icon

Povedali by ste kamarátke, že synovi dáte meno po jej zosnulom priateľovi?

2. dec 2025

Ahojte,

mám dobrú kamošku, kamarátime sa od detstva. Žiaľ pred niekoľkými rokmi prišla tragicky o partnera, ktorého veľmi milovala. Veľmi ťažko to znášala niekoľko rokov. Dodnes je to pre ňu citliví téma. Ja som ho poznala som ho, boli sme kamoši, mala som ho rada.

Posledný rok a pol sa naše cesty s kamoškou mierne rozišli, stretávame sa, ale nie sme v kontakte až tak, ako predtým. Ak by som sa rozhodla, že dám môjmu synovi meno po jej priateľovi, povedali by ste jej to? Napísali alebo zavolali by ste jej, že idete dávať synovi jeho meno? Alebo by ste to vôbec neriešili, lebo máte právo dať synovi aké meno chcete? Toto meno v rodine nemáme, ani sa mi nikdy nepáčilo a ani som jej nespomínala, že by som také meno dala. Máme už jedného syna a volá sa inak.

autor
2. dec 2025
@ivik4

Nieste skutocne priatelky. Tiez mam nazor ze urcite veci sa nerobia. Ak ste boli naozaj velmi dobre priatelky, tak jednoducho nie. Nieje to ako ked da meno hoc aky sused. Toto spravila Tebe jedna z najblizsich ludi.
Ukoncila by som Vas ,,vztah"

@ivik4 to si aj ja myslím. Jednoducho sú veci, ktoré sa nerobia, obzvlášť ak si hovoríme priatelia. To, že sa práve s tým človekom nestretávam, neznamená, že zahodím spoločné roky a kamarátstvo a pôjdem si svoje bez toho, či raním toho druhého.

ivik4
2. dec 2025

V dobrom priatelstve by Ti to hlavne ona pocas tehotenstva normalne povedala a nezachovala by sa ako male decko co to taji. Sama si uvedomovala co robi, preto Ti ti nepovedala. Vie ako sa zachovala. Inak by ste ako kamosky pokecali normalne o tom uz pred rokmi. Tu mala ona spravit ten krok, nie ze ty

biba_18
2. dec 2025

@anonym_autor tak sa s ňou nekamaráť. ona teraz určite kvôli tebe meno nezmení že… takže je to o tebe. vždy je to o tebe…

autor
2. dec 2025
@biba_18

@anonym_autor tak sa s ňou nekamaráť. ona teraz určite kvôli tebe meno nezmení že… takže je to o tebe. vždy je to o tebe…

@biba_18 nikto od nej nechce, aby meno zmenila. Ona sa tak rozhodla a urobila to takto... a teda mne neostáva iné ako to rešpektovať. Ale ak ma to má trápiť, tak naozaj bude lepšie, ak kontakty preruším. Snáď vedela dobre, čo robí.

biba_18
2. dec 2025

@anonym_autor sorry, nie som na tvojej strane…

ceresnicka_cervena
2. dec 2025
@anonym_autor

@biba_18 nikto od nej nechce, aby meno zmenila. Ona sa tak rozhodla a urobila to takto... a teda mne neostáva iné ako to rešpektovať. Ale ak ma to má trápiť, tak naozaj bude lepšie, ak kontakty preruším. Snáď vedela dobre, čo robí.

@anonym_autor naozaj by si chcela stratiť kamarátku? Veď odvtedy sa už dlho kamarátite. Rozprávali ste sa o tom? Myslíš, že ti chcela naozaj ublížiť? Ty musíš vedieť aké ste teraz kamarátky, či ti bude chýbať, či nebudeš ľutovať ak ukončíte vzťah.

anonym_84226c
2. dec 2025

Absolutne nechapem tu smrst zien vo sa tu na teba zletela a obhajuje jej vyber mena argumentami, ze je to jedno, nemas patent, ze si ho uctili a neviem ake este absurdity...vidim ze polovica kona je rovnako neuctiva ako ta tvoja kamoska...
Uz sa tu neobranuj, nevyhras to..to nie je o mene, ale o principe, ze uz len z principu tej asiciacie to meno nemala pouzit, co tam po susedoch..co tam po nich s takym dietatom sa nestykas

Vravim , ty si zi svoj zivot, bez nej nech mozes uzavriet tuto bolestivu kapitolu z ucty k zosnulemu aj sucasnemu partnerovi.

miadi
3. dec 2025

Ja som mala jedno oblubene meno dievcenske od decstva z jednej knihy ., v sirsej rodine ho potom dali dietatku ktore ale zomrelo . S tymi rodicmi sa nestretavam zijem na opacnom konci sveta pravdepodobne ich nikdy nestretnem .. ale ked sa mi narodila dcerka Toto meno som jednoducho nemohla pouzit . Z takej obyc ucty k bolesti tych rodicov . Je mi zvlastne co urobila tvoja kamoska . Ale aj to ze to riesis ked uz dieta je davno na svete . A ze to riesis tu nie s nou co ste spolu denne v kontakte . Mne to pride take falosne rovnako ako uvod temy si pisala akoze ty si ta kamoska, Naco ta faloš? Ked staci sa jej zajtra pozriet do tvare a povedat .. “ vadi mi ze si dala synovi meno po mojom zosnulom priatelovi a ani si sa somnou o tom pred porodom nikdy nebavila . “ Dat jej sancu vysvetlit ti to, A musela by byt slepa hlucha neempaticka aby nevidela ako velmi ti to meno vadi . Ak ste naozaj kamosky nemal by byt problem porozpravat sa uprimne aj o tom co je bolestive . Lebo inak mam pocit ze ste len zname ktore su prehnane v kontakte a hovoria len o povrchnych veciach .

terezka1947
3. dec 2025
@anonym_autor

@danica2711 ja som tá kamoška... napísala som to však takto naschvál. Nechcela som, aby ste dali za pravdu mne, chcela som, aby ste boli objektívne. Pre mňa je to veľmi bolestivá téma a ona to vie. Nepovedala mi nič, ani nenapísala. Dozvedela som sa to od známej, že vieš, že má xy syna? A vieš aké mu dali meno? Veľmi ma to zabolelo. Ak by mi bola zavolala, alebo napísala, že čakajú syna, že mu chce dať toto meno, či som s tým ok, či ma to nejako nezraní, tak by som s tým asi súhlasila. Ale takto, mi to prišlo absolútne netaktné a veľmi ma to zranilo. Už je to pár rokov, ale stále to cítim ako krivdu. Dnes mi povedal kamarát, že ja na to meno nemám patent, že ona mohla dať aké meno chcela a absolútne nemala povinnosť mi nič vešať na nos. Povedal mi, že sa mám na to spýtať psychologičky, či je to ok. Áno, patent na to meno nemám a každý má právo vybrať si meno.

@anonym_autor je smutné,akú stratu si prežila.
No zbytočne hrotis. Má syna,vybrali mu takéto meno. Vôbec nemusí mať nijaký súvis s tebou. A úprimne,keby sa mi nejaké meno pre dieťa páčilo,tak mu ho dám,aj keby pol.Slovenska malo rovnaké.
A nepýtala by som si ani v tvojom prípade dovolenie,to neber ako neúctu k tebe,ale je to noru,že si rodičia výberu mení podľa seba.

autor
3. dec 2025
@terezka1947

@anonym_autor je smutné,akú stratu si prežila.
No zbytočne hrotis. Má syna,vybrali mu takéto meno. Vôbec nemusí mať nijaký súvis s tebou. A úprimne,keby sa mi nejaké meno pre dieťa páčilo,tak mu ho dám,aj keby pol.Slovenska malo rovnaké.
A nepýtala by som si ani v tvojom prípade dovolenie,to neber ako neúctu k tebe,ale je to noru,že si rodičia výberu mení podľa seba.

@terezka1947 meno dali po ňom, keď som sa jej pýtala, prečo takáto výber mena, keď ho nikdy neposmínali .. že po ňom, keďže ja deti nemám, tak sa rozhodli, že sa bude volať po mojom priateľovi.

terezka1947
3. dec 2025
@anonym_autor

@terezka1947 meno dali po ňom, keď som sa jej pýtala, prečo takáto výber mena, keď ho nikdy neposmínali .. že po ňom, keďže ja deti nemám, tak sa rozhodli, že sa bude volať po mojom priateľovi.

@anonym_autor tak keby aj,aj tak sa im muselo páčiť. Alebo mali s tým priateľom nejaký dobrý vzťah.

autor
3. dec 2025
@terezka1947

@anonym_autor tak keby aj,aj tak sa im muselo páčiť. Alebo mali s tým priateľom nejaký dobrý vzťah.

@terezka1947 nie, meno sa jej vôbec nepáčilo. Každopádne, toto meno som mala dať synovi ja a ona veľmi dobre vie, ako ma to trápi. My sme čakali s priateľom dieťa, ale prišli sme o neho a potom priateľ zomrel, čiže už sme nemali šancu mať ďalšie bábo. Samozrejme, nevieme, či by sme mali syna. Každopádne, ja stále hovorím, že ok, ale minimálne, by som zo slušnosti zdvihla telefón a povedala o tom svojej kamoške, že pozri, chceme dať synovi meno po Rolovi, budeš s tým ok? Nerada by som ťa ranila... ja by som si to premyslela vtedy. Ale nepovedala mi nič, jednoducho sa ona tak rozhodla, lebo ona... vždy je to o nej... nejako neberieme ohľad na okolie a city toho druhého.

bomba36
3. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_845d99 ano presne tak. To neznamena, ze sa mi nepaci, len to nebolo meno, ktore by som si vybrala na prvu. Ona deti nema a tak som sa rozhodla synovi dat toto meno. Ma vobec zmysel jej o tom hovorit, alebo ju postavit pred hotovu vec?

@anonym_autor ty ju asi v hĺbke duše nenávidíš a chceš jej to urobiť naschvál. Inak nechápem načo je toto dobré. Kamoška roka.

autor
3. dec 2025
@bomba36

@anonym_autor ty ju asi v hĺbke duše nenávidíš a chceš jej to urobiť naschvál. Inak nechápem načo je toto dobré. Kamoška roka.

@bomba36 ja ju mám veľmi rada. Teda mala som ju veľmi rada. Stála som pri nej vo všetkých chvíľach po jej boku. Rešpektovala som jej stavy, jej nálady počas tehotenstva, nekomentovala som to. Ale po tomto... sa niečo vo mne zlomilo. Neviem čím to je, jednoducho to neviem fixnúť.

mamina7070
3. dec 2025
@anonym_autor

@ivik4 aj ja si to myslím. A keď sa nestretávame a nie sme teraz v kontakte, takisto jej treba dať vedieť?

@anonym_autor ak sa s nou nestretavas tak jej nic nehovor, na mena nie je monopol mozes si dat ake chces ale ak jej to robis naschval aby si jej ublizila tak potom bez komentara

tilonka
3. dec 2025

@anonym_autor kamoska asi nevedela co ma v takejto situacii robit. Mohla ti dat dopredu vediet, aby si nebola v soku, ale zrejme si predstavovala rozne scenare a nevedela sa rozhodnut....na druhej strane aj keby ti to povedala alebo nepovedala, ty by si to mala prijat a nedrzat si neodpustenie, detom sa mena davaju lebo sa rodicom pacia alebo im je niekto s danym menom sympaticky, nemyslim, ze by sa ti tym chcela mstit alebo by bol za tym iny zly umysel (alebo si myslis nieco ine?) a na to treba mysliet...mas svoje pocity, ranilo ta to, je to pre teba tazke, ale treba sa posunut dalej, ci uz s kamoskou, ci bez...a kto vie..mozno raz budes cakat syna a uvedomis ci ze mu chces dat ine meno, ze toto by si pre bolest uz nedala a "uvolnis" to meno druhym, alebo ho das a zistis ze ide o toho cloveka co meno nosi, nie o to meno samotne ❤️

moonlight1210
3. dec 2025
@anonym_autor

@bomba36 ja ju mám veľmi rada. Teda mala som ju veľmi rada. Stála som pri nej vo všetkých chvíľach po jej boku. Rešpektovala som jej stavy, jej nálady počas tehotenstva, nekomentovala som to. Ale po tomto... sa niečo vo mne zlomilo. Neviem čím to je, jednoducho to neviem fixnúť.

@anonym_autor ty to vnimas ako ze ta pripravila o pravo na gesto dat dietatu meno po priatelovi ako poctu.
Ze na takuto pohnutku si mala pravo iba ty.
Ak to takto chceli, mali si vypytat povolenie. Stve ta, ze ta vynechali, lebo citis, ze vacsie pravo na jeho pamiatku mas ty, ako byvala partnerka.
(A taka trosku mozno aj ziarlivost, ze ta predbehli..)

Ale ty to vsetko stale mas. Nikto ti to nevzal. Az raz porodis vlastneho syna, stale ho mozes pomenovat po byvalom priatelovi na jeho pocest. A vnimat, ze az toto je ten pravy nositel mena na jeho pamiatku.

A stale ti nic nebrani vnimat tohto chlapca iba ako menovca. Bez ohladu na pohnutky jeho rodicov.

Alebo este mozes zacat na neho pozerat ako na poctu pamiatke tvojho priatela.
Teda pozitivne, ako uctu, nie negativne, ako kradez.

autor
3. dec 2025
@moonlight1210

@anonym_autor ty to vnimas ako ze ta pripravila o pravo na gesto dat dietatu meno po priatelovi ako poctu.
Ze na takuto pohnutku si mala pravo iba ty.
Ak to takto chceli, mali si vypytat povolenie. Stve ta, ze ta vynechali, lebo citis, ze vacsie pravo na jeho pamiatku mas ty, ako byvala partnerka.
(A taka trosku mozno aj ziarlivost, ze ta predbehli..)

Ale ty to vsetko stale mas. Nikto ti to nevzal. Az raz porodis vlastneho syna, stale ho mozes pomenovat po byvalom priatelovi na jeho pocest. A vnimat, ze az toto je ten pravy nositel mena na jeho pamiatku.

A stale ti nic nebrani vnimat tohto chlapca iba ako menovca. Bez ohladu na pohnutky jeho rodicov.

Alebo este mozes zacat na neho pozerat ako na poctu pamiatke tvojho priatela.
Teda pozitivne, ako uctu, nie negativne, ako kradez.

@moonlight1210 nedam meno svojmu dietatu po mojom priatelovi. To meno si chcem navzdy spajat s nim. To je moja pocta k nemu. Ked sa povie Roli, asociacia bude on. Z ucty k nemu.

anonym_935072
3. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_501c5c neviem, netusim. To nie je o povoleni, skor o tom oznameni a povedani citlivo. Bolo by to citlive, tak ci onak. Len by ten pristup bol iny. A to ma trapi takisto. Snad si po rokoch zvyknem.

@anonym_autor podľa mňa sa jej to meno zapáčilo (nemuselo sa jej páčiť celý život) a preto mu ho dala, vôbec nie zo žiadnej účty k tvojmu partnerovi. Keby to tak bolo, tak by ti to oznámila. Neoznámila ti to pretože také pohnútky ako úcta tam neboli.

terezka1947
3. dec 2025
@anonym_autor

@terezka1947 nie, meno sa jej vôbec nepáčilo. Každopádne, toto meno som mala dať synovi ja a ona veľmi dobre vie, ako ma to trápi. My sme čakali s priateľom dieťa, ale prišli sme o neho a potom priateľ zomrel, čiže už sme nemali šancu mať ďalšie bábo. Samozrejme, nevieme, či by sme mali syna. Každopádne, ja stále hovorím, že ok, ale minimálne, by som zo slušnosti zdvihla telefón a povedala o tom svojej kamoške, že pozri, chceme dať synovi meno po Rolovi, budeš s tým ok? Nerada by som ťa ranila... ja by som si to premyslela vtedy. Ale nepovedala mi nič, jednoducho sa ona tak rozhodla, lebo ona... vždy je to o nej... nejako neberieme ohľad na okolie a city toho druhého.

@anonym_autor ale prečo to berieš tak osobne a nenávistne?
Je to iba meno. Keby aj okolo bolo milión mien aké chcem dať môjmu synovi,tak mu ho dám. Prečo by som mala riešiť okolie?a prečo by sa okolie malo trápiť kvôli môjmu rozhodnutiu?
Prežila si ťažké obdobie,ale nemôžeš život v sebe také zbytočne výčitky voči ľuďom okolo. A bol to tvoj priateľ,ty to meno použiť nechceš,ale nemôžeš rozkazat ľuďom okolo.
Naozaj to zbytočne takto prežívas.

bomba36
3. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som až potom čítala že to ona spravila tebe, nie ty jej. Ale platí, kamoška roka. Teda ona.

bielasovicka
3. dec 2025

Ja aj tak stále nechápem aký mala dôvod dat synovi meno priateľa svojej kamošky. Nevidím v tom žiadnu logiku.
Jedine co ma napadá je, že bola do toho chlapa predtým zaľúbená, a preto dala jeho meno. Neviem no.....

autor
3. dec 2025
@bielasovicka

Ja aj tak stále nechápem aký mala dôvod dat synovi meno priateľa svojej kamošky. Nevidím v tom žiadnu logiku.
Jedine co ma napadá je, že bola do toho chlapa predtým zaľúbená, a preto dala jeho meno. Neviem no.....

@bielasovicka neviem, či bola do neho zaľúbená, nemyslím si, lebo mala už vtedy svojho priateľa, neskôr muža. Ale pravdou je, ale nemyslím si, že to je dôvod, že jej manžel v čase predtým, než sa dali dokopy mal záujem o mňa, cvhíľu sme sa aj kamarátsky stretávali, v tom čase stále skôr v partii, ale aj sami. Ale z mojej strany to nebolo nič viac a keďže som sa dala dokopy s mojím priateľom, tak sa to ani nikam neposunulo. On sa neskôr dal dokopy s ňou. Podľa mňa sa ale oni dvaja našli a sú úplne pre seba stvorení. Ona mi viac krát zo smiechu vravela, že pre ňu to bolo jediná voľba, lebo si nemohla vyberať a pre neho to bola cena útechy. Ja si to nemyslím. Lebo lepšiu ženu si on priať nemohol.

anonym_0c52a5
3. dec 2025

Keby mam kamaratku 30 rokov a viem, ze ma PTS a nema to dostatocne spracovane, nepripominala by som jej to akokolvek, snazila by som sa odviest pozornost na nieco vesele, pripadne by som sa ju snazila v mojej spolocnosti odreagovat, nech sa pohne dopredu. Lebo to by som aj ja uvitala, keby som bola na jej mieste. Ale. Ja som citlivejsia osoba. Menej citlivi ludia to mozu vnimat ako gesto ucty, uctit si menom pamiatku niekoho. Ked teda tvrdi, ze meno dala po tvojom zosnulom priatelovi... Z mojho pohladu ťa uplne chapem, tiez by mi to prislo ako jatrenie starych ran, tiez nerozumiem takemu spravaniu... no ak je kamaratka taka tvrdsia povaha a berie to naozaj ako znak ucty, ze dajme tomu ju by to potesilo v obratenom garde, tak by som to skusila tak prijat... to uz ty vies.

autor
3. dec 2025
@anonym_0c52a5

Keby mam kamaratku 30 rokov a viem, ze ma PTS a nema to dostatocne spracovane, nepripominala by som jej to akokolvek, snazila by som sa odviest pozornost na nieco vesele, pripadne by som sa ju snazila v mojej spolocnosti odreagovat, nech sa pohne dopredu. Lebo to by som aj ja uvitala, keby som bola na jej mieste. Ale. Ja som citlivejsia osoba. Menej citlivi ludia to mozu vnimat ako gesto ucty, uctit si menom pamiatku niekoho. Ked teda tvrdi, ze meno dala po tvojom zosnulom priatelovi... Z mojho pohladu ťa uplne chapem, tiez by mi to prislo ako jatrenie starych ran, tiez nerozumiem takemu spravaniu... no ak je kamaratka taka tvrdsia povaha a berie to naozaj ako znak ucty, ze dajme tomu ju by to potesilo v obratenom garde, tak by som to skusila tak prijat... to uz ty vies.

@anonym_0c52a5 ani by ma to nenapadlo urobit, keby som bola na jej mieste. Ak by jej zomrel partner, s ktorym si planovala zivot, tragicky zomrel, im sa nepodarilo mat dietatko, tak by ma ani vo sne nenapadlo, dat meno po jej zosnulom partnerovi. Ked mozem dat po manzelovi, dedkovi, strykovi, maju mnoho peknych mien v rodine. Ak uz by som z nejakeho dovodu chcela dat meno po nom, slusne by som jej to predtym povedala. Nie, ze tak som sa ja rozhodla (inak viem, ze jej muz bol proti a neprislo mu to vhodne, ale ona si to presadila). Ale to som ja. Nie kazdy ma asi empatiu k bolesti druheho cloveka.

moonlight1210
3. dec 2025
@anonym_autor

@moonlight1210 nedam meno svojmu dietatu po mojom priatelovi. To meno si chcem navzdy spajat s nim. To je moja pocta k nemu. Ked sa povie Roli, asociacia bude on. Z ucty k nemu.

@anonym_autor takze toto je dovod? Ze sa citis, akoby ti toto ukradli? Naburali proti tvojej voli?
Toto je problem?

moonlight1210
3. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_0c52a5 ani by ma to nenapadlo urobit, keby som bola na jej mieste. Ak by jej zomrel partner, s ktorym si planovala zivot, tragicky zomrel, im sa nepodarilo mat dietatko, tak by ma ani vo sne nenapadlo, dat meno po jej zosnulom partnerovi. Ked mozem dat po manzelovi, dedkovi, strykovi, maju mnoho peknych mien v rodine. Ak uz by som z nejakeho dovodu chcela dat meno po nom, slusne by som jej to predtym povedala. Nie, ze tak som sa ja rozhodla (inak viem, ze jej muz bol proti a neprislo mu to vhodne, ale ona si to presadila). Ale to som ja. Nie kazdy ma asi empatiu k bolesti druheho cloveka.

@anonym_autor Keby sa spytala - dala by si jenzvolenie? Alebo to zakazala, ze si to nezelas?

autor
3. dec 2025
@moonlight1210

@anonym_autor takze toto je dovod? Ze sa citis, akoby ti toto ukradli? Naburali proti tvojej voli?
Toto je problem?

@moonlight1210 necitim sa, ze mi ho ukradli. Je to pre mna len jednoducho bolestne oslovovat toho chlapca jeho menom. A teraz sa mam jej synovi vyslovene vyhybat? Lebo mi to nie je prijemne? Vo finale to tak asi bude...

simca06022011
3. dec 2025

@anonym_autor NIE. A nevidim dovod to vobec takto prezentovat, ze davam dietatu meno po komkolvek zomretom. Daj meno dietatu lebo sa ti paci. A hotovo. Nie nik nema ownership na meno, ale ani ty nemusis veci stavat tak,ze pocuj XY davam meno dietatu po tvojom ex... nevadi ze si sa z toho nespamatala, dam ho. Toto sa nerobi. Proste stretnete sa,a lebo naviazete kontakt, spyta sa na meno dietata, povies.. a nebudes rozmazavat po kom, po com je to meno... proste je to meno. A jeho do toho vobec netreba montovat a spominat. Okrem toho nema ti to co povolovat, alebo dovolovat.. takych muzov s tym menom su iste tisicky.

autor
3. dec 2025
@moonlight1210

@anonym_autor Keby sa spytala - dala by si jenzvolenie? Alebo to zakazala, ze si to nezelas?

@moonlight1210 neviem ako by som sa zachovala. Asi by som sa opytala na dovod, premyslela si to. Rozmyslat co by bolo keby nechcem. Kazdpadne by som si vazila, ze urobila tento krok smerom ku mne, ze jej zalezi na tom, ako to citim, ako to vnimam. V kazdom pripadne by som jej to neodmietla z fleku, urcite by som premyslala nad jej pohnutkami a potom by som sa rozhodla.