icon

Svadba mimo tradícií

21. jún 2026

Ahojte. Pochádzam z dediny pri Žiline a je u nás zvykom vydávať sa tam odkiaľ je nevesta, čiže v kostole v dedine z ktorej pochádzam.

Môj budúci muž je Moravák, bývam už 5 rokov v Brne a chcela by som sa strašne vydávať v kostole sv. Jakuba kvôli akustike, kvôli architektúre atď.

Neviem absolútne ako túto konverzáciu začať s rodičmi, ktorí sú strašne na zvyky, tradície. Chcem sa vyhnúť nejakým hádkam atď. Ďalšia vec je, že chcem svadbu bez detí a bez “bratrancov a sesterníc z 8. kolena”, proste len najbližšia rodina, s ltorou sa pravidelne stretávame a urobiť si to také elegantné, nie typická dedinská svadba.

Som zúfalá a vôbec neviem ako si mám presadiť svoje.

Strana
z2
anonym_28d70e
21. jún 2026

Je to rvoja svadba ja by som to oznamila a dalej neriesila. Nie si povinna sa pred nikym obhajovat jednoducho svadba bude inde a bodka. Co viac k tomu? Ved to nie je ani na hadku ak hadke nedas prilezitost.

anonym_df5b43
21. jún 2026

Mami, oci srdečne a z lasky vás pozývame na našu svadbu, ktorá je 5.5. 2027 v Brne

Čím menej budú rodičia cvakat, tým menej to do toho budú kecat
Oznámila by som to tak 3 mesiace vopred keď už bude všetko zajednane a zaolatene

gribka1
21. jún 2026

A platiť to bude kto? Ináč myslím, že by si si to mala urobiť po svojom, vrátane výberu hostí.

lukbe
21. jún 2026

To je tvoja vec. Asi si aj sami svadbu platíte, tak o to viac. Vybavte si to a bude. A Kostol sv. Jakuba v Brne je super.

titla
21. jún 2026

Ak si svadbu budes platit ty a buduci manzel, rodicia mozu akurat tak frflat, ze si to predstavovali inak.

tundra
21. jún 2026

@anonym_autor ja im to oznamim,ak chces😜

autor
21. jún 2026
@titla

Ak si svadbu budes platit ty a buduci manzel, rodicia mozu akurat tak frflat, ze si to predstavovali inak.

@titla oni nám ani nechcú kvôli tradicii dovoliť si svadbu platiť. Akurát na takú svadbu čo chceme nemajú toľko peňazí, takže keď sa ma mama pýtala kde chcem mať svadobnú hostinu a povedala som jej že v chateau, tak mi povedala, že si to mám vyhodiť z hlavy atď. Na všetko čo poviem takto reagujú. Nechcem žiadne “odobierky”, čepčenie, rozbíjanie taniera proste žoadne takéto blbosti. Je to strašné

anonym_eeca39
21. jún 2026

Normálne oznám, že bude malá svadba. Bežne sa aj také komorné robia a sama ľutujem, že sme takú nemali.By si sa čudovala, ale sesternice z 8. kolena a možno ani z prvého netúžia byť vôbec na tvojej svadbe a ak idú , tak iba zo slušnosti, taktiež tetky, strýkovia a pod. Nič zvláštne, obrad, obed s najbližšími a domov. Na 90 % sa tí všetci nepozvaní hostia neurazia a rodičia by mohli akceptovať vaše rozhodnutie. To už nie je vôbec samozrejmosť, že musí byť pozvaná široká rodina.

gribka1
21. jún 2026
@anonym_autor

@titla oni nám ani nechcú kvôli tradicii dovoliť si svadbu platiť. Akurát na takú svadbu čo chceme nemajú toľko peňazí, takže keď sa ma mama pýtala kde chcem mať svadobnú hostinu a povedala som jej že v chateau, tak mi povedala, že si to mám vyhodiť z hlavy atď. Na všetko čo poviem takto reagujú. Nechcem žiadne “odobierky”, čepčenie, rozbíjanie taniera proste žoadne takéto blbosti. Je to strašné

@anonym_autor Tak ako ti písali, výbav si, zaplať si a im pozvánka dostatočne dopredu, aby to predýchali.

anonym_eeca39
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Inak , ja som sa tiež nedávno dopočula, že sesternica zo Žiliny - nebýva tam, ale v CZ sa bude vydávať a za seba môžem povedať, že nepotrebujem ísť na jej svadbu a naozaj sa úprimne nenahnevám, ak nás nepozve. Ona na našej bola, ale bola ešte dieťa v podstate vtedy. Tak ti poviem, to je veľká vec pre teba a tvojich rodičov. Pre širokú rodinu ani nie. Ja našu svadbu beriem ako chybný krok a dodnes mi je ľúto, že sme nemali niečo maličké lacné a neformálne.

anonym_a795bf
21. jún 2026

Je to vaša svadba - tvoji rodičia si tú svoju už zorganizovali tak, ako chceli oni. Ty organizuješ svadbu so svojím mužom, rodičia vám nemusia nič odobrovať. Chceš na ňu spomínať ako na deň, keď bolo vyhovené všetkým naokolo okrem vás? Prečo? Toto bude aj dobrý nácvik asertivity do budúceho spoločného života. Keby som ja mala možnosť mať svadbu na Morave a obrad v sv. Jakubovi, neváham ani sekundu, Morava je nádherná 😍

anonym_378399
21. jún 2026

@anonym_autor najvyssi cas trenovat asertivitu.
Pises ze zijes uz 5 rokov v Brne, zrejme so snubencom. Ked tradicni rodicia prekusli to ze zijes s muzom pred svadbou, preziju aj svadbu svojej dceru podla jej predstav

anonym_60b8bc
21. jún 2026

@anonym_autor my sme mali svadbu mimo môjho aj manzelovho rodného mesta, v meste, kde žijeme.
Tiež sme chceli menšiu svadbu, bez odobierky a pod. Rodičom som oznámila, že svadba bude podľa nás a sú pozvaní. Naprv neboli nadšení, keďže som prvá dcéra, ktorá sa vydávala, ale pochopili.
A hlavne - všetko sme platili a zariadili sami.
A dokonca to pochopili aj bratranci a sesternice a na svadby nás pozyvali, hoci na našej neboli 🙂

zuzubb007
21. jún 2026

Normálne vybav si kostol, vybav si sálu a čo chceš, povieš rodičom bude tak a tak a oni môžu jedine prísť, nechápem čo ti majú čo rozkazovať, je to tvoj život a tvoja svadba, a zaplať si to sama, môžu ti potom dať peniaze ak budú chcieť , neznášam tieto zvyky, že za ich éry pred sto rokmi to bolo tak tak teraz musí byť tiež, mne nepovedali rodičia ani ň, nemala som žiadne čepčenie a iné kraviny, dokonca keď sa deti narodili povedala som, že nebude ani krst a vybavené , zariaď si všetko po svojom nemusíš mat nič podľa nich pokiaľ si neotvoríš ústa tak trp

januska12323
21. jún 2026

Si už niekoľko rokov dospelá, samostatná osoba. Rodičia ti nemusia nič odobrovať ani platiť.

svetlonos
21. jún 2026

@anonym_autor
Takto... Môžeš urobiť kompromis - aj vlk sýty aj ovca celá 😁. Urob si podľa seba s pár ľuďmi na úrade a potom kľudne veselica v reštauráciii podľa priania a potom tie kostolné záležitosti trebárs aj s bratrancami z 8 kolená - pokiaľ to nudili vadí všetko platiť. Keď teda oni trvajú na zvykoch 😉.

anonym_2d2b2c
21. jún 2026

Dospelej žene a dospelému mužovi rodičia "nechcú dovoliť" si platiť svadbu.. fakt si dospelá ? Veď aj matka sa s tebou baví jak s deckom - že si vyhoď z hlavy, že tam budeš mať svadbu.. tak určite mamička ako poviete 🤣
Riešila a zaplatila by som si tú svadbu sama a oni by dostali akurát pozvanie.
No ako píšeš je to strašné, tieto choré vzťahy, normálny človek sa potom pri čítaní niečoho takého nestačí diviť.

anonym_7a6cf5
21. jún 2026
@anonym_2d2b2c

Dospelej žene a dospelému mužovi rodičia "nechcú dovoliť" si platiť svadbu.. fakt si dospelá ? Veď aj matka sa s tebou baví jak s deckom - že si vyhoď z hlavy, že tam budeš mať svadbu.. tak určite mamička ako poviete 🤣
No ako píšeš je to strašné, tieto choré vzťahy, normálny človek sa potom pri čítaní niečoho takého nestačí diviť.

@anonym_2d2b2c Keby nepisala, ze uz niekolko rokov zije v CR, pomyslela by som si, ze ma 17 rokov. Najlepsie do dochodku rodicov pocuvat...tiez to nechapem.

autor
21. jún 2026
@anonym_378399

@anonym_autor najvyssi cas trenovat asertivitu.
Pises ze zijes uz 5 rokov v Brne, zrejme so snubencom. Ked tradicni rodicia prekusli to ze zijes s muzom pred svadbou, preziju aj svadbu svojej dceru podla jej predstav

@anonym_378399 nežijeme spolu, práve čakáme do svadby

autor
21. jún 2026
@anonym_2d2b2c

@anonym_7a6cf5
@anonym_2d2b2c ja mám akurát rešpekt voči rodičom. Máme veľmi blízke vzťahy, ale zároveň boli moji rodičia vždy dosť starostliví a dali mi všetko čo som potrebovala.
Proste nechcem ich sklamať. Preto je to ťažké

anonym_7a6cf5
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_7a6cf5
@anonym_2d2b2c ja mám akurát rešpekt voči rodičom. Máme veľmi blízke vzťahy, ale zároveň boli moji rodičia vždy dosť starostliví a dali mi všetko čo som potrebovala.

@anonym_autor To neznamena, ze ti maju rozkazovat do 50-ky. Si to trochu pleties.

autor
21. jún 2026
@anonym_7a6cf5

@anonym_autor To neznamena, ze ti maju rozkazovat do 50-ky. Si to trochu pleties.

@anonym_7a6cf5 veď hej, ale ja nemám 50. Nemám ani 30. Proste nie sú zvyknutí, mám pocit akoby som bola malé decko. Otec mi písal, že ak neprídem domov (mala som náročné obdobie a 2 mesiace som nebola ma Slovensku), že mi prestanú posielať peniaze. Peniaze mi už dva roky neposielajú odkedy mám prácu (posielali mi na nájom počas VŠ). Keď u nich poviem, že idem domov, tak mi povedia, že to nie je domov, že domov mám u nich 😀 neviem.

vler
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_7a6cf5 veď hej, ale ja nemám 50. Nemám ani 30. Proste nie sú zvyknutí, mám pocit akoby som bola malé decko. Otec mi písal, že ak neprídem domov (mala som náročné obdobie a 2 mesiace som nebola ma Slovensku), že mi prestanú posielať peniaze. Peniaze mi už dva roky neposielajú odkedy mám prácu (posielali mi na nájom počas VŠ). Keď u nich poviem, že idem domov, tak mi povedia, že to nie je domov, že domov mám u nich 😀 neviem.

@anonym_autor jednaju s tebou ako s deckom a nie s respektom ako s dospelou svojpravnou osobou ktora sa sama zivi. Ty sa musis rozhodnut ci budes ustupovat alebo zit zivot podla svojich predstav, aj tych co mas o svojej vlastnej svadbe

anonym_2d2b2c
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_7a6cf5

@anonym_autor ale toto nie je žiadny rešpekt, to je choré ja poviem matke svoju predstavu a ona mi povie dospelej žene ktorá a nimi roky nežije, že si to vyhoď z hlavy a ako píšeš v podobnom duchu sa s tebou bavia ? Oni majú aký rešpekt k tebe ? Ja mám tiež starostlivých rodičov, ktorí mi dali všetko čo som potrebovala aj nepotrebovala a stále dávajú, ale nemusím ich poslúchať na slovo jak pes, ani mi nič nevnucujú, nerozkazujú, nevyčítajú a pod.
Ale dobre ty si takto naučená, pre teba je to normálne. Tak sprav ako chcú oni, "blahoželám" tvojmu nastávajúcemu, snáď máš aspoň toľko rozumu, že ostanete žiť v tom Brne aj po svadbe. 😅

anonym_fc9f1a
21. jún 2026

Mas manipulativnych rodicov, vies o tom? Kecat ti budu do vsetkeho kym budu zit. Bud sa tomu postavis vcas alebo teda vela stastia.

anonym_df5b43
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_7a6cf5

@anonym_autor rešpekt je fajn, ale treba ho mat aj voči sebe a partnerovi

anonym_7a6cf5
21. jún 2026

Tu uz chyba len nastahovanie sa na horne poschodie v rodicovskom dome 😬

zenazaba
21. jún 2026

Vydávaj sa, až keď dospeješ.

anonym_26ff28
21. jún 2026

Presne kvôli tomuto sa môj partner ocitol na čiernej listine u mojich rodičov 😂
Tak isto pochádzam z dediny presne ako ty autorka píšeš tradície, svadba musí byť tam odkadial je nevesta (kostol a potom dedinský kulturák).. a ideálne pozvať komplet celú rodinu aj tu s ktorou sa ja roky nestretávam a nebavím a k tomu nejakých rodinných známych (chápte to ako známych mojich rodičov lebo veď aj oni ma poznajú a sú z "blízky") 🤦

Partner je z mesta on takéto vôbec že vôbec nepoznal a ani neuznáva.
Ja som odišla z dediny žiť do mesta a postupne časom som si uvedomila že vlastne ani ja netužim po takej svadbe ako si predstavujú moji rodičia..začala som o tom pred rodičmi hovoriť stále viac a viac ale cez nich to nešlo
Nakoniec to skončilo tak že povedali to je celé chyba môjho partnera lebo on má nahuckal aby som také nechcela.🙈

A ako môžete hádať keďže píšem slovo partner a nie manžel..áno stále aj po 12 rokoch nie sme svoji 😁 pretože aj keď sme sa snažili robiť ústupky voči mojim rodičov
Povedali sme že dobre kulturák ale nechcem komplet celú rodinu a podobne.. alebo že dobre komplet celú rodinu ale bude to tam kde chceme my.. proste nič pre nich neprešlo 😂

A tak aktuálne po 12 rokoch plánujeme svadbu na úrade iba so svedkami..
(PS. s rodičmi som takmer úplne prerušila kontakt pretože stále bolo niečo zle stále im niečo na našom vzťahu vadilo atď) 🙈

Takže autorka držím palce 😊

anonym_942e4d
21. jún 2026

Mam podobnych rodicov. Svadba na urade so svedkami. Urazia sa, ofucia. Ale prejde ich to. Alebo vyhodit tisice na svadbu aku nechces. Aj to je moznost. Ak partner pri tom vsetkom nezdrhne skor ako k svadbe dojde.

Strana
z2