icon

Svadba mimo tradícií

21. jún 2026

Ahojte. Pochádzam z dediny pri Žiline a je u nás zvykom vydávať sa tam odkiaľ je nevesta, čiže v kostole v dedine z ktorej pochádzam.

Môj budúci muž je Moravák, bývam už 5 rokov v Brne a chcela by som sa strašne vydávať v kostole sv. Jakuba kvôli akustike, kvôli architektúre atď.

Neviem absolútne ako túto konverzáciu začať s rodičmi, ktorí sú strašne na zvyky, tradície. Chcem sa vyhnúť nejakým hádkam atď. Ďalšia vec je, že chcem svadbu bez detí a bez “bratrancov a sesterníc z 8. kolena”, proste len najbližšia rodina, s ltorou sa pravidelne stretávame a urobiť si to také elegantné, nie typická dedinská svadba.

Som zúfalá a vôbec neviem ako si mám presadiť svoje.

Strana
z2
1sally12
21. jún 2026

Hlavne sa nenechaj do ničoho dotlačiť a svadbu si urob podľa seba. Tiez teraz riešime svadbu a už to začína zo strany našich🙄pri každej návšteve ma nútia koho pozvať a toto musí byť takto a toto takto...😤 normálne ma aj prechádza chuť mať svadbu. Furt so mnou jednajú jak s deckom. Furt😤😤

autor
21. jún 2026
@1sally12

Hlavne sa nenechaj do ničoho dotlačiť a svadbu si urob podľa seba. Tiez teraz riešime svadbu a už to začína zo strany našich🙄pri každej návšteve ma nútia koho pozvať a toto musí byť takto a toto takto...😤 normálne ma aj prechádza chuť mať svadbu. Furt so mnou jednajú jak s deckom. Furt😤😤

@1sally12 áno mám to úplne rovnako. Keď som povedala, že budeme mať len 40 ľudí, tak sa skoro zbláznili, lebo som vyhodila ich známych, ich “rodinu”, deti ich neterí a synovcov a podobne.

Keď som mame povedala, že chceme dresscode - teda konkrétnu farebnú paletu oblečenia, tak ma úplne vysmiali, či si myslím, že si ľudia kvôli mojej svadbe budú kupovať nové šaty (pritom je to samozrejme len odporúcanie).

sissy27
21. jún 2026

@anonym_autor co? 😃 ved si vsetko zariadte podla seba a za svoje peniaze, poslite pozvanky komu vy dvaja uznate za vhodne a vybavene.
Alebo chcete, aby vam to zaplatili rodicia, ci preco je tu tato diskusia? Nechapem 😃

anonym_08c754
21. jún 2026

Pozri sa, si dospela. Jedna sa o nieco Tvoje, ak si to chcete aj platit s nastavajucim. Ziadne ze "rodicia nam nechcu dovolit". Zena, si DOSPELA. A aj Tvoj chlap. Dospela, pracujuca, samostatna. Halo! Slusne ale vecne rodicom oznamit. Kludne im to napis, aj s dovodmi - mozu si to precitat aj 10 krat a v pokoji, aby pochopili, ako a preco si to zelate. Napis to asertivne ale milo a s laskou, v dobrom. Ak osobna komunikacia skonci len hadkou a krikom, ja by som to riesila takto.

Mimochodom - presne takto mali svadbu obe moje sesternice. Obe pochadzaju zo SK ale studovali a potom pracovali prave v Brne. Logicky, po tych rokoch tam mali zazemie, blizkych kamaratov, a na SK len ludi z rodiny. Takze sa rozhodli, ze chcu proste svadbu v Brne a tak sme boli na svadbe v Brne. Malej. Len najblizsi pozvani. A co? Tesili sme sa, zatancovali, zapriali. Nerob v takychto veciach nieco co nechces! Najma ak to naozaj nie je nic, cim by si robila zle, ci nespravne.
Vela stastia.

anonym_7a6cf5
21. jún 2026
@sissy27

@anonym_autor co? 😃 ved si vsetko zariadte podla seba a za svoje peniaze, poslite pozvanky komu vy dvaja uznate za vhodne a vybavene.
Alebo chcete, aby vam to zaplatili rodicia, ci preco je tu tato diskusia? Nechapem 😃

@sissy27 Ja tiez neviem, v akom vesmire by mi mal niekto diktovat, kolko ludi pozvem na SVOJU svadbu a kde sa to ma konat...to je ako zo zlej knihy z 19.stor.

anonym_53f733
Autor odpoveď zmazal
eleanor2510
21. jún 2026
@anonym_autor

@1sally12 áno mám to úplne rovnako. Keď som povedala, že budeme mať len 40 ľudí, tak sa skoro zbláznili, lebo som vyhodila ich známych, ich “rodinu”, deti ich neterí a synovcov a podobne.

Keď som mame povedala, že chceme dresscode - teda konkrétnu farebnú paletu oblečenia, tak ma úplne vysmiali, či si myslím, že si ľudia kvôli mojej svadbe budú kupovať nové šaty (pritom je to samozrejme len odporúcanie).

@anonym_autor v prvom rade, zasadna chyba: preco by ti mali platit svadbu rodicia? Lebo zijeme v 19. storoci? Toto si mala stopnut hned, ziadne platenie, nech su urazeni. Po druhe: respekt je jedna vec, ale uz tu bolo viackrát povedané: ked chces mat ZDRAVÝ respekt k druhym, musis mat najprv respekt k sebe. Ty ho nemas, inak by tato diskusia vobec nevznikla. Na 200 % suhlasim s komentarom, aby si sa vydavala, az ked dospejes, lebo prepac, takto sa dospela zena nesprava.

autor
21. jún 2026
@eleanor2510

@anonym_autor v prvom rade, zasadna chyba: preco by ti mali platit svadbu rodicia? Lebo zijeme v 19. storoci? Toto si mala stopnut hned, ziadne platenie, nech su urazeni. Po druhe: respekt je jedna vec, ale uz tu bolo viackrát povedané: ked chces mat ZDRAVÝ respekt k druhym, musis mat najprv respekt k sebe. Ty ho nemas, inak by tato diskusia vobec nevznikla. Na 200 % suhlasim s komentarom, aby si sa vydavala, az ked dospejes, lebo prepac, takto sa dospela zena nesprava.

@eleanor2510 takto sa dospelá žena nespráva? Ja nechápem týmto komentárom. Snažím sa udržiavať dobrý vzťah s rodičmi. Preto sa pýtam ako im vysvetliť tieto všetky veci. Ja nie som typ človeka, ktorý “pošle pozvánky 3 mesiace pred termínom”.

katkazatka
21. jún 2026

Si už dost stara na to, aby si sa odstrihla od rodičov a začala uvažovať ako dospelá. Sprav si svadbu podľa seba a podľa manžela, nie podľa očakávaní niekoho iného.
Niektorá vyššie písala, že ak ti svadbu neplatia rodičia, urob si ju podľa seba. Takže keď ju platia rodičia, tak si ju urobia rodičia podľa seba? Ak chcu rodicia zaplatit svadbu, maju to urobit nezištne a keď nie, nech si urobia svoju vlastnú oslavu. Neviem prečo majú pocit, že sa musia montovať dcére do jej výberu. Ani tie peniaze im na to nedávajú právo. Mali by sa uvedomiť, že je 21. storočie, a nie robiť trápnosti typu odobierky, čepčenia a podobných "tradicnych" újukačiek.

lentak1223
21. jún 2026
@anonym_autor

@eleanor2510 takto sa dospelá žena nespráva? Ja nechápem týmto komentárom. Snažím sa udržiavať dobrý vzťah s rodičmi. Preto sa pýtam ako im vysvetliť tieto všetky veci. Ja nie som typ človeka, ktorý “pošle pozvánky 3 mesiace pred termínom”.

@anonym_autor No nespráva. Na dobrý vzťah musia byť dvaja a vzájomný rešpekt. Nemusíš rodičov pozvať iba na svadbu, ale treba si stáť za svojím. Ja som nemala svadbu v mieste bydliska, ani sesternice z 3. kolená, ani odobierky a iné....Mali sme ju presne takú akú sme chceli, ale moji rodičia to plne rešpektovali. Ani som nemusela nič vysvetľovať. A tiež sa o mňa pekne starali a pomáhali.

anonym_328b54
21. jún 2026

Sa mi pacilo, ze prestali mi posielat peniaze ked som skonvila studium na VS - a dokedy by ti mali akoze posielat peniaze?

eleanor2510
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nie, nesprava, dospely, zdravy a svojpravny clovek si plati svadbu sam, teda s partnerom, neplatia mu ju rodicia

autor
21. jún 2026
@anonym_328b54

Sa mi pacilo, ze prestali mi posielat peniaze ked som skonvila studium na VS - a dokedy by ti mali akoze posielat peniaze?

@anonym_328b54 nevyželaný komentár?

autor
21. jún 2026
@eleanor2510

@anonym_autor nie, nesprava, dospely, zdravy a svojpravny clovek si plati svadbu sam, teda s partnerom, neplatia mu ju rodicia

@eleanor2510 mne ju neplatia rodičia. 🙂

eleanor2510
21. jún 2026
@anonym_autor

@eleanor2510 mne ju neplatia rodičia. 🙂

@anonym_autor napisala si, ze v ramci tradicie ti ju nechcu dovolit zaplatit. Dobre, tak tym duplom nerozumiem, preco by si sa mala prisposobovat, ked si ju platite sami. Proste raz treba prestrihnut pupocnu snuru, pred svadbou je uz celkom dost nacase. Nic to predsa nemeni na tom, ze si rodicov vazis a mas respekt, aj ked si povies svoje. Zivot je tazky, musis sa naucit v zdravej miere presadzovať svoje. Tvoji rodicia to vedia az nadmieru dobre, tak si z nich ber priklad a stoj si za svojim. Tak sa sprava dospela osoba.

anonym_b70951
21. jún 2026

Prvú svadbu mi robila komplet mama a otec. Všetko bolo podľa nich. Ja som sa doslova len zúčastnila. Povedala som si farbu výzdoby, aké chcem kvety a pesničku na prvý tanec. Teraz mám 2 roky priateľa a čakáme bábätko. Mama sa samozrejme pýtala na svadbu. Povedala som jej že keď nejaká bude dostane fotku a oznámenie že sme svoji. Pozrela na mna ako na blázna že či ani ju nepozvem. Rovno som jej povedala že nie. Že tam budem len ja, môj muž a moje deti. A samozrejme aj naše spoločne. Hnevala sa asi týždeň. Potom ju to prešlo. Ja som sa naučila určovať si hranice až po rozvode. A som veľmi rada že to pochopila aj moja mama. Aj keď to trochu trvalo.

beata_k
21. jún 2026

Dievca, ale ty mylis uctu a respekt so strachom. Ty sa ich bojis, to nie je ucta. Drzim prst nech naberies odvahu. Ono to uz nie je len o tebe. Uz tu zohrava ulohu aj tvoj muz. A silno pochybujem, ze toto si od nich necha. Takze, bud upraces rodicov ty alebo tvoj muz. Vyber si 🤷

anonym_9bc967
21. jún 2026

No moja, musis ich postaviť pred hotovú vec a nediskutovat o tom s nimi. Dáš pozvánku, budu vedieť kde sa maju dostaviť a uz je to na nich co urobia.
Ja som mala mamu, pri ktorej som si ani vlastný názor nemohla povedat, ani oponovať , ani nič. Odkedy som ale dospela a byvajuca mimo jej domu, viem sa za svoje postaviť. Pri mojej svadbe mala len jednu otázku, preco hento takto. Ja len, lebo chcem. Žiadne vysvetlovanie.
Oni ked vidia, ze sa s tebou da stale ohýbať, vzdy to budu robit. Ked raz nieco chces a oznamis im to, STOJ SI ZA TYM. Mas jasnú predstavu a tú si ideš splniť. Ak sa vase vztahy kvoli tomu mierne narušia, je TO LEN A LEN ICH PROBLEM. Ži svoj zivot. Nebudeme tu večne.

anonym_c0ad2c
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor úprimne? Divná doba. Preco si myslíš, že je tak tvoja predstava svadby pre niekoho tak super dôležitá? Nevesta presne nadiktuje, čo si majú obliecť, čo kúpiť, ako dýchať, vzísť si dovolenku trebárs v piatok, lebo niekoho svadba?veď svadba je dôležitá iba pre ženícha, nevestu s najbližších. Pre iných je to ako bežná zábava, ples.
Niekedy bola česť dostať pozvanie na svadbu, kazy sa tešil, teraz? Cloyrsdsej vymyslí výhovorku, keď si musí pred r odskrtat, čo smie a čo nesmie. A ešte za svoje tryznenie zaplatiť dar.
Veď sa už nevesty spamätajte.
No a k autorke, autorka, veď ty tiež diktujes, čo chces, čo nechceš. Si rovnaká ako rodičia.
Tak keď si tu svadbu platíš, tak si všetko zariad, rodičov zavolaj. Keď svadbu ti budú platiť rodičia🤷

anonym_378399
21. jún 2026
@anonym_c0ad2c

@anonym_autor úprimne? Divná doba. Preco si myslíš, že je tak tvoja predstava svadby pre niekoho tak super dôležitá? Nevesta presne nadiktuje, čo si majú obliecť, čo kúpiť, ako dýchať, vzísť si dovolenku trebárs v piatok, lebo niekoho svadba?veď svadba je dôležitá iba pre ženícha, nevestu s najbližších. Pre iných je to ako bežná zábava, ples.
Niekedy bola česť dostať pozvanie na svadbu, kazy sa tešil, teraz? Cloyrsdsej vymyslí výhovorku, keď si musí pred r odskrtat, čo smie a čo nesmie. A ešte za svoje tryznenie zaplatiť dar.
No a k autorke, autorka, veď ty tiež diktujes, čo chces, čo nechceš. Si rovnaká ako rodičia.
Tak keď si tu svadbu platíš, tak si všetko zariad, rodičov zavolaj. Keď svadbu ti budú platiť rodičia🤷

@anonym_c0ad2c ked uz autorka si diktuje ako ma vyzerat jej vlastna svadba. Nie je je to to iste co robia rodicia, ktori diktuju ako ma vyzerat niekoho ineho svadba. Rozdiel tam teda je

sissy27
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pozri, ja som dcera a zaroven mama dospelej dcery. Na obe strany (k rodicom aj k dcere) mame velmi dobre vztahy a nikdy by sme si navzajom nerobili toto, co tebe tvoji rodicia. A je u nas uplne v poriadku mat iny nazor na veci. Takze nie ze sa snazis mat dobre vztahy, ty sa snazis spravat tak, aby sa tvoji rodicia neurazili a to je sakra rozdiel.
Ja byt na mieste tvojho buduceho manzela prehodnotim, ci chcem vstupit do manzelstva so zenou, pre ktoru je svate to, co jej rodicia prikazu.

sissy27
21. jún 2026
@anonym_c0ad2c

@anonym_c0ad2c nevesta nediktuje podmienky. Nevesta si povie co a ako si zela a pozvani hostia sa rozhodnu, ci chcu alebo nechcu na taku svadbu ist. Nie je to povinne.

jankadr
21. jún 2026

Normálne si svadbu zorganizuj a rodičov pozvú,zaplať si to sama. Dobrí rodičia tu sumu,čo mali na tvoju svadbu,tak ti môžu dať dar. Tiež so mala minisvadbu,našim sa to nepozdávalo,ale akceptovali to. Hneď druhý deň sme leteli na Maledivy,doma bolo nešťastie,že nebude popravka pre susedov. No urobili ju bez nás,jedla s koláčov zostalo🙂A nakoniec všetci zhodnotili,že to tak bolo dobre.Vydavat a ísť z domu je pohodlne,ale dá sa to urobiť aj odtiaľ,kde teraz bývaš a čudujem sa,že ešte s budúcim mužom nebývaš. S rodičmi si vzťahy nekaz,iba sa potozpravajte. A buď fakt dospela. Lebo fakt niektoré nevesty si vysnívaju hlúposti a keď to nedopadne sú zbytočne sklamane. Ja som mala svadbu plnú kamarátov a ti mi hovorili,že ja som si vybojovala svadbu podľa seba,že oni mali všetko podľa rodičov, Ale vieš čo dáva zmysel? Ten život po svadbe,aby ste dobre a v láske žili dlhé roky🙂

anonym_7e63d1
21. jún 2026

@anonym_autor vies co, nevydavsj sa, nech nerozvadis celu rodinu. 😃

anonym_c0ad2c
21. jún 2026
@sissy27

@anonym_c0ad2c nevesta nediktuje podmienky. Nevesta si povie co a ako si zela a pozvani hostia sa rozhodnu, ci chcu alebo nechcu na taku svadbu ist. Nie je to povinne.

@sissy27 presne tak, nie je to povinné..preto mnohokrát ľudia neprídu s výhovorku si vymyslia. Alebo aj prídu, lebo čo už, musia, ale..... Niekedy bolo s často to platí aj teraz, že nevesta a ženích chcú svadbu oslavit a potešiť sa s rodinou, chcú, aby sa rodina s nimi dobre cítila a spoločne oslávili šťastie tých dvoch.
Teraz sa to už mnohokrát vytráca. Nedivím sa. Nebudem na akcii, kde mám mať presne stanovené všetko a ešte za diktatúru platiť.

anonym_c63199
21. jún 2026

Rodicia sa k tebe spravaju ako k decku, lebo im davas na to moznosti. Ak ti platia rodicia svadbu, maju do toho co kecat- si dievca z dediny tam mate svoje zvyky a oni nechcu zrejme zazit hanbu, aby ich niekto po dedine ohovaval- co pocuvam tam kazdy riesi kazdeho a kazdy musi vyzerat v ociach druhych “👌”, aby nebol ohovarany. Ja som z hl. mesta takze som to nezazila, iba viackrat pocula. Ak si chcete urobit svadbu podla seba, tak si ju v prvom rade zaplatte sami a potom ti uz do toho nema kto kecat 🙂 Vela stastia 🍀

sissy27
21. jún 2026
@anonym_c0ad2c

@sissy27 presne tak, nie je to povinné..preto mnohokrát ľudia neprídu s výhovorku si vymyslia. Alebo aj prídu, lebo čo už, musia, ale..... Niekedy bolo s často to platí aj teraz, že nevesta a ženích chcú svadbu oslavit a potešiť sa s rodinou, chcú, aby sa rodina s nimi dobre cítila a spoločne oslávili šťastie tých dvoch.
Teraz sa to už mnohokrát vytráca. Nedivím sa. Nebudem na akcii, kde mám mať presne stanovené všetko a ešte za diktatúru platiť.

@anonym_c0ad2c svadbu si mladomanzelia robia v prvom rade pre seba a za svoje peniaze, nie pre teba, ani pre zuzu, ani pre ancu. Takze si ju aj spravia taku, aka sa bude pacit im, lebo vyhoviet vsetkym ostatnym ludom je nemozne. Ty si tiez spravis svadbu ci oslavu podla seba, nie? A nie, nikto si nemusi ani vymyslat vyhovorky a ani ist “povinne”, kazdy moze normalne povedat “dakujem za pozvanie, ale nepridem”. Ze to nevies urobit a radsej klames alebo ides nasilu je len a len tvoj problem.

anonym_0553e6
21. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mate dostatok financii na spravenie si svadby podla svojich predstav? pokial ano, tak to rodicom jednoducho oznam, ze svadba bude v Brne, z vasej strany pozyvas toho a toho a samozrejme ze budes stastna ak v tento den budu pri tebe stat tvoji rodicia. ze nechcete od nich aby vam platili svadbu ale mozu vam dat podla svojho uvazenia peniaze vo forme daru. pokial ale nemate na svadbu peniaze a ste zavisli financne na rodicoch, tak tu bohuzial plati, ze rodicia budu urcovat aka bude svadba a kde. ak nemate dost svojich financii, tak radsej dosetrite a potom si spravte svadbu podla svojich predstav. pokial rodicov postavite pred hotovu vec, ze oznamite, kde, kedy je svadba, ze vsetko je uz vybavene a oni maju povinnost sa len dostavit, tak ine im neostane ako to akceptovat. neverim ze by na svadbu neprisli. pripadne mamu mozes zamestnat tym, ze jej das na starost vysluzky, moze sa realizovat aj pre celu dedinu

anonym_c0ad2c
Včera o 05:01
@sissy27

@anonym_c0ad2c svadbu si mladomanzelia robia v prvom rade pre seba a za svoje peniaze, nie pre teba, ani pre zuzu, ani pre ancu. Takze si ju aj spravia taku, aka sa bude pacit im, lebo vyhoviet vsetkym ostatnym ludom je nemozne. Ty si tiez spravis svadbu ci oslavu podla seba, nie? A nie, nikto si nemusi ani vymyslat vyhovorky a ani ist “povinne”, kazdy moze normalne povedat “dakujem za pozvanie, ale nepridem”. Ze to nevies urobit a radsej klames alebo ides nasilu je len a len tvoj problem.

@sissy27 súhlasím, naozaj si ju majú urobiť podľa svojich predstáv. A úplne súhlasím aj s tým, aby na ňu išli tí, čo chcú.
Prečo by som ja s tým mala mať problém. Ale stačí mať oči a uši otvorené, lebo poväčšine je to tak ako píšem. Ľudia idú, lebo.
Každý hostiteľ sa prioritne stará o svojich hostí, aby sa cítili dobre. Pripravujem svadby, viem, o čom píšem. Za posl.10r. sa svadby zmenili a veľmi. Už to nie je o hostine, zábave, už je to iba o neveste. Dokonca ani ženích by nemusel chodiť.
Často ľudia na posl.chvilu zrušia pozvsnie, či čokoľvek. Stačí ako píšem počúvať a pozerať.

Strana
z2