Má matka väčšie právo vybrať meno dieťaťu?
Máme v práci takú debatu, či má mama väčšie právo vybrať meno svojmu dieťaťu ako otec? Keď ti píšem samej mi to znie čudne ale celkom ma prekvapilo keď mi staršie kolegyne tvrdia že šak a čo? Že ty vynosis, trápiš sa 9mes a podľa nich má matka väčšie právo rozhodnúť o mene ak sa neviete rozhodnúť....
Čo ja viem, my sme sa s manželom dohodli na mene, ale predchádzala tomu celkom dlhá diskusia, kým sme sa zhodli. Meno, ktoré sme dali sa mi síce páči, ale ak by som vedela ako sa budem pri pôrode trápiť (a teda hlavne potom), dám to meno podľa seba už len preto, že ďalšie deti nechcem. 😀 Inak celkom dáva zmysel, že muž dáva priezvisko - to som si vlastne ani neuvedomila. Škoda, že som tento argument neobjavila skôr. 😀
ja som raz pocuvala rozhovor s numerologickou a ta odporuca, aby dietatu meno dala matka - tym dostane ochranu jej rodu, a priezvisko ma byt po otcovi , lebo tym mu dava ochranu zas jeho rodu. 😉
ja ako bývalá slobodná matka s odstupom času zastupujem názor, že pokiaľ si muž ženu nevezme a ona je teda slobodnou matkou, má právo vybrať meno aj priezvisko. akonáhle sa vezmú a tvoria oficiálne rodinu aj na papieri, mali by sa dohodnúť tak, aby sa meno páčilo obom.
ja osobne som vyberala meno a priezvisko ostalo po ňom. dodnes to ľutujem.
mne by asi iba vadilo keby si on trval na nejakom mene bež možnosti kompromisu alebo vypočutia si iných mien a spoločného rozhodovania sa....to by som mu asi potom povedala, že fajn ked si ho vynosíš a porodíš tak potom si daj ty meno. ale inak je to záležitosť oboch...
Je to vec dohody oboch rodičov si myslím...Keby som mala rozhodovať len ja možno by bolo iné meno...ale nedala by som meno dieťaťu ktoré sa vyslovene nepáči mužovi,a on ktoré sa vôbec nepáči mne ...tak sme našli kompromis...ale zas keby to bolo dievcatko....tak jej dám meno Anička a mužov názor má nezaujíma🤣😂😂....ale hold máme dvoch chlapcov...prvé meno dostal po ňom....páčilo sa mi to meno stále....a druhé som hovorila,že vyberiem ja...on že tak okej....ale.vedel že nedám vyslovene niečo čo neznáša...povedala som mu meno on súhlasil (lebo musel🤣)...takže sme sa dohodli obaja😉
Nie, nemá. To dieťa nebude len jej, ale aj jeho, ak ju neopustí...
Nooo ja som mala vysnivane mena.
Mužovi to bolo takmer jedno. On chcel meno po sebe. To som ja nechcela.
Tak potom sme sa “dohodli” ze ja dam meno. A on priezvisko 😂
Ja si skôr myslím, že väčšine chlapov je to jedno , ako sa bude dieťa volať . Aspoň mne môj muž hneď povedal ,že jemu je jedno ako sa bude malá volať , ale bol by rád , keby sa volala po mne , to som hneď zavrhla a bolo . Aj keď my sme sa na jednom mene zhodli ešte skôr ako som bola tehotná
@martina1985ba
Zial, s vekom nemusi prichadzat automaticky aj mudrost.
Vidime to na socialnych sietiach - dochodkyne s fotkami vnucatok maju najdebilnejsie nazory
@gab v Taliansku žena nemení priezvisko po vydaji.
Takže otec dáva dieťaťu priezvisko a ja ako matka som si išla dosť tvrdo za tým,že vyberiem deťom mená.
Samozrejme,mužovi sa tie mená páčili,nie zas,že bol proti a ja som sa rozhodla proti jeho vôli
Moje deti majú 2 mená, synovi vybral manžel a dcere vybral druhé meno môj syn..
Tak malo by byť podľa mňa vybrané meno, ktoré sa paci obom, alebo teda nie je jednému vyslovene proti srsti. Ale zas, ak hovoríme o "poslednom" slove (idúc do extrému), tak áno, podľa mňa by ho mala mat žena, nie muž, práve preto ze ona si všetko "odserká"..
Hmmn,tak ak pri porode nie je muz...zena povie meno,nie? xD
U nás to tak bolo,že každý vybral meno aké s mu páčili, potom sme tomu druhému poskrtali mena,ktoré že vôbec, a nakoniec z toho užšieho výberu som ja mala posledne slovo, ale bola som objektívna,a nakoniec obaja chalani skončili s menom čo vybral muž. Nepozerala som na to tak,že teraz musí byť iba moje dieťa,lebo však ja sa trápim 9 mesiacov, a ja ho pôrodom.
Takže ok aka žena posledné slovo vo výbere mien,ale musí brať ohľad na muža,a nie dať nejaké meno,s ktorým on nebude stotožnený a nebude sa mu páčiť. A takisto muž nesmie trvať na mene,ktoré sa zas žene nebude pacit
Ako na jednej strane - áno, aj ja to beriem tak, že má "väčšie" právo kvôli vyššie uvedenému ako ty píšeš - tých 9 mesiacov si "odtrpí" teda pokiaľ má nejaké väčšie problémy. Ale zas napr.ja už mám X rokov vybraté meno pre potenciálne dieťa😁a neviem si predstaviť, že by som sa ho mala vzdať🤷♀️
Fu, to je tazka filozoficka otazka, ja som za to, aby prisli k nejakej zhode... nech sa obom paci, ved je to ich spolocne dieta a asi ich nebudu mat 10. Pri vacsom pocte deti uz obom zacina zlyhavat fantazia 😄 ja si myslim, ze mama aj otec maju "pravo veta", ked im je dake meno proti srsti. A vtipne su deticky s dvoma menami. Samuel Richard... Maria Sofia... ako keby sa rodicia nevedeli dohodnut
Moji rodicia to spravili tak, ze mne dal meno otec a mladsej sestre mama
Ale pre mamu to je dolezitejsie a narocnejsie, cize ak by mal niekto vybrat, mala by to byt ona. Ale mozu sa aj dohodnut aj na niakom mene🤷♀️

Mne povedal jeden muž doslova toto - ja to nechám na žene. Ona to dieťatko nosí cíti pod srdcom cíti bolesti nespi preň. Ma oveľa väčšie právo ako otec.