icon

Meno Ximena

18. jan 2022

Ahojte videla som nedávny príspevok na jedno nezvyčajné meno pre chlapca a naozaj by som nechcela aby sa to zvrtlo takisto aj tu tak vás prosím len o rešpekt každého nazoru bez výsmechu. Skôr než názor rodiny by som chcela poznať nezávislý a objektívny názor cudzích ľudí keď sa stretnú s takým menom. Ale samozrejme pochopím ak sa vám nebude páčiť a chápem aj veci súvisiace s priezviskom a milión veci okolo. Chcem len vedieť váš názor na tieto dve mená mená. Totiž páči sa mi veľmi meno Xénia a keď som pozerala zo zvedavosti aké sú ešte mená so začiatočným písmenom X našla som meno Ximena. Aj keď je španielskeho pôvodu nepríde mi až tak netradičné a zle vysloviteľné príde mi také blízke menu Xénia a ľahké na písanie. Meniny Ximeny oslavujú na Simonu a to mi príde tiež veľmi podobné. Myslíte že je to naozaj moc? Mňa chytilo toto meno za srdce ale zas nechcela by som pre svoje dieťa nič zlé. Prosím o slušné názory ďakujem ženy.

vevesh
18. jan 2022

@prasiatko30 v spanielsku na stopro ide pri detoch prve po otcovi a druhe po mame (dcera ma nemko-spanielku kamosku)a po sobasi sa v drvivej vacsine krajin na svete zena meno po svadbe po muzovi nemeni...

@guiseppinka no, zmenia iba ak sa vydaju do vychodnej eu (alebo sa tak dohodnu s buducim)- sle velmi by som sa nespoliehala...

taga
18. jan 2022

@evaachesa Xavier 🤣

lienka.7
18. jan 2022

Treba myslieť aj do budúcnosti a na dieta a reakcie okolia. Najma ostatných deti. Pomenujte si ho ako chcete, ale za mna rozhodne nie.

evaachesa
18. jan 2022

@taga neeeeeeeee pomoooc 😱😂😂😂

biela_sova
18. jan 2022

Al ale nastojis na Simene ako mene pre malu, staci ak na matrike predlozis zoznam mien v Australii kde toto meno takto napisane existuje, a zapisu Ti ju bez problemov. A bude aj vlk syty aj koza cela. Ostatnym uz mozes potom meno prezentovat ako spanielske a kazdy Ti ho bude citat spravne: https://www.babynology.com/name/simena-f.html

evaachesa
18. jan 2022

Autorka, podľa mňa nič nepokazíš krátkym popisom a inštruktážou pre okolie...takto aspoň nebude dochádzať ku komoleniu mena 😉

lavender273
18. jan 2022

Spanielka sediaca vedla mna precitala Ximena ako Chimena. Tiez tak viem ze X sa cita ako Ch.
Chimena sa mi paci, ale asi skor by som nedala to meno,lebo by som mala porazky z vysvetlovania ako to vyslovit ( nehovorim to ako vycitku).

lavender273
18. jan 2022

A aj som zle napisala to meno 🙊 Ximena malo byt 😁

nika3136
19. jan 2022

Absolutne neovladam spanielcinu, ale hned som to precitala ako Chimena. Sama mam meno Nikoleta a nastastie mi ho mama zapisala obycajne, aj tak sa ma stale pytali, ci mam v mene "c" alebo "k", 2x "t" a na konci "a" alebo "e" 😑 dcere som dala medzinarodne meno - ale pise sa tak, ako sa aj vyslovuje. Navyse uz je v rozsirenom slovenskom kalendari. Takze za mna toto meno nie, prepac 😕 bude s nim mat vela komplikacii

amiga
19. jan 2022

Anonym, čítaj prosím s porozumením. Kde sa vysmievam, z koho z čoho? Normálne som napísala, ako sa meno Ximena správne vyslovuje. Mám z mužovej strany rodinu v Južnej Amerike a všetky Ximeny, voláme CHimena. Nikdy som doteraz nepočula, žeby bola nejaká Simena. A to ich poznám osobne dosť žien s tým menom, napr. z Argentíny, Peru, Chile a tiež Mexičanky. Ja som si to nevymyslela, aby som bola múdra 🙈😂 ale som priamo v dianí, takže určite viem lepšie ako nejaký anonym na Slovensku.

amiga
19. jan 2022

Keďže mi to nedalo 😉😄 prediskutovala som výslovnosť mena Ximena s mojím mužom, ktorého rodný jazyk je španielčina, tak sa s vami podelím, čo som zistila. Vraj sa to meno ma čítať “Ksimena”, ale že málokto by to meno tak vyslovil, je zaužívané v Latinskej Amerike, že Ximena=Chimena. A aj Gimena a Jimena=Chimena. 🤷‍♀️😃

eva112014
19. jan 2022

@h2 Nabudúce povedz, že sovy sú symbolom múdrosti.

eva112014
19. jan 2022

A skratka mena bude XiXi? Ximi? Xima?

h2
19. jan 2022

@eva112014 Mne sa už na to nechce čokoľvek odpovedať. Keby som ja začala napríklad Márii po zoznámení rozprávať, že "jéj, vy sa voláte, ako Ježišova matka", alebo "tak to ste, ako Maruška z rozprávky o 12 mesiačikoch", tak by si o mne každý pomyslel, že som blázon. Alebo keby nejakému Jurajovi niekto povedal, že sa volá, ako Jánošík. Alebo Tebe by začal rozprávať o Eve z rajskej zahrady. 😁 Divné, nie? Tak prečo to pri mojom mene má byť normálne?

tropkica
19. jan 2022

@eva112014 nooo asi tak nejak. Ziadna ina skratka mi veru ani nenapada. Ale tak nie je to vyslovne divne meno v tejto dobe

bluka2
19. jan 2022

Baby, tiež s C2 španielčinou, viete aj po portugalsky? Lebo portugalci, brazílčania, Africania t.j. značná časť populácie to vyslovia ako Simena/Šimena. Čo je na tom nepochopiteľné, že je viac verzií jedného mena? Aj Méšiko povedia. Niektorí so š, niektorí so s. Poznám aj meno Xicaro, teda konkrétnu osobu v Mozambiku. Inak je to aj známy muzikant. Číta sa to, voláme ho Šíkaro. Niekedy španielčina nestačí

drahomirrra
19. jan 2022

@h2 Nahodou, mas krasne meno. Ludia su obmedzenci, ale Hedviga je velmi pekne meno.

vevesh
19. jan 2022

@bluka2 pretoze vela ludi, co aj studovali reci pozna X - ako ks/makke ch/tvrde ch alebo cvaknutie hlasiviek- je to z medzinarodnej fonetickej abecedy. Jedine portugalcina a katalancina z toho urobia S (som si prave pozrela) a ked niekto tieto jazyky neovlada (co je velmi pravdepodobne, kedze v nasich sirkach prevlada spanielcina), tak z toho X urcite neurobi S.....to je to iste ako v kurdstine W a E sa necita ako W a E, ale kto sa s tym nestretol, tak ani nahodou nebude vediet....

prasiatko30
19. jan 2022

@bluka2 ja som skor reagoval na to, ze zakladatelka vehementne tvrdila ze v spanielsku jej to urcite budu vyslovovat ako “s” a tam v drvivej vacsine nebudu - excepto katalansko a galicia a mozno v comunidad valenciana kde by jej to citali skor ako slabe š. Kebyze povie, ze v portugalcine sa to cita tak ako ona hovori tak jej to predsa nebudem vyvracat kedze portugalsky nerozpravam 😅😅 ale bolo povedane, ze sa spanielcine prd rozumieme a snazime sa ju o niecom presviedcat 🤷‍♀️

autor
19. jan 2022

@drimonna
@elementissa ďakujem ako som písala vyššie zvážila som veľmi bolo by to moc nepraktické 😂

autor
19. jan 2022

@1111kristina1111 mne sa najviac páči vyslovovať to ako sa to píše "Ksimena" ale ako som uz povedala Xénia sa mi veľmi páči tiež a asi to bude aj praktickejšie aj ľahšie pre dieťa naučiť sa to aj pre spolužiakov a vyhne sa nepríjemným situáciám a ďakujem za komentár 😌

autor
19. jan 2022

@biela_sova ďakujem za objasnenie a nikde som nenapísala že sa to vyslovuje oficiálne a len Simena .. áno máš úplnú pravdu je mexicanka to dievča odkial som vzala to meno a napísala som že asi v rôznych častiach sa to vyslovuje ináč pretože každá tá výslovnosť bola správna ale tak ako som to ja myslela bola práve výslovnosť so S. Preto som tak reagovala lebo niekto iný si zas nezistí posluch a mne povie taký človek že to je zle ešte tónom akým to je žiaľ neberiem si k srdcu takéto reakcie a presne som aj také čakala takze som podľa toho aj reagovala s normálnymi odpoveďami nemám problém ani sa naučiť niečo nové nie som dokonalá a robím chyby ale poučím sa od človeka ktorý nepotrebuje zbierať lajky svojou "drsnou" odpoveďou. Takže tebe ďakujem za vysvetlenie a normálnu reakciu na úrovni cením si to💕

autor
19. jan 2022

@lavender273 😂to je v pohode prehodnotila som

autor
19. jan 2022

@nika3136 áno plne súhlasím

h2
19. jan 2022
autor
19. jan 2022

@amiga práve výslovnosť Ksimena by mi bola najbližšia nuž každý má iný názor a ďakujem že si sa podelila o informáciu

autor
19. jan 2022

@eva112014 skrátka nemusí byť žiadna ale si zlatá že sa zaujímaš😘

autor
19. jan 2022

@prasiatko30 možno by zlatko stačilo sa menej urážať prosil som o komunikáciu bez urazania ale to by predsa nebol modrý koník však? Za trest sa aj niečo opýtať 😂 fakt si vážim baby ktoré reagovali aj keď nesúhlasne normálne niečo nové som sa naučila výslovnosť je všakovaká a nie vehementne ako si zasa TY tvrdila že je to Chimena... Sama si si tvrdila svoje so svojou C2 španielčina ale očividne ti to až tak neposluzilo keď si zistila že máš ešte takisto medzery lebo si tiež len človek ale ja nebudem ako ty a nebudem ti tu vypisovať blbosti ako presviedčaš že si najmúdrejšia a tieto vykonštruované pritiahnuté za vlasy blbosti lebo to nemám za potreby a prajem ti ešte pekný dník 🤍

prasiatko30
19. jan 2022

Povedz mi kto ta urazal???

autor
19. jan 2022

@prasiatko30 zas prekrúcaš? Ja som to myslela tak že bez výsmechu a urážania SA nehovorím že mňa niekto urazil mňa z modrého koníka nemôže uraziť osoba o ktorej ani neviem ako vyzerá často ľudia ktorí vypisujú najväčšie blbosti majú sami maslo na hlave takže neboj neberiem to zle a nejako k srdcu pýtala som názor dostala som a viac netreba sa tu hádať naozaj😌