icon

Svadba v kostole a rozdiely vo vierovyznaní

mstla
11. feb 2026

Ahojte, budem rada za každý názor alebo skúsenosť.
S priateľom plánujeme svadbu. Moja rodina je kresťanská, ja som v tom vyrastala a svadba v kostole je pre mňa vysnívaná vec. Priateľ s tým nemá problém a svadbu v kostole chce tiež. Jeho rodina je však v inom vierovyznaní (majú vlastných pastorov) a jeho mama povedala, že ak sa budeme brať v kostole, z jeho rodiny tam nikto nepríde.
To ma strašne mrzí aj hnevá, lebo nejde o to, že by to bolo proti jeho vôli – on s kostolom súhlasí. Skôr mám pocit, že to berú ako „proti ich viere“ a odmietajú sa tomu prispôsobiť. Pritom sv. liturgia trvá cca hodinu, nejde o nič extrémne.
Nechcem, aby bol priateľ pohádaný s mamou, nechcem byť pohádaná ani ja, ale zároveň sa mi nechce vzdať niečoho, čo je pre mňa veľmi dôležité a čo je pre mňa symbolom celej svadby. Neviem, kde je hranica medzi kompromisom a tým, že sa vzdám samej seba.
Riešil niekto podobný konflikt medzi rodinami a vierou? Ako ste sa rozhodli? Neľutovali ste to neskôr?

Strana
z2
natalka13
12. feb 2026

Skus aj ty urobit ustupok a nenud hosti hodinovym pobytom v kostole. Staci kratky obrad. Ked nepridu tak nepridu.
Nech da este raz partner pisnazi im to vysvetlit ze on vieru nepraktizuje tak nebude mat ich svadbu a hotovo. Ak neuspeje nic nezmozes

janinah
12. feb 2026
@natalka13

Skus aj ty urobit ustupok a nenud hosti hodinovym pobytom v kostole. Staci kratky obrad. Ked nepridu tak nepridu.
Nech da este raz partner pisnazi im to vysvetlit ze on vieru nepraktizuje tak nebude mat ich svadbu a hotovo. Ak neuspeje nic nezmozes

@natalka13 je to jej sobaš a je pre ňu dôležitý.ak by sa niekto nechcel ist nudiť na obrad,ale objesť.opiť a vytancovať na niekolko hodín by mu nevadilo.tak na tu svadbu ani nemusí chodiť
Ako hosť by som respektovala akykolvek obrad čo si mladí vyberú,lebo ich mám rada a viem.ze to nie je o mne a mojich želaniach.ale o nich.A som poctena.že ma ma ten ich výnimočný den pozvali.
Kto z hostí to tak necíti nech sedí doma.

regsy
12. feb 2026
@janinah

Voľakedy sa respektovalo,ze sobašny obrad podľa nevesty a krst deti podľa viery otca. A nik nepindal. Aj u nas to tak bolo.

@janinah ...a bolo to tak po stáročia späť. Stačí pozrieť do matičných záznamov. 👍✌️

anna777115
12. feb 2026
@kacena4

poziadajte knaza o ekumenicky obrad neviem ci nieco take existuje ale ked moze byt ekumenicka omsa...

@kacena4 ekumenicky sobáš neexistuje, keďže evanjelici manželstvo nemaju ako sviatosť.

janinah
12. feb 2026
@regsy

@janinah ...a bolo to tak po stáročia späť. Stačí pozrieť do matičných záznamov. 👍✌️

@regsy samozrejme a kazdy to rešpektoval,to len teraz idú vymýšľať teplu vodu a jeden ide byť dôlezitejší ako druhý

regsy
12. feb 2026
@janinah

@regsy samozrejme a kazdy to rešpektoval,to len teraz idú vymýšľať teplu vodu a jeden ide byť dôlezitejší ako druhý

@janinah Bolo to vymyslené dávno a podľa mňa férovo pre obe strany. Už len to v dnešnej dobe akceptovať 😁 Matriky sú krásnym zdrojom informácií 😊

anonym_a201de
12. feb 2026

@mstla opäť raz sa potvrdil môj názor, že náboženstvo robí len zlobu. Kedy už ľudia pochopíte, že žiť sa dá aj slobodne...

anonym_69e4e3
12. feb 2026

Je to neprijemna situacia. Citove vydieranie. Toacenie na syna 🤮
Kazdopadne je to hlavne o vas dvoch. A rodicia by mali respektovat rozhodnutie predpokladam dospeleho syna.
A za druhe-skus sa zamysliet aj nad tym ked pridu deti. A pripadny krst.

pikachu999
12. feb 2026

@mstla zoberte sa na úrade..Boh je predsa všade prítomný 🙏

anonym_216518
12. feb 2026
@mstla

@pr85
@pr85 Ja som gréckokatolíčka a priateľ je evanjelik.

@mstla
@mstla u nás situácia ako cez kopirák,svokor na svadbe nebol,ani synovi na krste...jeho volba....rokmi sa to utriaslo a teraz nemá problém,deti sú tam varené pečené, nerieši že sú obaja greko a ja som rada že som šla po svojom ,najmä keď manžel s tým nemal problém

anonym_41df2a
12. feb 2026

kasli na sobas ved ani nevies akej je viery , keby ste isli na zelenu kartu tak letis z pohovoru. o com sa rozpravate ?
urcite nie je evanjelik podla toho co pises. oni nemaju problem ist do kostola katolickeho,
nie su jehovosti ? alebo nieco podobne ? sobotisti

natalka13
12. feb 2026
@janinah

@natalka13 je to jej sobaš a je pre ňu dôležitý.ak by sa niekto nechcel ist nudiť na obrad,ale objesť.opiť a vytancovať na niekolko hodín by mu nevadilo.tak na tu svadbu ani nemusí chodiť
Ako hosť by som respektovala akykolvek obrad čo si mladí vyberú,lebo ich mám rada a viem.ze to nie je o mne a mojich želaniach.ale o nich.A som poctena.že ma ma ten ich výnimočný den pozvali.

@janinah nemusi trvat hodinu aj s omsou.
ci to je prikazane? tazko lebo hodinovy katolicky som v zime zazila iba raz a stacilo. vsetky svadby boli v pohode do 30min a kratsie
za 20minut mozu mat po obrade.
a nebere si katolika, az tak to nemusi prezivat, mozno najblizsie do kostola pojdu na krst deti ako vacsina.

janinah
12. feb 2026
@natalka13

@janinah nemusi trvat hodinu aj s omsou.
ci to je prikazane? tazko lebo hodinovy katolicky som v zime zazila iba raz a stacilo. vsetky svadby boli v pohode do 30min a kratsie
za 20minut mozu mat po obrade.
a nebere si katolika, az tak to nemusi prezivat, mozno najblizsie do kostola pojdu na krst deti ako vacsina.

@natalka13 a zamrzla si v tom kostole ci ako? Ale potom v sale sa veselit si vydrzala kolko to slo? Svadba inych nie je o tebe a prikazovat niekomu dlzku jeho obradu je nezmysel

hopsas
12. feb 2026

@mstla ja som mala svadbu ako katolícka v katolíckom kostole, môj manžel je evanjelik, ako aj jeho rodina. On súhlasil a čo si o tom mysleli ostatní, som neriešila, pretože išlo o našu svadbu a náš vzťah. Ale viem, že sa im to nepacilo. Neriešila som, lebo to bola naša vec, nie ich. Pripomínam len, že ak si katolícka a budeš mať bez dispenzu sobáš v inom kostole, tak pre teba platný nebude.

anonym_da6900
12. feb 2026
@anonym_240d1d

@anonym_da6900 celé generácie z mojej rodiny, tucty sesterníc a bratrancov mali obrad v kostole (rímskokatolíckom) aj na úrade.
Čo to vlastne porušili?

@anonym_240d1d nerozumiem, co sa pytas? Ak ma katolik svadbu na urade alebo v evanjelickom kostole, tak vlastne nema sviatostne manzelstvo, pretoze u evanjelikov nie je manzelstvo sviatost. Na ich sobas sa pozera tak, ako keby ani neboli zosobaseni, teda bez dispenzu od biskupa, nemoze katolik v tomto priprade pristupovat k svatemu prijimaniu. Kedze ste mali svadbu v katolickom kostole, aj ti bratranci, tak neporusili nic. Rozpravam o inom.

nevenka
12. feb 2026
@janinah

@janinah presne tak.

anonym_da6900
12. feb 2026
@mstla

@anonym_e3c081 Ja neviem čo to je za viera keď ho pokrstil jeho ujo vo vode neviem aká je to viera ja už nechápem ničomu

@mstla akoze nevies, aka je to viera? Toto je dost podstatne, ci je evanjelik (v CR su este ine reformovane) alebo nejaka sekta typu Milost. Tak s tymi radsej nic nemat, maju v nenavisti snad kazdeho ineho "tradicneho" krestana. A specialne katolikov nemusia. Naozaj je tam priam nenavist voci katolikom.

anonym_da6900
12. feb 2026
@hopsas

@mstla ja som mala svadbu ako katolícka v katolíckom kostole, môj manžel je evanjelik, ako aj jeho rodina. On súhlasil a čo si o tom mysleli ostatní, som neriešila, pretože išlo o našu svadbu a náš vzťah. Ale viem, že sa im to nepacilo. Neriešila som, lebo to bola naša vec, nie ich. Pripomínam len, že ak si katolícka a budeš mať bez dispenzu sobáš v inom kostole, tak pre teba platný nebude.

@hopsas no ved toto som pisala uz tiez, ze evanjelikovi je z pohladu viery jedno, v akom kostole sa sobasi, ale u katolika to jedno nie je, ak chce nadalej zit svoju vieru. Ak to nie je pre neho len formalita. Poznam aj takych. Ale myslim, ze pre autorku je to podstatne. Len ja sa obavam, ci on nebude (a hlavne jeho rodina) z nejakej sekty 😐.
Ja som bola evanjelicka a keby som nekonvertovala z inych dovodov, tak by som aj tak chcela mat svadbu v katolickom kostole, pretoze viem, ze pre manzela je to zasadna vec.

natalka13
12. feb 2026
@janinah

@natalka13 a zamrzla si v tom kostole ci ako? Ale potom v sale sa veselit si vydrzala kolko to slo? Svadba inych nie je o tebe a prikazovat niekomu dlzku jeho obradu je nezmysel

@janinah ja jej neprikazujem, navrhujem kompromis.
Cele manzekstvo bude kompromis. Uz teraz jej muz nevie rodine toto vysvetlit este spolu ani nebyvaju l.
A ako citam ona ani netusi aka je ta jeho cirkev🙈
Asi az tak tu vieru nepreziva a ide iba o "pekny" obrad podla nej.

A ano bola tam zima. Nevesta uplne premrznuta.

stankadu
12. feb 2026

Kolegyna tiež takto bola. Ona ine vierovyznanie a jej nastavajúci tiez. Obaja chceli v tom svojom kostole. Tak urobili taku vec, že sa v 1 deň brali v 2 kostoloch.

cacianka
12. feb 2026
@anonym_bd88f8

@anonym_7ee0de tiež nad tým rozmýšľam, ja som evanjelik, ktorý ani nemá konfirmáciu. Takže v našom kostole nás asi tiež nezosobášia. Snúbenec je katolik, on chce svadbu v kostole, ale ja odmietam v katolickom, ja určite vieru nebudem meniť, a neznášam ani tie opletačky, že spoveď alebo predmanželské to posedenie. Toto je proti môjmu rozumu. Viem, že asi sa nad tým budeme naťahovať, ale ja asi neprekúsnem tieto veci okolo toho. A radšej by som volila na úrade, lem on argumentoval, že to je aj o atmosfére, a neviem čím pritom tiež nemá ani birmovku a ani jeho rodičia nie sú nejaký kresťania a tiež dosť boli taký aby sme sa brali v kostole.

@anonym_bd88f8 atmosféru ti vedia urobiť aj na matrike, niečo oni niečo ty( hudba, spev, báseň)

Strana
z2