icon

Ako získať schválenie netradičného mena na matrike?

9. jan 2026

Ahojte.

Mamičky, ktoré ste pre svoje dieťa vybrali fakt že netradičné meno, ako ste postupovali na matrike?

S manželom sa nám už dlho páči jedno meno. Ešte som nikoho nepočula s tým menom, len pár krát v zahraničí.
No neviem ani dohladat, že v akom zahraničnom kalendári sa to meno nachádza.

A ďalšia vec. Na matrike sa dá zistiť ešte pred narodením dieťaťa, či mi to meno schvália? Treba tam aj niečo dokladat o pôvode a existencii toho mena?

Ďakujem.

Strana
z3
sisa_s
9. jan 2026

Opytaj sa chatgpt, v ktorom kalendari je

anonym_b98f2a
9. jan 2026

@anonym_autor Ale vsak nam napis aj to meno, ci je naozaj tak zvlastne, ze by si potrebovala na to specialne schvalenie. Ak sa ho sem bojis napisat a nie si na to meno hrda, tak ho dietatu nedavajte 🙂

anonym_c0d7b3
9. jan 2026

Niekedy je mi smutno... chudence deti ... takto sa "vyřádit" specialnymi menami...

pralinka25
9. jan 2026

zadaj meno na internete a vyhodi ti odkial pochadza.

anonym_0b84a0
9. jan 2026

radšej ho nepíš, spoluobčania sa inšpirujú a už nebude také výnimočné

inom75
9. jan 2026

Neboj sa, lebo ak schvalili tieto, tak uz ich nic neprekvapi!!!!!!
https://www.topky.sk/cl/10/9288023/Nezvycajna-s...

anonym_c6e581
9. jan 2026
@anonym_c0d7b3

Niekedy je mi smutno... chudence deti ... takto sa "vyřádit" specialnymi menami...

@anonym_c0d7b3 Muskove deti s menami
X Æ A‑Xii
Exa Dark Sideræl
Techno Mechanicus
Strider Sekhar
Comet Azure

jeennyv
9. jan 2026

Ked spoluobcanom schvalia, ze diamant, snehulienka atd…podla mna nebude problem

martinmmartin
9. jan 2026
@jeennyv

Ked spoluobcanom schvalia, ze diamant, snehulienka atd…podla mna nebude problem

@jeennyv nepodcenuj autorku🙂 Mozno vymyslela nieco uplne mimo co jej navodi pocit vynimocnosti

autor
9. jan 2026

A prečo by som to meno tu mala zverejňovať? Nieje to také to klasické ako si dávajú naši spoluobčania. Je to práveže dosť výnimočné meno, vyslovuje sa tak ako sa aj píše a hodí sa ku slovenským priezviskám.
Len nikoho s takým menom nepoznám a aj keď si ho zadám na fb alebo do Google tak mi vyhodí ľudí cudzincov.
Preto sa pýtam ako to funguje na matrike a nie to či moje dieťa bude chudák s takým menom.

autor
9. jan 2026

A napríklad veľmi dávno chcela dať známa jej dcére meno Lili a neprešlo jej to. No dnes je to meno u nás veľmi bežné a volá sa tak každé desiate dievča. A nikto sa nad tým menom nepohoršuje. Ako aj veľa iných mien.

anonym_79f701
9. jan 2026
@anonym_autor

A napríklad veľmi dávno chcela dať známa jej dcére meno Lili a neprešlo jej to. No dnes je to meno u nás veľmi bežné a volá sa tak každé desiate dievča. A nikto sa nad tým menom nepohoršuje. Ako aj veľa iných mien.

@anonym_autor budes priekopnicka. Ako DION, aj ked teda take meno bo uz aj predtym, nic jedicne, ako si kralovna myslela. Meno nezverejnuj, az ti ho niekto nevyfukne. Aj ked si osobne myslim, ze to, co mas pripravene, tu uz urcite je.

anonym_cf4a7c
9. jan 2026

Predpokladám ze žijete na Slovensku. Preboha ľudia, prečo robíte toto svojim deťom? 🙄

anonym_5975b0
9. jan 2026

Je to meno Jetro?

senta_sofia
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pozri rozsireny slovensky kalendar, ci ho tam nenajdes. Keby si ho napisala, lepsie by sa ti radilo. Pises anonymne, tak nechapem, co sa stane, ak ho zverejnis.

autor
9. jan 2026
@anonym_cf4a7c

Predpokladám ze žijete na Slovensku. Preboha ľudia, prečo robíte toto svojim deťom? 🙄

@anonym_cf4a7c lepšie ako dávať meno po otcovi, ten otec má meno po jeho otcovi a ten zas po jeho.. Alebo v triede sedí 10 Marekov, Peťkov, Jakubov. 100x lepšie dať niečo ,,iné,, ako tieto a podobné otrepané mená na Slovenku 🙂 No našťastie sa už doba mení a začínajú rodičia dávať ,,novšie,, mená.

anonym_5072b2
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_cf4a7c lepšie ako dávať meno po otcovi, ten otec má meno po jeho otcovi a ten zas po jeho.. Alebo v triede sedí 10 Marekov, Peťkov, Jakubov. 100x lepšie dať niečo ,,iné,, ako tieto a podobné otrepané mená na Slovenku 🙂 No našťastie sa už doba mení a začínajú rodičia dávať ,,novšie,, mená.

@anonym_autor to máš pravdu, celé detstvo trpia a potom deti pred prahom dospelosti zisťujú, ako postupovať, keď si chcú meno zmeniť 🙂

katica06
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor stále nechápem prečo je tak zlé dať dieťaťu meno Anna,Eva, Katarína, Peter,Jozef,Ján?

fadama
9. jan 2026
@anonym_5072b2

@anonym_autor to máš pravdu, celé detstvo trpia a potom deti pred prahom dospelosti zisťujú, ako postupovať, keď si chcú meno zmeniť 🙂

@anonym_5072b2 ja som trpela aj so slovenským menom 😄( teda je v našom kalendári)

anonym_0b84a0
9. jan 2026

nemam slovenske meno ani priezvisko a uz na zakladnej skole mi meno nevedeli sklonovat ani samotne ucitelky

loliki
9. jan 2026
@inom75

Neboj sa, lebo ak schvalili tieto, tak uz ich nic neprekvapi!!!!!!
https://www.topky.sk/cl/10/9288023/Nezvycajna-s...

@inom75 Predstav si, ako si Snehulienka pošle svoj životopis a hľadá si prácu. 🙂 A ďalší podobne.

pralinka25
9. jan 2026

ale proste preco si nezavolas na prislusnu matriku a budes to mat a istotu. mozno je schvalene a ked nie daju ti navod ako na to

alica110
9. jan 2026

Najlepšie je spýtať sa priamo na matrike. Zdvihni telefón a zavolaj. Inak to nezistíš a my ti môžeme napísať čokoľvek. Ja keď niečo potrebujem vyriešiť, idem vždy za priamym “zdrojom”.

alica110
9. jan 2026
@loliki

@inom75 Predstav si, ako si Snehulienka pošle svoj životopis a hľadá si prácu. 🙂 A ďalší podobne.

@loliki 😂😂 Vieš ako to je, nesúď knihu podľa obalu, v tomto prípade človeka podľa mena. Ale teda, schuti som sa zasmiala 😅

lukbe
9. jan 2026

V rodine máme dve mená, ktoré nie sú v nasom kalendári. Neviem, ze by s tým robil niekto problém.

loliki
9. jan 2026
@alica110

@loliki 😂😂 Vieš ako to je, nesúď knihu podľa obalu, v tomto prípade človeka podľa mena. Ale teda, schuti som sa zasmiala 😅

@anonym_autor Tak si daj Jetro. Neviem, čo je na tom nové. Daj si čo chceš, nech sa podpisuje Boris Elegán, Sultán, Berín, Monako, asi podľa dovolenky...

@alica110 Myslím, že nie si sama. Veď sa na tých ľuďoch bude smiať každý.

done
9. jan 2026
@alica110

@alica110 ak by si Snehulienka poslala zivotopis do Habakuky, mala by velku sancu na prijatie

anonym_6b01d9
9. jan 2026

Nechápem prečo len Slováci musia kritizovať, vysmievať sa a chomoliť mená !! Nikde v zahraničí som sa stým nestretla, len na SK žijú tak obmedzení a netolerantní ľudia ??

letfenixa
9. jan 2026
@anonym_6b01d9

Nechápem prečo len Slováci musia kritizovať, vysmievať sa a chomoliť mená !! Nikde v zahraničí som sa stým nestretla, len na SK žijú tak obmedzení a netolerantní ľudia ??

@anonym_6b01d9 a len dospelí. Deťom je to jedno. Kvôli menu sa nevysmievaju.

Strana
z3