icon

Ako pomôcť dievčatám s menom Alžbeta?

13. jan 2025

Zdravím, pracujem v škole s deťmi.
Toto meno je u nás v škole už bežné.V každej triede sa nájde dievča.Problém nastáva v tom, že 3 dievčatá už navštevuju školskeho psychológa.Nevedia sa stotožniť s tým, že ich oslovuju Beta, najmä chlapci.Od malička vyrastali ako Alžbetka, pokračovalo 1,2,3 ročník a potom prišiel zlom.Puberta, deti smelšie. Aký postoj by ste voči tomu zaujali ako učiteľ, ktorý učí tieto deti? Poraďte som zúfalá, vidím ako sa tie dievčatá s tým trápia.Rady psychológa zjavne nepomáhajú.Dokonca mi jedna povedala, že nenávidí svoje meno...

Strana
z2
margotka1111
13. jan 2025

Určite by som dievčatám povedala, aby si z toho nič nerobili, nie je to predsa tragédia.Deti často a radi používajú skratky, mená nevyjímajúc.Veď im nenadávajú, nehovoria škarede slová, len si to skrátili.Čo je taká klasika na SK.Rodičia mali premýšľať nad tým aké meno dali dieťaťu a pripraviť ho aj na takúto vec.Chyba rodičov.
Mne osobne sa meno Alžbeta teda vôbec nepáči, ale to je môj názor.Tiež som Anna a volajú ma kade ako...Anka, Anička, Andula a žijem😁

tina1549
13. jan 2025

každé meno má aj horšiu alternatívu, ale je to len meno. Nie je to škaredé meno a má len toľko zlého významu koľko mu ho daná Alžbetka / Betka venuje ... tie osoby to možno ani nemyslia zle.
Ja tiež nemám rada keď ma niekto volá Maťa / Maťka preto sa tak ani nikdy nepredstavujem ale ľudia si z Martina automaticky spravia Maťa a im sa to možno aj páči, a to že ja nemám meno Maťa rada je v mojej hlave a ľudia sa ma tým nesnažia uraziť

tim23
13. jan 2025

@margotka1111 že chyba rodičov 🤦🤦 dali dcére také meno aké sa im páčilo. Moja prastará mama bola Alžbeta.. Je to jedno krásne meno!

reanda
13. jan 2025

to z tohoto si zufala? tak potom fakt neviem, ako zvladas vsetky tie problemy, co v skolstve a s detmi su..

veklipo
13. jan 2025

To nie je o mene. Keby to nebolo meno, bolo by to obliekanie, ked nie obliekanie, boli by to vlasy. V puberte su deti velmi krute, bolo to vzdy tak a vzdy to tak bude. Dospeli to musia len udrzat v hraniciach.

januska12323
13. jan 2025

Ty ako učiteľ si mala chlapcov usmerniť ako sa majú k dievčatám správať. Nie že oni musia navštevovať psychológa lebo si učiteľ nevie spraviť poriadok v triede. Teda nemyslím len teba ale všetkých, ktorý to zaregistrovali a mali možnosť reagovať.

katarinaba
13. jan 2025

Ja si myslim, ze toto je problem rodicov. A nie preto, ake meno dali dietatu, ale ze deti doma nevedu k tomu, ze aj taketo sa deje. Proste pustili dieta z bavlnky do zivota nepripravene. Cely zivot boli len Alzbetky, bambulky, pusinky, zlaticka a zrazu im niekto povie Beta a ony sa polozia. Ano chyba rodica.
Ja som Katarina, odjakziva som bola Katarina, Katka, Katuska, Kata, Kacena. Istu dobu ma v partii volali Kata a vobec ma to netankovalo.
Treba prestat deti drzat v bavlnke a potom ich nezorhadze oslovenie Beta. Lebo je Beta, Betka, Alzbetka, Alzbeta. Nie je to hanlive, urazlive. Je to len podoba mena.

autor
13. jan 2025

@januska12323
Samozrejme to všetko sme urobili, napomínanie, dohováranie, nič však nezabralo.Na chodbách cez prestávky , na ihriskách, deti sa stále takto oslovujú.

mirro
13. jan 2025

Alžbeta je pekné meno, ale zdá sa mi divné, že dievčence sa rúcajú, ak im povedia Beta. Tam majú zasiahnuť aj rodičia, pohovorom aj učitelia, usmernením.

kavasmliekom
13. jan 2025

Tak ty ich volaj tak, ako chcú, a vysvetliť im, že život je taký, niekto sa vysmieva, niekto pomôže. Na každé meno skoro je prezývka, alebo skaredsia verzia.
Jozef, Jožko, Joži.
Zuzana, Zuzka, Zuza...
Viktória, Viki, Vikina-mikina
Atď.
Niekto nosí okuliare, niekto strojček, niekto meno...

margotka1111
13. jan 2025

@tim23 myslela som tým, že je chyba rodičov ak nepripravili dceru na to, že nie vždy z všade ju budú oslovovať Alžbetka.Deti sú rozmaznané, nepripravené do reálneho života, rodičia ich držia ako v zlatej klietkd a potom keď vtáča vyletí, je stratené.

kavasmliekom
13. jan 2025

@januska12323 a co také zlé urobili tie deti, že ich musí usmerňovať? Ak dievčatá bijú, nadávajú, vysmievaju sa, áno, aj učiteľ ma zasiahnuť. Ale len preto, že nepovie spoluziacke Betka, Alžbetka? Trosku smiešne.

margotka1111
13. jan 2025

@katarinaba presne toto je aj môj názor.Odjakživa si decká skracovali mená, rodičia ju malj na to pripraviť, či by už bola Jana, Maria, Jolana, Kristína...

januska12323
13. jan 2025

@kavasmliekom tak dievčatám sa to nepáči a chlapci by to mali rešpektovať.

kiki68
13. jan 2025

Preto by sa nemali v skole mena skracovat, zdrobnovat. Napr v Rakusku musim dietatu v skole hovorit iba celou verziou, nemozem to skratit. Mozno je to lepsie tak, keby je od skolky iba Alzbeta, tak je to ok. Mne sa toto meno inak presne skrz tuto verziu moc nepaci. Mozno ako Elisabeth este, ale aj to je take nevdacne. Podla mna by to Beta a Bety mali brat sportovo.

katarinaba
13. jan 2025

@margotka1111 to je presne problem dnesnych rodicov. Aj dnes tu bola diskusia, ze chce dat meno Evelyn, ale nechce aby ju volali Eva, Eve a neviem este ake formy. Ale to si rodicia neuvedomuju, ze tomu nezabrania. Doma a rodine mozu prikazat, aby ta dieta nevolali, ale spoluziakom? Na kruzkoch detom? Neexistuje. A to este neprisli na rad prezyvky. To sa este len zlozia. Ja som nemala dievcenske priezvisko prave najkratsie a najjednoduchsie. Ked sa nova ucitelka pomylila pri jeho citani - no amen tma - uz som mala novu prezyvku na pol roka 😀 ja som bola srobik, sroubik, skrupinka, skrupka. Ale ja som sa smiala s ostatnymi, neukazala som im, cim mi mozu robit zle.
Ked jej budu chciet nadavat, o par mesiacov este len pridu tie prave nadavky a urazky. Ale aj s tym ich treba naucit sa vysporiadat.

kiki68
13. jan 2025

@margotka1111 moja svokra v AT ked pocula prvy raz Kika na mna, tak skoro tej osobe nieco povedala 😂😂😂 ze co si to dovoluje, nie som pes

oslo1
13. jan 2025

A koli tomuto SA mi v UK paci, ze ako sa predstavis, tak ta budu volat. Nijak inak, lebo je to velmi disrespectful.
Ja sa predstavujem ako Zuzka a som zuzka.
Syn ma v skole Izzy, nikto ju nevola Isabella. A takto mozem pokracovat.

kavasmliekom
13. jan 2025

@januska12323 dievčatám sa nepáči veľa vecí, ako aj chlapcom. Deťom aj dospelým. Treba sa pripraviť na realitu, že nie všetko a všade bude tak ako ja chcem. Bud sa zložím, alebo oklepem a idem ďalej.
Určite aj ten "Petrík" čo volá Alžbetku Beta, nie je vždy Petrík, Peťko. Kvôli tomu určite nechodí k psychológovi, chodí tam preto, že v ňom doma nepestovali sebavedomie, nepripravovali na realitu.

aandrea9
13. jan 2025

@tim23 moja mamina bola Alžbeta a je to nádherné meno, súhlasím. A @autorka....mam pocit, že chceš suplovat rodičov. Veď sú isté informovaní o výsledkoch sedení so psychológom. Dievčatá by mali mať oporu a podporu hlavne v rodičoch.

joannita
13. jan 2025

Chodia ku psychologovi preto, ze ich volaju Beta? 😮 Tak toto je krasny priklad neodolnosti a nepripravenosti dnesnej mladej generacie na real zivot. A to ze tie dievcata su 3, to len dokazuje.
Ano chyba je v rodicoch a vo vychove kde sa az prilis respektuje dieta, aj na ukor jeho psychickeho zdravia. Chore chore chore

margotka1111
13. jan 2025

@joannita
Ja má 3 deti a teda aj doma im poviem Martin, Samo a Nela.Nielen Maťko, Samko a Nelka.Sú na to odmalička zvyknutý, neberú to ako nadávka ani ako niečo zlé.Spočiatku sa im to nepáčilo, ale vysvettlila som že sú to ich mená, a môžu ich volať aj inak, aby si zvykali...a sú s tým v pohode.

nevenka
13. jan 2025

Hej, dievcata maju navstevovat psychologa, ale neviete upratat chlapcov, oni su v pohode? Naschval drazdia dievcata. Ja len dufam, ze ta nasa Alzbeta si to vyriesi rucne strucne, ked uz ucitel nevie, ako vysvetlit, ze k druhym sa treba spravat slusne a nerobit zle, ono je to odtial-potial. Ale toto su take pubertalne dotahovacky, ked nebude meno na vine, tak ine.
Mame este doma Danielu a tiez ju volaju vselijako, tiez sa jej nepaci ista forma. Narobi si s chlapcami poriadky raz dva. Dakujem Bohu, ze ma taku smelu povahu. A dufam, ze nasa "Beta" to zvladne este lepsie.
My ju volame vselijako a ked je neposlusna, tak aj Beta, ale hlavne Bety, Lilibet, Betula, dokonca minule muz zabil, ze Isabela, pod sem 🤣. Takze nasa bude zvyknuta. Ale ako rozmyslam, tak som radsej mala dat take nudne meno ako mam ja a bol by pokoj 🤪.
Ked sa nenajde nic "divne" na mene, tak mam skusenost, ze to bude priezvisko alebo vyzor. Bratranec sa vola Miroslav, tak ho volali "kabel", lebo sa to slovo rymovalo s priezviskom a jeho sestru volali "kabelka". A neskor, on ma take velke zuby jednotky a este dalej od seba, s medzerou, tak potom bol bobor. Na strednej mal dlhsie vlasy, kucerave, blond, vtedy letela telenovela nejaka, tak ho baby volali Diego 🤣. Ja som bola wonderka, tiez kvoli vlasom. Nastastie boli vyraznejsie ako moja mala vyska.
Ked sme sa prestahovali, nasho najstarsieho zacali chalani na dedine volat Šaňo a pritom sa vola Viliam.
Tak dievcata su v puberte citlivejsie, tak im to vadi. Ony z toho kludne vyrastu, riesi to aj moja Daniela, riesili sme to vsetci do istej miery. Tak treba aj chlapcom vysvetlovat, ze treba druhych respektovat, nielen zocelovat dievcata, nech si zvykaju...vsak nech si zvyknu aj na horsie? Preco by si mali zvykat na oslovenie, ktore sa im nepaci? Dobre, treba dieta pripravovat, ale co je chore na tom, ze su citlivejsie a opakovane povedia, ze im to vadi, tak nevieme si rady s chlapcami, tak nech si to dievcata vyzeru? Uzasne tiez. Treba vysvelovat, ale kazdej jednej strane.

joannita
13. jan 2025

A este ma napadlo, co by preboha tie deti robili, keby ich volali zirafa, eifelovka, alebo okuliarnik indicky? Zo by asi skoncili na psychiatrii?
To boli bezne prezyvky mojho detstva, nevravim ze to bolo prijemne, ale vedela som si s tym poradit a dotycnych poslat niekam.
Ja som normalne v soku z tohto co tu citam, toto je tak krasny priklad toho, ze tato novodoba bavlnkova vychova proste nefunguje!

kiki68
13. jan 2025

Ja mojho syna doma ked je fakt torpedo volam Lexaurin, alebo Lexaurus 😂😂😂 Vzdy mi povie, ze je Alexander 😀😀😀 Ale to je doma a vie, ze preco 😉

pannama1
13. jan 2025

tak ale aby kvoli tomu, ze ich volaju Beta mali psychicke problemy? Ja svoje dieta vychovavam tak, aby si, ak nahodou ho niekto oslovil inak, ako je zvyknuty, z toho nic nerobil. ved o nic nejde predsa. nemali by si vsetko brat tak k srdcu. tiez som syna volala kadejako, aj ked neposluchol napriklad. 😀

annm81
13. jan 2025

Tri dievčatá na jednej škole, ktoré chodia k psychológovi, lebo ich neoslovujú zdrobneninkou?
Myslím, že dievčatá chodia k psychológovi prioritne z oveľa hlbších dôvodov. Aj ostatní žiaci boli doma Maťkovia, Zuzanky, Lilinky, Táničky, Matískovia a medzi spolužiakmi už sa volajú inak.

tealc
13. jan 2025

Ja mam Alžbetku. Ani neviem ci ju tak aj niekto vola. 😃 V škole ju volajú Bebe, riaditeľ Bebina, ja ju volám Betka, Bebuša, knedľa alebo opica škorica 😃 nemá z toho žiadnu traumu. Áno keď som na ňu nahnevaná tak jej poviem Alžbeta a to sa potom zduva ale inak v pohode 😃

krasolienka1
14. jan 2025

Ahoj viem ich pochopiť ja som svoje meno ako dieta nenávidela
Keď som dospela už to neriešim zvykla som si a už sa mi aj paci
Tiež to bolo tým že každý ma volal Lena a tie prezývky s tým spojené

1ryba
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2