icon

Poraďte moderné mená pre bábätká ❤️

ditta33
20. máj 2019

Ahojte 🙂 prosím poradte mi pekné dievčenské i chlapčenské mená 🙏🏻 Nepoznám velmi tie novšie :/ Dakujem 😘

h2
21. máj 2019

Myslím, že je každého osobná vec, ako pomenuje svoje dieťa, ale mal by si uvedomiť, že to meno dáva niekomu inému, nie sebe. Že to dieťa s tým menom bude žiť celý život. Tak by bolo dobré na to prihliadať. Viem, čo hovorím, hoci mám slovenské meno, ktoré je normálne v kalendári, aj tak musím celý život ( áno, ešte aj teraz ) vysvetľovať, ako sa to vlastne volám, lebo mnohí ľudia akokeby meno Hedviga v živote nepočuli (napriek kauze Hedviga Malinová). Prosím Vás, nerobte to svojim deťom. Tu nejde o to, že sa im bude niekto vysmievať. Mne sa za meno nevysmieval nikto. Ale takmer pri každom zoznamovaní to vzbudí pozornosť a otázky a fakt mi to dosť lezie na nervy.

noemmy
21. máj 2019

Ráchel👍

rubia10
21. máj 2019

Teda, neidem to tu vsetko citat, ale uz len tie zaciatky, no cez pristy citat, a cim dalej, tym....zaujimavejsie 😀 ..ono, takto, odkedy som tu na MK, az teraz zistujem, ze je uplne bezne nazvat si svoje dieta, hocijako, vo vela pripadoch je to meno doslova vymyslene. a ludia to neriesia, resp. nedovolia si riesit. ja myslim, ze je to kazdeho osobna vec. nevieme predsa, ake ma dieta priezvisko. nevieme, kde rodicia ziju, nevieme, s kym ziju. ale, Lilien Marry Eliss Novákova ci este ina diaktritika v priezvisku, typu Ellie Sophie Janečkova, Elisabeth hannah Čeľovská, atd....troska sudnosti by nezaskodilo. ale, co v dnesnej dobe cakame, ked sudnost je uz neznamy pojem..osobne som za nezvycajne mena, aby sa nestalo, ako sa vravi, ze na ihrisku zavolam na dieta a 12 sa mi otoci 😀..nezvycajne ale slovenske, pripadne v nasom kalendari "najditelne" 🙂, co sa nebije s priezviskom, pripadne obsahuje rovnake pismena. a samozrejme, velmi krasne su stare slovenske mena, ako pisala pani vyssie, ze uz len v domove dochodcov pocut...Jonatan, Milusa, Blazena, Konstantin, Svetlana...to su IN mena, teda..s takym menom este len by bolo dieta IN 😉 A nie tu sama Mia, Ema, Nina, Sofia, Lili..ako nic proti tymto menam, ale je ich hooooooodne, a vo vela pripadoch sa tej mamicky opytate, a ona povie ze "moderne nezvycajne" 😀 mier s vami, damy 🙂

eva112014
21. máj 2019

@berika Naozaj som si myslela, že ste. Poznám takých, čo prišli na Slovensko bývať a aj celkom pekne už hovoria po slovensky. ☺️ Čudovala som sa, že ako pekne píšeš ... preto som sa pýtala. A inak tiež maďarské krstné meno mala moja spolužiačka, ktorá ceknúť po maďarsky nevedela. Čiže asi je to tak ako aj vyššie ženy spomínajú ...

siaa9
21. máj 2019

Nela .Samusel 🙂

eviikuu
21. máj 2019

@shandy137 Dakujem😘. Volame ju Mely😉

neodada1
21. máj 2019

Mne sa páči, ked si meno vyberie dieta, alebo proste pride same. Divecenske som mala vybrate Darja a Dahlia, vznikla z toho Diana lebo mojho muza extra nezaujali, len vedel ze boli na D a ked s apytal ze ake som to vlastne chcela, neviem odkial v pamati vyhrabal Dianu 😂😂 chlapcenske nas nezaujalo ziadne, tak sme to nechali tak az som sa raz v sobotu rano zobudila s tym, ze bude David Miloš. Druhe meno sice pouzivaju len ti, co im nesedi David, ale inak je pre gro ludi Dávid, len nam kv.priezvisku ten dlzen nepasoval. Cize naozaj je problem u nas s cudzokrajnymi menami. Nasmu malemu prirobia dlzen aj ked meno opisuju z karticky poistenca a tam je teda bez dlzna 😂😂 a je to ozaj len hlupy dlzen, ako potom domotaju tie ozaj tazke... Dost ze mame zlozite priezvisko, nieto este tazke meno malemu davat. Ale je to na kazdeho zvazeni, mne osobne sa nepaci ked rodicia pri prvom vymyslaju a daju napriklad Nicolas co je u nas Mikuláš a druhemu dietatu daju bežne meno ako Simonka, potom sa ten chlapec moze citit divne, hlavne v pubertalnom obdobi. sesterka dala pred rokmi dcere meno Sapphira. Ked volali nasim, ze sa narodila, otec sa opytal ako? ako to auto? Zafira? Mlady tatko sa skoro zdul, ale bolo to fakt zvlatsne a aj tazke meno. ma otca cudzinca, no ziju tu, takze to musela mat v skole fakt zaujimave.....

tesari
21. máj 2019

@rik01lulaka mam doma rodneho casnika od ziarislava

neodada1
21. máj 2019

@neodada1 A ked sa zamyslim nad menami deti z mojho najblizsieho okolia, su aj bezne, aj menej bezne a ziadne nie je skarede. Som rada, ze moja rodina a znami nepodlahli osialu typu Nina, Ema, Nela, Sofia a pod. Lebo tych je kvantum. Dobieha ich uz aj Mia a par dokola sa tociacich chlapcenskych 😀😀 Tak my mame napriklad Misku a Petka, Dominiku a Martina, Paulinku, Miska a Alzbetku, Samka, Adamka, Emku a Hanku. A jedna sa nasla, 😉 ta zila ale v UK prvych 8 rockov, uz su zase na SK. Denis a Tomas, Lukas, najnovsie priratsky Vratko a Tomas a trochu exotiky dali kamosi Leyla a Zayra. Ti uz mali problemy aj na tureckych hraniciach na dovolenke, typicky turecke mena, deti snede, hlavne ta mladsia, esteze tatko pripomina Turka 😀😀 ale nebolo im vsetko jedno..... teda nikdy neviete, kde vam vase exoticke meno vurobi nejaky problem. ci uz v skole s vyslovnostou, na uradoch, skomolia ur.dokumenty, ci na takych hraniciach pocas dovolenky..... takze rozum do hrsti a vyberajme s laskou a s cistou mysľou 😉😉 nech nas nezaslepuje osial pseudovynimocnosti vdaka inemu menu..... ved kazdy sme vynimocny a mame rovnaku sancu ukazat to svojmu okoliu a svetu. A verte, ze rovnako hrde budete na svoje deti, ci uz sa budu volat Jozko ci Joseph, Jurja ci George, no ked preslavia cimsi vynimocnym nasu vlast, budete hrde, ze vase dieta ma aj krasne slovenske/slovanske meno 😘😘🌸💮

asia83
21. máj 2019

Ach. Tie mená. 😵😵😵

hors
21. máj 2019

Mne sa paci slovenské mena osobne. Veľa ľudí dávalo cudzie mena a pomalí zasa sú na ťahu tipicke slovenske. Mne sa paci Lujza, Amalka, Kamil, Cyril.Osobne cudzie sa mi páčia Melánia, Tadeas, Ondráš

lolitka25
21. máj 2019

Mame klasiku Petka a modernejsie Benjamin, Maxim a Noe Nathaniel

elementissa
21. máj 2019

@nerya Dzastin je topka... Ťažko povedať, kto z tých co meno v takomto tvare písal /diktoval bol analfabet 😂

tesari
21. máj 2019

@rik01lulaka a mate doma krasne mena pre deticky. Mne manzel tiez zarazil Rodana a tak je Slavomir. Ale ak by som mala dievcatko asi by som dala Slavenu alebo Lesanu ak by mi to nezatrhol 😀😀😀

hastrmistr
21. máj 2019

Moje dcery sa volaju Hannah lebo ja som hana a chcela som nech ma rovnake aj ked ine a mladsia je charlott lili lebo som citila ze si to meno zasluzi kedze znamena kralovna srdc a ona nakoniec kralovna je a teraz ako 6 rocna si zmyslela ze sa kralovnou stane....tak dufam ze mame doma novu prezidentku slovenska 😅 keby som mala dalsiu dceru tak by bola katrin o chlapcenskom mene som nikdy nerozmyslala kedze som cicila ze budem mat dievcata....

tanda28
21. máj 2019

My mame doma Ameliu a Stelku

janka_mu
21. máj 2019

Ja mám Emku a čo má potom, že je ich veľa, toto meno som mala ešte ako 14 ročná v dennicku ako vysnívané... Páčilo sa mi celých ďalších 12 rokov.. má pre mňa úplne iný hlbší význam... Navyše mám veľmi dlhé a zložité priezvisko, čiže aj ďalšie mená si budeme vyberať v zásade kratke, bez diakritiky... a tých nie je zase až tak veľa, ak chcete niečo trošku bežné.

frndza
21. máj 2019

@petkaaa Moje dcéry majú priezvisko Schneider (Saniya a Stella) a syn sa volá Siakel

vevesh
21. máj 2019

@maminuska mne sa to tiez nepaci, ked sa miesaju mena. Meno ma pasovat priezvisku, ale to je moja mienka. Nemiesam sa do rodicoc, ktori chcu mat dzesiku ci dzastina (prave mi oci vybilo, ale 🤐).
A s meno a priezviskom - ano vies cca. cloveka zaradit, ale nehovori to o narodnosti, vnimani ci prislusnosti. Ja nemam sk priezvisko a ani som nikdy nemala, aj napriek tomu som uz niekolko generacna slovenka. Moje deti sa ako slovaci nevnimaju. Ale nevnimaju sa ani ako narod, z ktoreho mena maju. Lebo vyrastaju niekde mimo obe kultury...

maminuska
21. máj 2019

@vevesh no len ty si taký špecifický prípad. ale keď to zoberieš všeobecne, tak podľa mena vieš určiť približne oblasť , národ a často aj príslušnosť k určitému náboženstvu .

jetotu
21. máj 2019

My máme Zoju a Jonáša🙂

mamcotka
21. máj 2019

@wandallka moju dcéru chcem tak pomenovať.

maminuska
21. máj 2019

@jetotu Jonáš je nádherné mužské meno , len škoda že som sa s ním na SR ešte nestretla osobne. V CZ ano.

vevesh
21. máj 2019

@maminuska narody sa premiesavaju, premiesavali sa aj velmi v minulosti, budu aj v buducnosti. Takze mena budu prenikat z jednej kultury do druhej a naopak, meno moze akurat znacit orientaciu rodicov, i ked nie vzdy, lebo kazdy ma ine pohnutky na meno. Teraz je napriklad u moslimov moderne meno anna a lora/laura. A u nemoslimov jasmin a layla- ale to bolo aj kedysi takto (dobre to aj vidiet v jednom albume tu na mk s menami princezien ako sa storociami a narodmi menili...)

maminuska
21. máj 2019

@vevesh to súhlasím jednoznačne. Len mená sa vždy preberali v určitej upravenej podobe.
Ak zoberieš meno Demeter, je to vlastne Dimitrij ,alebo Fedor je Fjodor . Dnes sa k čisto slovenskému priezvisku dá čisto zahraničné meno , čo často vyznie nie moc dobre.

grandzero9
21. máj 2019

@maminuska vyznie to divne. To je pravda. V okoli takych mien poznam niekolko, co meno pomaly exoticke a priezvisko pritom rydzo slovenske. Ale tak kazdy podla seba jak kto uzna za vhodne 🙂

juli05
Autor odpoveď zmazal
tinuska31
21. máj 2019

Agátka a Ondrej sú tiež zaujímavé mená

nerya
21. máj 2019

@elementissa súdiac podľa priezviska a oblasti pôrodu asi obaja rodičia 😂

jeanne0
21. máj 2019

Mne sa tie zahranicne mena nepacia a najlepsie je ze 90% z nich su aj slovenske len su inak napisane....napriklad sarah, elizabeth a iné..keď sme boli na jednom športovom dni a vyhlasovali víťazov, tak moderator nevedel polovicu mien deti precitat a rodicia samozrejme nastvany, ale to mohli cakat ked sa rozhodli pre take meno....