Vanesa, Liana alebo Elisa
Ahojte, ktoré meno sa vám najviac páči? Neviem si vybrať
je to tvoje dieta, myslim si ze by si mala dat len cisto na pocity a nazory svoje, a svojho manzela...🙂
Pre dospelu ženu sa mi najviac hodí Liana. A dieta prezije vacsinu života ako dospele. Mam pocit, že na to niekedy rodičia zabudaju.
Liana je popínavá rastlina, takže ak už, tak Liliana.
Ostatné dve mená sú fajn, ale s dvomi "s".
Ďakujem za názory. Vyzerá to na boj medzi Vaneskou a Elisou. Tiež som skôr naklonená týmto dvom menám. Ale v rodine som sa pri mene Elisa s pochopením veľmi nestretla. Pritom je už aj v kalendári. Ako ho vnímate? Je to už moc na slovenské pomery?
Vanesa (Vanessa) bola tiež pred 20 rokmi exotika a dnes by som sa nad tým menom ani nepozastavila. Elisa je moderné meno a myslím, že má potencial na to byť oblúbené, pretože je to v podstate mezinárodná varianta u nás dosť populárnej Elišky. Ja poznám už 2 Elisky, jedna má 8 rokov a druha 6. Medzi vrstevníkmi to určite nebude považované za nezvyčajné meno a časom si na to zvykne aj staršia generácia.
Za mna je Elisa taky "patvar". Neviem, z akeho jazyka pochadza. Ako skratka Elizabeth by to mala byt Eliza. Tradična [Elis] je vlastne Alice.
Ja som za klasické mena. V zahraničí (UK, USA) všeobecne platí, že čím jednodušší ludia z nizsej vrstvy, tým exotickejsie znejuce ( a pisuce) mena dávaju. Takže trebars z Alice urobia Alicia, Aleesha, Alysha atd.
@barka1 Elisa je skôr odvodená od Elisabeth a tento tvar je bežný v Nemecku, Taliansku aj v Španielsku...nie je to žiadna skomolenina od ľudí z nižšej vrstvy.
Volajú ich Eli, Eliska, Elinka možno sa najde nejaka stará babka, ktorá im povie Eliška, ale v bežnom používaní Nie.
@talia16 ako pre koho. Pre niekoho je, pre ineho nie.
Ja by som trebars nedávala zahranicnu verziu mena, ktoré je zauzivane v slovencine v istej forme. Mám pocit, že rodičia sa chcu len nasilu odlišit, aby bolo ich dieta neobycajne. Takže preto nerozumiem Lucasom, keď máme Lukáša, Mathiasom, keď máme Matúšov a Matejov, ani Elisam, ked máme Alžbetu.
Ale to je moj pohlad, na nom vobec nezáleží.

prvé dve...