icon

Čo si myslíte o mene Christopher?

29. okt 2023

Ahojte, čo si myslíte o mene Christopher? Prípadne poznáte niekto dieťa/dospeleho s týmto menom ? Je spokojný ? Nesmiali sa mu v škole za netradičné meno ?
Ako ho voláte okrem Christopher? Chris ? Chrisko ? Chrisik ? Ešte ako sa dá ?

rebrambora
29. okt 2023

Ano poznam. Ale nie na Slovensku. Ak sedi k priezvisku, tak preco nie.

h2
30. okt 2023

@lalenka33 Samozrejme, že aj v zahraničí sa zdrobňuje. Aj skracuje. Nečítam prvýkrát, že si ľudia myslia, že nikde v zahraničí sa nezdrobňuje, len na Slovensku a v Čechách. Ale jasné, že nebudú zdrobňovať s príponou -ka/-ko, ako na Slovensku. Apple teda neviem, ako by som zdrobnila, ale Peach by bolo Peachie.

luciah187
30. okt 2023

Meno je pekne, ale zda sa mi prilis dlhe a na nase pomery komplikovane. Skratka len Chris, ostatne sa mi zdaju len komoleniny mena. Treba mat k nemu vhodne a kratke priezvisko.

lalenka33
30. okt 2023

@h2 nemám nič proti skracovaniu. Ja som sa teda so zdrobneninami v zahraničí nestretla. Teda určite nie s takými, aké robia slováci, ktorí tieto zahraničné mená chcú dať. Určite tam žiadneho Christíka nenajdeme.

rebeka7501
30. okt 2023

A priezvisko čisto slovenské......

huginko
30. okt 2023

pekne, ak je zahraničné priezvisko....inak nie

nini1978
30. okt 2023

Krásne meno,ale absolútne otrasna' každá forma zdrobneniny
Otrasný slovenský zlozvyk!
Skrátená verzia Chris je super

h2
30. okt 2023

@lalenka33 Ale nechápeš, že oni, keďže hovoria inou rečou, tak aj to zdrobňovanie majú po svojom? Nehovorím o skracovaní, to majú tiež, ale to je iné. Dám ti teda zopár názornejších príkladov:
Základný tvar: Catherine, Elizabeth, Joseph, Edward, Christopher
Skrátený tvar: Kate, Beth, Joe, Ed, Chris
Zdrobnenina: Katie, Betty (Bessie), Joey, Eddie, Chrissy (? Chrissie? neviem, v tomto prípade som sa so zdrobneninou v mužskom tvare nestretla. Ale určite existuje.)
Snáď nečakáš, že v úplne inej reči sa budú používať presne rovnaké prípony, ako v slovenčine.

ndrag
30. okt 2023

Viac sa mi paci slovenska verzia Kristian, mozno Kristof. Christopher + slovenske priezvysko bez zahranicneho rodica bude..divne.

vladkataj
30. okt 2023

@ndrag syn je Christopher a ma slovenské priezvisko a sedi mu perfektne k priezvisku.

lalenka33
30. okt 2023

@h2 a ty nerozumieš, že ja píšem celý čas o tom, že keď chce dať zahraničné meno, tak ho nemá zdrobňovať ,,ponašom" lebo je to katastrofa a to meno znie hrozne.
Použijem ako príklad meno, ktore si dala ty Edward- Ed aj Eddie znie pekne. Na Slovensku by z toho spravili Edwarduško, Edwardík, Eduško,Edík.. a to je hrozné.

h2
30. okt 2023

@lalenka33 Ja som reagovala na to, že si písala, že v zahraničí nezdrobňujú. Ale tak, vysvetlili sme si to. 😊

hefo
30. okt 2023

K väčšine slovenských priezvisk to sedí ako päsť na oko a k tomu, že sa to bude v slovenčine mizerne skracovať, už bolo povedané dosť.

juliacenc
30. okt 2023

Velmi pekne vau 👍

lalenka33
30. okt 2023

@h2 aha, sorry, dnes mi asi niekto sedí na kábli 🤣. Ale áno aj tak sme sa nakoniec pochopili 🙂

rorino
30. okt 2023

Krištof je krajšie,zvucnejsie

29cukrik11
30. okt 2023

Ja si osobne myslím, ze to ako budú volať Tvoje dieťa záleží najma na tebe a blízkej rodine a potom aj na ňom samom. Stretávam sa s tým, že ak dieťa vychovávajú ako Martina a sám sa predstavuje ako Martin (už samozrejme v staršom veku), nevolajú ho maťko, maťo. Čo sa týka mena je podľa mňa dôležité, aby sa hodilo k priezvisku. Napr. ak máte slovné priezvisko, Christopher Kováč jednoducho dobre nevyznie, vtedy by som skôr zvolila podobné mená ako Krištof, či Kristián.

mathob
31. okt 2023

Hneď som si predstavila toho fešáka z Gilmoriek🙂 takže za mňa áno🙂) nám by sa k priezvisku nehodilo,ale ak sa tebe páči do toho 🙂

queen_el
31. okt 2023

Trošku si vynechala kontext. Ide o meno pre slovenského chlapca so slovenským priezviskom? Christopher Mrkvička ano? Alebo máte zahraničné priezvisko, žijete v zahraničí? V tom druhom prípade je to okej, meno samotné je pekné. V tom prvom prípade - Christopher “Mrkvička”, nehnevaj sa, ale strašné. Keď som bola dieťa, takéto mená sa dávali v osadách (bez urážky, ale je to tak). Jednoducho to znie strašne. Slovenská podoba mena je Krištof, ja viem, to nie je také “cool” ako Christopher, ale mne sa oveľa viac páči…

paulita
31. okt 2023

@januska12323 Jaaj a malého 2-ročného by volali Chistopher? Tak Chrisík je k tomuto menu pekné.

michaela329
31. okt 2023

Toto vôbec nie je nejaké originálne a nevyskytujúce sa meno, je ich už dosť a nemyslím si že sa mu bude niekto smiať. Ja pri mene riešim 2 veci:
1. Ide k priezvisku dĺžkou a znením? (Christopher Krásnohorský je na zabitie, Christopher Kurka v pohode) To dieťa ho totiž bude musieť písať a vyslovovať.
2. Páči sa mne a môjmu mužovi?
No tie zdrobneninky sú strašné, radšej potom Chris. A ako učiteľka oslovujem takéto deti Christopherko - alebo zlatko.

monicatko20
31. okt 2023

@lalenka33 🤣🤣🤣 presne toto sa tu rieši stále.. zdrobnovanie..my mame napríklad Karola a tiež sa mi neľúbi keď niekto začne naňho Kajko alebo Karoluško nedaj boh.. 🙄 Jednoducho som dala meno Karol a zdrobnujeme Karolko🙏
Autorka meno krásne, za mňa moc dlhé..a bol by
jednoducho Christopher-ko, žiadne zdrobneniny 😉

euka210
31. okt 2023

Poznam len Christiana a volame ho Kris...dlho som myslela ze je normalne Kristian.

mandy202
31. okt 2023

Ak ani ty a ani tvoj muž neráčkujete tak v pohode. Poznám totiž chlapa, ktorý brutálne ráčkuje a dali synovi meno Christopher. Tak si to vieš predstaviť, ako otrasne to znie.

emilia8654
31. okt 2023

Dajte mu meno Krištof a uvidíte akí budú z neho všetci namäkko ;) odskúšané na vlastnom 🙂 ale ak by aj nie, tak ho radšej volajte Chris ako Chrisko. Mňa sa pre pre zmenu raz niekto opýtal, či Krištofa voláme Chris alebo Christopher. Skoro ma prekotilo 🙂 My ho občas vrámci srandy nazveme Krištofer a má aj prezývky súvisiace so skomoleninou jeho mena, ktoré mu dala staršia sestra, ale to už radšej nenapíšem 🙂

sono2
31. okt 2023

@januska12323 že Chrisko!
Veď toto je to, že na Slovensku kvôli tomuto takéto meno nie.
V takom rakúsku kľudne

martina_hruska
31. okt 2023

Ja som za Krištofa. Máme doma jedného a je to krásne meno, jedinečné. V okolí žiadneho iného Krištofa niet, hodí sa k typickému slovenskému aj neslovenskému priezvisku (náš prípad), keď bol maličký, volali sme ho Krištofko a teraz rovnako. V škole ho väčšina volá Krištof, akurát jeden kamoš Kiko 🤷

ivetz
31. okt 2023

@mandy202 Presne... A to sa ešte potrápi s vyslovovaním svojho mena, pokým sa to "r" naučí (ak vôbec...).

basska_b
31. okt 2023

Moj byvaly sa tak volal. Presne takto sa to pisalo. Bol ale z Litvy a jeho mama bola sice Litovka, ale vyrastla v Amerike ako potomok litovskych emigrantov do USA. Preto toto meno. Doba sa uz sice zmenila, ale on tym vzdy dost trpel. Musel diktovat, ako sa to pise. Pytali sa ho, ci je American. Neznasal svoje meno. Volali ho Kris, Krištof a vselijak mu to hovadili. On mal najradsej, ked ho proste volali plnym menom. Ale nemal ho rad.

lucopeda
31. okt 2023

toto bolo moje jedine meno pre syna, mam dceru 🙂 ale samozrejme by bol Christopher al Chris, urcite nie Chrisik a podobne nezmysly (a zhodnotila by som aj prizvisko, ak by sa mal volat Novak, ci Lakatos...)