icon

Povedali by ste kamarátke, že synovi dáte meno po jej zosnulom priateľovi?

2. dec 2025

Ahojte,

mám dobrú kamošku, kamarátime sa od detstva. Žiaľ pred niekoľkými rokmi prišla tragicky o partnera, ktorého veľmi milovala. Veľmi ťažko to znášala niekoľko rokov. Dodnes je to pre ňu citliví téma. Ja som ho poznala som ho, boli sme kamoši, mala som ho rada.

Posledný rok a pol sa naše cesty s kamoškou mierne rozišli, stretávame sa, ale nie sme v kontakte až tak, ako predtým. Ak by som sa rozhodla, že dám môjmu synovi meno po jej priateľovi, povedali by ste jej to? Napísali alebo zavolali by ste jej, že idete dávať synovi jeho meno? Alebo by ste to vôbec neriešili, lebo máte právo dať synovi aké meno chcete? Toto meno v rodine nemáme, ani sa mi nikdy nepáčilo a ani som jej nespomínala, že by som také meno dala. Máme už jedného syna a volá sa inak.

Strana
z6
sasa1310
2. dec 2025

robíš z toho zbytočnú drámu

ivik4
2. dec 2025

To meno sa Ti nepaci a aj tak ho chces dat ? Len preto ze on sa tak volal alebo zrazu sa Ti paci ? Ak ste v kontakte tak jej to povedz. Vsak bude divne ze dieta sa narodi ,spyta sa na meno a aj tak bude vediet

anonym_07b1a2
2. dec 2025

Celkom tu necháoem... musíš bývalej kamoške toto vešať na nos?

anonym_845d99
2. dec 2025

@anonym_autor ano kontaktovala by som ju a povedala jej to. Nejde o to ze si ides pytat povolenie ale ze ked sa to nahodou dozvie tak by ju to mohlo nejako zranit a je to pre nu urcite stale citlive. Z ucty ku kamoske by som jej to vopred povedala.

anonym_845d99
2. dec 2025
@anonym_07b1a2

Celkom tu necháoem... musíš bývalej kamoške toto vešať na nos?

@anonym_07b1a2 kde akoze napisala ze je to byvala kamoska???hned prve slova su ze su dobre kamaratky….

ivik4
2. dec 2025

Inak je mozne ze ak ona raz bude mat syna, tiez mu da take meno. Teda ak uz deti nema

anonym_07b1a2
2. dec 2025

Keď som mala 15 povedala som najlepšej kamarátke že keď budem mať dcéru pomenujem po nej aj sa tak stalo, ale moji starí rodičia si mysleli že má meno po ich dcére,ja som im radosť nechcela kaziť.
Ale sa ti to meno ani len nepáči na kýho.vola chceš po tom chlapovi pomenovať dieťa? Ešte trhať babe staré rany

anonym_07b1a2
2. dec 2025
@anonym_845d99

@anonym_07b1a2 kde akoze napisala ze je to byvala kamoska???hned prve slova su ze su dobre kamaratky….

@anonym_845d99,, Posledný rok a pol sa naše cesty s kamoškou mierne rozišli,,

anonym_0dfaf9
Odpoveď bola odstránená
anonym_845d99
2. dec 2025
@anonym_07b1a2

@anonym_845d99,, Posledný rok a pol sa naše cesty s kamoškou mierne rozišli,,

@anonym_07b1a2 to moze znamenat ze sa odstahovala na druhu stranu republiky a ze spolu nevysedavaju tyzdenne na kavicke. Nie ze je to byvala kamoska. Ked ona napise ze je to kamoska tak ako moze cudzi clovek napisat ze je to byvala kamoska..nechapem😂
Este aj napisala ze sa stretavaju…

ivik4
2. dec 2025

Ved jasne pise ze SA STRETAVAJU , tak ake byvale kamosky ? 😃
Logicky aj bude vediet ako sa jej dalsie dieta bude volat, preto to riesi

anonym_e600c6
2. dec 2025

@anonym_autor mne to príde strašne slizké. Meno sa ti nepáči, ale dáš ho svojmu synovi? Akože na čo? A hádam má do toho hovoriť aj otec dieťaťa, nie? Nerobila by som to, pripadá mi to, že sa jej chceš tým zapáčiť. Ak by sa ti to meno páčilo, vždy si túžila ho dať svojmu synovi, tak to pochopím, ale takto nie

koniarova
2. dec 2025

Ja som asi pribrzdená. Dobre chápem, že ideš dať synovi meniť, ktoré sa ti nepáči?
Načo? Prečo? Začo?

anonym_845d99
2. dec 2025
@koniarova

Ja som asi pribrzdená. Dobre chápem, že ideš dať synovi meniť, ktoré sa ti nepáči?
Načo? Prečo? Začo?

@koniarova Preco ma kazdy v tejto diskusii potrebu chytat autorku za slovicka…toto meno sa mi nikdy nepacilo…v preklade nemala ho vybrane od svojich 5 rokov pre babiku ale asi ako zostala tehotna s tymto dietatom tal si uvedomila ze sa jej asi to meno paci…

anonym_501c5c
2. dec 2025

@anonym_autor “ Toto meno v rodine nemáme, ani sa mi nikdy nepáčilo” - a čo ťa teda vedie k tomu, dať práve toto meno?
Napíšeš konkrétne aj o ake meno ide?

autor
2. dec 2025
@anonym_845d99

@koniarova Preco ma kazdy v tejto diskusii potrebu chytat autorku za slovicka…toto meno sa mi nikdy nepacilo…v preklade nemala ho vybrane od svojich 5 rokov pre babiku ale asi ako zostala tehotna s tymto dietatom tal si uvedomila ze sa jej asi to meno paci…

@anonym_845d99 ano presne tak. To neznamena, ze sa mi nepaci, len to nebolo meno, ktore by som si vybrala na prvu. Ona deti nema a tak som sa rozhodla synovi dat toto meno. Ma vobec zmysel jej o tom hovorit, alebo ju postavit pred hotovu vec?

ivik4
2. dec 2025
@anonym_e600c6

@anonym_autor mne to príde strašne slizké. Meno sa ti nepáči, ale dáš ho svojmu synovi? Akože na čo? A hádam má do toho hovoriť aj otec dieťaťa, nie? Nerobila by som to, pripadá mi to, že sa jej chceš tým zapáčiť. Ak by sa ti to meno páčilo, vždy si túžila ho dať svojmu synovi, tak to pochopím, ale takto nie

@anonym_e600c6 presne aj pre mna je to slizke. Dat nasilu meno nad ktorym som nerozmyslala len preto lebo a este jej to aj velmi ublizi. Naozaj nepoviem ani pismenko keby to meno niekedy chcela a pacilo sa jej

personality
2. dec 2025

Tak povedz ze ho vybral tvoj partner.

ivik4
2. dec 2025
@anonym_845d99

@anonym_845d99 pretoze ona sama dala do pozornosti ze sa jej to meno vobec nepaci 😃. Preto

Vsak na zaklade toho co pise,mozeme my napisat svoj nazor. Coho sa mame inak chytat ked vieme len to co napise ?

autor
2. dec 2025
@ivik4

@anonym_845d99 pretoze ona sama dala do pozornosti ze sa jej to meno vobec nepaci 😃. Preto

Vsak na zaklade toho co pise,mozeme my napisat svoj nazor. Coho sa mame inak chytat ked vieme len to co napise ?

@ivik4 neda sa povedat, ze sa mi to meno nepaci, len to nebolo vobec na zozname. Ak by to bolo temou dna, tak to meno dam prvemu synovi. Samozrejme, ze keby sa mi vobec nepacilo, tak to synovi predsa nedam. Len to nebolo to vysnivane meno od detstva., Otazka znie, zavolat, napisat jej, spytat sa, ci s tym je ok, ze by som rada dala taketo meno synovi, alebo to vobec neriesit, ze ved sa to dozvie?

ivik4
2. dec 2025
@anonym_autor

@ivik4 neda sa povedat, ze sa mi to meno nepaci, len to nebolo vobec na zozname. Ak by to bolo temou dna, tak to meno dam prvemu synovi. Samozrejme, ze keby sa mi vobec nepacilo, tak to synovi predsa nedam. Len to nebolo to vysnivane meno od detstva., Otazka znie, zavolat, napisat jej, spytat sa, ci s tym je ok, ze by som rada dala taketo meno synovi, alebo to vobec neriesit, ze ved sa to dozvie?

@anonym_autor ak sa stretavate, samozrejme ze povedat. Vies si predstavit situaciu ze sa s nou stretnes, dieta na svete a az vtedy zisti ze si dala dietatu take meno? Neubliz jej este viac nez jej to ublizi aj tak, ber na nu ohlad. Samozrejme chapem ze mas pravo dat dietatu meno ake chces a nemusis brat ohlad na nikoho ale povedat jej to ako kamoske ktora sa velmi trapila by bolo fajn...
Je to najmenej

autor
2. dec 2025
@ivik4

@anonym_autor ak sa stretavate, samozrejme ze povedat. Vies si predstavit situaciu ze sa s nou stretnes, dieta na svete a az vtedy zisti ze si dala dietatu take meno? Neubliz jej este viac nez jej to ublizi aj tak, ber na nu ohlad. Samozrejme chapem ze mas pravo dat dietatu meno ake chces a nemusis brat ohlad na nikoho ale povedat jej to ako kamoske ktora sa velmi trapila by bolo fajn...
Je to najmenej

@ivik4 aj ja si to myslím. A keď sa nestretávame a nie sme teraz v kontakte, takisto jej treba dať vedieť?

danica2711
2. dec 2025

@anonym_autor samozrejme, že by som jej to povedala. Ale prepáč, si jednak trápna a jednak bezohľadná. Mien je predsa na výber toľko, ale ty musíš použiť práve to (ktoré sa ti ani až tak nepáči), ktoré sa jej môže bolestne dotknúť? Prečo? Teba by som teda za kamarátku nechcela

anonym_84226c
2. dec 2025

Myslim si, ze je vrcholne neuctive vybrat si meno, o ktorom si nimdy neuvazovala, ktore sa ti nikdy nepacilo, ku ktoremu si nikdy nemala vztah a navyse je to meno, ktore moze tvojej kamaratke pripomenut velku zivotnu stratu.

Velka neucta.

ivik4
2. dec 2025

Este kolko krat sa to spytas 🙄
Viesco nie, vykasli sa na nu, vsak uz aj tak kasles na to ze nad tym vobec uvazujes. Mozno sa raz nahodne stretnete a budete mat obe synov s rovnakym meno. No dobre hnusne od Teba. Prepac

autor
2. dec 2025
@danica2711

@anonym_autor samozrejme, že by som jej to povedala. Ale prepáč, si jednak trápna a jednak bezohľadná. Mien je predsa na výber toľko, ale ty musíš použiť práve to (ktoré sa ti ani až tak nepáči), ktoré sa jej môže bolestne dotknúť? Prečo? Teba by som teda za kamarátku nechcela

@danica2711 ja som tá kamoška... napísala som to však takto naschvál. Nechcela som, aby ste dali za pravdu mne, chcela som, aby ste boli objektívne. Pre mňa je to veľmi bolestivá téma a ona to vie. Nepovedala mi nič, ani nenapísala. Dozvedela som sa to od známej, že vieš, že má xy syna? A vieš aké mu dali meno? Veľmi ma to zabolelo. Ak by mi bola zavolala, alebo napísala, že čakajú syna, že mu chce dať toto meno, či som s tým ok, či ma to nejako nezraní, tak by som s tým asi súhlasila. Ale takto, mi to prišlo absolútne netaktné a veľmi ma to zranilo. Už je to pár rokov, ale stále to cítim ako krivdu. Dnes mi povedal kamarát, že ja na to meno nemám patent, že ona mohla dať aké meno chcela a absolútne nemala povinnosť mi nič vešať na nos. Povedal mi, že sa mám na to spýtať psychologičky, či je to ok. Áno, patent na to meno nemám a každý má právo vybrať si meno.

deti95060810
2. dec 2025

meno si môžeš dať aké chceš. je to len tvoja vec.

anonym_e600c6
2. dec 2025
@anonym_autor

@ivik4 aj ja si to myslím. A keď sa nestretávame a nie sme teraz v kontakte, takisto jej treba dať vedieť?

@anonym_autor vyber iné meno a nemusíš riešiť sprostosti.

muchotrafka298
2. dec 2025

Je to nejake specialne alebo netradicne meno? Kazdy si moze dat dietatu meno ake chce. Kedze neskor pises, ze nie ste v kontakte, tak tym duplom. Ona Ti to neoznamila. Hotovo. Tak sa rozhodla. A ty sa s tym proste musis zmierit, zivot prinasa aj taketo veci.

autor
2. dec 2025
@muchotrafka298

Je to nejake specialne alebo netradicne meno? Kazdy si moze dat dietatu meno ake chce. Kedze neskor pises, ze nie ste v kontakte, tak tym duplom. Ona Ti to neoznamila. Hotovo. Tak sa rozhodla. A ty sa s tym proste musis zmierit, zivot prinasa aj taketo veci.

@muchotrafka298 ja viem, že sa tak rozhodla, je mi to jasné. Ale považujem za korektné vzhľadom na to, že sa poznáme 30r a boli sme naozaj veľmi dobré priateľky, že by mi to povedala, alebo aspoň napísala. To je celé. Vo finále by si aj tak urobila podľa seba. Ale ja by som to spravila. Ak by som mala kamošku, a chcela by som dať zrazu synovi meno po jej mŕtvom priateľovi. Ale áno, ani ja, ani nikto nemáme ownership na meno. Ale môžeme sa k sebe správať ohľaduplne.l

Strana
z6