Ako pomôcť dievčatám s menom Alžbeta?
13. jan 2025
Zdravím, pracujem v škole s deťmi.
Toto meno je u nás v škole už bežné.V každej triede sa nájde dievča.Problém nastáva v tom, že 3 dievčatá už navštevuju školskeho psychológa.Nevedia sa stotožniť s tým, že ich oslovuju Beta, najmä chlapci.Od malička vyrastali ako Alžbetka, pokračovalo 1,2,3 ročník a potom prišiel zlom.Puberta, deti smelšie. Aký postoj by ste voči tomu zaujali ako učiteľ, ktorý učí tieto deti? Poraďte som zúfalá, vidím ako sa tie dievčatá s tým trápia.Rady psychológa zjavne nepomáhajú.Dokonca mi jedna povedala, že nenávidí svoje meno...
Predošlá
Strana
z2
Predošlá
Strana
z2

Nie. Nie je to prioritne vec dnešnej doby. Lebo aj ja som citlivá na skrátenie svojho mena. Nejako sa volám, mám to v rodnom liste, krstnom liste a aj vo všetkých ostatných dokladoch. Vždy opravím, keď ma niekto inak volá. Skrátenie môjho mena mi indikuje, že sa ten človek na mňa hnevá. Jednoducho mi to vadí.
Dieťa je v tomto po mne. Aj na základnej malo kvôli tomuto problém s inými deťmi, dokonca učiteľka si myslela, že sa idem kvôli tomu hádať do školy, hoci som išla len skôr pre dieťa.
Ale moje dieťa si to vydiskutovalo a potom sa s tými istými deťmi vonku gulovali.
Ale na druhú stranu súhlasím, že dnešné deti sú až precitlivene na všetko. Ale to robíme my rodičia, lebo ich nenecháme pomyslene padnúť na kolená a umožniť im vstať a opäť bojovať a vyhrať alebo aj prehrať. Lebo aj prehra k životu patrí, lebo to opäť znamená, že dieťa sa musí otriasť a znova vstať a opäť fungovať.
Ja stále hovorím , že im chýba také to detstvo vonku, keď rodičia o nás ani nevedeli, hádky sme si riešili medzi sebou, naše túžby neboli hneď vypočuté, ale museli sme o veľa veciach len snívať.
🤷♀️