Dali by ste meno Elizabeth k slovenskému priezvisku? Ci je to moc velky trn v oku?
Nie
Určite áno, je to krásne meno a tvárne. Môže sa predstavovať ako sa jej bude páčiť Elizabeth, Eliza, Elza, Bety, Betka... Lilibeth ako královna 🙂
Alžbeta len Bety, Betka
@tehulka2011 pruser 🙈
Záleží aj, o aké slovenské priezvisko sa jedná. Je rozdiel napríklad Elizabeth Šmatláková a Elizabeth Tomanová. Aj keď v konečnom dôsledku, takto to vnímame len my, dospelí. Dnešné deti, ktoré sú väčšinou scestované, takmer v každej rodine je niekto, kto žije v zahraničí, majú za spolužiakov Ukrajincov s rôznymi menami a aj oni samé majú rôzne tvary mien, filmy pozerajú bežne v angličtine, toto vôbec neriešia (pokiaľ to neriešia ich rodičia). Okrem toho dievča sa zrejme raz vydá a možno práve tá Alžbeta by znela s nejakým iným priezviskom oveľa horšie.
Čiže za mňa, ak sa vám, rodičom, páči, kľudne dajte. Mne sa tiež táto verzia páči oveľa viac než Alžbeta.
Mne sa Alzbeta nepaci. Príde mi to moc stare meno v dnešnom svete Neliek, Sofiniek a podobnych mien.
A tým je teraz originálne.
Však kludne daj Elizabeth, nech "ides s dobou". Ak si ten typ, ktorý sleduje trendy, drží se módy, si vystajlovana, frcis na instaci atd...tak ty Alžbetku mať fakt nebudeš.
Ja som vybrala nadčasové meno, ktoré funguje stovky rokov a dufam, že este aj bude. Svedci miminku aj pani 50+.
Vieš čo praveže to nieje pravda.Par rokov dozadu bol veľky bum Sofii a Nel.Každa druha sa tak vola 🙈 Veľa ľudi sa vracia k našim pekným menám ako Marína,Hanka,Alžbetka,Dorotka vôbec to niesu zastarale mena.Nepoviem taka Cecilia.Ale vždy je to o vás rodicoch.Ja som sa o mene dohodla s manzelom a uz teraz pridruhom s dcérou aké meno sa nám páči a nie ostatným.Ja som nechcela aby syn mal meno ako kazdy druhy chlapec v okoli ale jedine na Samuelovy sme sa zhodli 😁 ja som chcela Viliama
To radsej Ela alebo Eliska,Elena, len nie Elizabeth Novakova, Balazova,Horvathova🙈
A nezabudnite ju volať Elizabeth-ka...vaša voľba,moja odpoveď,nie,nedala.
Elizabeth Cibula - moja známa
@alenka58 Mala by sa premenovať na Elizabeth Onion, aby to znelo svetovo.
Elizabeth je krásne meno, ale k väčsine slovenských priezvisk sa nehodí (ja mám tiež priezvisko, kde by to meno Elizabeth bolo strašné). Z toho dôvodu som zvolila Alžbetu. Jedinú v širokom okolí. Nikto ju nevolá Betka, ale Bety. 🙂
Ja som sa nechcela nikoho dotknut ak ma niekto Alžbetu. Viem aj ze sa teraz zacinaju davat mena ktoré leteli kedysi. Ja len mam pocit ze zijeme momentalne v "otvorenom" svete a nase deti budu asi castejsie cestovat ako to bolo kedysi. Preto by som sa rada takym menam ako je Alžbeta vyhla. Aj ked je to to iste len slovenska verzia to je cele.
@heleninamama No, ona nežije na SK
@heleninamama mňa nikdy nenapadlo, že sa to nehodí
Autorka, vôbec nemaj potrebu sa obhajovať len preto, že máš iný vkus ako iné ženy. Ony tiež nemajú problém ti písať, že potrebuješ byť svetová a neviem čo. Pritom je to len o vkuse a o tom, čo sa ti páči.
@barka1 prečo by mala "ísť s dobou"? Môj syn má napríklad tiež zahraničnú verziu mena, lebo sa mi to proste páčilo (už cca 20 rokov dozadu, čiže žiadna terajšia doba). A pritom sa nemalujem, nemám IG, nedržim sa módy... Len sa mi to tak proste páči. Veľa zahraničných podôb mien mi príde krajších a aj jemnejších než tie slovenské. To je celé.
@kristiii tiez nemam pocit ze potrebujem vytrcat. Sama rozmyslam este ci to meno dat aby s tým nebol problem. Ale mam pocit ze medzi detmi problem nebude pokial nebudu mat rodicov co im budu davat rozumy ze ake ma ich spoluziacka meno a jej matka isto chce ist s dobou.
Mne sa osobne alzbeta nepaci. Ale u mna je to preto, lebo alzbety boli volane erža (z madarskeho erzsebet). A trvalo mi roky, kym som zistila, ze erza je vlastne alzbeta... vo verzii elisabeth sa mi to meno paci.
Ver mi, že medzi deťmi samotnými problém nebude. Syn má spolužiakov s menami od Milana cez Marka po Kevina, dievčatá od Emy, cez Lilien po Kiaru (vlastne rozmýšľam, že nejaké "tradičné" dievčenské meno v triede ani nemajú (to by im prišlo asi skôr ako exotika) a nikto to nikdy neriešil.
My mame Alžbetu, volame ju Alzbeta, Alzbetka, Betka, Bety, Beti, Betulka, Betula, Beta (ked sa deti nastvu na nu, tak polosrandovne, lebo je este mala), uz aj madarsky som jej povedala 🤭, a to madarsky neviem, aj Lilibeth, Betuska, Betoslava. Neviem, neriesim, ale k slovenskemu priezvisku sa mi hodi oficialne Alzbeta.
Ale poznala som jednu Elisabeth so slovenskym priezviskom a mne to nesedelo. Ale 100 ludi, 100 chuti a nazorov...
Syn sa vola Viliam a ked prisiel do novej skoly, zacali ho volat Šaňo a nikto netusi, preco 🤪.
Nedala, lebo sa na tom potom zabava kazdy- sestricky u lekarov, panie na uradoch, ucitelky v skolach. a ano, neraz som toho bola svedkom. ak by malo dieta priezvisko bez ova, je to o inom, ale elizabeth liptakova/horvathova/slovakova je fakt na smiech. a mimochodom, ucitelky a hlavne deti v skolke urcite tvoje dieta nebudu volat elizabeth. u nas v skolke je emilie a vsetci ju volaju milka, starsia dcera ma spoluziacku eugenie (ani neviem, ako sa to spravne pise) a volaju ju vsetci eva - a to su uz stredoskolacky. tiez nie som zastancom zuziek a janiek, ale existuje mnozstvo slovenskych mien, ktore zneju dobre so slovenskymi priezviskami a budu zniet dobre aj so zahranicnym priezviskom - ak ta trapi len to.
My máme Alžbetku, premýšľala som aj nad Elizabeth, ale mne sa páčia krásne slovenské mená ❤️
@matkahelka tak v tom prípade neľutujme úradníčky, učiteľky či sestričky za ich nízke platy. Práve sme sa dozvedeli, prečo ich majú..
@iwesska
@matkahelka náhodou Elizabeth Horváthova mi zneje úplne ok kvôli tomu th
Nedala vy som Elizabeth Slovakova, čerešňová, krajčírová a podobne úplne slovenské mena s diakritikou
Nie, nedala, trhá to uší. U nás je Alžbeta. Tiež nie som Lucy, ale Lucia.