icon

Svadba na úrade a nespokojná budúca svokra. Ako riešiť problémy?

1. apr 2026

Riešime sobáš na matrike. Takto sme sa so snúbencom dohodli s tým, že potom v budúcnosti by bol aj cirkevný sobáš s hostinou. Čiže bude to teraz len formálny obrad, svedkovia, rodičia.. ale zo svokrinej strany cítim problémy že to nebude tradičná svadba a ona by chcela pozvať celú rodinu aby sa všetci stretli atď. Kecal vam do toho niekto? Prečo je ťažké rešpektovať naše rozhodnutie?
Keby malo byť len na mne tak žiadna tradičná svadba sa konať nebude. Nepotrebujem to. Nemám rada ceremónie a veci okolo toho. Čakáme bábätko a na riešenie tradičnej svadby aj tak nie je teraz priestor ani čas a financie radšej využijem inak.

Strana
z3
anonym_efff88
1. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_efff88 treba lepšie prečítať môj príspevok. Písala som že čakáme bábätko a teda chceme sa stihnúť vziať ešte pred narodením. Keďže s tradičnou svadbou sa spájajú aj rôzne vybavovačky tak sa to jednoducho teraz nestihne a tiež mám podmienku že nechcem také veci riešiť s veľkým bruchom. Preto to chceme urobiť teraz na úrade. To že by sa potom nakoniec cirkevný sobáš nekonal mne osobne by už nevadilo lenže svokra si myslela že my to zorganizujeme teraz. Okrem toho sme obidvaja inej viery a nemám šajnu čo všetko by ešte trebalo v tomto smere vyriešiť aby sa mohol uskutočniť sobáš v kostole čo znamená že aj tu by sa naťahoval čas. Inak mi to osobne pripadá že keby to tak malo byť, tak preto, že si to iná osoba tak vyžaduje.

@anonym_autor a dobre som citala.

tiezjedna
1. apr 2026

@anonym_autor prečo ste mali potrebu riešiť to s nimi?? Mali ste sa proste vziať so svedkami na matrike, až potom im to oznámiť rovno s pozvánkou na to ostatné symbolické mecheche

autor
2. apr 2026
@pr85

@anonym_autor Ale cirkevná svatba môže byť aj bez veľkej hostiny. My sme mali obrad v kostole a na svadobnej hostine cca. 25 ľudí. A bolo to OK.

@pr85 si myslíš že neviem? :D lenže tu by hostina práveže musela byť. Normálne asi aj celá rodina pozvaná atď + už som tu písala iný komentár že sme obidvaja inej viery takže veľká hostina, vybaviť sálu, kopu koláčov, kapela atď + vyriešiť sobáš v kostole by trvalo asi oveľa dlhšie ako mesiac. A my sme sa trošku ponáhľali a mali sme na to čas asi od polky Marca do maximálne konca apríla. Čiže z toho vyplýva že sobáš na úrade je ten najrýchlejší spôsob. Podľa mňa aj najlepší.

pr85
2. apr 2026
@anonym_autor

@pr85 si myslíš že neviem? :D lenže tu by hostina práveže musela byť. Normálne asi aj celá rodina pozvaná atď + už som tu písala iný komentár že sme obidvaja inej viery takže veľká hostina, vybaviť sálu, kopu koláčov, kapela atď + vyriešiť sobáš v kostole by trvalo asi oveľa dlhšie ako mesiac. A my sme sa trošku ponáhľali a mali sme na to čas asi od polky Marca do maximálne konca apríla. Čiže z toho vyplýva že sobáš na úrade je ten najrýchlejší spôsob. Podľa mňa aj najlepší.

@anonym_autor OK. Tak potom chápem. To som nevedel, že ste naboz nsky zmiešaný pár.

natalka13
2. apr 2026
@anonym_autor

@biba_18 no veď aj my sme sa tak rozhodli že sa vezmeme ešte pred narodením bábätka ale riešiť nič extra nebudeme, len tú matriku. A myslím že to úplne stačí 🙂 ale stále tam je z jednej strany otvorená otázka tradičnej svadby :D

@anonym_autor a? Ved moze mat s sbokra svoj nazor. Chyba je ze to s nou neustale riesite.
My sme ju 2-3t pred svadbou pozvali oznamili kde kedy a bolo.
Pofrflala urcite bola nestastna pred 35 rokmi v malom meste nezvycajne. Susedy ju poohovarali, ale bolo to nase rozhodnutie nasa svadba.
Nechceli sme saskovat pred 100ludmi a robit im program /zvacsa trapny/ za nase peniaze.

1sally12
2. apr 2026

"ona by chcela pozvať celú rodinu aby sa všetci stretli." Čo má ona čo pozývať? Mala si pozývať na vlastnú svadbu😤 prečo si necháte od svokier do všetkého diktovať? 🙄 razom by som ju zrušila že ona si nemá čo pozývať zvyšok rodiny na MOJU svadbu.

anonym_179510
2. apr 2026

@anonym_autor bože, keď si spomeniem na to, čo vystrájala moja svokra pred svadbou sa smejem 😀 Ako budúci manželia sme mali jasný zoznam koho chceme na svadbe ( manžel 30 ľudí a ja 29 ľudí ) a jedného dňa svokra doniesla "svoj zoznam" a bum ich strana, že 158 ľudí. Skoro nás vykotilo.. ona si išla svoje, ale manžel jej to vtedy jasne vysvetli, že toto je naša svadba a mi rozhodujeme, kto bude a nebude na našej svadbe. Veľa "našich rozhodnutí " sa jej nepáči, ale to je jej vec, mi sme rodina a žijeme si svoj život.
Musíte hlavne tvoj budúci manžel jej jasne a zreteľne vysvetliť, kde je jej miesto.

letfenixa
2. apr 2026
@1sally12

"ona by chcela pozvať celú rodinu aby sa všetci stretli." Čo má ona čo pozývať? Mala si pozývať na vlastnú svadbu😤 prečo si necháte od svokier do všetkého diktovať? 🙄 razom by som ju zrušila že ona si nemá čo pozývať zvyšok rodiny na MOJU svadbu.

@1sally12 a navyše, veď môže pozvať svoju rodinu, k sebe, napr na narodeniny, veď nemusí len na svadbu

1sally12
2. apr 2026
@anonym_03487a

@kp7333 ešte stále dožíva generácia, ako píšem. Veľakrát v živote musíme robiť ústupky, toto je jeden z nich. Aj ja som urobila kvôli svokre a ona to ocenila. Máme pekný vzťah, rodina drží pokope. Nebojujeme spolu, ustupujeme, tolerujeme. O tom je rodina. Potom tu je milion tém o zlých svokrách. Aby nie.

@anonym_03487a a ustupuješ celý čas len ty? Či aj svokra?

janinah
2. apr 2026
@anonym_eac6e2

@janinah Ty si dobre mimo...

@anonym_eac6e2 ani nie,len mám niečo čo ty ešte nie...životné skúsenosti

anonym_eac6e2
2. apr 2026
@janinah

@janinah Zit svoj zivot podla predstav druhych nepovazujem za zivotne skusenosti, ale OK, kazdy to ma inak.

tiezjedna
2. apr 2026
@janinah

@janinah a čo majú tvoje životné skúsenosti spoločné s autorkinými rodinnými vzťahmi?

janinah
2. apr 2026
@anonym_eac6e2

@janinah Zit svoj zivot podla predstav druhych nepovazujem za zivotne skusenosti, ale OK, kazdy to ma inak.

@tiezjedna ja som nereagovala na autorku

@anonym_eac6e2 zivotné skúsenosti su o niečom inom

tiezjedna
2. apr 2026
@janinah

@tiezjedna ja som nereagovala na autorku

@anonym_eac6e2 zivotné skúsenosti su o niečom inom

@janinah ja som to pochopila, ale dobre... tak všeobecne - čo majú tvoje životné skúsenosti s rodinnými vzťahmi kohokoľvek iného?

janinah
2. apr 2026
@tiezjedna

@janinah ja som to pochopila, ale dobre... tak všeobecne - čo majú tvoje životné skúsenosti s rodinnými vzťahmi kohokoľvek iného?

@tiezjedna nielwn moje,životné skusenosti ťa vzdy posúvaju do iného levelu... umožňujú vidieť veci z iného uhla,s nadhľadom,urcit priority,spoznať čo je ozaj dôležité,vedieť komu venovať záujem a čas,ako vychadzat z ľuďmi,ze je hlupost ist hlavou proti múru....a hlavne nebrat sa tak vážne,život je krátky

tiezjedna
2. apr 2026
@janinah

@tiezjedna nielwn moje,životné skusenosti ťa vzdy posúvaju do iného levelu... umožňujú vidieť veci z iného uhla,s nadhľadom,urcit priority,spoznať čo je ozaj dôležité,vedieť komu venovať záujem a čas,ako vychadzat z ľuďmi,ze je hlupost ist hlavou proti múru....a hlavne nebrat sa tak vážne,život je krátky

@janinah to máš úplnú pravdu. A práve preto sa autorka nemusí prispôsobovať ničím predstavám😉

janinah
2. apr 2026
@tiezjedna

@janinah to máš úplnú pravdu. A práve preto sa autorka nemusí prispôsobovať ničím predstavám😉

@tiezjedna to nemusi...ale ani nemusi ist hlavou proti múru...prave životné skusenosti naučia ako byť aj vlk sýty aj ovca celá

tiezjedna
2. apr 2026
@janinah

@tiezjedna to nemusi...ale ani nemusi ist hlavou proti múru...prave životné skusenosti naučia ako byť aj vlk sýty aj ovca celá

@janinah ale veď ona nejde hlavou proti múru. Len si plní vlastné predstavy.

Strana
z3