icon

Ako správne vyslovovať meno Timotej?

pralinka25
23. okt 2025

Meno Timotej - výslovnosť

Ahojte. Zaujímalo by ma ako vyslovujete meno Timotej. Teraz nemyslím rôzne varianty ani skratky. Iba čisto celé meno.
Tvrdo alebo mäkko?
Do komentu napíšem dve varianty bola by som rada, keby ste klikli na tú, ktorú používate. Alebo, ktorú by ste používali.
Ďakujem každému kto sa zapojí 🙂

Strana
z2
enmery
23. okt 2025

Poznám ako "Timoťej"... ale vieš ako slovenčina, na západe všetko tvrdo, stred všetko mäkko😂

anonym_4066ec
24. okt 2025
@aniele

No, jazyková poradňa zdôvodňuje mäkkú výslovnosť mierou zdomácnenia z gréckeho originálu, kde je tvrdá výslovnosť. Analogicky by sme potom mali aj mená Martin a Peter vyslovovať mäkko (Marťin, Peťer), veď tie sú oveľa bežnejšie a viac pociťované ako "naše", hoci majú tiež rímsky a grécky pôvod, nie? Alebo Ťeodora? Ja dosť mäkčím, ale Timotej mi teda rozhodne nesedí s mäkkou výslovnosťou. Ovšem, je to len môj názor.

@aniele ako vyslovujes Matej? Tiez tvrdo?

anonym_4066ec
24. okt 2025

A co mena Rastislav, Matej, ? Tiez tvrdo?

ivanakal
24. okt 2025

Timoťej... s makkym druhym T... Ked to vyslovim cele tvrdo, znie to strasne divne.

aniele
24. okt 2025
@anonym_4066ec

@aniele ako vyslovujes Matej? Tiez tvrdo?

@anonym_4066ec Mäkko, samozrejme. Ale to už je výrazne poslovenčené meno, kde už pomaly je ten hebrejský (navyše zmenený cez latinčinu, dokonca mäkko vyslovovanú maďarčinu, atď.) málo viditeľný.

pralinka25
autor
24. okt 2025
@magdalenal

@pralinka25 u nas je zvykon tvrdo obe hlasky, ale ked som sa pytala na jazykovednom ustave (ano, potrebovala som taku 'blbost' k praci) tak mi povedali, ze spravne sa vyslovuje Ťimotej (prva makko, druha tvrdo).... vobec mi to nejde na jazyk, ale takto to je spisovne

@magdalenal pre boha tak tato verzia je asi najkrkolomnejsia 😀

pralinka25
autor
24. okt 2025
@talia16

Tajte mu meno Timon a je po probleme

@talia16 tak on to meno ma uz 15 rokov 😀 len ma to zaujimalo, lebo kazdy mu hovori inak. prezyvky a skratky neratam.

pralinka25
autor
24. okt 2025

Ďakujem všetkým, čo sa zapojili ❤

reanda
24. okt 2025
@magdalenal

@pralinka25 u nas je zvykon tvrdo obe hlasky, ale ked som sa pytala na jazykovednom ustave (ano, potrebovala som taku 'blbost' k praci) tak mi povedali, ze spravne sa vyslovuje Ťimotej (prva makko, druha tvrdo).... vobec mi to nejde na jazyk, ale takto to je spisovne

@magdalenal tak ten, kto ti toto napisal, musel byt asi ozraty, alebo si to zle pochopila a spravne to ma byt opacne - prve tvrde a druhe makke.. lebo ano, meno je cudzieho povodu, prave preto sa to prve "Ti" cita tvrdo, ale koncovka "tej" je uz poslovencena, preto by sa mala citat makko.. ak je meno v povodnom zneni Timoteus - tak tam sa citaju tvrdo obe t

domculik
24. okt 2025
@pralinka25

@cina1 Skúsila som vysloviť tú variantu čo tam píšu že ŤimoŤej. uh. Dalo mi to zabrať 😀

@pralinka25 Ja vzdy iba tvrdo, ti ktorych poznam teda, sa nechavaju oslovovat Timotej, bez makcenia. Ale kedysi som niekoho pocula ze Ťimoťej, to bolo funny.

tetapetra
24. okt 2025

Mám krstného syna Timoteja a oslovujeme ho tvrdo

pralinka25
autor
24. okt 2025

Pýtala som sa toho môjho. Hovoril že celým menom ho nikdy nikto nevola. Tak ani nevedel. 😀 Ale ze predstavil by sa sam ako Timoťej a v zahraničí ako Timotej tvrdo.
V skole to riešili na slovine 😀 ešte dávnejšie a tiež dostal informáciu ze Timoťej

reanda
24. okt 2025
@pralinka25

Pýtala som sa toho môjho. Hovoril že celým menom ho nikdy nikto nevola. Tak ani nevedel. 😀 Ale ze predstavil by sa sam ako Timoťej a v zahraničí ako Timotej tvrdo.
V skole to riešili na slovine 😀 ešte dávnejšie a tiež dostal informáciu ze Timoťej

@pralinka25 snad, ked ho oslovuju skratkou, tak mu nikto nehovori Ťimo, ci hej? lebo to uz by mi prislo prehnane aj od martincanov 😀

pralinka25
autor
24. okt 2025
@reanda

@pralinka25 snad, ked ho oslovuju skratkou, tak mu nikto nehovori Ťimo, ci hej? lebo to uz by mi prislo prehnane aj od martincanov 😀

@reanda nie to nie. ja som riesila len to cele znenie. jedno meno 500 variacii 😀

Strana
z2