icon

Amália alebo Amélia

4. aug 2025

Ktorá verzia je podľa vás krajšia?

Strana
z2
gabriela2952
4. aug 2025

@anonym_autor amalka

katkaseiner
4. aug 2025

za mna Amelia, kamoska ma tiez Ameliu a je to uzasne dievcatko

anonym_2c3c0d
4. aug 2025

@anonym_autor to je ozaj vec vkusu 🙂 Mne lepšie znie Amélia, asi kvôli mojim osobným asociáciám čo s tým mam.

Amália je skrátená forma germánskych mien začínajúcich prvkom amal. Tento prvok znamená „neustály, energický, statočný“ alebo sa môže vzťahovať na gotickú dynastiu Amali (odvodené od rovnakého koreňa).

Amélia je variant mena Amalia, hoci sa niekedy zamieňa s menom Emilia, ktoré má iný pôvod. Meno sa stalo populárnym v Anglicku po nástupe nemeckého rodu Hannovercov na britský trón v 18. storočí – nosili ho dcéry Juraja II. a Juraja III. Spisovateľ Henry Fielding ho použil pre titulnú postavu vo svojom románe Amelia (1751). Ďalšou slávnou nositeľkou mena bola Amelia Earhartová (1897 – 1937), prvá žena, ktorá uskutočnila samostatný let nad Atlantickým oceánom.

Emilia je z rímskeho priezviska Aemilius, ktoré bolo odvodené z latinského aemulus, čo znamená „súper, rival“.

lucia13022023
4. aug 2025

My máme v rodine Ameliu, krásne meno. Amália sa mi nepáči.

beata_k
4. aug 2025

Amelia

keiko33
4. aug 2025

Mám Améliu. Amália sa mi nepáči.

anonym_2d0518
4. aug 2025

Amália sa mi nepáči, máme v rodine a neviem si nato meno zvyknúť .. evokuje mi to stále nejakú anomáliu 😀 zato Amélia je už úplne o niečom inom a je to pekne 🙂

thereisabear
4. aug 2025

Amélia.

bara_borka
4. aug 2025

Amélia je v latincine vyznam "zruda bez koncatin"....

talia16
4. aug 2025

Amélia na 100%

laurinka27
4. aug 2025

Amélia, kvôli The Princess Diaries.

ahojka5
4. aug 2025

Mne sa veľmi páčia obe. Možno podľa priezviska, napr ak je v ňom “e” tak by som dala Améliu a ak “a” tak Amáliu, ale v princípe je to ozaj len o vkuse a v podstate drobný detail. Krásne mená 🤍

vieronika14
4. aug 2025

@anonym_autor amelia

anonym_1c0c51
4. aug 2025

Mali sme na škole Amalku. Volali ju Analka.

anonym_2db54d
4. aug 2025

@anonym_autor Amalia

petronellla87
4. aug 2025

@anonym_autor amelia

basska_b
5. aug 2025

My mame tiez Améliu. Inšpirovala som sa českým TOP20 rebrickom, kam sa teda prebojovala Amália, ale to sa mi nepaci, lebo to je ako slovo Málo, Máliť sa... zatial co Ameli volame Meli a tak zacinalo moje rodne priezvisko tak je to take milené

ankare
5. aug 2025

@anonym_autor amelia

ankare
5. aug 2025
@bara_borka

Amélia je v latincine vyznam "zruda bez koncatin"....

@bara_borka toto som nikde nenašla

bara_borka
5. aug 2025
@ankare

bara_borka
5. aug 2025
@ankare

bara_borka
5. aug 2025
@ankare

@ankare mne sa kedysi velmi pacilo meno Viola, ale kvoli jej vyznamu vo francuzsku, spanielsku ci svajciarsku : znasilnenie, prostitucia, som ho nakoniec nevybrala

skolara
5. aug 2025
@bara_borka

@bara_borka to fakt? Tieto bludy….

skolara
5. aug 2025

A viac….

talia16
5. aug 2025

Medzi medicínskymi nazvami sa najde barčo, minule tu bolo písané, že Timea znamená pleseň. Na taketo odborne názvy dojde človek až v dospelosti a ak by sa mal za to druhému smiať, tak to je naozaj trápne. Chápem keď sa chce niekto vyvarovať posmeškom na základnej škole alebo aby bolo meno medzinarodne a nemalo zly význam v zahraničí, ale toto je za mňa uplne nepodstatné. Dievča sa s tým pravdepodobne nikdy nestretne.

bara_borka
5. aug 2025
@talia16

Medzi medicínskymi nazvami sa najde barčo, minule tu bolo písané, že Timea znamená pleseň. Na taketo odborne názvy dojde človek až v dospelosti a ak by sa mal za to druhému smiať, tak to je naozaj trápne. Chápem keď sa chce niekto vyvarovať posmeškom na základnej škole alebo aby bolo meno medzinarodne a nemalo zly význam v zahraničí, ale toto je za mňa uplne nepodstatné. Dievča sa s tým pravdepodobne nikdy nestretne.

@talia16 typplesne je tinea, nie timea

bara_borka
5. aug 2025

Samozrejme, kazdy ma moznost vyberu, ja som len poukazala na to, ze toto slovo ma aj iny vyznam

iwesska
5. aug 2025

Ani jedna,je ich uz vela.

ankare
5. aug 2025
@bara_borka

@ankare mne sa kedysi velmi pacilo meno Viola, ale kvoli jej vyznamu vo francuzsku, spanielsku ci svajciarsku : znasilnenie, prostitucia, som ho nakoniec nevybrala

@bara_borka Pamätáš si tú Violu, ktorú našli znásilnenu a mŕtvu? 😳 Zimomriavky....

kuriatko77
14. sep 2025

@anonym_autor Amélia je krásne meno , choď do toho 😎

Strana
z2