icon

Povedali by ste kamarátke, že synovi dáte meno po jej zosnulom priateľovi?

2. dec 2025

Ahojte,

mám dobrú kamošku, kamarátime sa od detstva. Žiaľ pred niekoľkými rokmi prišla tragicky o partnera, ktorého veľmi milovala. Veľmi ťažko to znášala niekoľko rokov. Dodnes je to pre ňu citliví téma. Ja som ho poznala som ho, boli sme kamoši, mala som ho rada.

Posledný rok a pol sa naše cesty s kamoškou mierne rozišli, stretávame sa, ale nie sme v kontakte až tak, ako predtým. Ak by som sa rozhodla, že dám môjmu synovi meno po jej priateľovi, povedali by ste jej to? Napísali alebo zavolali by ste jej, že idete dávať synovi jeho meno? Alebo by ste to vôbec neriešili, lebo máte právo dať synovi aké meno chcete? Toto meno v rodine nemáme, ani sa mi nikdy nepáčilo a ani som jej nespomínala, že by som také meno dala. Máme už jedného syna a volá sa inak.

biba_18
2. dec 2025

@anonym_autor mám 2 kamarátov ktorí dali meno dcéram ako mám ja - a nie je to bežné meno. nie nezvyčajné, ale ani bežné. či po mne alebo nie, je to jedno, som rada že sa im páčilo natoľko že im ho dali… detto môj syn má meno ako jeden môj dobrý kamoš - a nevolá sa po ňom, iba sa mi meno proste páčilo a ten kamoš neni dilino tak má syn meno aké má … možno aj u nej to tak bolo… mala ho rada, meno sa páčilo aj jej aj mužovi - tak má rovnaké meno, no…

anonym_501c5c
2. dec 2025
@anonym_autor

@biba_18 mna by to naopak ani nenapadlo. Ak by som vedela, aka je to citliva tema pre moju kamosku. Vobec tema dieta a tema jej mrtvy priatel, s ktorym tie deti mat chceli... jednoducho by som vybrala ine meno. Ak uz by som z nejakeho popudu a ucty k nemu chcela dat jeho meno, tak by som jej o tom povedala, vopred. Nie, ze by sa to dozvedela, ked uz je maly na svete od cudzich ludi. Ale to som ja.

@anonym_autor a teda, keby si jej dala povolenie, už by to bolo ok?

autor
2. dec 2025
@anonym_501c5c

@anonym_autor a teda, keby si jej dala povolenie, už by to bolo ok?

@anonym_501c5c neviem, netusim. To nie je o povoleni, skor o tom oznameni a povedani citlivo. Bolo by to citlive, tak ci onak. Len by ten pristup bol iny. A to ma trapi takisto. Snad si po rokoch zvyknem.

muchotrafka298
2. dec 2025

Ja si myslim,ze tu vobec nie je problem to meno. Problem je ten, ze aj 4 roky po smrti sa stale s tym nevies vysporiadat a stale to nemas v sebe uzavrete. Preto mas problem aj s menom, ze ho dala tvoja kamaratka bez tvojho vedomia a "schvalenia". Vyhladaj odbornu pomoc, kym nie je neskoro. A toto nemyslim ironicky ani v zlom.

anonym_8c2c28
2. dec 2025
@biba_18

@anonym_autor mám 2 kamarátov ktorí dali meno dcéram ako mám ja - a nie je to bežné meno. nie nezvyčajné, ale ani bežné. či po mne alebo nie, je to jedno, som rada že sa im páčilo natoľko že im ho dali… detto môj syn má meno ako jeden môj dobrý kamoš - a nevolá sa po ňom, iba sa mi meno proste páčilo a ten kamoš neni dilino tak má syn meno aké má … možno aj u nej to tak bolo… mala ho rada, meno sa páčilo aj jej aj mužovi - tak má rovnaké meno, no…

@biba_18 hej, teoreticky v neexistujucej dimenzii lebo o deťoch sa tak nehovorí no chcem dať príklad...keby ti zomrelo dieťa a potom kamoška dala meno po tvojom dieťaťi asi by to nebolo fajn
Kks to už vôbec si ja neviem predstaviť asi by ma slahlo

autor
2. dec 2025
@muchotrafka298

Ja si myslim,ze tu vobec nie je problem to meno. Problem je ten, ze aj 4 roky po smrti sa stale s tym nevies vysporiadat a stale to nemas v sebe uzavrete. Preto mas problem aj s menom, ze ho dala tvoja kamaratka bez tvojho vedomia a "schvalenia". Vyhladaj odbornu pomoc, kym nie je neskoro. A toto nemyslim ironicky ani v zlom.

@muchotrafka298 Ja mám odbornú pomoc. Chodím ku psychologičke stále. To celé bolo veľmi dramatické a bola som pri tom. Čiže naozaj som trpela pár rokov PTSD. Spracované to už v sebe mám, mám aj priateľa. Avšak toto ma ranilo priznám sa , jej správanie...

hortenziaj
2. dec 2025

Ja v Tom žiadny problém nevidím. Skôr vidím problém v tebe,že nie si s tým vysporiadana ,so smrťou priateľa a žiaľ to teraz riešis zo zlého konca. Také vybrali, veď je to len meno,ktoré má xy chlapov,chlapcov , a to že tebe tak vadí je tvoj problém. Osobne by som sa ani ja nepýtala či môžem dať to meno

autor
2. dec 2025
@hortenziaj

Ja v Tom žiadny problém nevidím. Skôr vidím problém v tebe,že nie si s tým vysporiadana ,so smrťou priateľa a žiaľ to teraz riešis zo zlého konca. Také vybrali, veď je to len meno,ktoré má xy chlapov,chlapcov , a to že tebe tak vadí je tvoj problém. Osobne by som sa ani ja nepýtala či môžem dať to meno

@hortenziaj tebe by to bolo príjemné? Keby si každý deň oslovovala syna svojej kamošky menom svojho priateľa, ktorý tragicky zahynul? Zažila si niekedy niečo podobné?

biba_18
2. dec 2025

@anonym_8c2c28 neviem čo by bolo keby… akože je fakt také strašné ak má niekto meno ako niekto kto zomrel??
taký príklad - cervanová. otec dal druhej dcéro meno po prvej dcére… takže až také uletené to mnohým ľuďom nepripadá…

biba_18
2. dec 2025

@anonym_autor a ak by dostal to meno skôr než priateľ zomrel - už by si z toho nemala traumu? naozaj?

abbey1
2. dec 2025
@anonym_autor

@hortenziaj tebe by to bolo príjemné? Keby si každý deň oslovovala syna svojej kamošky menom svojho priateľa, ktorý tragicky zahynul? Zažila si niekedy niečo podobné?

@anonym_autor Prosím ta, nepreháňaj. Každý deň ste spolu? Veď si ani nevedela, že už porodila a ako syna pomenovali.

zuzanita1609
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno práveže som to zažila,moja láska zo strednej a boli sme spolu vyše 6rokov,zrútil sa zo skaly, vášnivý horolezec. A ver,že by ma to úprimne potešilo,ak by svoje dieťa pomenovala po ňom moja dobrá kamoška od základnej.

autor
2. dec 2025
@abbey1

@anonym_autor Prosím ta, nepreháňaj. Každý deň ste spolu? Veď si ani nevedela, že už porodila a ako syna pomenovali.

@abbey1 v tom čase sme sa nestretávali, Keď mal malý pol rok, znova sme sa dali dokopy a stretávame sa. Bývame o pár brán od seba, čiže sa vidíme naozaj každý deń, plus chodíme k sebe a navštevujeme sa. V tom čase - bol to rok - sme sa nestretávali.

autor
2. dec 2025
@zuzanita1609

@anonym_autor áno práveže som to zažila,moja láska zo strednej a boli sme spolu vyše 6rokov,zrútil sa zo skaly, vášnivý horolezec. A ver,že by ma to úprimne potešilo,ak by svoje dieťa pomenovala po ňom moja dobrá kamoška od základnej.

@zuzanita1609 tak ja to mám tak, že by som to tej kamoške povedala predtým. Ak sme sa nevideli, vedela mi zavolať, napísať.

zuzanita1609
2. dec 2025
@anonym_autor

@zuzanita1609 tak ja to mám tak, že by som to tej kamoške povedala predtým. Ak sme sa nevideli, vedela mi zavolať, napísať.

@anonym_autor a čo by si jej odpovedala? Že nie,nech sa ani nepovažuje ho tak pomenovať? Musíš proste ísť ďalej,ty si neumrela a ber to tak,že ten chlapec má prekrásne meno a určite z neho vyrastie niekto tak dôležitý pre niekoho iného.

neviem_123
2. dec 2025

Mne to teda vobec v poriadku nepride a neviem si predstavit ze je v inych veciach v pohode. Ja by som to teda nikdy neurobila a keby to urobi mne tak asi ukoncim kontakt, kolko mate rokov? Co ta pri nej drzi?

anonym_8c2c28
2. dec 2025
@biba_18

@anonym_8c2c28 neviem čo by bolo keby… akože je fakt také strašné ak má niekto meno ako niekto kto zomrel??
taký príklad - cervanová. otec dal druhej dcéro meno po prvej dcére… takže až také uletené to mnohým ľuďom nepripadá…

@biba_18 neviem no, podľa mňa je rozdiel náhoda alebo ked viem, že niekto sa trápi chodi k psychologovi lebo sa nevie z tragedie dostať a ja dám zámerne také meno
ale hej každý je iný

biba_18
2. dec 2025

@anonym_8c2c28 keď bola tehotná tak sa nestýkali. možno práve preto že autorka to ťažko niesla a prerušila kontakty… takže tá druhá to ani nemusela vedieť…
darmo my tu budeme dumať čo viedlo tú kamošku k tomu - je to otázka na ňu, nie na nás…
ja si myslím že je to v poho, ty že nie - každý ako to cíti 🤷‍♀️

anonym_915724
2. dec 2025

Takže ten maly má už pol roka. A ty to stále riešiš? Že nepýtala si pred jeho narodením ešte povolenie od teba? 😃 Sorry rieš to v sebe. A keď jej nevieš odpustiť prestaň sa hrať na dobrú kamarátku tiež

anonym_8c2c28
2. dec 2025
@biba_18

@anonym_8c2c28 keď bola tehotná tak sa nestýkali. možno práve preto že autorka to ťažko niesla a prerušila kontakty… takže tá druhá to ani nemusela vedieť…
darmo my tu budeme dumať čo viedlo tú kamošku k tomu - je to otázka na ňu, nie na nás…

@biba_18 veď hej jasné, máš pravdu

autor
2. dec 2025
@biba_18

@biba_18 vedela veľmi dobre, ako to vnímam. Nestretávali sme sa z určitého dôvodu a tým dôvdom som nebola ja. Vedela, že je to pre mňa čerstvé, citlivé. V každom prípade sme sa napokon cez to preniesli a kontakty sme obnovili. Avšak aj moja psychologička mi povedala ( čo ona nie je tá, ktorá rozdáva rady, lebo to nie je úlohou psychológa hovoriť svoj názor ), že mám porozmýšľať o tomto priateľstve, lebo sú veci, čo si dobrí priatelia nerobia.

biba_18
2. dec 2025

@anonym_autor pýtala si sa jej na to? prečo dala to meno? čo ti povedala?

tykat
2. dec 2025

@anonym_autor hovori sa "nomen omen"... vyhla by som sa tomu menu navzdy. Uz teraz ho spajas s tragicky zosnulym priatelom kamaratky, nezahravala by som sa s osudom, aby si si to raz nevycitala.

ceresnicka_cervena
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mne je veľmi ľúto toho, čím si si musela prejsť a aj chápem ako sa teraz cítiš, no už to nezmeníš, už to meno bude mať stále, ale čo môžeš zmeniť je tvoj pohľad. Možno to nepôjde hneď, budeš potrebovať čas ale ja by som sa skúsila pri vyslovovaní toho mena cítiť šťastná, že môžem tak peknym menom opäť niekoho oslovovať, že môže byť ten malý chlapec v mojom živote, snažila by som sa nastaviť tak, že to meno sa mu hodí. Máš priateľa, prajem ti aby si bola šťastná a myslím, že raz keď budeš mať chlapca tak ty by si svojmu dieťaťu to meno tak či tak nedala. A myslím, že ak by ste vtedy s kamoškou boli častejšie v kontakte, tak určite ti o mene povie hneď. Tak už sa tým netráp ❤️

autor
2. dec 2025
@biba_18

@anonym_autor pýtala si sa jej na to? prečo dala to meno? čo ti povedala?

@biba_18 po ňom, lebo chcela ona dať meno po ňom. To, že sme sa počas jej tehotenstva nestretávali bolo jej rozhodnutím, v úvode tehotenstva to znášala ťažšie a mala také nejaké výkyvy, kedy vedela riadne zraniť ľudí naokolo. Ja som to rešpektovala, chápala som, že sú to hormóny a zbytočne som ju nekontaktovala. Po tom sa ozvala ona a naše vzťahy sa relatívne urovnali.

autor
2. dec 2025
@ceresnicka_cervena

@anonym_autor mne je veľmi ľúto toho, čím si si musela prejsť a aj chápem ako sa teraz cítiš, no už to nezmeníš, už to meno bude mať stále, ale čo môžeš zmeniť je tvoj pohľad. Možno to nepôjde hneď, budeš potrebovať čas ale ja by som sa skúsila pri vyslovovaní toho mena cítiť šťastná, že môžem tak peknym menom opäť niekoho oslovovať, že môže byť ten malý chlapec v mojom živote, snažila by som sa nastaviť tak, že to meno sa mu hodí. Máš priateľa, prajem ti aby si bola šťastná a myslím, že raz keď budeš mať chlapca tak ty by si svojmu dieťaťu to meno tak či tak nedala. A myslím, že ak by ste vtedy s kamoškou boli častejšie v kontakte, tak určite ti o mene povie hneď. Tak už sa tým netráp ❤️

@ceresnicka_cervena máš pravdu, meno po ňom by som už nedala. Tak sa mal volať náš syn. Pod týmto menom si chcem navždy pamätať jeho ❤.

anonym_dafbe2
2. dec 2025
@anonym_autor

@biba_18 vedela veľmi dobre, ako to vnímam. Nestretávali sme sa z určitého dôvodu a tým dôvdom som nebola ja. Vedela, že je to pre mňa čerstvé, citlivé. V každom prípade sme sa napokon cez to preniesli a kontakty sme obnovili. Avšak aj moja psychologička mi povedala ( čo ona nie je tá, ktorá rozdáva rady, lebo to nie je úlohou psychológa hovoriť svoj názor ), že mám porozmýšľať o tomto priateľstve, lebo sú veci, čo si dobrí priatelia nerobia.

@anonym_autor zmen psychologicku.

V dobrom priatelstve by si si s nou sadla a porozpravala sa s nou. Pises, ze boli dobri kamarati. Aj ona jeho smrtou prisla o blizku osobu. Mozno si ho chcela „uctit“. Mozno si myslela, ze budes rada. Mozno, mozno…

Bud sa s nou porozpravaj, alebo to priatelstvo ukonci. Ani ty jej nie si dobra kamaratka. Na prvu ocakavat ze ta tym chcela zranit…

ceresnicka_cervena
2. dec 2025
@anonym_autor

@ceresnicka_cervena máš pravdu, meno po ňom by som už nedala. Tak sa mal volať náš syn. Pod týmto menom si chcem navždy pamätať jeho ❤.

@anonym_autor spomienky ti nikto nevezme, ale ľudí s takým menom ešte môžeš spoznať. Ja poznám dvoch dospelých Rolandov a to poznám málo ľudí. V každom prípade, ja by som to oznámila kamarátke, resp ja by som tak ani nekonala, že by som dala také meno z úcty ku kamoške, no každý vníma situáciu inak. Ak ti ona nechcela ublížiť, tak sa tým naozaj netráp

ivik4
2. dec 2025

Nieste skutocne priatelky. Tiez mam nazor ze urcite veci sa nerobia. Ak ste boli naozaj velmi dobre priatelky, tak jednoducho nie. Nieje to ako ked da meno hoc aky sused. Toto spravila Tebe jedna z najblizsich ludi.
Ukoncila by som Vas ,,vztah"

autor
2. dec 2025
@anonym_dafbe2

@anonym_autor zmen psychologicku.

V dobrom priatelstve by si si s nou sadla a porozpravala sa s nou. Pises, ze boli dobri kamarati. Aj ona jeho smrtou prisla o blizku osobu. Mozno si ho chcela „uctit“. Mozno si myslela, ze budes rada. Mozno, mozno…

Bud sa s nou porozpravaj, alebo to priatelstvo ukonci. Ani ty jej nie si dobra kamaratka. Na prvu ocakavat ze ta tym chcela zranit…

@anonym_dafbe2 je to jedna z najlepsich psychoterapeutov vo svojej oblasti v ramci Slovenska a naozaj mi pomohla pri spracovani traumy. Za tie roky mi neskutocne pomohla spracovat udalosti a velmi si ju vazim.