Dali by ste dievčatku meno Alžbeta?
Ahojte, dali by ste meno dievčatku Alžbetka? Veľmi sa mi páči, ale bojím sa, že by ju potom volali Betka (napríklad v škôlke, škole...). Máte niekto skúsenosti s tým menom?
Máme 6 ročnú dcérku Alžbetku, voláme ju Alžbetka, Alžbet a Alžbetinka, inak nechce aby sme ju volali, tak snáď jej to vydrží čo najdlhšie. Tiež boli pokusy o Betku a všetky zdrobneniny okolo ale ona ani nereagovala na také oslovenie, lebo bola naučená že je Alžbetka
Áno mám a volali sme ju Betka 🤷
Alžbetka je pekne meno,keď som sa dozvedela ze čakám dievčatko, tak som chcela ze hanka alebo Alžbetka.manzel hneď povedal ze Betka to nebude,že radšej hanka,tak mame Hanku.kazdy ju vola hanka alebo hani,ja ju volám haninka.a každý mi hovoril ze keby dáme Alžbetka tak by ju volali betka, som povedala ze keď by sme ju mi volali Alžbetka tak by ju tak aj ostatní volali,a naša ma 3r a keď jej niekto povie ze hana tak povie ze iná je hanka,ona opraví.takze nemusíš mať obavy ze by ju v škôlke volali betka
Ako naucite ludi, tak ju budu volat...v skolke maju Alzbetku a tak ju volaju a dost dievcat je teraz s takym menom. V skolke sa u nas pytaju, ako maju dieta volat. Mame Juraja a zatial je Jurko alebo Juro, ma skoro 11r, ci ho neskor ini budu volat Duri netusim...ako sa jemu bude pacit...nepodstatne veci riesis na ktore nebudes mat dosah
Moja je Betka, pardon Alžbetka, tiež som si nevedela predstaviť iné ako Alžbetka, ale sami ju voláme Betka, Bebe, Betuska.... Nadmieru som spokojná s menom
Z osobnej skúsenosti si myslím,že ti ju budú volať tak,ako sa naučíte od začiatku ju doma volať. Ja mám Alexandru,ale dala som jej to meno preto,lebo sa mi páči skratka Saška. Páči sa mi aj Alexandra,Alexka,ale teda chcela som Sasku hlavne. Od narodenia sme ju volali len Saška. Spomínam si,že keď začala chodiť do škôlky,po pár dňoch si ma jedna učiteľka odchytila a hovorí mi,že sa jej vidí,že nereaguje na svoje meno 😄 ...bolo to preto,že učiteľka jej hovorila Alexandra. Vysvetlila som,odvtedy ju volali Saška. Aj v škole jej hovoria len Saška. Učiteľka či už tá v škôlke,či tá v škole jej aj všade píše pokiaľ to nie sú oficiálne dokumenty,ale len trebárs výkresy,pisomky,zošity a podobne Saška. Čiže si myslím,že keď od začiatku začnete hovoriť Alžbetka,okolie si na to zvykne a budú ju tiež tak volať.
@martinajurkechova este mi povedz, ako to je s tym vyziadanim? Ty si bola presvedcena, ze je to Michal a keby bol manzel presvedceny, ze je to Peter, tak ake meno by si to vlastne to male vyziadalo?😄😄😄
Ja sa tak volam a takmee vsetci ma volaju Betka, neviem sinpredstavit ze by som niekoho opravovala ako ma ma volat 😂
Je to pekne meno, cize v pohode.ako ju budu volat sa uvidi casom....moju Simonu ked volaju Sima brrrr tiez som mohla pozerat do buducna 😆 ona by radsej bola Katarina, co mna by ani nenapadlo. A Terezu volaju Terka, Terez a jej sa to paci takze hlavne ze je spokojna😉
Mam dcéru, vola sa Emília a každý ju tak volá, už od narodenia a neskôr od škôlky, školy...
Ona aj sama vždy opravila deti, že sa nevolá Milka, ale Emília.
Taktiež aj Alžbetku budú deti takto volať, ked ich zopárkrát opravia.
My máme Alžbetku 🥰bolo to jediné meno, ktoré sme vybrali a nemenila by som,za žiadne.Keď bola ešte v brušku,tak som hovorila, že jej nebudeme hovoriť Betka a voláme ju,aj Betka,aj Betuška,Alžbetenka, Alžbetka a keď neposlúcha,aj Alžbeta🤗😘♥️
@martinajurkechova Inak nieco na tom bude. Ja som mala cely zivot jedno vysnivane dievcenske meno,ked som sa hrala,vzdy som sa tak predstavovala. A ako som bola tehotna sice bolo tiez na zozname,ale vobec som nebola o nom presvedcena,az sa mi nepacilo😁Moji muzi tiez hlasovali za ine. Sranda je,ze ako chodi do skoly,jej stara ucitelka si nevie jej meno zapamatat (ma normalne z kalendara) a vola ju tym,ktore som jej povodne chcela dat a ona ho neznasa😂
@matarka ja mám Kristínu doma sme ju volali Kristínka v škôlke ju vlaku Kristínka učiteľky v škole na 1-4 Kristína učiteľ aj s priezviskom spolu len vtedy keď som ju mala to bolo populárne meno a v triede boli 4 neskôr puberta všetci ju volali kamoši Kika...keďže vtedy bolo tých Kristína veľa svojej poslednej som chcela dal meno aby ho nemalo 5 spolužiačok tak dostala meno Sabina a chodí do škôlky volajú ju SabinkA a v škôlke je 140 deti a je tam jediná s týmto menom...inak Sabina je moja mama a za celý život poznala len jednu sabinu ako je ona...ja som sa stretla raz s dievčatkom Sabina na kupku....teraz v škôlke sama eli Mia Zara a také mená inak majú tam jednu Danielu avolaju ju Danielka deti aj učiteľka nikto jej Danka ešte nepovedal no vekom bude aj Dana urcite
Nepáči sa mi. Si hneď staru ženu predstavím.
Mne sa pačia tradičnejšie mena ale toto veru nie, ja by som nedala
@lenuska852 a ona ma Hanka v rodnom liste? Tak ste ju dali zapisat? Lebo tomuto velmi nerozumiem. Ak sa Alzbeta ohradi, ze ju nemaju volat Betka, tak okej, nie je to jej meno. Ale mne sa tiez v skolke jedna ohradila, ze nie je Tamara ale Tamarka 🤷🏻♀️ Cize deti sa vlastne nechcu nechat oslovit menom v prirodzenom tvare, zvlastne.
@iwesska no kto to nezažil, tak nepochopí. Matka vie najlepšie aké meno má dať svojmu dieťaťu, preto ja nikdy nehovorím budúcej mamičke, že meno, ktoré si vybrala sa mi nepáči. Do tohto sa nemajú ostatní ľudia čo starať.
@mimi3008 no manžel nebol tehotny, takže on nemá ako vnímať dieťa v lone matky. Ešte si nepočula o tom, že matka a jej dieťa sú prepojení už pred narodením?
@slavomira236 ja som Daniela. Vzdy ma vsetci volali Danka, Dani, Dada.... Ale v Nemecku neskracuju, tam by ma konecne vsetci volali Daniela 😁
Ja sama som Alžbeta ale všetci ma volajú Betka, v rodine máme 3Betky na na ulici ďalšie 3....takze to bolo dosť ošemetná vec odlíšiť to, aj preto som svoje meno nemala rada, lebo som nebola original, jedinečná a menom. Ale veľmi sa mi začalo páčiť keď som bola v Nemecku na mesačnej stazi a tam mi povedali Elizabeth........waaau v tej chvíly som tak porastla. A už meno neriešim, som Betka lebo ani rodičov, súrodencov, švagrov, trstinu a muža nepreucim....ale som Alžbeta a vždy keď mi takto povedia tak sa cítim ako kráľovná.
Ako si naučíte okolie tak sa bude volať...máme polročného Jozefa a voláme ho Jozef, Jozefko, Jozefe(hlavne ja 😁), ďalej máme Veroniku,Veron,Veronka a Terezu zatiaľ sa volá Tete,Teri...
@zuzkagg Istotu samozrejme nemám. Len skúsenosť. Moja kamoška má dcérku Alžbetku a všetci jej hovoria Alžbetka nie Betka. Hovoríme jej tak, ako jej hovorí najbližšia rodina a ako si hovorí ona sama. Veď to je JEJ meno, to ktoré sama prijala. A keď si bude trvať na tom (keď bude malinká tak to rozhodne za ňu mamka) ako sa volá, tak to aj tak bude. Mala som super kolegyňku Zuzanu - jej rodina ju tak volala ale hlavne i sama seba tak volala. Tak jej nikto nepovedal inak. O to ide: Bolo to JEJ meno.
Určite áno, aj som chcela len manzel nesúhlasil, ale veru že som ho mohla viac presviedčať 🙂
Krasne meno. Poznam jedno dievcatko a vsetci ju volaju Alzbetka.
@ava11 ano je aj v rodnom liste hanka.tak preto keď jej niekto povie hana,tak povie ze je hanka a nie hana.preto podľa mňa keď dáš meno Alžbetka aj v rodnom liste a budete ju tak oslovovať tak ona si na to zvykne a keď jej niekto povie Betka tak povie ze je Alžbetka a nie Betka.
Je ich dost vela dnes ked sa ti to paci preco nie 🙂 ale ano, budu jej hovorit Betka. Takmer vsetky Alzbety ktore poznam sa tejto skratke brania a aj tak ju dostanu 🙂
Mne sa to meno tiež páči. Moja birmovná krstná bola Alžbeta a volali sme ju Betka.😊 staršia dcérka ju dokonca volala tetu budka 🤣
Aj moje birmovné meno je Alžbeta 😉
@lindous nepoznáme náhodou rovnakú Karolínu? :D Aj v ostatnom s tebou súhlasím, deti majú často práve opačnú predstavu o tom, ako ich okolie má volať, ako ich rodičia. 🙂 Autorka, Betke sa asi nevyhneš, mala som na strednej ale spolužiačku, ktorá sama povedala, aby sme jej vymysleli niečo iné, lebo Betka sa jej nepáči, tak ju všetci volali Betty, a to bolo ok. 🙂 Potom poznám inú Alžbetu v mojom veku, ktorú jej brat volá odmalička Alžba, a tretiu nositeľku tohto mena, už po 80, volajú všetci Erika, vraj skomolene z maďarského domáckeho Erzsika...

Ak máš pocit, že tvoje dieťatko sa tak chce volať, tak jej to meno daj. My keď sme rodine povedali, že budeme mať Alžbetku, tak tiež na mňa pozerali, že to vážne 😒? Dieťa si podľa mňa, ale tak nejak to meno vyžiada, alebo ako by som to nazvala. Nikdy, ale že nikdy sa mi nepáčilo meno Michal, ale keď som bola tehotná, tak proste som bola presvedčená, že musí byť Michal a hotovo 😃. Teraz si neviem predstaviť, že by sa volal inak. Žiadne iné meno sa mi k nemu nehodí.