Meno Ximena
Ahojte videla som nedávny príspevok na jedno nezvyčajné meno pre chlapca a naozaj by som nechcela aby sa to zvrtlo takisto aj tu tak vás prosím len o rešpekt každého nazoru bez výsmechu. Skôr než názor rodiny by som chcela poznať nezávislý a objektívny názor cudzích ľudí keď sa stretnú s takým menom. Ale samozrejme pochopím ak sa vám nebude páčiť a chápem aj veci súvisiace s priezviskom a milión veci okolo. Chcem len vedieť váš názor na tieto dve mená mená. Totiž páči sa mi veľmi meno Xénia a keď som pozerala zo zvedavosti aké sú ešte mená so začiatočným písmenom X našla som meno Ximena. Aj keď je španielskeho pôvodu nepríde mi až tak netradičné a zle vysloviteľné príde mi také blízke menu Xénia a ľahké na písanie. Meniny Ximeny oslavujú na Simonu a to mi príde tiež veľmi podobné. Myslíte že je to naozaj moc? Mňa chytilo toto meno za srdce ale zas nechcela by som pre svoje dieťa nič zlé. Prosím o slušné názory ďakujem ženy.
Akože meno v Španielsku ok,ale inak každému vysvetľovať ako sa píše ci vyslovuje musí byť náročné. A to nehovorím o malých deťoch, ved tie pomaly nevedia vysloviť niektoré bežné mena ako napr Leu volali dlho Leja, o exotických ani nehovorím.. Ber aj toto do úvahy...
@vevesh vysvetlím ti to ešte takto sú tri formy tohto mena. Chimena (vyslovuje sa Csimena keby si počula ako to vyslovujú je to také ako Č ale prehltnuté) potom je Jimena (vyslovuje sa Chimena) a potom je Ximena (v španielsku Simena) tu však mozes použiť vo výslovnosti tak ako sa píše Ximena
Mne sa Tvoje meno Natália veľmi páči a menila by som s Tebou hneď! Ale to, že je to časté meno, len potvrdzuje moju teóriu z tej včerajšej témy, že čím má niekto bežnejšie, častejšie meno, tým exotickejšie vymýšľa pre dieťa. Moja mama sa napríklad volá Marta, čo bolo v tých časoch a v tom regióne veľmi časté meno. Tak sa vybúrila na mne. Ver mi, doteraz moje meno vzbudzuje pozornosť. Nie je to nič strašné, ale ani nič príjemné. A o sove z Harryho Pottera hádam už ani nebudem písať, to už som tu spomínala snáď 20x.
@kinderzwillinge prečítaj si to celé a uvidíš napísala On presne to isté čo ty och zas niekto ani čítať nevie aké rýpať áno...napísala som že keď vidím ako sa ani dospelí neubránia voči tomu človeku doňho rýpať a vysmievať sa asi je to na zváženie druhá časť ktorú si si neprečítala bola že mne sa páči a preto by mi volať sa tak vôbec nevadilo ešte niečo čo nevieš ale sa ti nechce čítať tak sa mám zopakovať? Prepáč ale na drzú odpoveď drzá spätná väzba
Autorka, ja citam akurat co si pisala - Chimena (vyslovuje sa Csimena - Č ale prehltnuté - vyslovuje sa Chimena...
Toto mi uplne staci, aj by som ti odporucila vyhladat odbornu pomoc, ale asi by si sa urazila...
@h2 😅 prepáč nemyslím v zlom ale s tou sovou si ma pobavila ..no ide o to že mne sa z nášho kalendára nič extra nepáči ako nie sú to škaredé mena ale necítim spokojnosť keby si mám vybrať tak budem ešte dlho premýšľať
@kinderzwillinge 😅😅😅😅😅😅😅😅nemám koment k tebe už lebo hľadáš len do čoho by si si mohla rypnut2 ok kopla si si môžeš sa presunúť o diskusiu vedľa aj tak od teba na celom mi vidím len také odpovede takže prosím komplexy si rieš inde a odbornú pomoc odporúčam vyhľadať ja tebe
Nemam potrebu rypat, chcela si nestranne nazory, tak som svoj pridala.
A nemam ani komplexy, to mas skor ty, ked chces dat svojmu dietatu taketo meno, zjavne mas potrebu si nieco kompenzovat.
V tomto máš pravdu, mali by ten kalendár trosku obmenit a zmodernizovať, je tam tristvrtina nepoužiteľných mien. Tak potom sa snažia rodičia dávať tie modernejšie použiteľné a tým pádom mame boom emiek, sofiniek atď. Každá doba ma tie svoje topky, ja som tiež z éry zuziek a katiek kde nas bolo po 5 v triede takže som nebola moc happy z môjho mena, no aspoň sa mi nevysmievali a nekomolili meno 😉
Neverila by si, ako často o tej sove počúvam! Od úplne cudzích ľudí, napríklad v banke, poisťovni, či napríklad pred rokom na antigénovom testovaní!
A ak aj ľudia nemajú blbé poznámky, tak poznámky majú. Na strednej škole som musela písať na občianskej náuke referát o pôvode svojho mena a o svätej Hedvige, až do tej miery to učiteľa zaujalo. Myslíš, že niekto iný z triedy dostal rovnakú úlohu? Nie.
Spanieli zasadne toto meno vyslovuju s ch. Mozno ta baba sama nechce a dala si to do c alebo ma divny prizvuk, ze z ch urobila chs- tiez som mala spoluziacku,ktorej meno sa nepacilo, tak sme ju volali inyma doteraz jo pouziva...😀 Ale spanielsky hovoriace krajiny kazda do jedneho ti tam da Ch. To len na margo vyslovnosti ...
@rainee áno keby bol aspoň trošku zmodernizovany ten kalendár a bolo by v ňom viac moderných mien ľudia by nemali potrebu vyhľadávať mena iných krajín...ale keď tam sú také mená ktoré už 20 rokov nikto nikde nepoužil tak je to troška blbé z takého vyberať a ďakujem za milú odpoveď
@vevesh učím sa španielčinu tak ma prosím nepresviedcaj ...sú tam 3 formy toho mena zapísané v kalendári resp 2 a meno Ximena s X na začiatku je v americkom kalendári ale každé sa predsa vyslovuje inak jedno má na začiatku X druhé J a tretie Ch tak mi ides tvrdiť že sa všetky vyslovujú rovnako? Ja mam preštudovanú výslovnosť každého z tých 3 foriem mena španielsky hovoriacimi ľuďmi ja nepotrebujem poučovať o tom čo sa ako číta 🙂
@h2 rozumiem tomu skúsim sa poohliadat ešte po iných menách ale nedá mi aspoň meno Xénia veď to je pekne meno a slovenské 😍 keď som videla že aj to dievča čo vyhralo farmu minulý rok sa tak vola videla som že pri používaní toho mena nikto nemal problém a je jedinečné a slovenské
No tak daj teda Xénia. To každý vie, ako sa číta, aj píše.
Sorry nedalo sa. A tak to bude aj pri ostatných čo čakáš, keď vymýšľaš takéto ....... Ako to teda budeš vyslovovať?
ahoj, ak zijete na slovensku, dala by som na tvojom mieste Simena so S, velmi jej tym ulahcis zivot tym ze nebude musiet vkuse vysvetlovat ako sa to pise (plati vlastne nielen pre slovensko ale aj mimo spanielsky-hovoriace zahranicie) vzdy bude musiet povedat som Ximena s X na zaciatku, plus ked si vezmeme ze polka ludi je tazsie chapajucich, nebude to mat jednoduche. Sama s tym mam skusenost, mam trochu nezvycajnejsie meno (ktore sa sice cita tak ako pise a nie je to ziadna exotika a aj tak nepomaha..) a je to stale dokola, stale chyby v dokumentoch, atd..
Prepáč, ale je to fakt cudne meno. Nemyslím si, že tvoja dcéra z neho bude šťastná. Chápem, že teraz fungujú hormóny.. Ale fakt... Ako sa to bude vyslovovať? Nikto to nebude vedieť napísať, ani vysloviť. A co priezvisko, hodí sa to k tomu? A mate nejaké španielske korene?
@zuzka2610 Nedá mi to, ešte sa musím k Tebe vrátiť, lebo som si predstavila situáciu, ako ide Tvoj trojročný Ragnar prvýkrát do škôlky. Pani učiteľka sa naňho milo usmeje, skloní sa k nemu a povie: "Ahoj, ako sa voláš?" A Tvoj syn s veľkou pravdepodobnosťou (lebo je naozaj len veľmi málo detí, ktoré v tom veku vedia čisto povedať R) povie niečo, ako Lagnal, alebo Vagnav. Učiteľka sa ho opýta znova, že nerozumela a on, už zneistený, to bude musieť opakovať, možno aj viackrát. Chúďa dieťa. Hlavne, že mamička Zuzka je spokojná, aké netradičné meno vybrala.
Xenia sa mi velmi paci, oretoze ho nema kazda druha a zaroven je v slovenskom kalendari, takze mi to nepride, ze clovek hlada silou mocou exotiku. Ximena by som aj ja osobne vyslovila Chimena, ale nehadam sa, nemam to nastudovane. Ak by ste to vyslovovali Simena, nevidim dovod, preco davat taku exotiku, ked mame v kalendari skoro rovnake meno, ktore kazdy pozna. To mi pripomina nasu susedu, ktora dala dietatu meno Mathias, ale aj tak mu inak ako Maťko nepovedala, takze pre mna nechapacka...
P.S. pre Hedvigu: mne sa tvoje meno nahodou paci
@nikyball pozri napísala som že nad tým ešte dosť popremýšľam lebo keď vidím reakcie dospelých ľudí tak je smutné že vlastne sebe robia vizitku lebo oni sú práve tí ktorí hovoria že si z ľudí s iným menom budú robiť druhí srandu pričom oni sami sú tí ktorí to robia takže nemaj obavy a druhá vec ja podľa môjho názoru to nie je tak strašne komplikované meno jednoducho sa to píše ximena číta sa to Simena ale naozaj nie je problém sa predstavovať Ximena s X a čítať to tak ako sa píše veď každá krajina si to meno predsa číta podľa seba svojej výslovnosti. Aj ty keď prídeš do ktorej krajiny tak ti proste to meno zkomolia a zdomácnenia si ho takže ho aj tak nazývajú podľa seba... Ale ako vravím ja v tom problém nevidím no hlavne mi zalezalo na reakcí cudzích ľudí aby som fakt proste neurobila zlú voľbu takže naozaj budem nad tým ešte premýšľať
@ghostsgirl ďakujem asi sa viac prikloním k menu Xénia
Podla mna dat dietatu cudzojazycne meno,ktore sa v nasej krajine inak vyslovuje a cita,je za trest. Si predstav to chuda,ktore od 1.triedy musi napr.70r.ucitelke vysvetlovat,ze sa vola Simena,ale pise Ximena a toto znovu a znovu cely zivot opakovat potom kazdemu v telefone,na uradoch🙈 Ked das v Spanielsku meno Juan,kazdy vie,ze je Chuan, u nas to bude stale s vecnym vysvetlovanim,ze to nie je Juan🙄 Ja mam tak problem s priezviskom. Nie je tazke,ale ma vela hlasok a kazdemu to musim hlaskovat a aj tak to nevyslovia spravne🤦🏻♀️Nechcela by som byt "to dievcatko s tym zvlastnym menom"...
Nezvyknem reagovat na diskusie ohladom mien, ale ozaj mi to teraz nedá, potom ako asi 20x je tu napísané, že nezvyčajné meno bude dieta určite neznášat. Nechápem prečo. Ja mám tiež nezvyčajné meno a v puberte som bežne musela na diskotékach v BA vytiahnut občiansky preukaz, lebo mi neverili moje meno😆. A ani náhodou by som nechcela mať meno Katka, Zuzka, Silvia a podobne. Určite by som radšej brala aj Hedvigu😄
A k téme. Autorka Ximenu by som nedala, práve preto lebo nebudu vediet ako sa má vyslovit. Xénia je podla mojho subjektívneho názoru krásne a aj originálne meno.
Jaj a ja sa volám Kinga😄
Najkrajsie z tych variant je Simena s S ak take existuje
Chimena mi pripomina telenovelu o 3 bratoch 🙈
@rokina13 Kinga je pekné! Hedviga škaredé. ☹️ Ja by som s Tebou pokojne menila. Znie to tak kráľovsky. 😁
Kinga je meno, ktoré síce nie je tradičné, ale aspoň každý vie, ako ho má prečítať, či napísať. To je aj Hedviga. A aj tak s tým vzbudzujeme pozornosť. Či Tebe bolo príjemné, že si musela ukazovať občiansky? Neviem, čo by sme robili, keby sme ešte k tomu všetkému museli vysvetľovať, ako sa naše meno číta, či píše.
Autorka, tu nejde o srandu. Ja som aspoň nikdy nezažila, že by sa mi za meno niekto vysmieval. Ľudia to nemyslia zle. Často to myslia dobre. Akože: "Jéj, vy ste Hedviga?! To je, ako tá sova z Harryho Pottera!" A pozrú sa na mňa v takom tom radostnom očakávaní, že čo ja na to. Asi ich mám pochváliť, že si to všimli, alebo sa začudovať, že "Fááákt, to mi teda nenapadlo!" Proste ide o to, že to komentujú. Málokto sa nijako nevyjadrí. Ide to na nervy.

Ja ti napisem len tolko, ak mas potrebu upozornovat dospele zeny, aby sa nevysmievali z mena a nemali blbe poznamky, tak asi to nebude uplne ok meno, nemyslis? A potom si poloz druhu otazku, chcela by si sa tak volat ty sama?
Toto je uz druha tema, kde to napisem, ze zijeme dobu, kde cim viac posahanejsie meno, tym viac maju rodica pocit, ze je wow. No dakujem pekne, mat taketo mena co tu vymyslate, tak v den 18tky napochodujem na urad a meno si zmenim a dovod uvediem, ze rodicia mali asi zatmenie, ked mi toto vybrali.