icon

Ako sa dohodnúť na mene pre bábätko?

mimssss00
1. okt 2025

Ahojte, mala niektorá z vás problém sa dohodnúť s partnerom na mene bábätka? Keď mňa sa páči iné a on s jeho rodinou chcú aby sa volal malý po ňom? Mne sa jeho meno nepáči a aj keď je to moderné a dosť populárne meno ja už mám vybraté Damián ale to ofrflali. Navrhla som aj meno Sebastián a na to tiež nemal pekného slova.

anonym_d6a247
1. okt 2025

Ahoj, ja by som ti navrhla, aby ste nedavali meno po manzelovi a este ked s tym ani nie si stotoznena. Som toho nazoru, ze dieta ma mat svoje meno, ktore sa v tej danej rodine nevyskytuje (ak to je mozne, vzhladom na pocetnost pribuznych), mozno by som este prizmurila oko, keby nejaky vzdialenejsi pribuzny mal meno, ktore sa mne a manzelovi velmi paci a s tymi pribuznymi sa nejak extra nestretavame.
Poviem ti to z pohladu dietata - sama mam meno po mame, s tymto navrhom prisiel otec a ja vobec nie som stotoznena s tymto menom, strasne, viem. Ale cely zivot to bolo len mala Zuzka, velka Zuzka, stara Zuza, mala Zuza. Strasne.
Vyberne meno, na ktorom sa skusite zhodnut obaja, ale nie take, co sa uz vyskytuje v rodine. 🙂
Pri prvom dietati sme meno rodine povedali, s mojim vyberom boli stotozneny, meno sme vsak zmenili, lebo muz si trval na svojom a zacali vsetci frflat, ake strasne meno, oni ju budu aj tak volat tak ako sme vybrali prve meno (to mi rozum zastal).
Dohodnite sa na mene a dajte ho vediet rodine az po porode.
My sme sa s muzom dohodli tak, ze pri druhom dietati nepovieme rodine ani pohlavie, ani meno, na menach sme sa predbezne dohodli, usetrite si tieto nervy. Povedali sme len to, ze budeme dieta volat nejakym vtipnym pracovnym menom v style Cilka alebo Adolf a budeme sa na tom zabavat.

belllinka
1. okt 2025
@mimssss00

@anonym_ed8006 samozrejme že to nie je len na rozhodnutie mamy, sme rodičia obaja a máme rovnaké práva. Aj keď mi po dlhšom čase navrhol iné meno ako to jeho, tak zas v mojej rodine sa tak volajú dvaja ľudia. Meno Dominik ale na konci s C. Mám sestru Dominiku a sesternicina dcéra je Dominika. Neviem či to nie je už príliš 😀

@mimssss00 A prečo chce Dominic s C a nie normálne Dominik?

7miriam77
1. okt 2025

Dominik, ani Filip sa mi vôbec nepáči, no vyššie si spomenula meno Marko ♥️, veľmi pekné 👍

elenajezova
1. okt 2025
@hederamonstera

My ked sme s muzom zacali chodit a zacali sa rozpravat o detoch, tak hned mi povedal, ze tuzi aby sa syn volal po nom (ako on po otcovi a ten po jeho otcovi). Meno je Anton, no hrozne nieco. Dlho som to odmietala, ale pre neho to naozaj bolo dolezite a kedze som ho milovala a milujem, suhlasila som. Teraz si neviem predstavit, ze by sa nas Tonko volal inak🙂 je to pekne a som rada, ze som mu to splnila. Ale ja som si za vymenu vydupala, ze nebude pokrsteny (to bola ina afera v nasej rodine😀)

@hederamonstera môj ocko bol Anton. ❤️❤️❤️Iného s týmto menom som veru ani nepoznala nikoho...

elenajezova
1. okt 2025
@anonym_d6a247

Ahoj, ja by som ti navrhla, aby ste nedavali meno po manzelovi a este ked s tym ani nie si stotoznena. Som toho nazoru, ze dieta ma mat svoje meno, ktore sa v tej danej rodine nevyskytuje (ak to je mozne, vzhladom na pocetnost pribuznych), mozno by som este prizmurila oko, keby nejaky vzdialenejsi pribuzny mal meno, ktore sa mne a manzelovi velmi paci a s tymi pribuznymi sa nejak extra nestretavame.
Poviem ti to z pohladu dietata - sama mam meno po mame, s tymto navrhom prisiel otec a ja vobec nie som stotoznena s tymto menom, strasne, viem. Ale cely zivot to bolo len mala Zuzka, velka Zuzka, stara Zuza, mala Zuza. Strasne.
Vyberne meno, na ktorom sa skusite zhodnut obaja, ale nie take, co sa uz vyskytuje v rodine. 🙂
Pri prvom dietati sme meno rodine povedali, s mojim vyberom boli stotozneny, meno sme vsak zmenili, lebo muz si trval na svojom a zacali vsetci frflat, ake strasne meno, oni ju budu aj tak volat tak ako sme vybrali prve meno (to mi rozum zastal).
Dohodnite sa na mene a dajte ho vediet rodine az po porode.
My sme sa s muzom dohodli tak, ze pri druhom dietati nepovieme rodine ani pohlavie, ani meno, na menach sme sa predbezne dohodli, usetrite si tieto nervy. Povedali sme len to, ze budeme dieta volat nejakym vtipnym pracovnym menom v style Cilka alebo Adolf a budeme sa na tom zabavat.

@anonym_d6a247 ja mám meno po maminke. Ale teda v podobe Helena a Elena. Ja som Elena a maminka bola Helena. A som veľmi rada, že mám ako "najstaršia" z trojičiek meno po maminke.❤️❤️❤️

anonym_f8648b
1. okt 2025

Nechapem, preco by mi mal niekto okrem muza kecat do toho, ako sa bude volat moje dieta...a toto, ze dame to iste meno 5 generacii, to je megasmiesne. Originalita ako hrom🙄 svagrina sa podvolila a dala meno po otcovi a dedovi atd. Teraz, ked sa povie to meno, tak v 50% pripadoch rozmyslam, o kom je rec. Lebo niekedy ta situacia pasuje na viacerych. Ach jaj.

hederamonstera
1. okt 2025
@anonym_f8648b

Nechapem, preco by mi mal niekto okrem muza kecat do toho, ako sa bude volat moje dieta...a toto, ze dame to iste meno 5 generacii, to je megasmiesne. Originalita ako hrom🙄 svagrina sa podvolila a dala meno po otcovi a dedovi atd. Teraz, ked sa povie to meno, tak v 50% pripadoch rozmyslam, o kom je rec. Lebo niekedy ta situacia pasuje na viacerych. Ach jaj.

@anonym_f8648b niekto nepotrebuje byt za kazdu cenu originalny ;)

really8
1. okt 2025
@hederamonstera

@anonym_f8648b niekto nepotrebuje byt za kazdu cenu originalny ;)

@hederamonstera to nie je o originalite. Pride mi to nefer voci ostatnym surodencom. Preco je len jeden ten vyvoleny co ma meno po ockovi/dedovi? Ostatni niensu hodni?

anonym_5f91af
1. okt 2025
@mimssss00

@anonym_5f91af Tak vidím že viac párov ma v tomto problém. Meno Adam sa páči aj mne. Priateľ sa volá Filip, ale nechcem pre malého meno Filip. Tiež sme to mali tak že keď dal návrh on na meno Filip som zamietla a keď som dala ja na mená ako Damián, Sebastián, Marko, tak s tým nebol stotožnený.

@mimssss00 meno Adam mi úplne zavrhol, aj on aj svokra, ale mne sa naozaj paci. A je to moje prvé tehu, od začiatku kadejaké problémy, vôbec si to neužívam, a pravdepodobne ani neuzijem, prelezim do konca tehu na posteli, takze asi sa musí prispôsobiť ak nenájdeme iné vhodne meno ktoré sa paci obom 😀 ešte som mala
Tomáša ale to zavrhol uplne na plnej čiare ani počuť o tom

anonym_5f91af
1. okt 2025
@januska12323

@anonym_5f91af úplne najlepšie rodine povedať meno až pri oznámení narodenia, to už ich keci nikoho nebudú zaujímať.

@januska12323 presne toto som hovorila, oznámiť meno až pri narodení, a potom si chvíľu všetci pošomrú a potom bude dobre. Ani rodine nepovedať ani známym. Vždy keď sa nudu pýtať tak povedať že nevieme ešte

anonym_8242d1
1. okt 2025

@mimssss00 Damian je pekne meno .... Buď sa ti podarí o tom presvedčiť manžela alebo spravte kompromis - niečo úplne iné, napr. Gregor, Roland, Rudolf a pod. Mne sa meno Dominik nepáči.

anonym_525883
1. okt 2025
@anonym_8242d1

@mimssss00 Damian je pekne meno .... Buď sa ti podarí o tom presvedčiť manžela alebo spravte kompromis - niečo úplne iné, napr. Gregor, Roland, Rudolf a pod. Mne sa meno Dominik nepáči.

@anonym_8242d1 Rudolf, ufff

letfenixa
1. okt 2025
@mimssss00

@anonym_5f91af Tak vidím že viac párov ma v tomto problém. Meno Adam sa páči aj mne. Priateľ sa volá Filip, ale nechcem pre malého meno Filip. Tiež sme to mali tak že keď dal návrh on na meno Filip som zamietla a keď som dala ja na mená ako Damián, Sebastián, Marko, tak s tým nebol stotožnený.

@mimssss00 takže to nie je manžel, ale priateľ, tak priezvisko po ňom nedávaš. My sme mali dohodu ešte pred tehotenstvom, že muž vyberal chlapčenske a ja dievčenské a obaja sme mali právo veta. Ale my sa vieme dohodnúť na všetkom. A žiadna rodina nám do toho nekecala.

anjelicek26
1. okt 2025

Mozes dat dve mena, to po otcovi ako druhe, mate vybavene... volat ho budete aj tak prvym a rodina bude ukludnena... Ak je muzovo meno dlhe, dajte prve kratke, ak je kratke, dajte prve dlhsie... Poznam chlapceka - Lukas Jan - otec bol Jan... Janko ho mama odmietla volat....

hederamonstera
1. okt 2025
@really8

@hederamonstera to nie je o originalite. Pride mi to nefer voci ostatnym surodencom. Preco je len jeden ten vyvoleny co ma meno po ockovi/dedovi? Ostatni niensu hodni?

@really8 moj druhy syn je po mojom otcovi ;)

really8
1. okt 2025
@hederamonstera

@really8 moj druhy syn je po mojom otcovi ;)

@hederamonstera mne by to bolo asi luto. Kamoska ma 3 chalanov. Jedine najmensi je po ockovi starsi maju svoje mena po nikom z rodiny. Citila by som sa ze som nebola dost dobra aby som dostala "jeho" meno

hederamonstera
1. okt 2025
@really8

@hederamonstera mne by to bolo asi luto. Kamoska ma 3 chalanov. Jedine najmensi je po ockovi starsi maju svoje mena po nikom z rodiny. Citila by som sa ze som nebola dost dobra aby som dostala "jeho" meno

@really8 nikdy som nikoho nepocula, ze by sa nad tym takto zamyslal alebo len mi chces nejako ublizit, neviem😄

mimssss00
autor
1. okt 2025
@belllinka

@mimssss00 A prečo chce Dominic s C a nie normálne Dominik?

@belllinka Lebo si mysli že žijeme v Amerike. Neviem prečo chce z C asi ma chce štvať ešte viac :D

really8
1. okt 2025
@hederamonstera

@really8 nikdy som nikoho nepocula, ze by sa nad tym takto zamyslal alebo len mi chces nejako ublizit, neviem😄

@hederamonstera urcite nechcem. Len hovorim ako by som sa citila ja. A aj preco pre mna neprichadza do uvahy pomenovat po niekom. Je to len moj pocit.

anonym_d6a247
1. okt 2025
@elenajezova

@anonym_d6a247 ja mám meno po maminke. Ale teda v podobe Helena a Elena. Ja som Elena a maminka bola Helena. A som veľmi rada, že mám ako "najstaršia" z trojičiek meno po maminke.❤️❤️❤️

@elenajezova ja mam identicke meno a stale to bolo mala, velka, stara, mlada. Keby mame nieco v style Hana, Jana, Anna a pod, ok. 🙂

anonym_f3869c
1. okt 2025

@mimssss00 Dajte mu dve mená, a potom bude používať to ktoré sa mu viac bude páčiť

radacak
1. okt 2025
@mimssss00

@mimssss00 ja som napísala na papier mená ktoré sa mi páčia pre dievčatko a tak sme nejak spoločne vybrali.

bolarazjedna
1. okt 2025

U nas to bolo podobne. Už nás prvý syn mal byť Jožko, manzel v živote nad tým neuvažoval, ako by chcel, aby sa jeho dieťa volalo, aké mena sa mu páčia, lebo však bude sa volať po ňom.... Jeho mama detto... Bolo evidentne, že syn bude Jožko po otcovi....takze naše dieťa malo byt Jozef IV. Podľa manžela aj podľa jeho rodičov..

Ja som zas odjakživa neznášala, keď niekto je az natoľko kreatívny, že po menuje dieťa po sebe.... Takže som s tým nesúhlasila, a meno Jozef sa mi ani nepáči.

Nakoniec sme sa dohodli 3 dni pred pôrodom, že sa bude volať menom, aké som si vybrala ja. Manžel s tým menom bol tiež v pohode, len teda nebolo to jeho... Ja som sa s tým do poslednej chvíle nevedela stotožniť, že sa ma volať Jožko, aj jed som sa snažila, tak som to úprimne povedala manželovi. Ale bola som tak nastavená, že keď bude druhé, tak nech mu vyberie meno on, keď prvému sme dali meno aké sa mne páčilo.

Ale pri druhom dieťati nastala taka istá situácia, zase sme čakali chlapca a zase som sa nevedela stotožniť s tým, že má byť Jožko. Nakoniec sme mu dali 2 mená, prvé meno vyberal tiež manžel a mne sa zo páčilo tiež, a druhe meno má Jozef. Takto sme spokojní obaja.

maryetta
1. okt 2025

Ja som mala prvu hlavnu "podmienku" ze ziadne meno po rodicoch. Ani po pribuznych.

anonym_ad4309
1. okt 2025
@bolarazjedna

U nas to bolo podobne. Už nás prvý syn mal byť Jožko, manzel v živote nad tým neuvažoval, ako by chcel, aby sa jeho dieťa volalo, aké mena sa mu páčia, lebo však bude sa volať po ňom.... Jeho mama detto... Bolo evidentne, že syn bude Jožko po otcovi....takze naše dieťa malo byt Jozef IV. Podľa manžela aj podľa jeho rodičov..

Ja som zas odjakživa neznášala, keď niekto je az natoľko kreatívny, že po menuje dieťa po sebe.... Takže som s tým nesúhlasila, a meno Jozef sa mi ani nepáči.

Nakoniec sme sa dohodli 3 dni pred pôrodom, že sa bude volať menom, aké som si vybrala ja. Manžel s tým menom bol tiež v pohode, len teda nebolo to jeho... Ja som sa s tým do poslednej chvíle nevedela stotožniť, že sa ma volať Jožko, aj jed som sa snažila, tak som to úprimne povedala manželovi. Ale bola som tak nastavená, že keď bude druhé, tak nech mu vyberie meno on, keď prvému sme dali meno aké sa mne páčilo.

Ale pri druhom dieťati nastala taka istá situácia, zase sme čakali chlapca a zase som sa nevedela stotožniť s tým, že má byť Jožko. Nakoniec sme mu dali 2 mená, prvé meno vyberal tiež manžel a mne sa zo páčilo tiež, a druhe meno má Jozef. Takto sme spokojní obaja.

@bolarazjedna moj manzel sice niee je Jozef ale dedovia su. Ja si neviem predstavit ze by sa moje dieta volalo Jozef. Nastastie mojho muza to ani nenapadlo. On ani nechcel aby sa volal po nom a to sa mi jeho meno paci. Nakoniec sme sa zhodli v podstate hned jednohlasne ako sme mali potvrdene pohlavie 😊. A som spokojna ze nikto z rodiny take nema. A hlavne sme to nikomu nevraveli. Vedeli sme to az do porodu len my dvaja.

anonym_a936c8
1. okt 2025

Tiez som sme rodine mena nehovorili. Prve vybral muz, druhe som teda ja a tretie bolo také s otáznikom ci bude. A ja som uz od zaciatku povedala ako sa bude volať dievca, on kludne nech da aj druhé... Nadšený nebol ale nepresvedčil ma. Zvykol si. Inak robím kompromisy aj ustuoim ale toto bola u mňa jasná vec, bez diskusii a ustupkov.

mimachicha
1. okt 2025
@mimssss00

@mmonika Krásne meno Adriánko. Asi nakoniec pristúpim na meno Dominik. Lepšie ako Filip

@mimssss00 Eduard alebo David sa ti nepaci?

anonym_2399af
1. okt 2025
@anonym_5c2d58

A dve mena nechcete? Ty by si mohla mat meno ake chces a “habsburgovci” by zachovali tradiciu mena, ked uz priezvisko nestaci…

@anonym_5c2d58 Habsburgovci a nakoniec Horvathovci aby neboli

tomiholjubavi
1. okt 2025

My sme mali to iste.. S mužom sme mali od zaciatku vybrate, ze chlapec bude po ňom - Adrián. A dievčenské sme sa relatívne rýchlo zhodli na Lilien. Aj sme tak všetkým hneď povedali. V októbri sme sa dozvedeli, ze čakáme dievčatko.

Ženy, do Marca, kým som neporodila, vkuse obidve babky hučali, ze Lilien nie.
Naša strana tvrdila, ze je to meno ako pre čivavu alebo maltezáka a svokra zas, že Lilien je každá tretia cigánka v Boršódskej župe. 🙄🙄
Celý druhý a tretí trimester ma obsýpali nápadmi. Od Žuža, cez Gyöngyike, až po mamine horúčkovité nástojenie na tom, že chce Katku. 😅 Už som išla rodiť a mama furt, ze nech nedávam Lilien. Bola som z toho celá zneistená.

Ale dala som Lilien. A zrazu sú obidve babky prevelice stotožnené s tým a nemajú žiadny problém. Svokra si dala aj tričko vyrobiť kde píše: Babka malej Lilike. A mama zas navymýšľala milión zdrobnenín pre milovanú Lilienušku.

Poučenie: Najlepšie vybrať vo dvojici a oznámiť meno az po pôrode.

anonym_826ada
1. okt 2025

@mimssss00 Ja tiez nie som zastanca toho aby sa meno dedilo kazdu generaciu. Z mojho okolia ked dali rovnake mena po otcovi ci mame, tak to vzdy skoncilo tak, ze ich volaju mala Janka, velka Janka, aj ked mala Janka uz ma 40. Vsimla som si, ze sa ti pacia mena s koncovkou "ian" : Damian, Sebastian, Adrian. Tak ma napadli este ine taketo mena ako Kristian, Maximilian (moze sa volat Max), pripadne netradicne Fabian