Ako sa rozhodnúť o mene pre dieťa?
Ahojte
Chcela by som sa s Vami poradiť
Kto u vás vyberal meno pre dieťa? Vy alebo muž, alebo spoločne?
Ide totiž o to, že s mužom čakáme druhé dieťa..On má z predošlého vzťahu syna, ktorému meno vyberal on, máme spoločnú dcéru ktorej sme meno yvbrali spoločne a teraz čakáme dievčatko a tentokrát by chcel vybrať meno on sám a dať po jeho zosnulej mame, ktorá zomrela pri nehode a ja sa neviem s tým menom stotožniť. Ľubica..Je chyba vo mne? Mám ustúpiť?Nechcem dehonestovať to meno, určite je krásne a nositeľky toho mena sú spokojné,ale skrátka ja mu neviem prísť na chuť a uprimne sa mi nepáči.Navrhla by som aby mala mená dve a to stredné by sme mohli dať, ale nechcem mu ublížiť resp.sklamať, tak som na vážkach čo teraz....Ano ja brucho nosím, ja si prechádzam tymto obdobím, ja budem rodiť ale on je naozaj 100% otec, ktorý vstáva k bábatku, spraví domáce práce skratka u nas je na komplet všetko 50/50,
@anonym_autor nedala by som dieťaťu meno, ktoré sa mi nepáči. (moja mama dala tak bratovi meno a dodnes ľutuje a to má brat po 40)Nebohá svokra by mohla byť aj zo zlata, no nie, Ľubica nie... Celkovo som nikdy nepochopila skalopevné trvanie. na tom, aby sa dieťa volalo menom po nebohom, alebo aj živom. Veď sa rodí nový život, úplne nový človek, osobnosť, nie kópia babky, krstnej, stýca a ešte neviem koho 🤦
@anonym_c96609 veď sa tu nezazvdušňuj 🙂 myslela som to tak, že je to meno v podobnom duchu. Namiesto Ľubi – Luci, Lujzi…
@ahojka5 Až na to, že v podobnom duchu nie je. To, že sa začína na podobné písmená (ani nie rovnaké, lebo v jednom prípade je mäkké Ľ, kým v tých dvoch obyčajné L), neznamená, že sa tie mená podobajú.
@anonym_autor s mužom tiež čakáme bábätko, ešte nevieme pohlavie ale určite meno chcem aby sme vybrali spoločne, nepristúpila by som na to aby vyberal meno len on, raz povedal že keď dievča tak by bola Paulina ako jeho pra starka, ja som to meno hneď zamietla aj keď som ho trocha zranila, ale mne sa take meno nepáči a tiež nechcem potom cely život ľutovať aké meno sme dali a nebyť s ním stotoznena. Takze keby dá muž meno, take ktoré sa mne nepáči tak by som určite bola proti a chcela by som nech sa vzájomne dohodneme. Mne muž hneď na začiatku tehotenstva povedal že prvému dieťaťu vyberá meno on, a ja že určite nie, že spoločne vyberieme. Tiež nechcem vyberať len ja, a on bude tak isto nespokojný s menom
@anonym_c0a402 moja kamarátka dostala meno Drahuna. Otec je z Moravy, po pôrode naklusal na matriku, napriek odporu manželky nahlásil meno Drahuna.(po svojej matke) Manželku skoro porazilo, hádala sa s ním skoro rok. Za komumistov nebolo také easy meniť meno kojencovi. Jej mama nenávidela to meno a kamoška sa dala v 18 premenovať.
@anonym_c0a402 moja kamarátka dostala meno Drahuna. Otec je z Moravy, po pôrode naklusal na matriku, napriek odporu manželky nahlásil meno Drahuna.(po svojej matke) Manželku skoro porazilo, hádala sa s ním skoro rok. Za komumistov nebolo také easy meniť meno kojencovi. Jej mama nenávidela to meno a kamoška sa dala v 18 premenovať.
@jamimo a aké si dala, nejaké cool? Či sa snazila niečo aspoň podobne? Drahomira, Dagmar alebo tak.
Ja som mala mena vybrate skor ako muza. A veru aj tie mena deti dostali.
Aj ked muz nejako neprotestoval. Chcel meno po sebe co som ja hned zavrhla. Ze meno po predkoch v ziadnom pripade. Maju priezvisko po nom. Netreba aj meno.
Potom ked sme cakali tretie som mu dala na vyber dve a on automaticky sa rozhodol pre to co som aj ja chcela.
A ked sme cakali stvrte tak som mala vybrate meno iba pre dievca. S ktorym suhlasil ze sme nehladali ani dalsie ine.
Po nikomu mrtvom z nedavnej rodinnej historie by som nedavala. Kebyze aspon obom sestram po davno zosnulych prababkach. Ale len jednej a ešte aj tragicka nehoda?
On už dal meno synovi, tak ty daj dcere.
@jamimo teraz to už našťastie ide ... len mi povedz kde majú tí muži rozum ...
@biba_18 tak napríklad aj moja mama... Otec trval na mene po svojom otcovi, ona nedokázala v tej dobe oponovať a byť dosť asertívna. Ja nechápem, ako môže byť niekto zaslepený a zameraný na jedno meno. Určite sa dá nájsť aj alternatíva. Ale to by museli ľudia obmedziť svoju "ješitnosť"
@ahojka5 Až na to, že v podobnom duchu nie je. To, že sa začína na podobné písmená (ani nie rovnaké, lebo v jednom prípade je mäkké Ľ, kým v tých dvoch obyčajné L), neznamená, že sa tie mená podobajú.
@anonym_c96609 hľadať dôvody, ako sa niečo nedá/nefunguje ti podľa všetkého ide dobre, teraz teda skús aspoň prísť s nejakým lepším nápadom ako pomôcť autorke v tejto situácii… to je totiž pointa tejto diskusie 😁
Po nikomu mrtvom z nedavnej rodinnej historie by som nedavala. Kebyze aspon obom sestram po davno zosnulych prababkach. Ale len jednej a ešte aj tragicka nehoda?
On už dal meno synovi, tak ty daj dcere.
@elzena2 no tiež som sa presne na týmto zamýšľala, aj som o tom čítala, že to nie je dobré dať rovnaké meno. Moji svokrovci vybrali prvému synovi meno po otcovi, narodil sa mŕtvy. Druhému synovi dali to isté meno a zomrel chlapček pár týždňov po narodení. Zať dostal meno po tragicky zosnulom maminom bratovi a jeho život je tiež jedna tragédia.
@jamimo ja poznám tiez zeny, ktoré nemajú rady svoje mena a pouzivaju ine (pri predstavovani, v podpise v emaily, na prezencnej listine, pri komunikacii s klientami a pod). Janka (nie Jana), Magdalena, Marta a Markéta.
@elzena2 ja napríklad poznám Ivet. Všetci ju voláme odjakživa Ivet. A pritom je Viera 🙃
@anonym_c96609 hľadať dôvody, ako sa niečo nedá/nefunguje ti podľa všetkého ide dobre, teraz teda skús aspoň prísť s nejakým lepším nápadom ako pomôcť autorke v tejto situácii… to je totiž pointa tejto diskusie 😁
@ahojka5 Ja nehľadám dôvody, ako sa niečo nedá. Ja len nevidím význam v tom, čo si napísala, tie mená si nikto s autorkinou tragicky zosnulou svokrou nespojí, lebo sú proste iné. Poradiť autorke nemám problém: nedávaj meno, ktoré sa ti nepáči, treba nájsť kompromis.
Ak nechces muza na rovinu odbit, tak najdi nejaký skryty vyznam, algoritmus, dovod (musíš trochu pokombinovat) a predostri to ako logicku vec. Že napr. aj ta prvá dcéra ma dve pismena z mena svokry (napr. I a C , ak sa vola Nicolle), tak táto bude mat L a A a bude Lara. Alebo že vsetci máte 5 pismenove mena, tak predsa nebude ona mat dlhé.
@elzena2 no tiež som sa presne na týmto zamýšľala, aj som o tom čítala, že to nie je dobré dať rovnaké meno. Moji svokrovci vybrali prvému synovi meno po otcovi, narodil sa mŕtvy. Druhému synovi dali to isté meno a zomrel chlapček pár týždňov po narodení. Zať dostal meno po tragicky zosnulom maminom bratovi a jeho život je tiež jedna tragédia.
@anonym_d55767 to ja zas až tak veľmi na to neverim, ze to prinasa smolu, len by ma nebavilo pocuvat komentáre od ludi, ktorí si to hneď spoja a nezabudnu dodat "akoby Lubke z oka vypadla", "snáď ta nepostihne podobny osud", "keby tu Lubka bola, bola by na teba pysna" - a na tu druhu dceru nie, len za to, že sa inak vola? Kadejaki sú ludia, oni to ani nemyslia zle, ale obcas to tak neprijemne padne, či už nositelovi mena alebo okoliu.
Mne sa meno Ľubica tiez nepáči a proste by som nesúhlasila, aj keď by mi to bolo ľúto, no meno sa dáva na celý život a raz keď sa mi nepáči,tak nepáči. Súhlasila by som s dvomi menami, prvé vyberiete spolu a stredné bude Ľubica
@anonym_autor dieťa by nemalo dediť meno po nikom z rodiny.
@anonym_autor
Nedávaj meno ktoré ti je proti srsti a nevieš sa s ním stotožniť.Denne ho vyslovíš v budúcnosti toľkokrát ....
Ľubica je ozaj zastarané meno.Dnešné deti budú kade-tade pracovať či študovať v zahraničí a Ľubicu tam nebudú vedieť ani vysloviť...To už taká Anna napr.je staré meno ale v zahraničí známe.Ľubica ozaj nie.
@jamimo môj otec urobil to isté 😂 dohoda bola na jednom a keď išiel na matriku, dal zapísať iné. Mama ho skoro zabila. Naklusala tam a museli to zmeniť (s nasratou ženou po pôrode a na hormónoch sa nikto hádať nebude).
A síce len chvíľu som sa volala inak, ale vždy mi otec zablahoželá aj na moje (ne)meniny 😅
@anonym_autor my sme sa vždy zhodli. Síce mená som vybrala ja, ale mužovi sa hneď páčili.
Keby bol proti, hľadáme iné. Treba nájsť kompromis.
U nás bola aj podmienka, že žiadne meno z rodiny. Je to samostatná osobnosť.
Môže si dať to meno na birmovku, ak si bude chcieť uctiť babku, napr.
Dvojité meno by som určite nedávala.
@jamimo môj brat je síce rok 1990, to sme boli tesne po nežnej a meno mu šlo zmeniť.
Prvé dieťa som povedala ja,muž súhlasil,druhé dieťa povedal muž,ja som súhlasila.Po svokre by som meno nedala ani keby čo bolo.Treba nájsť kompromis
Ja som Ľubica, takze za mňa meno fajn, ale chapem o co ti ide. S manzelom sme sa poznali par mesiacov a uz vtedy mal vybrate meno pre nase dieta(Nina),akoze pekne meno,ale nie je pre mna a cele roky som bojovala s tym, ze on bud echciet pre nase dieta Ninu a mne to meno nesmakuje(ja mam pri nom spojenie s menom pre psa ).Takze ta uplne chapem a ked sme zistili, ze cakame dievcatko,vedela som co bude chciet...ale poradím Ti, treba sa s nim o tom porozprávat a vysvetlovat preco pre teba to meno nie je prave orechove. Moj muz je otcom pre obe deti na 100%,takze vo vsetkom okrem kojenia ma vedel vzdy zastúpiť a ak je taky otec ako opisujes, myslim,se napokon pochopi, ze na tom mene sa musite zhodnut obaja...napriklad meno pre chlapca, ktore som ja chcela 30 rokov ako rodinnu tradiciu mi zase on neschvaloval a vybrala som meno v porodnici s ktorym sme boli obaja OK,pretoze tiez som si nechcela presadit svoje na jeho ukor...drzim palce,aby ste sa dohodli
Oznala som dve Ĺubice, kedysi to bolo bežné meno

Mam v okoli známe s menami Lubica, Lubomira aj Luboslava. Každá jedna hovorí, že odmalička sa im meno nepáčilo a často im ho komolili. Ľubomíre celé okolie vinsovalo na Ľubicu, Luboslava bolo pre mnohých nezapamatateľné a pod. Za mňa teda nie. Obavám sa, že to neprejde ani ako stredné meno. Neviem, s akým iným by ste ho spojili. Amália Ľubica? Mia Ľubica? Mne k tomu nejde nič dokopy, je to také tvrdé meno. Normálne by som mu povedala, že chápeš jeho dôvody, ale ty nie si s menom stotožnená. A hľadajte kompromis…