Ako riešiť konflikt o priezvisku dieťaťa?
Dobry den potrebujem zistit jednu vec mam byt otec dietata priatelka je v 8 mesiaci z predošleho vztahu ma ešte jedno dieta chlapčeka 6 rokov vychovavam ho ako svojho a aj maličky ma berie ako vlastneho otca nakolko biologicky otec sa stal drogovo zavislym asocialom čo je stale v base snažime sa sudnou cestou docielit aby sa zriekol otcovstva aby som si ho mohol ja privlastnit a dat mu moje priezvisko nakolko mi je jedno či som ho splodil alebo nesplodil ja vychovavam ho od plienok z laskou a najlepšie ako viem ale je tu problem odkedy zostala priatelka somnou tehotna tak sme sa dohodli sme sa na tom ze este nenarodenemu dietatku dame moje priezvisko nakolko to byva vo zvyku lenže je tu zadrhel v poslednej dobe priatelka zmenila nazor a uz chce dat nenarodenemu dietatku priezvisko po sebe a jej odôvodnenie je že až ked sa vyrieši jeden potom sa bude riešit druhy ale ja s tymto nesuhlasim a prichadzame do denno denneho sporu poradte ako mam pokračovat
Tie, co tu radite, aby si on vzal jej priezvisko, tak vasi muzi by na to pristupili? Isteee 😀
Respektive, kolke z vas maju muzov, co si zobrali zenine priezvisko?
@prasiatko30 Ja už vážne nechápem, ako tu niektoré uvažujete. On nemá možnosť si ju zobrať, lebo naša legislatíva neumožňuje uzavrieť manželstvo bez súhlasu oboch strán. A ona sa vydávať nechce. A prijať jej priezvisko zase nechce on. Dúfam, že to s tým sťahovaním bol už len vtip.
@belllinka Ja poznám jedného, mal také "zvieracie" priezvisko, zatiaľ čo jeho manželka mala veľmi pekné, dobre znejúce. Po svadbe si on zobral to jej. Pritom je tam ešte jedna kuriózna skutočnosť, ktorú tu nechcem písať, lebo by ich podľa toho mohol niekto ľahko identifikovať (lebo pochybujem, že druhý taký prípad na svete existuje).
@belllinka nie nemame
@belllinka ja som to môjmu mužovi navrhla (z mojej strany šlo iba žart či by pristúpil) on s tým problém nemal, ale keď to povedal jeho mame tak tá vyskakovala od jedu 2 m do výšky a ten slovník čo mala okolo toho 🤦
Môj muž vtedy povedal, jedno ako sa budeme volať hlavné bude, že rovnako ako naše deti. Nie je to skôr o tom, že urobíme to s čím súhlasíme obaja?
Autor nechaj ju teraz tak má krátko pred pôrodom, plná hormónov, možno strachu. Vždy aj po 2 rokoch keď sa všetko utrasie si viete priezviska zmeniť. Ja osobne by som tiež nesúhlasila so svadbou pár dní pred alebo po pôrode.
@belllinka 😀 akoze tiež len čumím. Normálne sa tu pustili do toho chlapa ako supy 🤦♀️
Podľa mňa ich muži, by si všetci dali ich priezviska. Úplne bežná vec, nie? 😀
@stannkal Medzi tými deťmi bude viac než 6 ročný rozdiel. Myslím, že kamaráti toho mladšieho ani nebudú vedieť, že jeho brat má iné priezvisko. (Môj syn má až dvoch kamarátov, ktorí majú starších bratov s inými priezviskami, nikdy som nepočula, že by to niekto nejako riešil. Tých, čo majú nevlastných súrodencov celkovo, s akýmikoľvek priezviskami, je ešte viac. Môj syn je jedným z nich.)
@karolk123 jej ex na 6r dieta zrejme neplati, ty si ho osvojis a ked ti da kopacky, bude mat postarane o platenie na obe deti. No to len tak nevymyslis, to je proste zivot 😁
Priezvisko po nej a odmietnutie svatby je jasny znak inych planov ako mas ty. Vsetko ostatne je len omacka okolo toho, aby si sa nevzpriecil...
Ja nechápem túto potrebu hádať sa o tom aké priezvisko bude mať dieťa. Moja malá má priezvisko po priateľovi ale mne na tom vôbec nezáležalo (nič to nemení na fakte že je moja) a teda nestretla som sa s tým že by som kvôli tomu mala niekde problém.
Je tehotná, porodí to je pre ženu samé o sebe veľká záťaž (veľa robia hormóny) ak jej na tom záleží nechaj ju nech je podľa nej. Keď porodí a všetko sa troška ukľudní môžte sa pobaviť o svadbe a poriešiť aj priezviská. Nepokazte si zbytočne toto obdobie kvôli tomu že sa budete stále rýpať v tom istom.
V dnešnej dobe už nikto mimo rodičov nerieši aké má dieťa priezvisko.
@belllinka a z akého dôvodu si nechcela mať rovnaké priezvisko so svojimi deťmi?
@karolk123 ja som toho názoru, že dieťa má mať priezvisko rodiny. Ak priateľka odmietla s tebou uzavrieť manželstvo, tak asi nechce prijímať záväzky s tebou, o ktorých nie je sama presvedčená a teda dá priezvisko rodiny, teda svoje. Teba zatiaľ oficiálne za rodinu nechce. Zatiaľ si jej druh.
Ideálne je mať jasné povedané nastavenie, kým človek do niečoho v živote vstupuje, aby potom nebol sklamaný.
@h2 ja som si myslela, že len ty si ho nechceš vziať za muža. Čiže ak správne tomu chápem, ani on nechce s tebou manželstvo?
@zmrzlinka2021 On viackrát spomínal, že by sme sa mali zobrať, aj ma o roku požiadal (a dokonca som aj súhlasila). Ale myslím, že nejako neumiera túžbou po tej svadbe. Ak by to tak bolo a videla by som, že je nešťastný, že ho "nechcem", tak by som to urobila, kvôli nemu, z lásky. On aj stále, keď na to príde debata, aj pred inými ľuďmi, tak vždy hovorí, že to ja som tá, čo ho nechce. On mi vtedy, keď som súhlasila, lebo som si myslela, že to chce, povedal: "Tak to choď vybaviť.", alebo "Tak choď a vybav to." 🙈😁 Takže akonáhle začne mať zase reči o svadbe, vždy mu poviem "Choď a vybav to." No a keďže nejde a nevybaví, tak asi nechce. My vlastne nie sme manželia, lebo nám to nemá kto ísť vybaviť. 😅
@kaktusik007 počkajte ja o svadbe omielam uz cca 2 roky netreba sa okamžite puštat do človeka
@zmrzlinka2021 ako je podľa teba definované "priezvisko rodiny". Dvaja sa môžu stať manželmi a nechať si svoje priezviská. Jediný spôsob ako dosiahnuť aby mali rovnaké je, že jeden musí ustúpiť a zmeniť si svoje. Dnes to už nie je ako kedysi, ze si žena po svadbe automaticky "musi" zmeniť priezvisko. A pri právnych otázkach priezvisko tiež nezohrava absolútne žiadnu rolu.
@stannkal nepoznám prípad bežnej ženy, čo by neprijala mužove priezvisko. Aj umelkyne síce vystupujú pod pôvodným priezviskom, ale mnohé v realite ich majú dve.
@zmrzlinka2021 som rozvedena, prve dieta ma priezvisko po ex a mam novy vztah, vziat sa nechceme a druhe dieta ma meno po terajsom priatelovi.

Tak mas moznost si ju zobrat a prijat jej priezvisko a vsetci budete mat rovnake. Alebo sa prestahujete do spanielaka alebo portugalska a dieta zapisu do registro civil s oboma priezviskami - este si aj vybrat bude moct ci prve bude priezvsiko matky alebo otca😂