icon

Ako odradiť sestru od mena April (Ejpril) pre neter?

23. okt 2025

Ahojte,
Dosť s tým bojujem, prečo sestra musí dať takéto prihorené meno svojej dcére (môjmu krstňaťu)
Bola v Amerike počas štúdia a zamilovala sa do mena "Ejpril" a nedá si ho vyhovoriť
Ku tomu všetkému otec dieťaťa nie je Američan a nemajú ani priezvisko , ktoré by sa hodilo ku krstnemu menu, ktoré chystajú dať
Ja sa neviem k tomu menu navnadiť , že budem na ihrisku ako krstná kričať "Ejpril"
Priezvisko majú typické niečo slovenské ako napr.
April "Ejpril" Beňová
Ide nás šľak trafiť aj s mamou
Ake argumenty jej dať? Odhovoriť ju! Čo je kus hluchá, ako to znie
A tie posmešky , čo ju čakajú
Myslím malú neter

anonym_83a68b
24. okt 2025

Kedze-sa to číta ejpril tak by som ju volala Ejka 😀😀 a hotovo .

autor
24. okt 2025
@bielasovicka

No tvoja sestra nech sa pripraví nato ze sa jej budú vysmievať kvôli menu, najmä už v škole.. Aj tak ju budú volať apríl, a nie ejpril. Strašne, čoho sú niektorí rodičia schopní.
@anonym_autor

@bielasovicka no pre mňa je to akoby som počula Chanel Byhariová alebo Esmeralda Lakatošová
Neviem si pomôcť
Áno, sú už rôzne mená zahraničného pôvodu, že už sa to tu medzi nami mieša , ale ozaj zrovna April

autor
24. okt 2025
@anonym_83a68b

Kedze-sa to číta ejpril tak by som ju volala Ejka 😀😀 a hotovo .

@anonym_83a68b dobrý nápad 👍

mykaellle
24. okt 2025

Máme v dedine anglické meno, slečna sa vola Amy (Ejmy) nikto ju nevolá Amy, ale Ejmy, lebo to počujú od narodenia. Aj babky, všetci. A to meno sa jej veľmi hodí Na druhej strane aj nádherné mená ľudia dokážu zhovädiť. Takže nikto nie je chránený :D

anonym_36c154
24. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_83a68b dobrý nápad 👍

@anonym_autor Este sa dieta ani nenarodilo, a uz riesis ake meno hrozne a ako ju budes volat na ihrisku. Ked sa budes takto miesat aj do inych veci, tak vobec ta nebude trapit, ze ako volas na ihrisku dievcatko. Lebo na ihrisko ti tvoja sestra svoje dieta ani neda.

anonym_ba424a
24. okt 2025

Sestre môžeš poradiť, že dcéra môže mať na Slovensku aj 2-3 mená ak chce môže vymyslieť aj druhé.

Dieťa si zvykne na prípadné posmešky keď bude diktovať zápis svojho mena a časom bude odolnejšia. Keď bude mať 18 rokov môže si zmeniť meno na aké bude chcieť.

7miriam77
24. okt 2025

V dnešnej dobe sú úplne v pohode nezvyčajné mená a prečo to trápi teba? Keď budeš mať ty svoje deti, tak meno vyberieš podľa svojho vkusu. "Ejpríl" vôbec nie je až také strašné meno ako popisujes. Keď je to jej vysnene meno pre dcérku, prečo jej silou mocou kazis tú radosť??? Ešte za ja mám normálnu sestru 🙏

krasneleto
24. okt 2025

@anonym_autor to, ze to bude tvoje krstna a vnucka tvojej mamicky vam este nedava pravo zasahovat sestre do mena pre svoje dieta. pravdepodobne ma to dieta aj otca a ked s tym suhlasi on , tak vy mozete akurat tak usta drzat. to si kde prisla k tomuto pravu rozhodovat o cudzom zivote? tebe tiez sestra diktovala, ake meno mas dat svojim detom? jej zivot, jej dieta, jej meno, jej rozhodnutie a nech ju budu volat aj Lajka, tvoja a mamickina zbytocna starost...

euka210
24. okt 2025
@anonym_autor

@euka210 som kus mladší ročník asi. Netuším , že tam boli také mená 😅

@anonym_autor no 90- te roky 😁 ...kto by nepoznal tu televiznu reporterku z anim.serialu

autor
24. okt 2025
@krasneleto

@anonym_autor to, ze to bude tvoje krstna a vnucka tvojej mamicky vam este nedava pravo zasahovat sestre do mena pre svoje dieta. pravdepodobne ma to dieta aj otca a ked s tym suhlasi on , tak vy mozete akurat tak usta drzat. to si kde prisla k tomuto pravu rozhodovat o cudzom zivote? tebe tiez sestra diktovala, ake meno mas dat svojim detom? jej zivot, jej dieta, jej meno, jej rozhodnutie a nech ju budu volat aj Lajka, tvoja a mamickina zbytocna starost...

@krasneleto
Rada by som jej to meno vyhovorila, na Tom sa nič nemení, nie je mi po chuti
Už bude na nej, či si to vezme k srdcu
A mamičke tvoju radu odkážem!

krasneleto
24. okt 2025
@anonym_autor

@krasneleto
Rada by som jej to meno vyhovorila, na Tom sa nič nemení, nie je mi po chuti
Už bude na nej, či si to vezme k srdcu
A mamičke tvoju radu odkážem!

@anonym_autor a znova polozim tu istu otazku... pytal sa niekto na tvoj nazor? pytala sa ta tvoja sestra aj tvojej mamicky, co si o tom myslite? lebo ak nie, tak naozaj ste mimo obidve... nema si ona co brat tvoj , mamin ani nikoho nazor k srdcu. ak je aspon trosku svojpravna. toto by si moja rodina v zivote ku mne nedovolila a ja osobne to povazujem za najvacsiu drzost, presadzovat si v mojom zivote , vlastne predstavy a maniere... toto si robte s mamickou v tych svojich...

autor
24. okt 2025
@krasneleto

@anonym_autor a znova polozim tu istu otazku... pytal sa niekto na tvoj nazor? pytala sa ta tvoja sestra aj tvojej mamicky, co si o tom myslite? lebo ak nie, tak naozaj ste mimo obidve... nema si ona co brat tvoj , mamin ani nikoho nazor k srdcu. ak je aspon trosku svojpravna. toto by si moja rodina v zivote ku mne nedovolila a ja osobne to povazujem za najvacsiu drzost, presadzovat si v mojom zivote , vlastne predstavy a maniere... toto si robte s mamickou v tych svojich...

@krasneleto vykonáme!

krasneleto
24. okt 2025
@anonym_autor

@krasneleto vykonáme!

@anonym_autor bolo by fajn , urcite to sestra oceni viac ako to co ste si s mamickou vzdali do hlavy

veronikaszabova
24. okt 2025

@anonym_autor esteze nam nikto nebrblal do vyberu mien pre deti. A to teda dcera ma americke meno. Keby mi sestra a mama do toho kafrali, by som ich niekam poslala. A sakra by som si rozmyslela, ci by bola sestra aj krstnou mamou.

anonym_a6df89
24. okt 2025

ty sa nevies k tomu navnadit? :D ide ta slak trafit? :D tak ty si riadne sebestredna, na tvojom nazore v tejto veci nezalezi. nestaraj sa do veci, ktore sa ta netykaju. skusil by sa mi niekto starat do vyberu mena pre dieta :(

anonym_738717
24. okt 2025

A preco to riesis? Ved ty ked budes mat svoje deti tak im daj mena ake sa ti pacia. Mne sa tiez nepacia mena, ktore dal detom moj brat ale nikdy som nepovedala ani pol slova - ich deti, ich rozhodnutie.
Ale naozaj, nestaraj sa do toho. Je to jej rozhodnutie. Ona to meno da ci sa tebe paci alebo nie a akurat medzi vami vytvoris zbytocny konflikt.
Ver mi, ze ked sa to babatko narodi, tak uz nikomu to meno divne nepride.

mamatroch
24. okt 2025

@anonym_autor presne preto sme vzdy povedali meno az po porode. Sestrina a Tvoja mama uz mala v zivote sancu vybrat mena pre deti, Ty asi tiez alebo ak nie, tak v buducnosti. Pripadne si kup domace zvieratko a tomu daj meno alebo aj styri, ake sa paci Tebe 😉
Sestra ma pravo dat svojmu dietatu meno, ake sa paci jej a jej manzelovi. Neohrozuje tym dieta na zdravi ani na zivote.
A co sa tyka posmeskov, teraz je uz tolko roznych mien, ze to pravdepodobne nikto riesit nebude. A ak to niekto hlupy riesit bude, ver tomu, ze by to riesil aj keby sa volala neviem ako.
Ked siel syn do skolky, pozerali sme si mena na skrinkach, ci niekoho nepozname a minimalne tri mena boli take, ze som ani nevedela, ci to je chlapec alebo dievca. Syna som sa o par dni spytala a s uplnou samozrejmostou mi povedal, ze "ved predsa chlapec / dievca" a viac to neriesil. Ja som mu k tomu povedala len tolko, ze som nevedela, lebo to meno nepoznam a ze je zaujimave, pripadne sme si pozreli vyznam mena a rozsirili si obzor.
Preco by som ja - a automaticky aj moje dieta - mala riesit ako sa vola dieta niekoho ineho?! U Teba detto, sestra je snad svojpravna. A radsej dat dietatu meno, ktore jej evokuje nieco pekne ako dat nejake ine, aby bolo okolie spokojne.
Poznala som mamu, co mala vtedy uz 5-rocneho syna a sama hovorila, ze sa jej jeho meno vobec nepaci, ale muz a svokra trvali na nom... To bolo velmi smutne pocut.
Snad kazde dieta sa raz pyta rodica, preco mu vybral taketo meno a tuzi a ma pravo mat k tomu dovod, cez ktory citit lasku rodica. Odpoved "aby teta a babka boli spokojne", by to dietatko asi nepotesila...

anonym_ace928
24. okt 2025

@anonym_autor m0ja dcera sa vola Laura.a tiez boli rozbroje v rodine,hlavne babky,moja mama teda extremne bola proti tomu menu,vraj sa jej budu posmievat "Larva".a cuduj sa svete,ani jedno dieta jej nikdy tak nepovedalo,kazdy jej pekne hovori,len babky trepu taketo bludy...
Sestru nechaj tak,je to jej vec.za mna April nie je vobec zle

anonym_2c13cb
24. okt 2025

Tvoje obavy sú, že dieťa a jej najbližší budí pre toto meno čeliť okoliu - ich nepríjemným pripomienkam a že dieťa bude zažívať sklamanie, že jej meno nebude vyslovované foneticky tak, ako by si sestra priala?
Nie je to trošku predčasné, nič z toho sa nemusí udiať...
Zároveň si predstav, že sa dieťa raz dozvie, že krstná a babka bojkotovala jej meno, ako sa bude cítiť.
Ja mám meno po babke a nepáči sa mi to. Nie meno ako také, ale že niekto ich donútil mi také meno dať, že sa nemohli slobodne rozhodnúť bez toho aby boli v rodine rozpory...
Raz tvoja sestra bude dcérke s radosťou rozprávať čo v USA zažila a že už vtedy túžila mať dcérku s týmto menom. Možno tam i mala niekoho s tým menom rada!
Z čoho máš lepší pocit?
Brat nám povedal dve mená, ktoré asi dcére dajú. Niekoľko členov rodiny si v duchu hovorilo len nie toto. A vieš čo, práve to vybrali. Zvykáme si na to už dva mesiace a raz nám to meno nebude evokovať nič iné, len našu malú úžasnú vnučku/neterku.

anonym_4432b2
24. okt 2025

Avril je krajšie

magdalienka11
24. okt 2025

@anonym_autor To nie je vôbec tvoja vec. Je to ich dieťa, nie tvoje, ani mamine 🤨.

rozculena
24. okt 2025

@anonym_autor a čo ťa je do toho?

lenka_matko
24. okt 2025

@anonym_autor ty a tvoja matka by ste sa mali uvedomiť. Tvoje sestra je dospela, svojprávna žena a meno pre svoje dieťa si vyberie sama, s partnerom. Akurát jej týmto len kazíte tehotenstvo ak musí stále od vás počúvať , že má dať iné meno. Nechajte ju tak jej dieťa= jej rozhodnutie aké dá meno!

anonym_29cf6a
24. okt 2025

My máme Natašu. Od prvého momentu sme vedeli s mužom, že to bude Nataša. Moja celá rodina bola proti a priamo mi povedali, ze je to škaredé meno. A tí, čo majú Kevina, Jasona a Phoebe.
Vsetci mame slovenské priezvisko.
Nuž, je to vec vkusu.

anonym_0083ed
24. okt 2025

Mne sa zda, ze na Slovensku je zakon, ktory zakazuje davat mena s vyznamom, takze nie je mozne dat meno napr. Vietor, Laska, April, apod. Opravte ma ak sa mylim.

anonym_0083ed
24. okt 2025

No, April asi bude mat vynimku… Tieto obmedzenia sa nevzťahujú na cudzojazyčné meno, ak je
všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto
meno obvyklé.

anonym_843c63
24. okt 2025
@mimikarol

Dcéra má spolužiaka menom Charles. Vieš koľko detí sa mu za to smeje? Nikolko. A majú fakt takú zmes mien, zahraničné, tradičné a nikdy mi nepovedala že by sa za to niekomu smiali.
Táto generácia detí, teenagerov to neberie tak ako rodičia.
Mňa tiež odrádzali keď som povedala že dcéra bude Mia. Že je to meno pre mačku, pre psa....
Byť na mieste tvojej sestry tak ťa pošlem do riti. Je to jej dieťa, môže dať není také aké sa jej páči

@mimikarol haha aj my máme Miu a presne aj nás odrádzali 😁😁 nechápem pekné jednoduché nadčasové...

gondyo
24. okt 2025

Mne sa páči to meno,kamoška chcela ariel ale má chlapca,syn majú v triede také mená,že nechápem odkiaľ to rodičia vzali,ale dnes sa týmto už naozaj nikto nezaoberá..už som počula aj meno jupiter

madeincssr
24. okt 2025
@gondyo

Mne sa páči to meno,kamoška chcela ariel ale má chlapca,syn majú v triede také mená,že nechápem odkiaľ to rodičia vzali,ale dnes sa týmto už naozaj nikto nezaoberá..už som počula aj meno jupiter

@gondyo no vsak Alfred Hitchcock a traja patraci! To boli casy!

karmen118
24. okt 2025

@anonym_autor to meno ani nemusí prejsť na matrike, nech sa tvoja sestra radšej ide opýtať, či je to možné.