icon

Najpopulárnejšie mená na Slovensku za rok 2025: Stálice zostávajú na vrchole

modrykonik
11. dec 2025

Ministerstvo vnútra zverejnilo najnovší rebríček mien, ktoré rodičia tento rok dávali svojim novonarodeným deťom najčastejšie - a opäť ide najmä o tradičných favoritov.

Rok 2025 opäť potvrdil dominanciu dvojice Sofia a Jakub, ktoré si držia prvé priečky už roky. V prvej trojke však nastali malé zmeny - Ema nahradila Ninu a u chlapcov zas Oliver vytlačil Adama. Celkovo rodičia siahnú najčastejšie po tradičných menách, no trend netradičných a zahranične znejúcich mien pokračuje: v pôrodniciach sa objavili raritné mená ako Amaia, Elin, Nia, Kieran či Gennaro.

Zaujímavosťou je, že z TOP20 tento rok vypadli mená Kristína, Ján a Patrik, nahradili ich nováčikovia Rebeka, Sebastián a Dominik. Trend potvrdzuje, že preferencie rodičov sa menia len pomaly - prvé priečky ostávajú stabilné, no „zadné pozície“ rebríčka sa hýbu čoraz dynamickejšie.

👶 TOP 10 dievčenských mien 2025
1. Sofia
2. Eliška
3. Ema
4. Nina
5. Viktória
6. Sára
7. Olívia
8. Natália
9. Diana
10. Mia

Z TOP20 vypadlo:
❌ Kristína
Druhá desiatka (11–20):
Tamara, Hana, Nela, Laura, Anna, Timea, Karolína, Emma, Júlia, Rebeka (nový vstup)

👦 TOP 10 chlapčenských mien 2025
1. Jakub
2. Samuel
3. Oliver
4. Adam
5. Michal
6. Tomáš
7. Filip
8. Tobias
9. Šimon
10. Matias

Z TOP20 vypadli:
❌ Ján, Patrik
Druhá desiatka (11–20):
Matej, Lukáš, Martin, Damián, Matúš, Dávid, Alex, Sebastián, Richard, Dominik

🌟 TOP netradičné mená 2025 (Slovensko)

Rodičia siahajú aj po unikátnych variantách, ktoré sa u nás takmer nepoužívajú:
Dievčatá:
Amaia, Elin, Nia, Define, Pia, Elif, Ezel, Damarissa, Ayla, Ximen, Nevenka, Widad
Chlapci:
Kieran, Gennaro, Neymar, Ismed, Killian, Zion, Zayn, Zente

Vybrali by ste dnes pre dieťa skôr tradičné meno, alebo niečo menej bežné?
A čo hovoríte na to, že Sofia a Jakub dominujú už takú dlhú dobu?

Najpopulárnejšie mená na Slovensku za rok 2025: Stálice zostávajú na vrchole
thirstymonk
11. dec 2025

Nemôžem si pomôcť, ale Eliška a Šimon sú fakt hrozné mená... :D

anonym_c873dc
11. dec 2025

@modrykonik AAAAAAAAAAAAAAA????

nevenka
11. dec 2025

Tak mame 4 deti a v top 10 nie je ani jedno meno, a v top 20 jedno chlapcenske.
Mena by som dala stale rovnako, tie, co sa nam s manzelom pacia a ktore sa hodia k priezvisku, nikdy sme sa neriadili modou.

7miriam77
11. dec 2025

Ja som dcérke vybrala myslím si,..dosť netradičné.......❣️Lilien ❣️a teda vôbec nebanujem, veľmi sa jej hodí. Moje meno tiež konci na spoluhlasku Miriam a som veľmi spokojná tiež 👍. O pár rokov sa mená zasa pomenia....

anonym_b53542
11. dec 2025

Som sokovana, ze tak pekne meno ako je Karolina uz skoro vypadava z top 20 a Kristina tam takmer ani uz nie je. Ale zas, je ich dost uz.

anonym_bed748
11. dec 2025

Preferujem nepoužívané alebo málo používané mená, takže tie, čo sú v rebríčku najčastejších sa mi nepáčia. Každý máme iný vkus.

evkatk
11. dec 2025

Ja som sa snažila dať také mená, ktoré nie sú časté a nie nevhodne zahraničné. Boli časy, že ak nejaká mamka na ihrisku zvolala Katka, zbystrela a otočila sa polovica dievčat. Keď sa mi narodila najstaršia, každé druhé dievča bolo Zuzka. Z 28 bytov v bráne u nás bolo 17 Zuzaniek. Začiatkom 80. rokov bol samý Martin. V triede som koncom 80. rokov mala 9 Martinov. Mená treba vyberať citlivo a myslieť aj na to ako sa hodí k priezvisku. Netreba zabúdať, že dievča výdajom priezvisko zmení, aby sa nestalo, ako mojim spolužiačkam, že k nemeckému priezvisku im vybrali primerané meno a po 20. rokoch sa po svadbe jedna stala Ingeborg Kapustovou a druhá Ingrid Kravianskou.

ketrin
11. dec 2025
@7miriam77

Ja som dcérke vybrala myslím si,..dosť netradičné.......❣️Lilien ❣️a teda vôbec nebanujem, veľmi sa jej hodí. Moje meno tiež konci na spoluhlasku Miriam a som veľmi spokojná tiež 👍. O pár rokov sa mená zasa pomenia....

@7miriam77 to je krásne meno 🙂

lauriik
11. dec 2025

Nedala by som mena ktore su v top 10. Paci sa mi ked sa rodicia pri vybere mena trochu odviazu a daju nieco zaujimave a netradicne, ale zaroven nie zahranicne ☺️

anonym_6788d4
11. dec 2025

Anna ,Zuzka Katka ,Filomena ,Jozefina ,Marta ,Viera Jana, Magda , Hedviga ,Klára Kristína ,Tamara ,Jozef ,Karol ,Michal ,Ján , Pavol ,Peter ,Lojzo ,Robert ,Marek ,Lukáš ,,Patrik ,Miro ,Braňo ,Andrej ,staré slovenske

7miriam77
11. dec 2025
@ketrin

@7miriam77 to je krásne meno 🙂

@ketrin ♥️

marlene
11. dec 2025

My zijeme v zahranici a moj prvy syn fostal v roku 1991 meno Filip ( to este na Svk) a kazdy sa cufoval, ze ske meno. Druhy syn sa mi narodil uz v zahranici a vola sa Jakob - to sa opät tu cudovali , ze ske stare neobvykle meno. Dcere sme dali meno Clara a vtedy tiez Clary neboli. Dnes je tu Jakob velmi moderne meno a Clara tiez. Filip tak ci tak.
Mne sa velmi pacia take stare mena Apolonia, Josefina, Vilma, Vincent, Viktor.

nefertiti7
12. dec 2025

Ja mám Adama a to meno bolo a bude medzi 10 naj vždy a už ma 16 rokov a dcéra je Deana netradičné....

gregik66
12. dec 2025
@nevenka

Tak mame 4 deti a v top 10 nie je ani jedno meno, a v top 20 jedno chlapcenske.
Mena by som dala stale rovnako, tie, co sa nam s manzelom pacia a ktore sa hodia k priezvisku, nikdy sme sa neriadili modou.

@nevenka ale zato tvoj nick je v netradicnych 😅

nevenka
12. dec 2025
@gregik66

@nevenka ale zato tvoj nick je v netradicnych 😅

@gregik66 a? Vsak nick nie je ziadne oficialne meno, ci aj ty sa volas Gregik? 🤪

anonym_039b6c
12. dec 2025

Ema, Emma, Emmma, Emmmma, Emmmmma...