icon

Môžem dať dieťatku namiesto Elena meno Elenka?

28. sep 2022

Dovolia mi to na matrike?

Strana
z2
tykat
28. sep 2022

Mala som kolegynu, Danka... asi 2m a okolo 150kg ...ver mi ze za Danielu ci Danu by bola vdacna.

terez246
28. sep 2022

Nemožno určiť meno hanlivé, neosobné alebo domácku podobu mena, alebo prvé meno totožné s menom žijúceho súrodenca uvedeným v matrike na prvom mieste, alebo osobe mužského pohlavia určiť ženské meno a naopak. Tieto obmedzenia sa nevzťahujú na cudzojazyčné meno, ak je všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto meno.
Domácka podoba mena, teda ani zdrobnenina zo zákona nie je povolená. Meno Elenka by muselo existovať v inom jazyku/štáte, aby to bolo ok.

evica17
28. sep 2022

@terez246 no neviem ako to robia,ale so mnou bola v pôrodnici žena ,čo dala dcére, a vraj jej aj na matrike schválili že Anička. A on bola Anna, a že nenávidela keď ju volali Anka,Anča...tak že preto Anička.
Ale pravdupovediac mi to príde fest divné, proste sa tak predstavovať a všetko vypisovať v zdrobneni e a nemali by to dovoliť nikde.
Ale s takou jankou sa stretávam často,že mi to až také divné nepríde

darijja
28. sep 2022

@maisynka presne na toto narazam. Daju "retro" meno.. z modernych sa smeju... A nakoniec im aj tak tym ich retro menom povedia raz za cas. 🙂

terez246
28. sep 2022

@evica17 Janka a Danka boli ok pred niekoľkými rokmi, potom to zmenili, už je väčšina mladších žien Jana. Častokrát je to naozaj o tom, že to meno v takej podobe existuje v zahraničí. Aničku neviem či reálne aj majú v rodnom liste alebo to jednoducho pani v pôrodnici neriešila a nakoniec museli dokladovať pôvod mena.

sono2
28. sep 2022

Tak, mne príde Elena určite krajšie

janulka1351
28. sep 2022

@deti95060810 moja mama tak ma presne napisane Janka a vek 50+...ja mam klasicky Jana...ked som sa jej raz na to pytala ze preco to mame takto tak mi vravela,ze vtedy ked sa ona narodila to bolo mozne aby zapisali aj zdrobneninu a jej rodicia jej to tak dali. No uz ked som sa ja narodila ze sa to nedalo a muselo byt meno zapisane len tak ako je uvedene v kalendari a ziadne zdrobneniny neuznavali. Teda aspon mne to takto vysvetlila.

kathak
28. sep 2022

@xsuzannex my mame c okoli 1Terezu a 3Terezky tak narodené a ešte aj 2Dorotky, teraz je ozaj mile , ale pre dospelú ženu sa mi páči viac klasika

pondelok01
29. sep 2022

@evica17 to su take myslienkove pochody… ved ona tiez nebola Anca v papieroch, a volali ju tak, takym ludom bude jedno, ze je oficialne Anicka, a bude pre nich rovnako Ancou. Len bude ako dilina na pracovnon pohovore sa predstavovat ze je Anicka.

mirka438
29. sep 2022

Môj starký má 74 rokov a meno v občianskom Mirko. Je to vážený muž, je predseda všade, kde sa mihne. Celé mesto ho pozná ako schopného, poctivého, inteligentného muža, má od mesta niekoľko vyznamenaní, vážia si ho od mestského úradu až po predajňu záchodov... Tam kde chce, predstaví sa ako Miro a hotovo. Moju mamu zase naopak pokrstili ako Miru..a tu sú obaja ... Ja mám doma Sašu. Nie Alexandru ale Sašu. Ale tá je normálne v kalendári, takže je to trochu iný prípad

negymama
29. sep 2022

mne sa tiez pacila napr. Johanka, ale presne z dovodov tu uvedenych ma dcera zapisane Johana. Nebude vzdy male dievcatko.

jana_eyre_2
29. sep 2022

Inak ženy prečo vám tak strašne prekáža v dospelosti zdrobnelina? Pre mňa sú Jany Janky, aj Heleny Helenky (samozrejme ak by im to prekážalo tak ich tak nevolam) ale sama sa predstavujem ako Mirka (ja som Dobromira, ale keď ide o neformálne predstavenie, tak používam Mirka) to je podľa vás také hrozne?

petrahl
29. sep 2022

Môžeš, ale nerob to

Nedávno som niekde oficiálne videla meno "Šimonka". Áno, aj so Š. No prvé, čo mk napadlo, že "chudera žena" 🤷‍♀️🤦‍♀️.

jana_eyre_2
29. sep 2022

Btw keď by to v budúcnosti dieťaťu prekážalo, tak sa proste bude predstavovať ako Elena, to čo má v občianskom predsa nie je nutné každému vravieť.. ale či to zápisu sa musíš podľa mňa opýtať na konkrétnej matrike..

Ja poznám.len jednu elenu a tá sa predstavuje ako ela

lenkakravcova
29. sep 2022

Ja som Lenka a teda spolužiak mi, keď som mala 18r, povedal po 8r toho, čo sme boli spolužiaci, že si myslel, že sa volám Lena a len všetci ma volajú zdrobneninou. 😀
Väčšina ľudí, ktorí sú v mojom okolí ma v komunikácii oslovuje "Leni...daj mi to hento.."
Vôbec by mi nevadilo, keby som mala v dokladoch Lena.

enigmaenie
29. sep 2022

Ahoj ja mam dcerku a vola sa Hanka 🙂 . Nepride mi to vobec divne a ani nikomu z rodiny ........ a vobec neverim ze by si v 18 tke sla bezat na matriku zmenit meno ako tu podaktore damy tvrdia . Boze uz neprehanajte . Ak sa ti paci meno Elenka tak ho daj . Mne ked niekto spozna malu povie ze inak by sa jej ani nehodilo .
Inak co sa tyka toho mala sa mi narodila predcasne a ked prisla matrikarka sama sa ma spytala ci nechcem Hanku a nie Hanu .... tak sme dali Hanku . A kamaratka ma Johanku

vlucifuk
29. sep 2022

Meno Lenka je krásne. ❤ Mám ich v okolí pár a neviem teda, či je to menom, ale všetky sú to milé, priateľské a pozitívne naladené žienky. Fakt.
Elenka meno by som nedávala, ale napr. Elena sa mi tiež páči. Také netuctové dnes. A môžete ju volať pokojne Elenka.
Inak, moja mama má v rodnom liste Marienka, lebo pred tými sedemdesiatimi rokmi sa s tým nepárali. Potom jej niekde písali Mária a niekde Marienka a mala s tým vždy len problémy. Koľkokrát rozmýšľala, že si to v rodnom liste dá zmeniť na Mária, ale nakoniec sa na to vykašľala. A dnes má veselo na rodnom liste Marienka, na občianke Mária a všetci ju volajú Marika. Nechápem, že jej to takto celý život prechádzalo.

kathak
29. sep 2022

@vlucifuk zaujímavé to má maminka tvoja , ja musím protirečiť, lebo čo ja poznám Lenky, nehovorím, že nie sú mile, ale skôr nešťastne .

ankare
29. sep 2022

Mne sa páčia zdrobneniny, páči sa mi, keď sa meno volá pekne. Takže pokojne by som dala Elenku. A myslím,že je jedno ci je malicka, či je babka, väčšina ľudí sa chce oslovovať pekne.

evica17
30. sep 2022

@terez246 tazena vyslovene v pôrodnici tej sestričke čo prišla pred cisárskym sa pýtať na meno, povedala že Anička,že nie Anna a že to má už dohodnuté n matrike.

evica17
30. sep 2022

@jana_eyre_2 asi to.nikomu neprekáža tie zdrobneni y, však väčšinou sa tak ženy oslovujú zdrobneninami. Ale asi skôr nao formálnom stretnutí (ako je pohovor,u lekára,úrady,polícia) je to oficiálne meno vhodnejšie ako kadejaké zdrobneniny

jana_eyre_2
30. sep 2022

@evica17 veď som písala o neformálnom predstavení 😉

elenka.k
4. okt 2022

Krásne je aj Eliana 😉 ,ináç moja je Elena - Eli 🥰

bielavila
4. okt 2022

Ja mam znamu, ktora ma dcerku a vola sa Maruška, cize da sa to, tak isto som mala ucitelku co sa volala Danka

denisa2019
6. okt 2022

V rodine na Morave bola prababička Elenka, jej dcéra Elenka a vnučka dcéry tiež Elenka a nikto sa nečudoval. Tiež tu poznám dospelé ženy Danka, Janka, Maruška, Mirka a ľudia sa nečudujú.

helen_167
9. okt 2022

Meno Helena je na viac spôsobov, mama ma volá Helenka🥰 od nej je to milé aj v tomto veku 😂, bratia Helena, svokor Helen, a ešte sa dá aj Heli, Helka, Hela, Heluša, čo len chcete mne sa paci najviac Helen a Heli, meno mam po babke a po krstnej 🥰

rosavia
9. okt 2022

Podla mna Elena je fajn, ale nie do rodneho listu. Tak ju mozes volat Ty. Elena je pekne meno.

petra735
22. okt 2022

Ja neviem ale keď bude staršia... Neviem či sa to poďakuje... Myslim že sa to dá, aj mi máme susedu Janku

Strana
z2