icon

Povedali by ste kamarátke, že synovi dáte meno po jej zosnulom priateľovi?

2. dec 2025

Ahojte,

mám dobrú kamošku, kamarátime sa od detstva. Žiaľ pred niekoľkými rokmi prišla tragicky o partnera, ktorého veľmi milovala. Veľmi ťažko to znášala niekoľko rokov. Dodnes je to pre ňu citliví téma. Ja som ho poznala som ho, boli sme kamoši, mala som ho rada.

Posledný rok a pol sa naše cesty s kamoškou mierne rozišli, stretávame sa, ale nie sme v kontakte až tak, ako predtým. Ak by som sa rozhodla, že dám môjmu synovi meno po jej priateľovi, povedali by ste jej to? Napísali alebo zavolali by ste jej, že idete dávať synovi jeho meno? Alebo by ste to vôbec neriešili, lebo máte právo dať synovi aké meno chcete? Toto meno v rodine nemáme, ani sa mi nikdy nepáčilo a ani som jej nespomínala, že by som také meno dala. Máme už jedného syna a volá sa inak.

cimage
2. dec 2025

Nedala by som to meno, kedze je to citliva tema pre nu a asi to nie je meno, ktore vas ako prve napadlo. Je to bezne, casto pozivane meno? Ak nie, tak by som ho nedala uz vobec, bude to take vtieranie, ale nie v dobrom.

anonym_a572f7
2. dec 2025

Daj meno ake len chces, je sice smutne co sa stalo kamaratke, ale zivot ide dalej a urcite to teraz neznamena, ze ziadna kamoska nemoze dat dietatu take meno. A uz vobec to nie je meno po jej partnerovi, je to proste zhodou okolnosti rovnake meno. Ked pride rec na to, ako sa babo bude volat, tak jej povies. Ale nerozumiem len jednemu, preco davas meno ktore sa ti nejako velmi nepaci.

lauriik
2. dec 2025

A naco to uz teraz riesis? Chlapec sa uz narodil, meno take dostal, pises, ze to uz je niekolko rokov. Nebolo to od nej moc taktne ale mozno to meno ma spojena ona alebo jej manzel s niekym inym s rodiny a nie s tvojim mrtvym muzom. Kedze ste sa niekolko rokov nevdeli a dozvedela si sa to od inych ludi tak sa asi ani moc nestretavate a nieste take velke kamosky.
Nechaj to tak, zi si svoj zivot a hod to za hlavu. Zbytocne sa tym trapis.

unicornlady
2. dec 2025

Ten chlapec má niekoľko rokov a ty stále riešiť krivdu, že má meno ako tvoj bývalý priateľ?
Ja rozumiem, že ti priateľ chýba, ale držíš zbytočne v sebe krivdy. Áno, nebolo to od nej veľmi ohľaduplné. Možno ste až také kamarátky neboli, neviem.
S tou kamarátkou sa už teda vôbec nestretávaš?

autor
2. dec 2025
@unicornlady

Ten chlapec má niekoľko rokov a ty stále riešiť krivdu, že má meno ako tvoj bývalý priateľ?
Ja rozumiem, že ti priateľ chýba, ale držíš zbytočne v sebe krivdy. Áno, nebolo to od nej veľmi ohľaduplné. Možno ste až také kamarátky neboli, neviem.
S tou kamarátkou sa už teda vôbec nestretávaš?

@unicornlady stretávam sa s ňou. Vtedy sme mali obdobie asi roka, že sme sa nevideli.

anonym_6141bb
2. dec 2025

nie, nepomenovala by som syna po niekom, kto tragicky zomrel. preto som svojho syna nepomenovala po otcovi, ktorý zomrel veľmi mladý.

abbey1
2. dec 2025

Ja stále nechápem, prečo vôbec chceš dat to meno

anonym_501c5c
2. dec 2025
@anonym_autor

@danica2711 ja som tá kamoška... napísala som to však takto naschvál. Nechcela som, aby ste dali za pravdu mne, chcela som, aby ste boli objektívne. Pre mňa je to veľmi bolestivá téma a ona to vie. Nepovedala mi nič, ani nenapísala. Dozvedela som sa to od známej, že vieš, že má xy syna? A vieš aké mu dali meno? Veľmi ma to zabolelo. Ak by mi bola zavolala, alebo napísala, že čakajú syna, že mu chce dať toto meno, či som s tým ok, či ma to nejako nezraní, tak by som s tým asi súhlasila. Ale takto, mi to prišlo absolútne netaktné a veľmi ma to zranilo. Už je to pár rokov, ale stále to cítim ako krivdu. Dnes mi povedal kamarát, že ja na to meno nemám patent, že ona mohla dať aké meno chcela a absolútne nemala povinnosť mi nič vešať na nos. Povedal mi, že sa mám na to spýtať psychologičky, či je to ok. Áno, patent na to meno nemám a každý má právo vybrať si meno.

@anonym_autor už to prestaň riešiť. Vlastne ani nevieš, čo ju(ich) k tomu výberu mena viedlo. A nemuselo to byť vôbec po tvojom priateľovi. Mimochodom stále si nezapísala o aké meno konkrétne ide.
Keď to takto stále prežívaš, vyhľadaj odbornú pomoc. To myslím v dobrom.

abbey1
2. dec 2025
@anonym_autor

@danica2711 ja som tá kamoška... napísala som to však takto naschvál. Nechcela som, aby ste dali za pravdu mne, chcela som, aby ste boli objektívne. Pre mňa je to veľmi bolestivá téma a ona to vie. Nepovedala mi nič, ani nenapísala. Dozvedela som sa to od známej, že vieš, že má xy syna? A vieš aké mu dali meno? Veľmi ma to zabolelo. Ak by mi bola zavolala, alebo napísala, že čakajú syna, že mu chce dať toto meno, či som s tým ok, či ma to nejako nezraní, tak by som s tým asi súhlasila. Ale takto, mi to prišlo absolútne netaktné a veľmi ma to zranilo. Už je to pár rokov, ale stále to cítim ako krivdu. Dnes mi povedal kamarát, že ja na to meno nemám patent, že ona mohla dať aké meno chcela a absolútne nemala povinnosť mi nič vešať na nos. Povedal mi, že sa mám na to spýtať psychologičky, či je to ok. Áno, patent na to meno nemám a každý má právo vybrať si meno.

@anonym_autor Bože, môj, až teraz čítam tvoje vysvetlenie. Ty si psycho.

autor
2. dec 2025
@anonym_501c5c

@anonym_autor už to prestaň riešiť. Vlastne ani nevieš, čo ju(ich) k tomu výberu mena viedlo. A nemuselo to byť vôbec po tvojom priateľovi. Mimochodom stále si nezapísala o aké meno konkrétne ide.
Keď to takto stále prežívaš, vyhľadaj odbornú pomoc. To myslím v dobrom.

@anonym_501c5c ja to vobec neprezivam, neriesim to. Bola som preto nahnevana. Ale dali meno po nom, to mi povedala, lebo sa tak rozhodli. Dnes sme boli na večeri so známym a o niečom sme debatili. Dostali sme sa ku kamoške a jej synovi. A ja som spomenula, ze sa ma to dotklo, ze mi nedali vediet, ze idu dat synovi toto meno. Na co mi znamy povedal, ze si mohli urobit co len chceli a vobec mi nemali preco vesat na nos. Hovorim, ze teraz zakazdym ked ho oslovim, mi to trha srdce a ked mu mam nejako povedat, nejde mi to do na jazyk. Na co povedal, ze ho mam oslovovat on, alebo to dieta neoslovovat...

anonym_9b8cba
2. dec 2025
@anonym_07b1a2

Celkom tu necháoem... musíš bývalej kamoške toto vešať na nos?

@anonym_07b1a2 citat s porozumenim dokazes? Pise jasne ze sa stretavaju ale menej. Tak aka "byvala" kamoska?

abbey1
2. dec 2025
@anonym_9b8cba

@anonym_07b1a2 citat s porozumenim dokazes? Pise jasne ze sa stretavaju ale menej. Tak aka "byvala" kamoska?

@anonym_9b8cba Píše piate cez deviate.

anonym_501c5c
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_501c5c ja to vobec neprezivam, neriesim to. Bola som preto nahnevana. Ale dali meno po nom, to mi povedala, lebo sa tak rozhodli. Dnes sme boli na večeri so známym a o niečom sme debatili. Dostali sme sa ku kamoške a jej synovi. A ja som spomenula, ze sa ma to dotklo, ze mi nedali vediet, ze idu dat synovi toto meno. Na co mi znamy povedal, ze si mohli urobit co len chceli a vobec mi nemali preco vesat na nos. Hovorim, ze teraz zakazdym ked ho oslovim, mi to trha srdce a ked mu mam nejako povedat, nejde mi to do na jazyk. Na co povedal, ze ho mam oslovovat on, alebo to dieta neoslovovat...

@anonym_autor známy ti povedal pravdu.
A platí to, čo som napísala vyššie: vyhľadaj odbornú pomoc .

muchotrafka298
2. dec 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 ja viem, že sa tak rozhodla, je mi to jasné. Ale považujem za korektné vzhľadom na to, že sa poznáme 30r a boli sme naozaj veľmi dobré priateľky, že by mi to povedala, alebo aspoň napísala. To je celé. Vo finále by si aj tak urobila podľa seba. Ale ja by som to spravila. Ak by som mala kamošku, a chcela by som dať zrazu synovi meno po jej mŕtvom priateľovi. Ale áno, ani ja, ani nikto nemáme ownership na meno. Ale môžeme sa k sebe správať ohľaduplne.l

@anonym_autor tak ona to videla zjavne inak ako ty. Ohladuplnost, neohladuplnost, to je teraz uz jedno. Mala by si vyhladat odbornu pomoc, lebo sa zblaznis. Ze niekto da meno ako tvoj zosnuly partner. A co, tak sa ona tak s muzom rozhodla. Kedze Ti ani neoznamila, ze sa jej narodilo dieta, to hovori za vsetko. Ziadne kamaratky nie ste a blizke uz vobec nie. Nezalezi na tom, kolko ju poznas. Vase cesty sa rozisli. A tak to treba brat.

julia_romeo
2. dec 2025

Uz som asi videla vsetlico, ale aby si niekto pytal povolenie alebo mal potrebu oznamovat kamoske meno decka, to este nie. Cize ak sa to male vola Tomas, tak vsetci rodicia Tomasov zo Slovenska jej mali dat vediet, ze sa ich syn vola tak ako jej priatel? To je chore, sorry...

autor
2. dec 2025
@abbey1

@anonym_9b8cba Píše piate cez deviate.

@abbey1 v čase, keď bola tehotná sme sa stretávali menej. Trvalo to asi rok. Vedela som, že čaká dieťa. Nevedela som, že sa jej narodil syn a že mu dala meno po mojom ex. Potom mi to povedala. Dnes sa stretávame pravidelne. Mne je pri vyslovovaní toho mena veľmi ťažko. Zakaždým. Nič som jej na to nepovedala. Pýtala som sa, prečo mu dali také meno, či sa im páčilo. Že nie, ale tak napokon si ho vybrali oni, keďže ja nemám dieťa, tak ho dali oni. A tým to bolo uzavreté. Dnes je mi ťažko, keď sme spolu mu hovoriť týmto menom. A oslovovať ho on alebo chlapec nebudem. Každopádne, ja by som sa spýtala mojej kamošky, ktorá býva o tri brány ďalej, že idem dať synovi meno po jej ex... že hádam je to ok a nebude to jatriť jej rany, že je to z úcty k nemu. Nič viac. Takto by to možno bolo lepšie... neviem... možno nie.

muchotrafka298
2. dec 2025
@julia_romeo

Uz som asi videla vsetlico, ale aby si niekto pytal povolenie alebo mal potrebu oznamovat kamoske meno decka, to este nie. Cize ak sa to male vola Tomas, tak vsetci rodicia Tomasov zo Slovenska jej mali dat vediet, ze sa ich syn vola tak ako jej priatel? To je chore, sorry...

@julia_romeo no sak toto. Podla mna sa jedna o bezne u nas pouzivane meno, nosia ho tisice muzov a teraz je to problem, lebo sa tak vola niekoho zosnuly partner. Ak by to bolo meno netradicne alebo take, ktore sa u nas dava malo, tak OK, mohlo by sa zdat, ze je to pomenovane po nom, ale takto?!? To asi mala dotycna predlozit zoznam vhodnych mien a autorka by si teda vybrala, ktore ma pouzit aby bola s tym OK.

autor
2. dec 2025
@muchotrafka298

@julia_romeo no sak toto. Podla mna sa jedna o bezne u nas pouzivane meno, nosia ho tisice muzov a teraz je to problem, lebo sa tak vola niekoho zosnuly partner. Ak by to bolo meno netradicne alebo take, ktore sa u nas dava malo, tak OK, mohlo by sa zdat, ze je to pomenovane po nom, ale takto?!? To asi mala dotycna predlozit zoznam vhodnych mien a autorka by si teda vybrala, ktore ma pouzit aby bola s tym OK.

@muchotrafka298 je to meno Roland.

zuzanita1609
2. dec 2025

Tak ho asi mala radšej,ako si si myslela. Mňa by to potešilo,keby moja dobrá kamarátka pomenuje svoje dieťa po mojom nebohom priateľovi. A vôbec to nemusíš brať ako sarkazmus,no tiež si myslím,že by si mala vyhľadať odbornú pomoc. O to viac by mi ten chlapec prirástol k srdcu.

julia_romeo
2. dec 2025
@anonym_autor

@muchotrafka298 je to meno Roland.

@anonym_autor a co na tom ze je to Roland? VObec nezalezi na tom ake je to meno ale ide o princip... Takze obvolaj vsetkych rodicov Rolandov a zhukaj ich ze ti nedali vediet... 🙂

anonym_07b1a2
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor bývalý kolega dal synovi meno po bývalom prezidentovi? Ani sa tým netajil. Podľa teba ho mali kontaktovať a pýtať si povolenie?

autor
2. dec 2025
@julia_romeo

@anonym_autor a co na tom ze je to Roland? VObec nezalezi na tom ake je to meno ale ide o princip... Takze obvolaj vsetkych rodicov Rolandov a zhukaj ich ze ti nedali vediet... 🙂

@julia_romeo nemyslím, že je to tradičné slovenské meno a nemyslím, že je to dream meno každej matky. Viem, že to dali po ňom, veď mi to povedali. Mne je úplne jedno, kto dá meno Roland svojmu synovi. Ale moja kamoška, čo sa tvári ako moja kamoška, a práve sa nestrávame, mu dá takéto meno... no zabolelo to.

euka210
2. dec 2025

@anonym_autor no nazory sa menia na mena...my sme mali vybrate dopredu len jedno a pri dalsich detoch sme museli vyberat.
Celkom nechapem dovod preco to meno...paci sa Ti alebo je to prave kvoli jej manzelovi?
Ale tak ci onak, pre nu to bude citlive meno, takze by som sa opytala, ci je s tym ok, alebo nie, aby jej maly nepripominal muza.

barborab1411
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tvoj partner bol jediný na svete ktorý mal také meno?podľa mňa z toho robíte obe zbytočnú drámu.....

autor
2. dec 2025
@barborab1411

@anonym_autor tvoj partner bol jediný na svete ktorý mal také meno?podľa mňa z toho robíte obe zbytočnú drámu.....

@barborab1411 nie, ako pisem nebol jediny na svete, muzov s takym mien je mnoho. I ked ja vo svojom okoli nikoho nepoznam a ani moja kamoska. Pre mna je to aj po 4 rokoch od jeho smrti stale citliva tema a jednoducho jeho meno vo mne jatri spomienky a boli ma to. S jej synom sa stretavam a stretavam sa aj s nou. A ano, potvrdila mi neskor, ked sme sa stretli, ze meno dali po mojom priatelovi. Ja by som sa zachovala inak a ked by som vedela, aka je to pre nu citliva tema, minimalne by som jej povedala, ze chceme dat meno po nom, mozno z ucty k nemu, dufam, ze s tym budes ok a ze to nebude pre teba bolestiva spomienka.

anonym_8c2c28
2. dec 2025

Chápem ťa,nic s tým už neurobíš
Iba je otázka či vieš byť s tým ok a prijat ju aj s jej rozhodnutim
Aj keď je to divné prečo po tvojom ex a ci vyslovene to bolo myslené na tvojho ex
A si jej povedala, že ta to mrzí?nejako priamejsie jej dať najavo pocity?ked to je kamoška,tak snáď sa viete o tom porozprávať
Ale chápem ťa úplne,ty si mala byť tá ktorá bude mať syna s takým menom a s mužom čo ma to meno ale žiaľ život rozhodol inak
No nedá sa to zvrátiť..ale vzťah s kamoškou hej...ak za to stojí

anonym_8c2c28
2. dec 2025

A viem si to predstaviť (i keď iba z časti lebo som nezažila),ze kamoška da meno po mojej nebohej láske a pri jej dieťati zakaždým spomienky sa vynoria...lebo to meno....meno co v tebe stále znie rezonuje..a ešte ho dala zrejme práááve kvôli nemu
Ach...
🍀💗🫂

catherinah
2. dec 2025

Ja nechápem, prečo dala PRÁVE toto meno. Je tolko peknych inych mien. Lebo toto je naozaj také menej používané.

biba_18
2. dec 2025

podľa mňa to neúctivé nie je, naopak… ja tak podľa seba rozmýšľam, mne by sa to asi páčilo že dá moja dobrá kamoška jeho meno… ☺️

autor
2. dec 2025
@biba_18

podľa mňa to neúctivé nie je, naopak… ja tak podľa seba rozmýšľam, mne by sa to asi páčilo že dá moja dobrá kamoška jeho meno… ☺️

@biba_18 mna by to naopak ani nenapadlo. Ak by som vedela, aka je to citliva tema pre moju kamosku. Vobec tema dieta a tema jej mrtvy priatel, s ktorym tie deti mat chceli... jednoducho by som vybrala ine meno. Ak uz by som z nejakeho popudu a ucty k nemu chcela dat jeho meno, tak by som jej o tom povedala, vopred. Nie, ze by sa to dozvedela, ked uz je maly na svete od cudzich ludi. Ale to som ja.