icon

Ako sa vyrovnať s nevhodným menom pre dcéru?

27. máj 2025

Maminky, ja som asi divná alebo ja neviem ale nejako sa neviem stotoznit s menom ktoré sme dali dcerke. Bude mať už 18 mesiacov. Výber mena bol pre mňa dosť stresujúci. Mm chcel len mena kde môže používat jednu prezývku ja som mala tiež nejaké podmienky tak kompromisom vyšlo jedno meno, ktoré patrí k tým moderným. Je síce v slovnenskom kalendari ale je to skôr zahraničné meno. Počas tehotenstva som už mala pochybnosti lebo ja som skôr za také beznejsie mena ale všetky moje ostatne návrhy mi boli zamietnuté a ja som, možno hormóny, to teda prestala riešiť. Keď sa mala narodila všetko bolo ok ale čím je staršia tak tým má to viac trápi. Stále si prehrávam v hlave situácie kedy som sa mohla rozhodnúť inak a prečo som to nespravila. Mm so zmenou mena nesúhlasí on je spokojný, ale mňa to trápi. Na druhej strane už vidím tu reakciu okolia ako ma označia za blázna keby to meno zmenim.Vždy som mala predstavu ze keď vyberiem meno môjmu dieťaťu tak budem najšťastnejšia ale vôbec som to tak nemala a stále nemám. Prídem si ako hrozna matka ktorá nevie vybrať ani meno s ktorým by bola spokojná. Neviem ako sa mam s tým vyrovnať a ci sa to vôbec niekedy stane. Mate niektora podobnú skúsenosť? Možno mi pomôže keď budem vedieť ze v tom niesom sama.

gab1sol
27. máj 2025
@evcagabi

@moonlight1210 ja so svojim meno zmierena nie som doteraz 😅 ako... nejedem kvoli tomu zily rezat ale radsej by som bola Zuzana ako to mali v plane najskor 😅😅

@evcagabi a s ktorým nie si spokojná? Ja som tiež nebola v mladosti spokojná, mala som pocit, že som jediná s takým menom na svete. Prvú Gabrielu som spoznala až na strednej. 😁 Ale potom som si uvedomila, že vlastne iné meno by som ani nechcela, že toto ku mne patrí. 😉

Autorka, Elisa je krásne, Eli sa mi veľmi páči. My sme pre prvorodenú mali vybrané meno Daniela. Takmer celé tehotenstvo som ju tak oslovovali. Ale v jednu nedeľu podvečer som povedala mužovi, že mi to meno nesedí, že nechcem, aby ju volali Danka, priznal sa, že on to cíti tak isto. Tak sme sa zhodli na Petra. A v pondelok som porodila. Odvtedy hovorím, že to meno si vybrala a tak sa mala volať. A iné meno si už pre ňu ani neviem predstaviť.

princezna_bosorka
27. máj 2025
@luccys

"Všetky moje návrhy boli zamietnuté" ??? Ja razím teóriu 'keď si porodíš, daj si meno aké chceš' a teda chlap rozhodovať o mene určite nebude...akože dobre, diskusiu treba atď., ale určite by nemal posledné slovo. Btw mám v rodine jednu, čo si úradne zmenila meno ako 25-ročná. A všetci ju volajú aj tak pod tým starým...a netreba to tak všetko prežívať, a vyrábať si depky kvôli takýmto hlúpostiam...

@luccys omg, ty musis byt minimalne manzelka roka... dufam, ze aj dieta si si splodila sama so sebou

princezna_bosorka
27. máj 2025

v ramci vsetkych tych uletenych mien je Elisa celkom ok. Ty podla mna sle nepotrebujes menit dietatu meno, sle psychologa pre seba (ked z toho robis taku vedu).

drobec105
27. máj 2025

Elisa je nádherné meno. Nemenila by som ho. Keby som mala dcérku chcela som jej dať meno Alissa a nakoniec máme Adamka.

evcagabi
27. máj 2025
@luccys

"Všetky moje návrhy boli zamietnuté" ??? Ja razím teóriu 'keď si porodíš, daj si meno aké chceš' a teda chlap rozhodovať o mene určite nebude...akože dobre, diskusiu treba atď., ale určite by nemal posledné slovo. Btw mám v rodine jednu, čo si úradne zmenila meno ako 25-ročná. A všetci ju volajú aj tak pod tým starým...a netreba to tak všetko prežívať, a vyrábať si depky kvôli takýmto hlúpostiam...

@luccys ja som mala meno vybrate odjakziva. Ak by sa chlapovi nepacilo... mal by smolu 😅😅 my sme sa potom dohodli, ze ja vyberiem dievcatu, lebo ine som si pre nu nevedela predstavit a on chlapcovi, lebo pri tom som na ziadnom mene tak nelipla. Tak a dosiahla som svoje 😊😅
@gabi1sol som Eva, priezvisko mam na gabi 😁 ale zhodou okolnosti sestra je Gabriela a jej meno sa mi paci 😅

dominikak4
27. máj 2025

Veľmi pekne meno ❤️. Ja som sa s mužom nevedela zhodnúť na chlapčenskom mene. Kompromis bol pekný, ale chcela som iné.... Časom som si zvykla.Dcére som vybrala meno ja a žiadny kompromis ma nezaujímal.😄 Proste si to zrovnaj v hlave tak, že meno pre dcérku vybral muž a ty si to veľkoryso akceptovala. 😉 Je veľmi pekné. Určite to netlač do nejakej zmeny mena, ak on s tým nesúhlasí. Potrebuješ aj tak jeho súhlas na matrike. Matrika nezmení meno dieťaťu len preto, že ty to chceš. Musela by si ísť na súd, aby súhlas muža so zmenou mena nahradil. A to by si asi viac stratila ako získala. 🤷Kašli na to..Máš zdravé dieťa a to je najviac. Skôr si myslím, že máš nejakú formu popôrodnej depresie a nevieš sa zatiaľ zrovnať sama so sebou. 🫤. To prejde. Bude dobre. ❤️

domkakvet
27. máj 2025

Ved to je krasne meno a inak v uvodnom prispevku pises, ze je v slovenskom kalendari, no neviem kde by sa tam vzalo, aspon ja taky kalendar nemam, tym chcem povedat, ci uz za teba nepracuju hormony, alebo co. Ak sa ti to meno nepaci, tak ju volaj Eli, Ela alebo nieco si najdi, ale meno je super.

feuille
27. máj 2025

Mame v rodine Elisu, je to naozaj pekne meno. Teda ak priezvisko nie je Kohútová, Kováčová a pod typicky slovenské 😅

evka52
27. máj 2025

Až ma stislo pri srdci.. moje vysnené meno pre dievča je Elisa. Máme syna a asi ostaneme pri jednom dieťati, takže vyzerá to tak, že dcérku Elisu asi mať nikdy nebudem, napriek tomu to meno sa mi tak veľmi páči a tak sa mi vrylo do srdca, že stále, keď ho počujem, mám pocit, že hovoria o mojej dcére. Prekvapilo ma, že práve toto meno ti spôsobuje útrapy. Aj keď samozrejme, každému sa páči niečo iné a je to v poriadku.

sashenocka007
27. máj 2025

moja sestra ma jednoducho elu. ak nie si spokojná tak ju volaj inak alebo zmen meno. mám známeho ktorého pokrstili Laco ale doma ho všetci volali Ľubo lebo jeho mame sa nakoniec meno laco nepáčilo. v skole v praci ho volaju laco

deninka233
28. máj 2025

Je absolútne jedno, aké je to meno, ak sa tebe nepáči a neznie ti dobre. Darmo tu x desiatok žien napíše, omg aké krásne meno.
My sme podobnú situáciu vyriešili prezývkou, syn má tiež 18 mesiacov a menom mu okrem premotivovaných babiek hádam nikto ešte nepovedal. Dokonca ani milosťpán otec, kt. to meno vymyslel. Vždy musím pár sekúnd rozmýšlať, keď sa ma dáka úradníčka opýta, ako sa syn volá. Všetkých sme na prezývku postupne naučili a už to ani nikomu nepríde divné. Problém jedine je, že syn na meno nereaguje, reaguje na prezývku, čo vidím problém do budúcna do školy. Ale zas možno ani do školy nepôjde, takže cajk. Budem sa tým zaoberať, až to bude aktuálne.
Tiež je to vlastne bežné meno, top trojka v najčastejšie dávaných chalanských menách. Takže keby som ho tu napísala, tiež mi všetky napíšu aké zlaté, milé, normálne meno a čo mi vadí ako…. No čo, negativnu konotáciu mám s tým menom spojenú. A to proste neprecíti nikto okrem mňa.

nini1978
28. máj 2025

Mne sa Elisa páči,teda ak sa vyslovuje tak .ako sa vyslovovať ma’
Eliza

nelka93
28. máj 2025
@gab1sol

@evcagabi a s ktorým nie si spokojná? Ja som tiež nebola v mladosti spokojná, mala som pocit, že som jediná s takým menom na svete. Prvú Gabrielu som spoznala až na strednej. 😁 Ale potom som si uvedomila, že vlastne iné meno by som ani nechcela, že toto ku mne patrí. 😉

Autorka, Elisa je krásne, Eli sa mi veľmi páči. My sme pre prvorodenú mali vybrané meno Daniela. Takmer celé tehotenstvo som ju tak oslovovali. Ale v jednu nedeľu podvečer som povedala mužovi, že mi to meno nesedí, že nechcem, aby ju volali Danka, priznal sa, že on to cíti tak isto. Tak sme sa zhodli na Petra. A v pondelok som porodila. Odvtedy hovorím, že to meno si vybrala a tak sa mala volať. A iné meno si už pre ňu ani neviem predstaviť.

@gab1sol tiež uvažujem nad Danielou, ale u nás ju Dánka nikto volať nebude a v škôlke alebo škole si s tým bude musieť poradiť sama. Bratranec je Mário a nikto ho v živote nevolal Majo, lebo si to neprišli najskôr rodicia a potom ani on. Inak ja som Petra a celý život neznášam, keď ma niekto vola inak ako Petra. A to som si teda užila na zakladke, Peťa Smeťa. 😅

maya_hi
28. máj 2025

Vieš čo ja to mám podobne. Úplne ťa chápem. Nebola som nejako presvedčená o mene ktoré sme dcére dali. Tiež je zahraničné ja som chcela také bežné slovenské. Riešili sme ku koncu tehotenstva komplikácie, bola som v nemocnici. Prišla na mňa taká apatia zo všetkého a akoby mi to bolo jedno. Kupodivu, uvedomila som si to až neskôr. Potrebovala som nejaké slovanské meno, kde viem dcérku nazvať aj zdrobneninou. Strašne mi to vadilo. Manželovi sa meno zapáčilo, keď sa kolegovi narodila dcéra a dal jej to isté meno. Tak som súhlasila. Hovorí sa NOMEN- OMEN (Meno je osud). Takže niečo na tom bude. Nie je to len tak aké meno dieťaťu dáme. Skús sa na to pozrieť tak že už je to jej súčasť. Musíš ju prijať so všetkým, aj s jej menom. Toto je jednoducho ona.
Moja dcéra je už dospelá. Teraz na čas v zahraničí. Má dosť kontaktov mimo našu krajinu a nakoniec si myslím že je super že jej meno je pre nich v podstate ľahko zapamätateľné. Je bežné v anglosaských krajinách, v latinskoamerických, takže je to o.k. A doma ju voláme našou poslovenčenou zdrobneninou, takže je stále "naša" 🥰 Nakoniec, ja mám oveľa horšie meno na naše pomery. Vždy som sa cítila ako exot 🤦🏻‍♀️ To jej je už celkom bežné 😉

tanuuulka
28. máj 2025

Mam tri deti, chlapcovo meno som vyberala ja, dcerine muz. Tretie sme sme uz nejako "dohodli". Okrem syna nema ani jedno z mojich dalsich deti to moje "top" meno, ale vobec mi to nevadi, teraz sa mi uz zda ze maju nadherne mena a ine im nepasuju. Za mna je elisa/elissa krasna forma elišky, za mna zaujimavejsia ako slovenska verzia.

mijunik
28. máj 2025

Vieš čo, moja dcéra je Ľubica, úplne bežné meno z čias môjho detstva. Voláme ju Ľubka, Ľubi, Ľubinka, ale aj prezývkami, ktoré vznikli ešte v jej útlom detstve. Podľa mňa je to meno nádherné. Teraz má naša slečna 19 rokov a už niekoľkokrát mi oznámila, že má “tak príšerné meno”… 🤦🏻‍♀️😅 Syn je Branislav, voláme ho Braňo, Branko, Braňuško, Braňu, skrátka klasické variácie, samozrejme aj domácimi milými prezývkami. Zatiaľ mu to meno asi nevadí, ale je to chlap, podľa mňa to ani riešiť nebude. Chcem tým povedať to, že akokoľvek je rodič predvedčený, že svojmu dieťatku dal krásne meno a ešte sa aj hodí k priezvisku, neznamená to, že s tým menom je stotožnený aj jeho nositeľ. 😁 Autorka, pripájam sa k názoru, že navštív psychológa, aby Ti pomohol spracovať niečo Tvoje vnútorné, čo Ti bráni prestať sa trápiť nad výberom mena pre vašu dcérku. Držím palce. 🍀

ktobytobolpovedal
28. máj 2025

Ja som cakala nejaku Arabelu… ved Elisa je krasne ciste meno

simca06022011
28. máj 2025

Aky lahky zivot mame my, ktore cele tehu nestudujeme mena a nedohadujeme sa doma s kazdym ohladom toho a proste dietatu dame meno ake sa nam paci na porodnej sale :D

martinadomianova
28. máj 2025

Napr mne osobne sa to meno veľmi nepáči. Ale na matrike predsa môžeš kľudne pridať aj druhé meno, nie ? No ja by som nedávala meno dieťaťu, s ktorým nie som na 100% stotožnená.

talia16
28. máj 2025
@domkakvet

Ved to je krasne meno a inak v uvodnom prispevku pises, ze je v slovenskom kalendari, no neviem kde by sa tam vzalo, aspon ja taky kalendar nemam, tym chcem povedat, ci uz za teba nepracuju hormony, alebo co. Ak sa ti to meno nepaci, tak ju volaj Eli, Ela alebo nieco si najdi, ale meno je super.

@domkakvet od roku 2019 je meno Elisa spoločne s menom Eliška pridelené na dátum 7.10. v kalendári.

autor
28. máj 2025
@maya_hi

Vieš čo ja to mám podobne. Úplne ťa chápem. Nebola som nejako presvedčená o mene ktoré sme dcére dali. Tiež je zahraničné ja som chcela také bežné slovenské. Riešili sme ku koncu tehotenstva komplikácie, bola som v nemocnici. Prišla na mňa taká apatia zo všetkého a akoby mi to bolo jedno. Kupodivu, uvedomila som si to až neskôr. Potrebovala som nejaké slovanské meno, kde viem dcérku nazvať aj zdrobneninou. Strašne mi to vadilo. Manželovi sa meno zapáčilo, keď sa kolegovi narodila dcéra a dal jej to isté meno. Tak som súhlasila. Hovorí sa NOMEN- OMEN (Meno je osud). Takže niečo na tom bude. Nie je to len tak aké meno dieťaťu dáme. Skús sa na to pozrieť tak že už je to jej súčasť. Musíš ju prijať so všetkým, aj s jej menom. Toto je jednoducho ona.
Moja dcéra je už dospelá. Teraz na čas v zahraničí. Má dosť kontaktov mimo našu krajinu a nakoniec si myslím že je super že jej meno je pre nich v podstate ľahko zapamätateľné. Je bežné v anglosaských krajinách, v latinskoamerických, takže je to o.k. A doma ju voláme našou poslovenčenou zdrobneninou, takže je stále "naša" 🥰 Nakoniec, ja mám oveľa horšie meno na naše pomery. Vždy som sa cítila ako exot 🤦🏻‍♀️ To jej je už celkom bežné 😉

@maya_hi mam pocit ze sa mi stalo niečo podobné ta apatia z toho ze neviem vybrať také aby sme boli obaja spokojní a ze som to furt riešila tak som to nechala tak a dobehlo ma to neskôr.
Najhoršie na tom je ze ani nemám úplne ze top meno ale skôr je to o tom ze mam v hlave nastavene ze mala mat nejaké obyčajne meno a už sú všetky lepšie zrazu...

@domkakvet je v kalendari, možno nie úplne v každom ale my ju mame. Aj teda vo väčšine co som pozerala tak som ju našla

luccys
28. máj 2025
@princezna_bosorka

@luccys omg, ty musis byt minimalne manzelka roka... dufam, ze aj dieta si si splodila sama so sebou

@princezna_bosorka No manzelka roka logicky asi nie som, kedze som si do vyberu mena nenechala kecat😃 vsak ty si daj aj meno, co ti svokra nadiktuje. Mne je 4 😃

domkakvet
28. máj 2025

Je to proste krasne meno a teraz je aj moderne.

ismarela
28. máj 2025

To by si musela napísať aj priezvisko aby sme vedeli či je to vhodne meno k nemu. Mne sa páčilo veľa mien ale s priezviskom nevyzneli dobre…

vanilkovazmrzka
28. máj 2025

Ved ju mozes volat md a budes spokojna aj ty aj mm

butterfly14
28. máj 2025

Pobavim ta. Tiež som dcérke dala meno, s ktorým som uplne nebola stotoznena. Chcel ho hlavne manžel a staršia dcerka. Tak som súhlasila. Už som si na neho dá sa povedať zvykla, ale aj takmer po roku ma napadne ze predsa ta Elisa by bola krajšia 😄

ema22270
28. máj 2025

Je to pekne meno 🙂 ked sme cakali druhe babo, najskor malo byt dievcatko a tiez som premyslala nad tymto menom alebo nad Ester este.. chcela som meno na E.. kamoske sa tiez toto meno Elisa velmi paci.

emiw
28. máj 2025

To je tak krasne meno. Sama som ho zvazovala pre dcerku. Urcite bud pokojna, dcera sa Ti este za toto krasne meno raz podakuje 😉

nerya
28. máj 2025

Ja som strašne chcela Juraja celý život, nakoniec ho aj mám ale iba na papieri, 80% času reaguje na George, lebo si tak zvykol zo škôlky a my keď sa o ňom bavíme tak väčšinou používame Seňor alebo Hači 🫣🤭🤣
Môj frajer napríklad je Ľubomír a mama ho vola Miško🤷 takže ju v podstate môžeš volať ako chceš a tváriť sa ze je to ,,také vaše,, ☺️

katkaa01
28. máj 2025

Elisa je pekne meno má ho aj môjho bratranca dcera a volaju ju aj Eliska.Alebo doplňte dcere ešte jedno meno s ktorým budete aj Vy spokojná.