icon

Neobvyklé mená

kinderis
15. jún 2020

Ahojte.
Veľmi sa mi páčia zvlášne mená.
Simeon, Roderik, Markus alebo Saskia. Poznáte ešte niečo pekné a zvlášne? 🙂🙂🙂 Nech si môžme vybrať to najkrajšie aj pre dievčatka aj chlapcov 😊

sasi_timi
16. jún 2020

Ja som raz minule započula dievčatko s menom Rania.. a jedna známa má zas dcéru s menom Niana
Take zvláštne, nepočula som ich ešte predtým, ale pekné mená podľa mna
Je to len vec vkusu a netreba hneď odsudzovať tých, ktorým sa páčia nie slovenské mená... bude to mat ich dieťa, nie vaše

domculik
16. jún 2020

@karpina 😂 to je super. Ja som zas pocula pani pri okopavani zemiakov ako krici na vnucika: "Nathanaeľko, poj sem !" 👍😁

basska_b
16. jún 2020

@tatapipka Ja milujem, keď mamička hovorí "poď sem LuCaSko" - Lukáško by bolo trápne proste 😀 môj muž hovoril, že počul na ihrisku Venuša, poď, ideme už!

bagerka
16. jún 2020

Nechápem tie komentáre, chceš poradiť a nie byť ukamenovanam lebo sa ti paci nieco iné. Ja som Zuzana..boli sme v triede 4, toto meno neznášam, príde mi to ako pre kobylu. Keby som si vybrala, som Klaudia 😁 my máme syna menom Linus. Pendlujeme ale svk-de, v jasliach tu nik nerieši, detičky to vedia normalne vysloviť, zvažovali sme Aurel,Aurélia, Yulia, Jared, Gabriel, Emanuel, Oskar, Damian, Daria, Tanya, Anabela, Vivien, Valeria, Apolonia, Liam, Benedict, Theodor, Rafael, Eugenia. Samozrejme sme pamätali na to, že priezvisko je zahraničné

domculik
16. jún 2020

@pribinak Tak my Slovaci-Slovania zdrobnujeme, hlavne pri malych detoch, aby sme vyjadrili nejaky citovy postoj. Je to pre nas prirodzene odjakziva. Ja tiez maleho syna nevolam Peter ale Petik, Petusko, atd. A tak isto mi pride zvlastne volat malu neter Olivia, pride mi to take tvrde pre male dievca. Nehovorim, ze treba nasilne automaticky pridavat koncovky zdrobnenin, vzdy sa da najst kompromis alebo "milsia" skratka. Ale to je zas o tom, co sa komu paci ☺️.

judar
16. jún 2020

Aaaa slovensky ciganistan zacina...co sa tyka mena Saskia, v zivote by som to decku osobne nedala :D ...saskia skorá je odroda papriky - jedna známa sa tak volá, na skole mala teror bo jej hovorili " jaj ty paprika"

alienkami
16. jún 2020

V globále nemám nič proti nezvyčajným menám. Len si človek musí uvedomiť pár vecí. (Hlavne u chlapcov je to na celý život)
1. Krstné meno by malo aspoň trošku korešpondovať s priezviskom. Napr. Taký Nathanael Mrkvička znie divne.
2. Niekedy treba zvážiť aj to, či je vhodné aby sa krstné meno končilo na rovnaké písmeno, na aké sa začína priezvisko - napr. Miloš Škunda (skúste si to povedať 3x rýchlo po sebe).
3. Nesnažiť sa robiť z cudzích mien za každú cenu zdrobneninu - u niektorých to nevadí, ale z mena Hugo si to fakt neviem predstaviť.
4. Taktiež nevyberať k dlhému priezvysku ešte dlhšie krstné meno (čisto z praktických dôvodov)
Nezvyčajné meno nemusí byť len zahraničné. V dnešnej dobe je nezvyčajným menom aj úplne"obyčajné" meno, ktoré sa vytratilo. Napr. spomínaná Lada. Je to krásne meno. Slovanské. Volá sa tak aj rieka v Rusku, a podľa nej aj značka áut - predtým Žiguli - ktorá je zrejme príčinou, že sa toto meno vytratilo. Aj keď neviem prečo lebo meno Mercedes sa nevytratilo len preto, že sa ním začali označovať autá.
Vyberajme meno s citom, lebo ho nevyberáme sebe. Treba si ho nechať uležat v hlave, pár krát "premlieť na jazyku", skúsiť si ho pár krát napísať. Zvážiť či a aké zdrobneniny, skratky, prezývky budeme používať (môže sa stať, že napokon sa vymyslí ešte niečo celkom iné, ale aspoň si urobiť predstavu.)

alienkami
16. jún 2020

* 4. Taktiež nevyberať k dlhému PRIEZVISKU - hanba ma fackuje 😅

tatiana1329
16. jún 2020

Moj syn sa vola Jeremy a dcerka Jessica... Nikto im to nesplietol, k priezvisku sa hodia tie mena a podla tych mien si ich kazdy pamäta 🙂

yollanda
16. jún 2020

Pre mna najškaredšie meno v kalendári je Marcela, Saskia je des,

h2
16. jún 2020

@asia83 Keď sa môžem opýtať: Ako sa volá Tvoja sestra? Ak nechceš verejne, môžeš aj do internej pošty, fakt by ma to zaujímalo, aj kvôli tomu, čo som písala ja. 😊

judar
16. jún 2020

@alienkami Lada je aj znacka sijacich strojov....divne to znie ked sa niekto napr opyta ako sa vola scera a odpoved?..."mam Ladu"...auto ci sijaci stroj :D .....niektore mena maju vyhodu ze sa daju pracovat napr meno René- keby mam znova dievca tak isto dam Rena lebo je to blizsie ku René, Reno, Renáta ale neznie to otrepane ciganistansky ani tuctovo anglicacky

iwesska
16. jún 2020

@pralinka25 Tak asi povedal Rub alebo ako ho volaju,ale ani ja ani on sme nerozumeli,co je to za meno. Ziaden problem nemal,len otecka to uz vytocilo,ze sme 2x nerozumeli to netradicne meno.🙄

vevesh
16. jún 2020

@alienkami uplny suhlas. A hlavne s dlhymi menami+ priezvisko. Za slobodna som mala 24 pismen dokopy- do ziadnej kolonky sa to nezmestilo🙈🙈. Viac menej ani teraz, ked mam napisat svoje priezvisko za slobodna😆a to boli rodicia ofukani, ze som si dovolila zmenit meno po muzovi a nenechala si aspon oboje🙃🙃 mne osobne sa paci k rydzo slovenskemu priezvisku slovenske/slovanske meno, a k zahranicnym podla povodu- taka Zuzana/Anna Abdul Mohamed ci Javier Schmidt tiez nie je terno🧐ale mena deti vela napovedia aj o rodicoch....

karolinakr
16. jún 2020

Sem si pozeram občas, aké fičia mena.Je to na fcb.A prvý x tu vidím Kaya ( tak sa vola aj dcera Cindy Crawford) a dvaja Tobiasi tento týždeň klasika, Emka, Jakub frči prvu ligu

skaloval
16. jún 2020

Mňa keď sa pred týždňom pýtali v pôrodnici aké mená mam vybraté a nadiktovala som Milan a Margaréta, tak sestričky skoro padli na zadok, že tak pekné slovenské mená im už dávno nik nediktoval 😊

karolinakr
16. jún 2020

@skaloval Margareta sa mi veĺmi pači.Budete ju volať Grétka?

pralinka25
16. jún 2020

@iwesska jasne chapem.

lacibo
16. jún 2020

@basska_b zaručene si ju nikdy nepopletú, mám osobnú skúsenosť, preto to píšem, dcéra Eva má 21 a je veľmi rada, že sme jej dali toto meno, kamaráti ju tak aj volajú, žiadne zdrobneniny, vybral manžel, ja som pôvodne chcela Emu..od škôlky je vždy všade jediná s týmto menom vo svojej generácii..

karolinakr
16. jún 2020

@yollanda ale no

lacibo
16. jún 2020

@h2 a ty sa ako voláš?😅

skaloval
16. jún 2020

@karolinakr noo hneď sa ma na to pýtali aj v nemocnici ale už som vedela ze to bude malý Milanko 😁 tiež som ale nad tým uvažovala že ako by sme volali, lebo Gretka je zas tiež samostatné v kalendári. Aj tí sa mi páčilo, ale keďže mam deti všetky začínajúce na M, Matúš, Michaela, nechcela som porušiť tradíciu preto by to bola Margaréta. 😊 Sestričky, tak že nabudúce bude Margaréta, no pravdaže....... 😂😂😂😂

h2
16. jún 2020

@lacibo Na 1. strane som to písala, bohužiaľ, volám sa Hedviga. 🤢

normab
16. jún 2020

Mna zatial najviac prekvapilo meno Babeta, trikrat som kontrolovala ci dobre vidim

lacibo
16. jún 2020

@h2 je to minimálne tiež originálne, buď spokojná🙂

karolinakr
16. jún 2020

Tento týždeň sa narodili v tej Trnave tiež zaujimave mena:
Tobias 2x, Mia, Annamária, Melánia, Olívia, Vanesa, Šimon, Klára, Kaya, Kristína, Natália, Agáta - sestru Grétku
a klasika Marek, Michal, Tomáš - to asi naveky nevyjde z módy

bagerka
16. jún 2020

@judar kamoska je Ružena po mame....a volali ju burina...takze ani z voza ani na voz

h2
16. jún 2020

@lacibo Radšej by som bola menej originálna.

guiseppinka
16. jún 2020

@normab tymto malym deckam babeta uz nic nepovie. Uz v podstate ani mne toho vela nehovori, lebo uz babety koncili, ked som bola trochu vacsia, ale stale krpata...

denae
16. jún 2020

@kinderis Ja sa volám Katarína. Úplne normálne a pekné meno. Boli časy, keď som svoje meno doslova nenávidela. Na základke. Keď ma decká volali Kata bata, Kata vata...chcela som sa volať všelijako ináč, len nie Katarína. Tým som chcela povedať len to, že akékoľvek meno svojmu dieťaťu dáte, či rýdzo slovenské, či exotické, či obyčajné alebo neobyčajné bez ohľadu na to, že sa páči vám, vaše dieťa si s ním v kolektíve užije svoje,😉. Inak, moje dcéry sú Denisa a Lucia.