som zaskocena jej spravanim. Na svadbe nas uppne ignorovala aj s jej manzelom :D nie pen mna, ale skoro celu rodinu, venovala sa hlavne jeho rodine a jeho kamaratom. Ja chapem, ze na svadbe maju toho vela, ale uz ked nas pozvali, tak by nas nemuseli cely vecer ignorovat, ked sa tam bavili len s ,,vyvolenymi". Vsimli si to viaceri....ved ked sme ore nich vzduch, pozvat nas nemuseli :D teraz cez vikend som bola na svadbe druhej sesternici a zistila som ten rozdiel. Ta s manzelom prisla ku kazdemu stolu spytali sa, ci sa nam paci a zaujimali sa aj o hosti. Po svadbe kazdemu napisala a podakovala za dary. Uplne ine jednanie. A ta druha sesternica nam doniesla vysluzku az v pondelok vecer, pritom dostala peniaze aj na pecenie. Pride mi to velmi neslusne z jej strany. Uz ked dostali od nas peniaze, slusnost kaze sa aspon podakovat. Keby som dopredu vedela, aka je, tak by som jej neprisla vobec. A to sme si este platili aj ubytovanie. Som proste z toho rozcarovana. Vela veci, ktore jasne ukazali, ze sme im boli dobri len na prispevok :D

anonym_6bcbda
Dnes o 12:06

@anonym_autor platili ubytovanie? Tak to je haluz😀

anonym_212815
Dnes o 12:09

Ja som už strašne dlho nebola na takej normálnej svadbe. Aj my sme boli pred mesiacom na jednej a novomanželia vôbec nechodili medzi hostí k stolom. Nevesta po polnoci odišla a dovtedy nás len dirigovala, kde sa máme postaviť a ako sa máme odfotiť. Stále len fotky sem, fotky tam. Úprimne, bola som z tej svadby dosť nervózna. Mám pocit, že dnes sú svadby skôr o instagramových trendoch než o tom, aby sa spoznali rodiny, hostia sa zabavili a všetci si spolu užili pekný deň. A na druhý deň hneď skonštatovala, že dostali málo a čakala oveľa viac. 🙈 To ma už úplne dorazilo.

anonym_1be24d
Dnes o 12:23

@anonym_autor bolo by mi blbé povedať že zaplaťte si ubytovanie.... Hosťom sme platili ubytko my. Ak by sme na to nemali , nepozyvali by sme ich.

autor
Dnes o 12:29
@anonym_1be24d

@anonym_autor bolo by mi blbé povedať že zaplaťte si ubytovanie.... Hosťom sme platili ubytko my. Ak by sme na to nemali , nepozyvali by sme ich.

@anonym_1be24d tak ja som toto neriesila vobec 🙂 my sme chceli mat komfort, tak sme si zaplatili 🙂 mna skor mrzi ta ignoracia. Kazdy tam siel s tym najlepsim umyslom a aspon zo slusnosti mohli podakovat. Ani len neskryvali tu ignoraciu :D a ta vysluzka uz bola klinec do rakvy :D porozdavali rodine, ktoru mali blizko a ked mali zajst 30km, uz sa im nechcelo. Aspon na svadbu mohli vziat tie kolace a dat nam ich pri odchode. Dostali sme ich az v pondelok vecer :D a to az potom, ako im mama napisala, ze ci na nas nezabudli. Pisala preto, lebo otec sa nezucastnil kvoli zdravotnemu stavu a chcela mu spravot radost, nakolko aj on poslal peniazky do obalky.

anonym_212815
Dnes o 12:40
@anonym_autor

@anonym_1be24d tak ja som toto neriesila vobec 🙂 my sme chceli mat komfort, tak sme si zaplatili 🙂 mna skor mrzi ta ignoracia. Kazdy tam siel s tym najlepsim umyslom a aspon zo slusnosti mohli podakovat. Ani len neskryvali tu ignoraciu :D a ta vysluzka uz bola klinec do rakvy :D porozdavali rodine, ktoru mali blizko a ked mali zajst 30km, uz sa im nechcelo. Aspon na svadbu mohli vziat tie kolace a dat nam ich pri odchode. Dostali sme ich az v pondelok vecer :D a to az potom, ako im mama napisala, ze ci na nas nezabudli. Pisala preto, lebo otec sa nezucastnil kvoli zdravotnemu stavu a chcela mu spravot radost, nakolko aj on poslal peniazky do obalky.

@anonym_autor nám nabalila vyslužky len pre to že ostalo na druhý deň inak by nám nedala 🤣…

anonym_2c042f
Dnes o 12:46
@anonym_autor

@anonym_autor tie koláče by som radšej kúpila v cukrárni ako pýtať sa či na nás nezabudli.
My sme dostali výslužku z oslavy - koláče poobkrajované - boli aj deti, ale veľa ich bolo aj porozkrájaných - asi mali málo a hostia zjedli veľa. U týchto konkr. nemám rada oslavy - to je samé komandovanie napr. tam si nesadaj - bola drahá sedačka. Luxusný dom - ale pozeraj len od dverí.

autor
Dnes o 12:52
@anonym_2c042f

@anonym_autor tie koláče by som radšej kúpila v cukrárni ako pýtať sa či na nás nezabudli.
My sme dostali výslužku z oslavy - koláče poobkrajované - boli aj deti, ale veľa ich bolo aj porozkrájaných - asi mali málo a hostia zjedli veľa. U týchto konkr. nemám rada oslavy - to je samé komandovanie napr. tam si nesadaj - bola drahá sedačka. Luxusný dom - ale pozeraj len od dverí.

@anonym_2c042f ja som ale taka, ze komunikujem otvorene. Preco by sa mali veci, ktore sa nam nepacia zametat pod koberec, lebo to je trapne? Noaco, ked ostatni dostali, preco by sme aj my nemohli? A po svadbe chodit kupovat do cukrarne. Dostali dost stedry dar, tak slusnost kaze preukazat hostom nejaku vdaku a nie, ze ja budem v tichucku skusne suchat nohami. V zivote sa mas vediet postavit za seba aj za svoju rodinu a nie ustupovat

chocolatebox
Dnes o 12:54

Z celého toho co píšeš mi pride najtrapnejsie sa doprosovať vysluzky, prepáč … bola som celkovo asi na 10 svadbách, raz mi bolo platené ubytovanie aj to mi bolo hlúpe, vysluzku ak som dostala som sa potešila, ak nie (bezohladu na dôvod) nikdy by mi nenapadlo to riešiť. Takisto mi nikto nikdy na druhý deň alebo neskôr osobne nepisal a nedakoval za dar (a je jedno či to bola najlepšia kamoska alebo spolužiačka z výšky).
Co je za mňa blbe je rozhodne to ze sa vám vôbec nevenovali - to je divne :/ toto poznám ako ty píšeš, ze aspoň na začiatku idu od slova k stolu, pripit si, pokecať …

Čítam teraz tvoj posledný príspevok - ak žobranie vysluzky považuješ za postavenie sa za seba a svoju rodinu, tak ja už neviem … asi iný kraj iný mrav …

anonym_2c042f
Dnes o 12:55
@anonym_autor

@anonym_2c042f ja som ale taka, ze komunikujem otvorene. Preco by sa mali veci, ktore sa nam nepacia zametat pod koberec, lebo to je trapne? Noaco, ked ostatni dostali, preco by sme aj my nemohli? A po svadbe chodit kupovat do cukrarne. Dostali dost stedry dar, tak slusnost kaze preukazat hostom nejaku vdaku a nie, ze ja budem v tichucku skusne suchat nohami. V zivote sa mas vediet postavit za seba aj za svoju rodinu a nie ustupovat

@anonym_autor tak vidíš, hostiteľ bol iného názoru. aj dar možno ohodnotil nie tak štedro.

bg92
Dnes o 13:15

Ignorovat hosti a nepristavit sa - ano divne. asi vas pozvala len zo slusnosti ak sa vobec nebavite teraz? Ja som taku rodinu napriklad na svadbu vobec nevolala - ak nie sme v kontakte tak mi to prislo divne ich tam mat.
A vysluzky su trapny prezitok, ktorych som myslela, ze sa dozaduju uz len stare tetky a babky - clovek organizuje svadbu a ma kopu vydavkov a starosti a ma ti este nadomov zbalit a zaplatit krabicu kolacov? Naco? Preco? Kolac si predsa daj na svadbe, tam sa najedz a napi do sytosti. Preco mas odist nabalena na domov? A za toto sa ides akoze postavit?🙈
A nechapem tomu ze dali ste jej dali € na pecenie - akoze okrem svadobneho daru ste dali osobitne € oznacene “na kolace”? Ci co to je toto za zvyk?
A teda ja som za dary som podakovala ked mi ich davali do ruky, na druhy den som teda nikomu nepisala :(

autor
Dnes o 13:15
@chocolatebox

Z celého toho co píšeš mi pride najtrapnejsie sa doprosovať vysluzky, prepáč … bola som celkovo asi na 10 svadbách, raz mi bolo platené ubytovanie aj to mi bolo hlúpe, vysluzku ak som dostala som sa potešila, ak nie (bezohladu na dôvod) nikdy by mi nenapadlo to riešiť. Takisto mi nikto nikdy na druhý deň alebo neskôr osobne nepisal a nedakoval za dar (a je jedno či to bola najlepšia kamoska alebo spolužiačka z výšky).
Co je za mňa blbe je rozhodne to ze sa vám vôbec nevenovali - to je divne :/ toto poznám ako ty píšeš, ze aspoň na začiatku idu od slova k stolu, pripit si, pokecať …

Čítam teraz tvoj posledný príspevok - ak žobranie vysluzky považuješ za postavenie sa za seba a svoju rodinu, tak ja už neviem … asi iný kraj iný mrav …

@chocolatebox ak je pre teba zobranie vysluzky to, ze ti sesternica pred tym napise, ze kolace budu na svadbe pripravene a potom povie, ze zabudli, tak je normalne sa pripomenut. Ani, iny kraj, iny mravm Led ty si zvyknuta mat v blizkosti telata, co su nevychovane a nevedia, co sa patri, tak budis, ale ja vo svojom okoli mam pokornych ludi, ktori vedia, ze ked im pride niekto na svadbu, da este zvlast peniaze na pecenie a ked vie, ze jeden clen sa nemohol zúčastnit a aj tak poslal peniaze, tak sa zaujimam, aby aspon tie kolace dostal. Pre teba je asi kazdy zobrak. Ty si presne ten typ osoby, ktora kazdeho vnima pomedzi prsty, ale ked sa niekto opovazi povedat si svoj nazor, hned mas potrebu ho zhadzovat.
Skor mi je luto, ze ty mas zrejme okruh ludi, ktory ta vnima len cez tvoju penazenku. Pretoze slovo dakujem nestoji nic a ked niekomu nestojis ani zato, tak v takj pritomnosti by som ja nechcela byt

simca06022011
Dnes o 13:24

no.. tak ked sa ako rodina neviete ozvat, rodicia z vasej strany, envesty ju mali hned usmernit :D my sme boli na trosku trapas svadbe, ale teda moj otec ako najblizsi clen to hned odkomunikoval s mladezou :DDD ono je to povahou, tu bol dokonca problem, e vlastne hostia sa bavili samosattne, behali cely den a vecer hore dole, mladomanzelia prisli len ako take hviezdy, random hocikedy medzi hosti, za mna totalne trapne. Ale to je o povahe ludi. niektori na to nie su a aj ked im to potom docvakne a je im to trapne, uz sa s tym spatne neda nic robit. Preto tam ma byt niekto kto ich usmerni :D Proste inak to nevedia, upradnostnia napr oddych, alebo nieco ine v nedelu ako roznost a podakovania, alebo druhu cast rodiny riesili, kedze moze byt ze manzela ma viac aktivneho tym smerom a teda sa venuju tam.
Ocakavat vysluzky a durdit sa za to mi pride divne, zbierat sa na pecene tiez.. ale ak to tak robili, tak to mali zabezpecit. Popravde u nas to riesila prave matka nevesty, podelila kolace, dala pobalit a ked hostia odchadzali rozdavali to... inde na svadbach kolace nosili domov este pred svadbou v piatok aby sa s tym nemuseli v nedelu zabavat.

tiezjedna
Dnes o 13:25
@anonym_1be24d

@anonym_1be24d mali sme to rovnako... tiež nechápem toto "pozývam ťa, ale zaplať si"

anonym_b612e9
Dnes o 13:26
@anonym_autor

@chocolatebox ak je pre teba zobranie vysluzky to, ze ti sesternica pred tym napise, ze kolace budu na svadbe pripravene a potom povie, ze zabudli, tak je normalne sa pripomenut. Ani, iny kraj, iny mravm Led ty si zvyknuta mat v blizkosti telata, co su nevychovane a nevedia, co sa patri, tak budis, ale ja vo svojom okoli mam pokornych ludi, ktori vedia, ze ked im pride niekto na svadbu, da este zvlast peniaze na pecenie a ked vie, ze jeden clen sa nemohol zúčastnit a aj tak poslal peniaze, tak sa zaujimam, aby aspon tie kolace dostal. Pre teba je asi kazdy zobrak. Ty si presne ten typ osoby, ktora kazdeho vnima pomedzi prsty, ale ked sa niekto opovazi povedat si svoj nazor, hned mas potrebu ho zhadzovat.
Skor mi je luto, ze ty mas zrejme okruh ludi, ktory ta vnima len cez tvoju penazenku. Pretoze slovo dakujem nestoji nic a ked niekomu nestojis ani zato, tak v takj pritomnosti by som ja nechcela byt

@anonym_autor nehnevaj sa, ale kolace by som si nikdy nepytala. Keby otcovi tak chybali, behla by som mu kupit. Takto by som sa nikdy neponizila, ked uz ma celu svadbu ponizovala ignoraciou ona. Nech si ich uzije a nabuduce by som sa zariadila. Nepoznam zvyk posielat peniaze na kolace, to tu nemame. Ani nam nik dodatocne nikdy nedakoval za dary, podakoval na svadbe a to staci.

simca06022011
Dnes o 13:27

A podla mna je prirodzene, ze si hostia zaplatia ubytovanie. Nechecla by som od bratranca sesternice aby nam este platili 100-200EUR za zbytovanie... idme, zaplatime si, ano nedame im 500EUR dar, ale bolo by to podla mna pre nich vela este aj desiatkam ludi ubytovanie platit

chocolatebox
Dnes o 13:30
@anonym_autor

@anonym_autor dakujem za tvoju hĺbkovú analýzu svojej osoby, už viem prečo sa ti/vam sesternica vyhýbala na svadbe ;) tela hovor svojej matke, ktorá sockuje koláče 😂 k pokore ma toto teda naozaj ďaleko.
Ale chapem, chcela si aby ti celý MK odobril ze sesternica je nevďačná svina. Nuž, nestalo sa 🙂 snáď to vaša “pokorná” rodina zvládne a už vás nikto nikam nepozve.

anonym_df92f5
Dnes o 13:32
@anonym_autor

@anonym_autor
Ignorácia by mrzela aj mňa, ale tá výslužka...uznávam, že som bola asi na jedinej dedinskej svadbe, kde sa to ešte dodržiavalo. Ja svadbu chápem ako oslavu lásky mladomanželov a dobrú párty. Nám nikto nedával "na pečenie", objednali sme toľko koláčov, koľko sme chceli a na koľko sme mali, ziadne príspevky sme nečakali. Toto mi príde ako keby si niekto vopred zaplatí za koláče.
Plus by som fakt netúžila po koláčoch, ktoré boli v tomto teple x-krát presuvané, viem že predstavit aj lepsie straveny čas ako na infekčnom.

autor
Dnes o 13:37
@chocolatebox

@anonym_autor dakujem za tvoju hĺbkovú analýzu svojej osoby, už viem prečo sa ti/vam sesternica vyhýbala na svadbe ;) tela hovor svojej matke, ktorá sockuje koláče 😂 k pokore ma toto teda naozaj ďaleko.
Ale chapem, chcela si aby ti celý MK odobril ze sesternica je nevďačná svina. Nuž, nestalo sa 🙂 snáď to vaša “pokorná” rodina zvládne a už vás nikto nikam nepozve.

@chocolatebox neslusna si zacala byt ty, tak sa tu teraz nenadrapuj, ze sa s tebou bavim rovnako. Ten pocit sme mali viaceri z tej svadby a jedna teta dokonca peniaze z obalky schovala do tasky a nedala im nic. To, ze tebe pride normapne pozvat niekoho na svadbu a nebavit sa a nim cely den, je tvoja vizitka a dalsimi spravami si len potvrdila svoju aroganciu. Takze o tom, kto je aky clovek, by son radsej pomlcala

autor
Dnes o 13:39
@anonym_df92f5

@anonym_autor
Ignorácia by mrzela aj mňa, ale tá výslužka...uznávam, že som bola asi na jedinej dedinskej svadbe, kde sa to ešte dodržiavalo. Ja svadbu chápem ako oslavu lásky mladomanželov a dobrú párty. Nám nikto nedával "na pečenie", objednali sme toľko koláčov, koľko sme chceli a na koľko sme mali, ziadne príspevky sme nečakali. Toto mi príde ako keby si niekto vopred zaplatí za koláče.
Plus by som fakt netúžila po koláčoch, ktoré boli v tomto teple x-krát presuvané, viem že predstavit aj lepsie straveny čas ako na infekčnom.

@anonym_df92f5 tie kolace sa rozdavali uz pred svadbou, im bolo zatazko doviest ich 30km, tak ich mali doniest na svadbu, ale to zabudli. A neboli dme jedini. Hlavna vec, ze kamaratom vyskuzky ponosili, aj susedom, ktori im nedali ani cent. Sorry, ze ma to nasralo

chocolatebox
Dnes o 13:43
@anonym_autor

@chocolatebox neslusna si zacala byt ty, tak sa tu teraz nenadrapuj, ze sa s tebou bavim rovnako. Ten pocit sme mali viaceri z tej svadby a jedna teta dokonca peniaze z obalky schovala do tasky a nedala im nic. To, ze tebe pride normapne pozvat niekoho na svadbu a nebavit sa a nim cely den, je tvoja vizitka a dalsimi spravami si len potvrdila svoju aroganciu. Takze o tom, kto je aky clovek, by son radsej pomlcala

@anonym_autor si obyčajná sedlana ty aj tvoja rodina a zobratim peňazí z obálky si to len potvrdila, to snáď ani nemyslíš vážne 😂😂😂
Inak vtipne je ze všetko co mne vyčítaš sama robíš - trieskas o pokore, pritom kto sa hádže o zem kvôli posratym koláčom? Blúznis o dobrom vychovaní a o tom ze ja som ticho a potom niekoho ohováram či co - kto prišiel ohovárať sesternicu na MK a je nevďačný? Ja nie. Takisto sa nejdem zo seba posrat ked mi niekto na druhý deň nevypisuje ďakovné litánie - mne sa totiž podakuju priamo ked im dávam obálku do ruky. Začala si prvá byt totálne oprskla, a zhadzujes to na mňa.
Si nevychovana sedlana a je načase aby ste aj s rodinou vytiahli hlavy z vlastnej riti. Sesternica si dufam tuto temu nájde ;)

anonym_df92f5
Dnes o 13:44
@anonym_autor

@anonym_df92f5 tie kolace sa rozdavali uz pred svadbou, im bolo zatazko doviest ich 30km, tak ich mali doniest na svadbu, ale to zabudli. A neboli dme jedini. Hlavna vec, ze kamaratom vyskuzky ponosili, aj susedom, ktori im nedali ani cent. Sorry, ze ma to nasralo

@anonym_autor
Aj tak tomu nerozumiem, ja by som kvôli zopár koláčom nerobila problémy v rodine, bola by som vďačná za pozvanie a pohostenie na svadbe. Ani by som nezisťovala, kto koláče dostal, bolo by mi to uprimne jedno. Ale my v rodine riešime skôr vztahy ako koláče.

simca06022011
Dnes o 13:53
@anonym_autor

@anonym_autor tak samozrejme ze pred svadbou ked maju kopu inych starosti nebudu chodit kilometre aby vam kolace ponosili :D to ze zabudli.. no v prvom rade rodicia nevesty sa mozu hanbit = tvoja rodina myslim, ze? lebo mali pomahat a zariadit to. Stale pises ze nebavili sa cely den, aj ste ich zavolali, zastavili.. co ste sa vsetci nebavili ako rodina?