icon

Záleží vám na význame mena pre bábätko?

15. feb 2026

Vždy som skôr zvažovala, ktoré mená sa mi páčia preto, ako mi znejú. Samozrejme, ak mi nejaké meno pripomína príjemnú alebo nepríjemnú osobu s tým menom, aj to ma niekedy ovplyvní. Ale posledné roky ma baví vždy si vyhľadať, čo meno znamená.
A tým pádom už veľmi neriešim, či je meno "slovenské" alebo nie. Pravých slovenských mien máme aj tak málo. Väčšina mien čo používame sú z iných jazykov: Ján, Lukáš, Matúš, Marek, Peter, Pavol, Zuzka, Katka, Mária, všetko z Biblie. Martin je z Rímskeho mena, Emka z Germánskeho.

Napríklad meno Lily, Lili, mne osobne znie krajšie ako meno Zuzana, ale obidve aj tak znamenajú to isté: Kvetinka ľalia 🙂

anonym_2a3dad
15. feb 2026

@anonym_autor nie za mňa máš priveľa voľneho času.
Môj výber bol jasný Katarína a bez Google a významu mena

reanda
15. feb 2026
@anonym_2a3dad

@anonym_autor nie za mňa máš priveľa voľneho času.
Môj výber bol jasný Katarína a bez Google a významu mena

@anonym_2a3dad takze jasny dokaz, ze primalo volneho casu plodi tupych ludi, ktorym nezalezi na vyzname veci, hlavne, ze je to vybavene rychlo a bez starosti 😀 😝

reanda
15. feb 2026

ano, zaujimaju ma vyznamy mien, ale pri vybere mien pre moje deti to nehralo uplne rozhodujucu rolu

anonym_dc4727
15. feb 2026

@anonym_autor zaujima ma vyznam mena. Napr. Jakub znamena druhorodeny a je to mile, ked aj je druhorodeny

anonym_83360e
15. feb 2026

Kdeže význam. Manž. si postavil hlavu že on chce a hotovo. Žiadna debata sa nekonala.

anonym_8a87c7
15. feb 2026

Meno som vybrala aké sa mi páčilo a na aké pristál muž. Význam sme pozreli, ale nebol to rozhodujúci faktor

barka1
15. feb 2026

Nie, význam som neriesila. Riesila som to, aby sa meno hodilo aj velkém dospelemu, nie len malému dietatu. Preto za mna radsej Zuzana než Lily. Lily je pre malu princezničku. Pre dospelu úspesnu silnu ženu radsej Zuzana.

anonym_2a3dad
15. feb 2026
@reanda

ano, zaujimaju ma vyznamy mien, ale pri vybere mien pre moje deti to nehralo uplne rozhodujucu rolu

@reanda lebo celé generácie tvojich predkov mali prestudovaný internet o význame jednotlivých mien. Či boli tiež tupci?

maryetta
15. feb 2026

Mne sa meno pacilo samo o sebe. Nasledne či pasuje k priezvisku. Aby to nebolo "smiesne".
A.... aby to znelo fajn aj pre babatko. Aj pre pubertaka. Aj pre dospelaka. Aj pre starca.
Lili to mi pride este pre pubetaka ale napr pre dospelu si viem ak uz predstavit skor Lilien.

reanda
15. feb 2026
@anonym_2a3dad

@reanda lebo celé generácie tvojich predkov mali prestudovaný internet o význame jednotlivých mien. Či boli tiež tupci?

@anonym_2a3dad tupec si evidentne ty, ked mas presvedcenie, ze studovat sa da vylucne na internete..

anonym_2a3dad
15. feb 2026
@reanda

@anonym_2a3dad tupec si evidentne ty, ked mas presvedcenie, ze studovat sa da vylucne na internete..

@reanda 😝🤪😜😜😝🤪🤪😛

anonym_2a3dad
15. feb 2026
@reanda

@reanda takže troje banky, prababky a praprababky dôkladne študovali knihy aby vedeli význam mien všetkych svojich desiatich detí

anonym_bdaa5e
15. feb 2026

v minulosti, teda v tej dávnej, sa nepozeralo do internetu, skôr do biblie. Tam bol aj význam mena. Takmer všetky mená su biblické, okrem tych extra moderných.... ako Ikea, Superman alebo Facebook

biba_18
15. feb 2026

pôvod a význam mena svojho dieťaťa samozrejme viem. ale nevyberala som podľa toho. nezáležalo mi na tom.

reanda
15. feb 2026
@anonym_2a3dad

@reanda takže troje banky, prababky a praprababky dôkladne študovali knihy aby vedeli význam mien všetkych svojich desiatich detí

@anonym_2a3dad nie, moji predkovia boli mudri, oni to vedeli aj bez studia

anonym_2a3dad
15. feb 2026
@reanda

@anonym_2a3dad nie, moji predkovia boli mudri, oni to vedeli aj bez studia

@reanda gratulujem za predkov ktorí nikdy nič nepotrebovali študovať a predsa boli múdri

sticker
terry658
15. feb 2026

@anonym_autor mne sa páči meno Jakub ale nepáči sa mi význam, takže žiadne moje dieťa nebude Jakub.

vroni
15. feb 2026

Význam mena je pre mňa úplne irelevantný. Vyberat meno podľa pôvodu/významu mi pripadá rovnako rozumné ako si plánovať pôrod podľa horoskopu. 🤷🏼‍♀️

natalka13
15. feb 2026

Netusim vyznam mien mojocj deti. Meno sa mi musi pacit, musi zniet v slovencine a cestine rovnako a mat zahranicne velmi podobne znenie a hodit sa k priezvisku. Je mi jedno ci ich je v skolke 5 alebo iba same s takym menom.

anonym_829fae
15. feb 2026

Naco by som studovala vyznam mena? Bud sa mi paci, alebo nie.

reanda
15. feb 2026

tato debata mi pripomenula M.A.S.H. .. "co znamena B.J.?" "my sme americania, nase mena hovno znamenaju"
😀

anonym_39832c
15. feb 2026

Vyznam mena pre mna hral rolu ked sme vyberali medzi viac menami.

marianarem
15. feb 2026

@anonym_autor My sme mali s muzom vybrate meno pri prvom tehotenstve, jedine, na ktorom sme sa obidvaja zhodli. Neriesili sme vyznam. Toto tehotenstvo nedopadlo dobre a po 3 rokoch a mnohych tazkostiach som bola opat tehotna a vyzeralo to dobre. Vtedy som to uz citila tak, ze chcem meno s jednym konkretnym vyznamom, len muzovi sa nepozdavala myslienka, ze by sme mali dat ine meno ako to povodne. Tak sme sa pozreli, co znamena to povodne a bol to presne to, co som chcela 🙂

anonym_7ea275
15. feb 2026

U mňa význam mena nehrá rolu. Vyberám si podľa toho, aké sa mi páči. Čo sa však týka mien Zuza a Lila, ani jedno z nich sa mi nepáči.

anonym_fd1bb4
16. feb 2026

@anonym_autor vyznam mena pre babatko? Snad to babatko raz vyrastie.

vilma7
16. feb 2026

Nie.

basska_b
22. feb 2026

Mne na tom záležalo. Ale tých kritérií je viacero. Aby ladilo s priezviskom, aby aj v Česku bolo bežné, aby nebolo ani moc "starodavne", ani moc "moderne"... každý nech vyberie ako chce 🙂