Ako správne vyslovovať meno Timotej?
Meno Timotej - výslovnosť
Ahojte. Zaujímalo by ma ako vyslovujete meno Timotej. Teraz nemyslím rôzne varianty ani skratky. Iba čisto celé meno.
Tvrdo alebo mäkko?
Do komentu napíšem dve varianty bola by som rada, keby ste klikli na tú, ktorú používate. Alebo, ktorú by ste používali.
Ďakujem každému kto sa zapojí 🙂
Timo (Ť) ej - s mäkkým druhým T
@pralinka25 ja tam ten makcen ani neviem vysloviť
@cina1 Skúsila som vysloviť tú variantu čo tam píšu že ŤimoŤej. uh. Dalo mi to zabrať 😀
ja to vyslovujem Timoťej
U nas vyslovujeme obe tvrdo 😅
@pralinka25 jasné, že s tvrdým.Ešte som nepočula Timo s mäkkým .Možno kdesi na dedine. Ako so ho budete volať tak ho budú aj iný..až v škole si deti nájdu svoju prezývku.
@cina1 Skúsila som vysloviť tú variantu čo tam píšu že ŤimoŤej. uh. Dalo mi to zabrať 😀
@pralinka25 mala som kolegu, vždy vravel, že jeho meno sa vyslovuje Ťimoťej lebo ľudia ho oslovovali každý inak pomaly
A teda nebolo to kdesi na dedine ako píše vyššie anonymko ale BA
meno sa vyslovuje tak ako ho vyslovuje jeho majiteľ ...
No, jazyková poradňa zdôvodňuje mäkkú výslovnosť mierou zdomácnenia z gréckeho originálu, kde je tvrdá výslovnosť. Analogicky by sme potom mali aj mená Martin a Peter vyslovovať mäkko (Marťin, Peťer), veď tie sú oveľa bežnejšie a viac pociťované ako "naše", hoci majú tiež rímsky a grécky pôvod, nie? Alebo Ťeodora? Ja dosť mäkčím, ale Timotej mi teda rozhodne nesedí s mäkkou výslovnosťou. Ovšem, je to len môj názor.
prve tvrde, druhe makke
@pralinka25 ja si pamätám, že knazi to vyslosvovali Timoťej (teda prve tvrdo, druhe makko). ale ozaj ako sa komu paci, nech vyslovuje,a ten kto sa tak vola, si sam povie ako chce aby ho volali 🙂
Urcite obidve T tvrdo, ostatne je otras, este som nikdy nepocula niekoho to citat makko
@cina1 Aj napriek tomu, čo sa píše v jazykovej poradni, som za tvrdú výslovnosť oboch slabík. V škole sme sa učili, že cudzie slová sa vyslovujú tvrdo, ako sa tu spomínajú aj iné mená Peter, Martin, Teodor... Meno Timotej - Timoteus je gréckeho pôvodu.
@pralinka25 obe tvdro, ale stary ludia vedia povedat Ťimotej, rovnako ako saňitka 🤦♀️
@cina1 Aj napriek tomu, čo sa píše v jazykovej poradni, som za tvrdú výslovnosť oboch slabík. V škole sme sa učili, že cudzie slová sa vyslovujú tvrdo, ako sa tu spomínajú aj iné mená Peter, Martin, Teodor... Meno Timotej - Timoteus je gréckeho pôvodu.
@majka2959 ved v poriadku, ja som uz pisala, ze nech si vyslovuju ako im to vyhovuje 🙂 a dospely si vie povedat ako si praje, aby ho oslovovali
@pralinka25 obe tvdro, ale stary ludia vedia povedat Ťimotej, rovnako ako saňitka 🤦♀️
@euka210 moja mama povie: Moňika 😀
@pralinka25 mala som kolegu, vždy vravel, že jeho meno sa vyslovuje Ťimoťej lebo ľudia ho oslovovali každý inak pomaly
A teda nebolo to kdesi na dedine ako píše vyššie anonymko ale BA
@janai1 to je tak, ako sa vyslovuje Ťimrava, Ťisovec. Timrava sama vravela, že sa nemá vyslovovať tvrdo, lae mäkko.
Urcite obidve T tvrdo, ostatne je otras, este som nikdy nepocula niekoho to citat makko
@danielle21 mne príde divné povedať obidve tvrdo. Každý ako je zvyknutý.
Tinoťej
k téme: obe tvrdo: timotej
Ja som najviac počula zauživane Timoťej, ale občas aj obe tvrdé.
napriek pravidlam, asi ide aj o zvyk.
takisto nikto nepovie Ťibor
Vsade inak 🤣u nas Tymoťej, Ťimrava a Tysovec
Ja tiež obe tvrdo, pokiaľ by sa niekto nepredstavil sám s inou výslovnosťou... ale ja (z BA), keď nedávam pozor, často nepoviem mäkko ani tam, kde sa má 😅
@pralinka25 U nás synovia - výslovnosť Maťej a Tymoťej, skrátka to beriem ako rovnakú koncovku. Prvé T tvrdo ako základ cudzieho mena.
@pralinka25 u nas je zvykon tvrdo obe hlasky, ale ked som sa pytala na jazykovednom ustave (ano, potrebovala som taku 'blbost' k praci) tak mi povedali, ze spravne sa vyslovuje Ťimotej (prva makko, druha tvrdo).... vobec mi to nejde na jazyk, ale takto to je spisovne
@majka2959 ved v poriadku, ja som uz pisala, ze nech si vyslovuju ako im to vyhovuje 🙂 a dospely si vie povedat ako si praje, aby ho oslovovali
@cina1 Súhlasím, len som chcela vyjadriť svoj názor. Vidím, že tých názorov je tu neúrekom. Každý, kto má toto meno, nech si povie, ako ho majú oslovovať.
@pralinka25 jasné, že s tvrdým.Ešte som nepočula Timo s mäkkým .Možno kdesi na dedine. Ako so ho budete volať tak ho budú aj iný..až v škole si deti nájdu svoju prezývku.
@anonym_594621 čo má dedina so správnou mäkkou slovenskou výslovnosťou fakt netuším.
Tajte mu meno Timon a je po probleme

Timo T ej - s tvrdým druhým T