Ako získať schválenie netradičného mena na matrike?
Ahojte.
Mamičky, ktoré ste pre svoje dieťa vybrali fakt že netradičné meno, ako ste postupovali na matrike?
S manželom sa nám už dlho páči jedno meno. Ešte som nikoho nepočula s tým menom, len pár krát v zahraničí.
No neviem ani dohladat, že v akom zahraničnom kalendári sa to meno nachádza.
A ďalšia vec. Na matrike sa dá zistiť ešte pred narodením dieťaťa, či mi to meno schvália? Treba tam aj niečo dokladat o pôvode a existencii toho mena?
Ďakujem.
Dievčatá, nie som v obraze....Plačka už zverejnila čo čaká?
@226lenka vysmievat sa začnú jedine po poznámkach od dospelých, nie samé od seba.
@letfenixa Dobrá blbosť. Školou povinné deti sa pustia do šikany pre najväčšiu blbosť. Ja som sa nejako zaujímavejšie začala obliekať až v dospelosti, lebo na základnej bola ešte aj čapica alebo sukňa (niečo, čo človek nenosí každý deň) dôvod na nejaké blbé poznámky. Raz mi mama kúpila "trápnu tašku" (objektívne škaredú a moc deckú) a nechcela som ísť ani do školy, lebo som vedela že ma spolužiaci roznesú na kopytách.
Mne sa moc nedá komoliť krstné meno, tak mi komolili aspoň priezvisko. V živote som nevidela aby dospelý človek skomolil priezvisko tak, aby sa rýmovalo s pi*ou a potom oslovovali napr kolegyňu ***a-pi*a. Decká na základnej škole na 100% áno.
Niektoré mená neznejú moc pekne, niektoré znejú hlúpo.... viď ako tu jedna pani vypísala Muskove deti.... ak je napr tu na fóre spomenuté nejaké nie úplne najlepšie meno, tak si pár užívateliek maximálne pošomre, ale to je tak všetko. V normálnom živote sa ľudia správajú ako tak civilne.
Neviem že či si ty už zabudla aké to bolo byť dieťaťom, ale deti sú kruté. A rovnako krutá je aj hierarchia v triede.
@anonym_autor opytaj sa na matrike. Ono by meno nemalo byt hanlive a nejaky dokaz, ze dane meno existuje a pouziva sa v zahranici ( ak nie je v sr kalendari.) Ale pokial si nasla, ze je normalne pouzivane, nevidim v tom problem. Tiez mame meno, ktore nie je v sr kalendari a nikto s tym problem na matrike nemal. Ale muz je zo zahranicia...mne sa pacia aj slovenske mena , ale tie ktore sa mi pacia nesedeli s priezviskom moc.
Na Slovensku môžeš dať akekolvek meno, avšak - musí sa niekde na svete používať ako meno. Ja som dala netradičné mená, keďže sú ale používané v iných krajinách nebol to problém. Nič sme nevybavovali, proste ho v nemocnici zapísali a potom keď sme išli pre rodný list bolo zapísané. Ale sú to mená, ktore sa inde používaju. Ak by si mala problém, tak si zisti v akej krajine sa používa.
@ivicatolic ma vela na vyber zo svojho zivota... Koksa, Olejka, Gaucovka 🙂
@anonym_cf4a7c lepšie ako dávať meno po otcovi, ten otec má meno po jeho otcovi a ten zas po jeho.. Alebo v triede sedí 10 Marekov, Peťkov, Jakubov. 100x lepšie dať niečo ,,iné,, ako tieto a podobné otrepané mená na Slovenku 🙂 No našťastie sa už doba mení a začínajú rodičia dávať ,,novšie,, mená.
@anonym_autor áno, doba sa mení. Ale na úplnú katastrofu.
vysrať sa pred matrikou a spraviť tri salta´dozadu
@letfenixa Dobrá blbosť. Školou povinné deti sa pustia do šikany pre najväčšiu blbosť. Ja som sa nejako zaujímavejšie začala obliekať až v dospelosti, lebo na základnej bola ešte aj čapica alebo sukňa (niečo, čo človek nenosí každý deň) dôvod na nejaké blbé poznámky. Raz mi mama kúpila "trápnu tašku" (objektívne škaredú a moc deckú) a nechcela som ísť ani do školy, lebo som vedela že ma spolužiaci roznesú na kopytách.
Mne sa moc nedá komoliť krstné meno, tak mi komolili aspoň priezvisko. V živote som nevidela aby dospelý človek skomolil priezvisko tak, aby sa rýmovalo s pi*ou a potom oslovovali napr kolegyňu ***a-pi*a. Decká na základnej škole na 100% áno.
Niektoré mená neznejú moc pekne, niektoré znejú hlúpo.... viď ako tu jedna pani vypísala Muskove deti.... ak je napr tu na fóre spomenuté nejaké nie úplne najlepšie meno, tak si pár užívateliek maximálne pošomre, ale to je tak všetko. V normálnom živote sa ľudia správajú ako tak civilne.
Neviem že či si ty už zabudla aké to bolo byť dieťaťom, ale deti sú kruté. A rovnako krutá je aj hierarchia v triede.
@anonym_821424 súčasné deti majú mená od výmyslu sveta, kým to dospelí nezačnú riešiť a prasiť, berú to ako fakt.
Kto chce šikanovať, dôvod si nájde.
Aké deti sú, viem z každodennej praxe celkom presne.
Ak to meno je prvé na Slovensku, tak potrebujú na matrike potvrdenie z danej ambasády, že u nich to meno existuje. Potom ho zapíšu bez problémov. Moje dieťa má indické meno (Ryaan), ešte nebolo používané na Slovensku, tak som len z indickej ambasády vypýtala potvrdenie, že u nich je registrované a potom som to dala úradne prelozit.
@anonym_autor neviem či aj tvoj prípad, ale ja aj známa sme tiež toto riešili. Ja som napísala na JULS SAV, lebo som chcela iný tvar mena ako je v našom kalendári. Od nich som mala potvrdenie, že také meno existuje a môžem ho použiť. Známa si bola vybavovať potvrdenie na americkej ambasáde
@ivicatolic Dievčatko
@anonym_6b01d9 a len dospelí. Deťom je to jedno. Kvôli menu sa nevysmievaju.
@letfenixa deti? Deti si nájdu akúkoľvek,rozumej akejkoľvek zámienku a keď potrebujú zraniť, zosmiešniť,tak ju vypustila. Deti sú sebecké,vo svojej podstate. Reči dospelých,to keď tak iba znásobia.
@anonym_821424 nielen deti, stačí si spomenúť na spor Slotu a Belousovovej ako ju nazýval
@letfenixa deti? Deti si nájdu akúkoľvek,rozumej akejkoľvek zámienku a keď potrebujú zraniť, zosmiešniť,tak ju vypustila. Deti sú sebecké,vo svojej podstate. Reči dospelých,to keď tak iba znásobia.
@anonym_a294db záleží ako deti vychováš, nie všetky deti sú zákerné a šikanujú, väčšinou sú to deti zákerných rodičov.
@anonym_a294db záleží ako deti vychováš, nie všetky deti sú zákerné a šikanujú, väčšinou sú to deti zákerných rodičov.
@anonym_6b01d9 tato veta či vedomosť ale tomu dieťaťu v tom kolektive nijako nepomôže. Čo mám ísť dať po hube rodičovi, aký je sprostý?To asi nie..V konečnom dôsledku ma nezaujíma odkiaľ to decko má, podstatné je to ako a kde sa to prejavuje.
Zahranicne meno a slovenske priesvisko, najlepsie aj s diakritikou. To svoje deti tak nemate radi, ci co, ze ich trestate? Jessiky Blazkove su ozaj vyhra pre tie deti.
@anonym_6b01d9 tato veta či vedomosť ale tomu dieťaťu v tom kolektive nijako nepomôže. Čo mám ísť dať po hube rodičovi, aký je sprostý?To asi nie..V konečnom dôsledku ma nezaujíma odkiaľ to decko má, podstatné je to ako a kde sa to prejavuje.
@anonym_a294db tak co navrhujes? Tvrdis, ze dieta si najde akukolvek zamienku. Tak je potom a jedno ako sa kto vola... ked chce niekto sikanovat, zamienku si najde. A ten kto sikanuje, je mu jedno, ci sikanuje Anicku ci Sandokana, lebo mu je uplne jedno, ako sa dana osoba vola. Ludia si vyberaju obet nie podla mena ale podla povahy.
@anonym_a294db tak co navrhujes? Tvrdis, ze dieta si najde akukolvek zamienku. Tak je potom a jedno ako sa kto vola... ked chce niekto sikanovat, zamienku si najde. A ten kto sikanuje, je mu jedno, ci sikanuje Anicku ci Sandokana, lebo mu je uplne jedno, ako sa dana osoba vola. Ludia si vyberaju obet nie podla mena ale podla povahy.
@kremlicka250 tak s týmto zásadne nesúhlasím. Hlavne nie ako dieťa, ktoré bolo šikanované. Povaha s tym nemá nič. Neplatí, že šikanované dieťa je iba dieťa tiché, uzatvorené,v kúte, introvert subtilnejšej postavy a vzrastu.
@kremlicka250 tak s týmto zásadne nesúhlasím. Hlavne nie ako dieťa, ktoré bolo šikanované. Povaha s tym nemá nič. Neplatí, že šikanované dieťa je iba dieťa tiché, uzatvorené,v kúte, introvert subtilnejšej postavy a vzrastu.
@anonym_a294db ved ja nikde nepisem, ze sikanove dieta musi byt dieta tiche a introvert. Ale ako sikanove dieta ( co ma velmi mrzi, ze sa ti stalo) , bolo tvojim sikanatorom jedno, ci sa volas Anicka, alebo Hermiona. Sikanator si dovod vzdy najde a meno s tym nema absolutne nic spolocne.Kto chce sikanovat, bude sikanovat ci sa volas Anicka, Fernanda alebo hociako.
@anonym_a294db a este chcem zdoraznit, ze problem je na strane toho, kto sikanuje a nie obete. Nebudem svoje dieta ucit to, ze sa ma podriadit ,aby nebolo "sikanovane". A ano, ja by som nemala problem si veci vyriadit s rodicmi, skolou hocikym...ak by niekto sikanoval moje dieta. Na Slovensku stale pocuvvame, ze ak sa ti nepaci tak odid....z prace, zo skoly, z krajiny.... ucime deti, ludi , ze sikana je u nas akceptovana vo vela formach...a to je velmi smutne.
ved tu napis to meno, mozno ani nebudes musiet nic robit a uz bolo pouzite na SVK
A prečo by som to meno tu mala zverejňovať? Nieje to také to klasické ako si dávajú naši spoluobčania. Je to práveže dosť výnimočné meno, vyslovuje sa tak ako sa aj píše a hodí sa ku slovenským priezviskám.
Len nikoho s takým menom nepoznám a aj keď si ho zadám na fb alebo do Google tak mi vyhodí ľudí cudzincov.
Preto sa pýtam ako to funguje na matrike a nie to či moje dieťa bude chudák s takým menom.
@anonym_autor to si len ty myslíš že sa hodí k slovenským priezviskám. 😂
A prečo nezmeníš meno sebe? Daj si to výnimočné meno a dieťaťu ušetri problémy a vyber normálne meno. Myslím že ti bude neskôr vďačné.
Ak to meno je prvé na Slovensku, tak potrebujú na matrike potvrdenie z danej ambasády, že u nich to meno existuje. Potom ho zapíšu bez problémov. Moje dieťa má indické meno (Ryaan), ešte nebolo používané na Slovensku, tak som len z indickej ambasády vypýtala potvrdenie, že u nich je registrované a potom som to dala úradne prelozit.
@lneviemmeno snáď s týmto menom žijete aspoň v zahraničí. 🫣
Zahranicne meno a slovenske priesvisko, najlepsie aj s diakritikou. To svoje deti tak nemate radi, ci co, ze ich trestate? Jessiky Blazkove su ozaj vyhra pre tie deti.
@anonym_a294db ešte raz, bavíme sa o dospelích ako sa tu vysmievajú z mien.
Príklad, výsmech z mena Jessica Blažková, je nejaký zákon, alebo pravidlo, že dieťa so Slovenským priezviskom nemôže mať zahraničné meno ?? alebo poznámka " snáď s týmto menom žijete aspoň v zahraničí " Kto tvrdí tieto hlúposti je u mňa jednoducho obmedzený človek, často bez sebavedomia. Takíto ľudia sú schopní šikanovať a ponižovať aj vlastné deti, tam potom začína šikana u detí v škole.
@lneviemmeno snáď s týmto menom žijete aspoň v zahraničí. 🫣
@anonym_37ff78 zijeme na Slovensku, ale máme zahraničné priezvisko, keďže manžel je ind 🙂 takže asi by som mu k takému priezvisku nedala čisto slovenské meno, či? Troska logiky zapnúť by neuškodilo.
@anonym_a294db ešte raz, bavíme sa o dospelích ako sa tu vysmievajú z mien.
Príklad, výsmech z mena Jessica Blažková, je nejaký zákon, alebo pravidlo, že dieťa so Slovenským priezviskom nemôže mať zahraničné meno ?? alebo poznámka " snáď s týmto menom žijete aspoň v zahraničí " Kto tvrdí tieto hlúposti je u mňa jednoducho obmedzený človek, často bez sebavedomia. Takíto ľudia sú schopní šikanovať a ponižovať aj vlastné deti, tam potom začína šikana u detí v škole.
@anonym_6b01d9 dieťa s akýmkoľvek priezviskom môže mať akékoľvek meno, je len na rodičoch, aké meno dieťaťu dajú. So zahraničnými menami sa dá stretnúť hlavne v marginalizovaných komunitách, tam je veľa neobmedzených sebavedomých ľudí.
@anonym_6b01d9 dieťa s akýmkoľvek priezviskom môže mať akékoľvek meno, je len na rodičoch, aké meno dieťaťu dajú. So zahraničnými menami sa dá stretnúť hlavne v marginalizovaných komunitách, tam je veľa neobmedzených sebavedomých ľudí.
@anonym_0b84a0 ach tieto predsudky. V našom širšom okolí majú deti mená Marko, Liam, Mia, Eliana, Vanesa, Mateo, Elisa... a nie sú to marginalizované rodiny, tak nepíš hlúposti.

Skus sa odvolat na americku ambasadu, znama to tam riesila ked jej nechceli zapisat meno pre dieta.