icon

Hádka kvôli menám pre dieťa

petka1989
12. júl 2016

Ahojte baby, tak znova tu píšem, doma máme normálne "hádku" kvôli tomu a to som len v 14tt. Prejdem k podstate veci.
Máme 3 dievčatá , volajú sa Nela, Mia a Sofia. Vždy keď som čakala dievčatá sa manžel vyjadroval, že mu je jedno aké mená dám, tak som dala také používané. No teraz čakáme dvojičky pohlavie ešte neviem, ale muž sa začal velmi angažovať a vyhladavať mená, ale veľmi zastaralé, povedal že keď to budú chlapci tak sa budú volať Pavol a Peter, a keď dievčatá Elena a Eva. Viem, možno vám to príde smiešne že riešim takéto veci, ale on to hovorí naozaj vážne. Tak sa volajú jeho súrodenci, a povedal že si bude za tým rozhodnutím stáť. Ja mám z toho normálne husiu kožu, pretože mne sa to nehodí k menám ktoré majú dievčatá, a nepáči sa mi ani ked sme na ihrisku a surodenci sa volajú napríklad Janko a Vivien. On si nedá povedať ani vysvetliť, že to sú strašne zastaralé mená hlavne Elena a Pavol. Nie že by som proti nim niečo mala, lenže máme aj zahraničné priezvisko, proste nehodí sa mi to k tomu. Mne sa strašne páči meno Hannah a Emma, alebo Nina a Zoja a pre chlapca som mala vybraté Max a Mathias, ale s tým vôbec nesúhlasí. Chcem aby mali deti mená ktoré používajú aj v cudzine kedže dosť často cestujeme a sú krátke.
Boli ste už niektorá v takejto situácií,že ste sa s partnerom nevedeli zhodnúť na mene alebo vám dokonca kvôli tomu vznikali hádky? Prejde to tých mužov vôbec? Ja som s mojím 9 rokov ale toto som nikdy nezažila ešte. Alebo poprípade tie čo máte dvojičky hodte my sem nejaké nápady na mená?
Ja som z neho neštastná, viem že riešim kravinu, ale naozaj nechcem svojim detom nič zlé do života, a to meno ich bude sprevádzať celý život nechcem aby sa im v škole smiali.

eliniatko
20. júl 2016

Baby ako seriózne? Vety typu Elenka je škaredý hnus a Vivien je pekné? Mne sa nepáči Vivien a všetky tieto poslovenčené akože rádoby zahraničné, a koľko ich je, tak nekecám do toho, nie? Ak sa mne nepáči nedám ho, ale nebudem dehonestovať zvyšných ľudí ktorým sa páči, aj tak to nezmením, len by som zo seba robila hlupaňu čo je zabednená, viď pár tu hore! Nie je to škaredé meno, je to len pre mňa nepríťažlivé, ale to neznamená, že niekomu sa nemôže páčiť. Keby to tak bolo, asi by už nebehalo po ihriskách toľko Vivieniek, Lilieniek, Vanessiek, Nel a ktovie čoho čo by som síce ja nikdy nedala (aj preto že ich je nekonečno, ale aj preto že to je proti môjmu vkusu), ale vidíte, ja nie som celý svet! Seriózne, stále dokola tie isté kecy, to je škaredé, toto je krajšie... NIE JE krajšie, je len krajšie pre tú osobu! Neverím že by nejaká mamička dala svojmu dieťaťu škaredé meno, zjavne sa jej páči, čo na tom, že niekomu nie! V tejto diskusii, pokiaľ viem, išlo o to, že muž chce niečo iné a žena iné, a čo s tým - a nie si dokola ísť svoje že toto je pekné a toto škaredé, pretože to je naozaj dosť veľký primitivizmus. Som zvedavá, či to tým mamičkám s deťmi s menami čo sa vám zdajú škaredé, poviete aj naživo, napr. na ihrisku, alebo ste také trúfalé všetkých dať dolu len preto, že "internet".

erika272
20. júl 2016

@sisaka tieto mena mam vybrate este pred tym ako zacali tieto spory takze... Mala som asi 15 ked som tie mena vybrala ze tal sa raz urcite budu volat moke deti

erika272
20. júl 2016

@stanulienkat ani by som nepovedala ze romska mensina dava tak casto zahranicne mena kedze nim viac zalezi na tom aby aa deti volali poclenoch rodiny....a vsak zase treba rozoberat romou

anickabasnicka
20. júl 2016

@eliniatko super,děkuji,konečně to tady někdo napsal přesně a srozumitelně . i tak to ale asi nebude pro většinu pochopitelné a stejně si pomelou dál to svoje...tohle jméno je in a tohle je dost brutálně nevkusné a out 🙂 .....ale do očí té mamině to žádná neřekne

anickabasnicka
20. júl 2016

jinak jak se tady pořád někdo ohání zahraničím a tradicemi- nevím jestli vám říká něco jméno Anife Vyskočilová- je to bulharská tanečnice, moderátorka a herečka žijící v česku. je také lektorkou břišních tanců. byla vdaná za herce ivana vyskočila. její celé jméno je Anifa Ismet Hassan Alikocoglu Ahmed Husein Vyskočilová , ty druhá jména jsou po jejím otci a dědovi a ještě po nějakých předcích. a když to vezmu z okolí.- takový britský synek Jeho královská Výsost princ George Alexander Louis z Cambridge (česky Jiří Alexandr Ludvík) má také jména po svých předcích......takže pokud se chcete vymlouvat na zahraničí a co je in a out,a která jména by jste nedali protože proto, tak si vemte příklad z "celebrit", kde rodinná tradice a úcta ke člověku je vázaná i s úctou ke jménu ....

erika272
20. júl 2016

@anickabasnicka tak dajte vy svojmu dietatu meno Anicka Pavol Peter Zdenko Jozko Hraskova asi by to nebolo trosku smiesne ze ?

simca06022011
20. júl 2016

Ono nejde ani tak co je in a out... skuste si predstavit svojho manzela ako na neho kricite nejake exoticke meno, alebo seba s menou Esmeralda dajme tomu po vydaji Esperalda Debnárová (len pre príklad). Mna prehovarali na Samuel Sebastian.. a neviem co.. ale ako by som na toho mojho 2metroveho chlapa kricala Samko, Sebko??? Detto priezvisko.. ak je to dlhe dokomolene.. no koniec :D A dievcata.. nemusi hned kazda skoncit v zahranici, dovolim si tvrdit ze vacsina si vezme slovenskych junakov, cize podobnost mena a priezviska nemusi byt dolezita.. len aby to bolo pekne meno 🙂 Co je relativne... ale velky vplyv u nas maju celebrity, serialy... a nie je to vymysel, ked som hladala mena tak argentinske telenoveli boli velkou inspiraciou prave v romskych osadach (pisali o tom aj niekde v spravach...).. nie je to vymysel 🙂)) Treba mysliet dopredu, ja som dcere na 100% vymyslela meno az ked mi ju dali na ruky :D a do dnes to nelutujem, lebo to jej presne sadlo 🙂))) a to som bola par dnie predtym smutna, lebo som chcela Sofiu ale predbehli ma "susedia" 🙂)))

simca06022011
20. júl 2016

@erika272 ona narazala na "tradicie" a modernost... nie na to ze by take meno dala a ci to u nas neznie smiesne... no je to smiesne v Slovencine, inde normalne ;)

A mam skusenost ze v pohode aj v zahranici zvladaju slovenske mena 🙂 A ked nie tak maju ekvivalent 🙂

anickabasnicka
20. júl 2016

@erika272 áááá ,taky tě ráda vidím...ty jsi můj příspěvek vůbec nepochopila, ale to nevadí, odpouštím ti 😀

alchemilkazltozelena
20. júl 2016

@eliniatko a mne sa nepaci felix a florian, dobre ti to padlo?

anickabasnicka
20. júl 2016

@simca06022011 přesně tak, pokud by i tady byla ta tradice po staletí zaužívaná, že se děti jmenují po otcích, tak se jeden z mých synů jmenuje marián jan petr ladislav..... a byla by to pro mě čest.takhkle se jmenuje "bohužel" jen po svém otci jan 😎. když jsem si synky přivezla před lety z porodnice domů, tak se kolem nás seběhli všichni mý čtyři bratři a každý se ptal, proč jsem nedala jméno po něm, i ten nejmladší šestiletý toník byl dotčený, že jsem nevybrala jeho jméno, do smrti si budu pamatovat, jak se lítostí rozbrečel. 🙂 ....

anickabasnicka
20. júl 2016

@alchemilkazltozelena ..taky nemusím floriána, ale můj dospělý syn si tohle jméno nějak oblíbil a chce se nechat na něj přejmenovat, jemu se zas pro změnu nelíbí jméno, které jsem mu dala při narození já 😎 ...si nevybereš

terezka1947
20. júl 2016

@eliniatko suhlasim...uplne
a osobne si myslim,ze "krasu" menu dava jeho nositel.....jeho osobnost,jeho ciny ako sa sprava,atd
mne sa pacia slovenske mena...ved som Slovenka a som na to hrda
ale ak sa niektorej mamicke paci meno z inej krajiny,ok...
mne sa len nepaci jedina vec=ked sa mamicky opicia jedna po druhej...a davaju mena stylom=ake meno este v mojom okoli nie je?????tak dam take,aby moje dieta bolo ine
lenze moje dieta nebude a ani nema byt ine menom...ma byt skvele mojou vychovou=resp.mojim pokusom o jeho super vychovu

erika272
20. júl 2016

@anickabasnicka moj by bol asi Tibor Stefan Levente :D

simca06022011
20. júl 2016

@terezka1947 no zase to nie je len o tom ine... ale ked mame medzi 4 domami 2 Sofie vo veku 5 tak je to na zvazenie ;)

erika272
20. júl 2016

@simca06022011 my mame v dedine asi 100 malych Davidkou :D

terezka1947
20. júl 2016

@simca06022011 ani nie.....je to tvoje dieta a ty vyberas meno...ak sa mne raz nejake meno paci....je mi jedno,kolko rovesnikov bude mat rovnake...preco by aj takto nepriamo mali o mojom dietati,ci mojom rozhodnuti rozhodovat ini?
a aj keby bolo 10mien rovensnikov rovnakych...aj tak sa kazdy v puberte vola inak,aj tak sa deti v skolach pomiesaju...to nepories prisposobovanim sa okoliu
je to tvoje dieta,vy ste rodina...ak ty raz nieco citis,preco by si mala pozerat na okolie

simca06022011
20. júl 2016

@terezka1947 ja nepozeram na okolie ale ani nepotrebujem opakovat po ostatnych a ako som to citila tak som to nakoniec aj tak vymyslela inak az v porodnici :D vsetky plany sa zmenili ked som sa na to dieta pozrela :D

erika272
20. júl 2016

@simca06022011 keby ze aj ja tak mozem vybrat tak by som mu dala asi Trollo :D chudacik moj taky bol pokrceny vseliaky :D usaty je edte aj do teraz :D

rakywanda
20. júl 2016

ja som mužovi hneď povedala, že keď porodí on, môže rozhodovať o mene 😀 😀 😀 , dala som do placu tri mená, ktoré sa mi páčili a zhodli sme sa na jednom, klasické slovenské meno
koniec-koncov skoro každému sa v dospelosti jeho meno nepáči, každé meno deti dokážu zosmiešniť (ak nie meno, tak uši, nohy a pod.)
ale vzájomná dohoda musí byť, oslovovať dieťa menom, s ktorým nie som nejako stotožnená...je na dve veci

26lenka6
20. júl 2016

My sme mali jasne vybrane meno pre dievca...az kym som nezistila ze cakame chlapca.a nastal problem lebo mne sa ziadne meno nepacilo a ked hej,nevedeli sme sa zhodnut. Nakoniec som vybrala meno Lukáš. Nechcela som tie ultra moderne zahranicne mena ale ani tie typu Peter, Jozef,atd. Muz so mnou nesuhlasil lebo ze u nich sa vola cigan Lukáš. Dilino. Nakoniec som si to meno v zapale hormonov vyrevala 😀 a mame Lukáša. Ale vraj ked bude dievca,bude vyberat on (no to sa este uvidi :-P ) . viem ze to nebolo odomna pekne ale ucinne 😀

dilino
20. júl 2016

moja mena ako Eva Elena a Peter a Pavol sa normalne daju aj v cudzine volať môže to byť ELLEN, PAUL, PETE, a EVA, davaju bežne a nie Mathias fuj bože to ani nevieš ako ho volať a stary ded bude Mathias no ty asi nerozmyšľaš manžel vybera dobre daju sa to volať aj inym cudzim jazykom

anickabasnicka
20. júl 2016

@erika272 vidíš, u vás je to Stefan, po česky Štěpán ... a ted si vyber, které jméno je hezčí 😀 😀

terezka1947
20. júl 2016

@simca06022011 je to tak...my sme druhe chceli dievcatko=ved parik je parik....aaale je chlapec,nemenila by som...no,tiez sme riesili ake meno a nakoniec sme nevymyslali velmi,dali sme muzsku podobu dievcenskeho meno,kt.sme planoavli pre dievcatko
u prvorodeneho=taaak to bolo take....pacilo sa mi vzdy jedno meno...a akurat v dedine je 5chlapcov =dokonca jeden z nich narodeny skoro v rovnaky den ako moj....a co uz
ale keby clovek velmi spekuloval,rozmyslal....mozno by po rokoch vybral uuuuplne ine meno..
inak,moja kamoska ma tri deti...pre kazde vyberali mena a nevedeli sa nikdy do porodu rozhodnut,vzdy mali v talone aspon dve=rovnako sympaticke 😀
a vzdy manzel ako mu dali dietatko po porode do ruk=rovno povedal meno...a uplne ine ako chceli 😀
takze...zivot meni nase plany niekedy

eliniatko
Odpoveď bola odstránená
eliniatko
20. júl 2016

ešte keby ma tak trápilo čo si kto myslí o mojich deťoch/ich menách, tak možno by som teraz išla plakať do vankúša 😀

eliniatko
20. júl 2016

@terezka1947 mne sa nepáči ani opičenie, ani násilná orginalita, zato prirodzená originalita - myslím štýl výberu, na ktorý prídeš tak, že to tak cítiš, to je to ako vyberám meno ja. ale je úplne jedno ako na meno niekto dojde, ak je s ním stotožnený a miluje ho, je to to, ako pomenuje svoje dieťa a pre neho je to to správne, aj keby sa opičil, alebo nasilu bol originálny.

erika272
20. júl 2016

@26lenka6 aj ja mam brata lukaska mama by nemenila volame ho Luky...
@anickabasnicka hej no tak nevim asi ze Pista :D Levente bol mojho priatela dedko... Svokrovy rodicia neviem ako sa volali oni su z grecka priatel si ih npameta a ani nevie ako savolali... :D
@dilino Mathias je super meno preco by v starobe nmohol byt Mathias ? co je na tom take fuj ? Sko za 80 rokou bude fuj tie co si ty pisala

alchemilkazltozelena
Odpoveď bola odstránená
siska53
20. júl 2016

@eliniatko mena tvojich deti sa mi pacia. Pri druhom ako jedna z moznosti,ak to bude chlapec,som.ich zvazovala. Najma Floriana. Hodili by sa obe k priezvisku. Ak ked vubrateho sme mali Vincenta. Mama mi potom povedala,ze chvalabohu,ze babo je baba. Tak som.jej povedala,z enam sa to meno pacilo, p.Sikula bol skvely clovek a dieta by s tym menom nemalo problem ano v zahranici. Francuzske " vensan" (s nosovkovou vyslovnostou), znie dobre ak by sa raz aj vybral do sveta. Viac mi to nekomentovala. Ale ok,ja som im tiez "vyhubovala" svoje meno.🙂.